Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου με ιατρικό εξοπλισμό, από την INTERAMERICAN

Τo Aνοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα υποστηρίζει φέτος η INTERAMERICAN, σε συνέχεια των δύο προγραμμάτων που υποστήριξε τα τρία προηγούμενα χρόνια και της χορηγικής σχέσης που έχει αναπτύξει με την οργάνωση. Η εταιρεία συνέδραμε το Πολυϊατρείο Περάματος για τον εξοπλισμό του νεοσύστατου οφθαλμολογικού τμήματος με τα απαραίτητα όργανα για οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Παράλληλα, η INTERAMERICAN δημιούργησε γέφυρα υποστήριξης του Πολυϊατρείου Περάματος των Γιατρών του Κόσμου από τις υποδομές της στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και συγκεκριμένα από το Πολυϊατρείο Medifirst, καθώς και από τη γενική κλινική Αθηναϊκή Mediclinic, που ανήκουν στην εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Medifirst προσέφερε στους Γιατρούς του Κόσμου ένα μηχάνημα αιματολογικών εξετάσεων, ενώ η Αθηναϊκή Mediclinic διέθεσε εξοπλισμό νοσηλείας: κρεβάτια εξέτασης, φορείο, τροχήλατη βάση οδοντιατρικής, φορητό μηχάνημα υπερηχογραφήματος, τραπεζίδια, ζυγαριά νεφροπαθών κ.ά. χρηστικά είδη.

Σημειώνεται ότι το 2009 η INTERAMERICAN με τη συνδρομή του Achmea Foundation είχε υποστηρίξει το ετήσιο πρόγραμμα «Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθήνας» και το 2010 – 2011 το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας παιδιών στους καταυλισμούς Ρομά Αττικής, με την κινητή μονάδα των ΓτΚ. Το Πολυϊατρείο Περάματος, που λειτουργεί από το 2010, εξυπηρετεί σχεδόν στο σύνολο των επισκεπτών του Έλληνες που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας (ανασφάλιστους, άπορους, άνεργους, άστεγους), δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή Περάματος πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση και την ανεργία.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Φοιτητές Ιατρικής μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου στο πλευρό των ευπαθών ομάδων

Στο πλευρό των ανασφάλιστων ασθενών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων βρίσκονται 50 φοιτητές Ιατρικής προσφέροντας εθελοντικά ιατρική υποστήριξη στους Γιατρούς του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ν.Ι.Κ.Η. – Νέοι Ιατροί του Κόσμου στα Ηνία» της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας/Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και στη πρώτη φάση του, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο, 50 φοιτητές Ιατρικής τρίτου ή μεγαλύτερου έτους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για 170-180 ώρες σε συνολικά 20 ειδικότητες, αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος Ν.Ι.Κ.Η Παντελής Παντελιάδης.

«Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη χρονιά γιατί πραγματικά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη», προσθέτει ο κ Παντελιάδης, «Καθημερινά 60-80 ασθενείς έρχονται στο Πολυιατρείο μας και έχουμε ανάγκη εθελοντικής βοήθειας από κάθε ειδικότητα.

Οι ανάγκες αυξάνουν καθημερινά, ήδη έχουμε ελλείψεις και απευθύνουμε έκκληση σε όσους έχουν φάρμακα τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον να μας τα φέρουν γιατί οι ασθενείς μας τα έχουν ανάγκη. Η εθελοντική προσφορά των φοιτητών της Ιατρικής είναι πολύτιμη για μας και τους ασθενείς μας» επισημαίνει η υπεύθυνη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης των Γιατρών του Κόσμου, Σοφία Γκαρανέ.

«Το πρόγραμμα Ν.Ι.Κ.Η εκτός από κοινωνική προσφορά είναι και μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσουν οι φοιτητές της Ιατρικής κλινική εμπειρία, υπό την επίβλεψη πάντα έμπειρων εθελοντών γιατρών.

Στο Πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου καθημερινά σχηματίζεται ουρά ασθενών και πιστεύουμε ότι με τη προσφορά μας μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα» αναφέρει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας/Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιμπριάλος.

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα μπορείτε να δώσετε την πρώτη μεγάλη αγκαλιά για τον MKO «Θεόφιλος»

Από σήμερα, η LG Electronics (LG) σε συνεργασία με το Τhe Mall Athens, το Skip, τα καταστήματα Κωτσόβολος και το www.kotsovolos.gr, σας καλεί να δώσετε την πιο μεγάλη αγκαλιά με ρούχα για τις πολύτεκνες οικογένειες του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας «Θεόφιλος».
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξοπλισμένο με πλυντήρια και στεγνωτήρια LG, οι επισκέπτες του The Mall Athens θα μπορούν να δωρίσουν όλα εκείνα τα ρούχα που δε χρειάζονται πια. Εκεί τα ρούχα θα πλυθούν, θα στεγνώσουν και θα συσκευασθούν σε κούτες, ώστε να δοθούν σε πολύτεκνες οικογένειες που στηρίζει ο ΜΚΟ «Θεόφιλος». Επιπλέον, πέρα από τα ρούχα, οι εταιρείες θα στηρίξουν τις οικογένειες προσφέροντας οικιακές συσκευές LG και απορρυπαντικά Skip για ένα χρόνο. Η ενέργεια θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2012.

Η LG Electronics Ελλάς σας καλεί να φέρετε μία αγκαλιά ρούχα και αγάπη για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, γιατί Life’s Good!

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

«Κατάθεση Αλληλεγγύης, Πράξη Ζωής»: προτεραιότητα για την INTERAMERICAN η αντιμετώπιση της φτώχειας και έκκληση συνεισφοράς

Η απειλούμενη  από την κρίση κοινωνική συνοχή, μέσα από τη φτώχεια και την  περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων που πλήττονται πρώτες από τις οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, προτάσσεται στο σχέδιο δράσης κοινωνικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN φέτος.

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, διεθνή ημέρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, η εταιρεία ξεκινά τον τελευταίο για το 2012 κύκλο της εκστρατείας της «Κατάθεση Αλληλεγγύης, Πράξη Ζωής» για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης –κυρίως τροφίμων- με συνεισφορά εργαζομένων, συνεργατών και πελατών της. Τα αναλώσιμα που θα συγκεντρωθούν, θα αποδοθούν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων σε δημοτικά κέντρα υποστήριξης απόρων, αστέγων και ανέργων.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του έτους η INTERAMERICAN έχει υποστηρίξει κλιμακωτά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) με την εθελοντική κατάθεση τροφίμων από το ανθρώπινο δυναμικό της (1,2 τόνοι) και την οργάνωση ανοιχτής συναυλίας με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» για τον ίδιο σκοπό με «εισιτήριο» σε είδος (συγκομιδή ενός τόνου), ενώ προσέφερε και το πασχαλινό τραπέζι για τους άπορους που σιτίζονται στο ΚΥΑΔΑ. Παράλληλα, έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες υπέρ κέντρων σίτισης στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά.

Η εταιρεία περιλαμβάνει όχι μόνο τους ανθρώπους της , αλλά και τους επισκέπτες των γραφείων της –κεντρικών και δικτύου πωλήσεων- σε αυτό το προσκλητήριο έμπρακτου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο. Αυτός ο κύκλος της «Κατάθεσης Αλληλεγγύης» κλείνει στο τέλος του Νοεμβρίου, αλλά η εκστρατεία της INTERAMERICAN θα συνεχιστεί και το 2013 με ανάπτυξη της κάλυψης αναγκών στις τοπικές κοινωνίες όχι μόνον στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.


Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Νικολόπουλος: Να θωρακίσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Η συνεχής κοινοβουλευτική πίεση και η ουσιαστική παρέμβασή μας, φαίνεται έπιασε τόπο» δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος Χριστιανοδημοκρατική Αναγέννηση «ΚΙ.ΧΡ.Α.» ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής Νίκος Ι. Νικολόπουλος και συνέχισε:
Πριν λίγες μέρες ψηφίσαμε στη Βουλή, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία, παρατάθηκε η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και αντίστοιχα, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, του απασχολούμενου προσωπικού.
Η ρύθμιση της παράτασης της  διάρκειας του Προγράμματος, ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη, καθόσον κατά το χρόνο λήξης του Προγράμματος αυτού, υπήρχε  αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής του διαδόχου Προγράμματος, με την ονομασία «Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδα συνταξιούχων».
Υπήρχε ήδη πρόβλημα, αλλά και σπουδαίος κίνδυνος, για τα ωφελούμενα από το Πρόγραμμα αυτό άτομα, τα οποία ανήκουν σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, που επιτείνεται – αυτός ο κίνδυνος - στο μέγιστο βαθμό από τις δυσχερείς συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς και οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Με την απόφασή μας προσδιορίσθηκε το ύψος των μεταβιβαζόμενων πόρων, από τον ΑΚΑΓΕ (κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών) και η διαδικασία μεταφοράς του.
Καθορίσθηκε η διαχείριση των πόρων και οι υποχρεώσεις υλοποίησης του Προγράμματος, με μια δαπάνη σε βάρος του ΑΚΑΓΕ ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, οι οποίοι ανέρχονται στους τρεισήμισι χιλιάδες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στους ωφελούμενους, οι οποίοι ανέρχονται στους εβδομήντα χιλιάδες και είναι οι  συνταξιούχοι.
Συνήθως αυτά είναι άτομα μοναχικά, με σοβαρά προβλήματα υγείας, εξ΄ αιτίας των οποίων έγιναν ανίκανα, να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους.
Άτομα που δεν διαθέτουν  καθόλου ή διαθέτουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους.
Θυμίζω ότι ο σκοπός του Προγράμματος είναι η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα.
Η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η παραμονή τους στο οικείο φυσικό,  οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, η υποστήριξή του κοινωνικού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας.
Το Πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.
Για όλους αυτούς τους λόγους όλοι συμφωνήσαμε για την αξία του Προγράμματος στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης που επιτάσσει η δημοκρατία, ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός.
Τώρα  πια πήραν μια ανάσα οι εργαζόμενοι ώστε να μπορέσουν με καλύτερες προϋποθέσεις να λύσουν το εργασιακό τους πρόβλημα. Κυρίως, όμως, πήραν μια ανάσα οι εκατόν τριάντα χιλιάδες ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, που επωφελούνται και στηρίζονται από αυτό το Πρόγραμμα.
Σήμερα για  την παράτασή χρησιμοποιείται το ΑΚΑΓΕ, δηλαδή το Ειδικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, οι πόροι του οποίου είναι από ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων.
Πρέπει λοιπόν το Πρόγραμμα να το θωρακίσουμε και να το αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών, των βάρβαρων και ανθρωποκτόνων μνημονίων.
Το Βοήθεια στο σπίτι εμείς ως Κίνημα Χριστιανοδημοκρατικής Αναγέννησης «ΚΙ.ΧΡ.Α.» ζητάμε να χρηματοδοτείται με δημόσιους και κοινοτικούς πόρους.
Δυστυχώς όμως το καινούριο Πρόγραμμα  που θα ισχύσει μετά από έξι  μήνες λέγεται Πρόγραμμα «Κατ΄ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» και θα αποκλειστούν όλοι οι ανασφάλιστοι και πολλοί από τους εκατόν τριάντα χιλιάδες ανασφάλιστοι.
Τα κριτήρια που έχουν τεθεί  στο Πρόγραμμα «Κατ΄ οίκον φροντίδα» δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αφού έχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας ανασφάλιστοι, ΑΜΕΑ, ανήμποροι και άλλες κατηγορίες.
Τελικά ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι συνταξιούχος τουλάχιστον εβδομήντα οχτώ ετών, όταν ο μέσος όρος ζωής είναι τα εβδομήντα πέντε χρόνια.
Επίσης πρέπει να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, επίσης το συνολικό ετήσιο ατομικό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ.
Τέλος πρέπει η κατάσταση της υγείας του - λόγω ασθενείας - να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή του ή να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών και να μην λαμβάνει επίδομα αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό φορέα.
Εμείς ως Κίνημα Χριστιανοδημοκρατικής Αναγέννησης - «ΚΙ.ΧΡ.Α.» - επιμένουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις, θεσμικές και οικονομικές, όπως ίσχυαν στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Πρέπει να προσφέρουμε επαρκείς υπηρεσίες για αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Το Πρόγραμμα απεδείχθη ως το πιο δημοφιλές στις ευπαθείς ομάδες και στις οικογένειές τους και  είναι και το πιο αποτελεσματικό ως ένα πρόγραμμα ουσιαστικά πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, για αυτή τη σημαντική κοινωνική παρέμβαση.
Ανησυχώ βάσιμα, αν έχουν πράγματι διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι, για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και τη μετάβαση στη διάδοχη κατάσταση.
Εμείς προτρέπουμε ως «ΚΙ.ΧΡ.Α» να σχεδιάσουμε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα ανταποκρίνεται τόσο στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, όσο και στις απαιτήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης και περιστολής δαπανών.
Αυτός ο σχεδιασμός όπως άπειρες φορές τόνισα στο παρελθόν, ως αρμόδιος Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να βασίζεται:
Πρώτον, στον εξορθολογισμό και όχι απαραίτητα στην περικοπή της κοινωνικής δαπάνης.
Στην καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων και την επαναστόχευσή τους με βάση τις ανάγκες.
Δεύτερον, στην προώθηση των άλλων μέσων άσκησης κοινωνικής πολιτικής, πέρα από τις εισοδηματικές ενισχύσεις, με προγράμματα, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι η ουσιαστική ενεργοποίηση των θεσμών της κοινωνικής οικονομίας καθώς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Στόχος είναι να δίνουμε  διεξόδους κι όχι ελεημοσύνη.
Τρίτον,  στην καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επομένως, δεν είναι μόνο το ζήτημα της συνέχειας του Προγράμματος, αλλά και το περιεχόμενό του.
Τέλος δεν πρέπει ούτε να το αποκρύπτουμε, μα ούτε και να το ξεχνάμε ότι:
  1. Οι σημερινοί εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν εξασφαλίζονται, αλλά και για όσους  απορροφηθούν στα νέα σχήματα, που όλα αποτελούν μορφές επιχειρηματικής δράσης, οι όροι δουλειάς και αμοιβής θα είναι χειρότεροι από τους σημερινούς.
  2. Αποτελεί μεταβατικό στάδιο με παροχή ακόμη πιο υποβαθμισμένων υπηρεσιών από τις μέχρι σήμερα, σε ακόμη λιγότερους ηλικιωμένους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε χρόνια πάσχοντες.
  3. Επιβάλλεται η δωρεάν παροχή των υπηρεσιών, σε όλους όσους χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες χωρίς περιορισμούς».

17 Οκτωβρίου 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

 
Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας» (17 Οκτωβρίου 2012) τιμήθηκε από το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης Αμερικής και τον Σύλλογο των φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων:
  • Μοιράζοντας 360 δέματα με τρόφιμα που περιείχαν λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, ρύζι, γάλα, φακές, συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και μακαρόνια σε βεβαιωμένες άπορες οικογένειες, 15 δέματα 
  •  
  • Με το ίδιο περιεχόμενο διατέθηκαν στον Σύνδεσμο Ελλήνων Ηθοποιών.
  •  
  • Παραθέτοντας γεύμα σε 26 τροφίμους του γηροκομείο του Μερωπείου Ιδρύματος στην Καλλιθέα
Επίσης την σημερινή ημέρα στήριξε Ο Πανελλήνιος Οργανισμός Οικογένειας και Νεότητος ΠΟΟΝ με την πρόεδρο του Κα Τερέζα Γουλανδρή και της εθελόντριες του.
 
 
 
 

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Κατερίνα Μάρκου: Να εξοφληθούν αμέσως οι εργαζόμενοι στη "Βοήθεια στο Σπίτι"

Εισήγηση της βουλευτού Β' Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου στο σχέδιο νόμου σχετικά με την παράταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την Παράταση της διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»» μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 καθώς και τροπολογία του Υπουργού Εργασίας για την περαιτέρω παράταση του Προγράμματος μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ., βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος όχι μόνο για τους χιλιάδες εξυπηρετούμενους συνταξιούχους και άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και για τους 4.000 περίπου εργαζόμενους, η πλειονότητα των οποίων ανήκει σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι κλπ).

Επίσης, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής και ζήτησε την άμεση εξόφληση των οφειλομένων στου εργαζόμενους του Προγράμματος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μείζονα πρόκληση για το σχεδιασμό ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας «το οποίο θα ανταποκρίνεται τόσο στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες όσο και στις απαιτήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης» και περιστολής των δαπανών και εντόπισε ως κύριους άξονες αυτής της προσπάθειας τον εξορθολογισμό – και όχι την περικοπή – της σχετικής δαπάνης, την προώθηση και άλλων μέσων άσκησης κοινωνικής πολιτικής, πέρα από τις εισοδηματικές ενισχύσεις («Στόχος είναι να δίνουμε διεξόδους και όχι ελεημοσύνη») και την καθιέρωση ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», θέμα για το οποίο πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου η ΔΗΜ.ΑΡ..

Στη δευτερολογία της, η κ. Μάρκου εξέφρασε προβληματισμούς σε σχέση με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις, αφενός για το μειωμένο συντελεστή που εφαρμόζεται σε οφειλές άνω των 500.000 ευρώ και αφετέρου την πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση στις ρυθμίσεις αυτές, με αφορμή και το πρόσφατο έγγραφο που έφερε στην επιφάνεια ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργος Κυρίτσης για τη ρύθμιση οφειλής προς το ΙΚΑ σε 4.700 δόσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» χωρίς καμία αναφορά στις δημοσιονομικές συνέπειες μίας τέτοιας ρύθμισης λέγοντας ότι, προφανώς, για το ΣΥΡΙΖΑ αυτά είναι «ψιλά γράμματα».
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς

To Υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει, από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών», συνολικό ποσό 5.844.732,91 €, στις Περιφέρειες της χώρας.

Το ποσό χορηγείται αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για το μήνα Σεπτέμβριο έτους 2012, ως ακολούθως:

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Να επιλυθούν τα προβλήματα της Ψυχικής Υγείας.

Συνάντηση με το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας « ΑΡΓΩ» είχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και ο Βουλευτής Ευβοίας Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του Δικτύου Μενέλαο Θεοδωρουλάκη και Παναγιώτη Χονδρό για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ψυχικής Υγείας τόσο στο μέρος που αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου λόγω μείωσης της χρηματοδότησης κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους, όσο και για τα προβλήματα των δικτύων Ψυχικής Υγείας που περνούν από τα καταργούμενα Ψυχιατρικά στα αντίστοιχα Γενικά Νοσοκομεία.

Οι βουλευτές τόνισαν ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας και ιδιαίτερα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Η ανανεωτική αριστερά έχει ουσιαστικά συμβάλλει στην αποδοχή και εφαρμογή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης τόσο σε επιστημονικό, ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό εντός της χώρας αλλά και εντός των Ευρωπαϊκών θεσμών σε μια διαδρομή 30 ετών.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει ένας γενικότερος σχεδιασμός στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

4 Βραβεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην INTERAMERICAN, στο CEO & CSR Money Conference 2012

Την ευρεία αναγνώριση της κοινωνικής υπευθυνότητάς της και του σχετικού ετήσιου Απολογισμού της εισέπραξε για μια ακόμη φορά η INTERAMERICAN με τις διακρίσεις που αποκόμισε στα Βραβεία «Θαλής» για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στο πλαίσιο του έκτου συνεδρίου CEO & CSR Money Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Το κοινό των 1.164 ατόμων, που συμμετείχε φέτος στη διαδικτυακή ψηφοφορία, ανέδειξε τον Γιώργο Κώτσαλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTERAMERICAN, κορυφαίο πρόσωπο σε επίπεδο ηγεσίας για την ΕΚΕ, ενώ πρώτος αναδείχθηκε και ο Απολογισμός ΕΚΕ της εταιρείας μεταξύ των υποψηφίων προς βράβευση Απολογισμών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ακόμη, η INTERAMERICAN διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο στις κατηγορίες της καλύτερης ομάδας ΕΚΕ και της δημοφιλέστερης εταιρείας όσον αφορά στην κοινωνική υπευθυνότητα.

Σε δήλωσή του κατά την απονομή του βραβείου ηγέτη, ο κ. Κώτσαλος απέδωσε τις επιτυχίες στη συνέπεια της εταιρείας ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πρωτοβουλιών ΕΚΕ, που εντάσσονται στη στρατηγική και εκφράζουν την αναπτυγμένη σχετική εταιρική κουλτούρα, ενώ υπογράμμισε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σε βάθος χρόνου η INTERAMERICAN σε ζητήματα επιχειρηματικής και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Στην επιτροπή επιλογής υποψηφιοτήτων συμμετείχαν οι Π. Δράκος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΝΕΙΣΕΤ, Κ. Κατσούλη, διευθύνουσα της Sustainable Development, Κ. Ουζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Ethos Media, Δ. Παπαδόπουλος, διευθυντής Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, Μπ. Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Κ. Ευαγγελινός, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν και τις απονομές.

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι πρέπει να βελτιωθεί και να συνεχίσει»

Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 


Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης παρενέβη στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την επεξεργασία και εξέταση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Κύρωση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου-Παράταση διάρκειας του Προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’». 
Κατά την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής  υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαία η συνέχιση και βελτίωση της συγκεκριμένης δομής. Απαιτείται να διασφαλίσει η Πολιτεία με συνέπεια τη μισθοδοσία των εργαζομένων»- επιχείρημα, το οποίο έγινε αποδεκτό απ’ όλα τα κόμματα.
  Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο τα παρακάτω ερωτήματα:
1) πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι  του προγράμματος,
2) εάν υφίσταται σχεδιασμός για διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων,
3) εάν υπάρχει πρόθεση  βελτίωσης των παρεχόμενων αλλά  και νέων υπηρεσιών προς τους  ηλικιωμένους, τα Άτομα με Ειδικές  Ανάγκες,
4) εάν έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση του κόστους και της παροχής υπηρεσιών της δομής ως έχει μέχρι σήμερα.

Ο Υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι: «Η διάρκεια του προγράμματος παρατείνεται ως τις 31 Μαρτίου 2013» ενώ για τα υπόλοιπα ερωτήματα σημείωσε ότι «η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ολοκληρώνει σύντομα μελέτη αξιολόγησης της δομής και των υπηρεσιών της μέχρι και σήμερα και με δεδομένο ότι θέση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση του προγράμματος στήριξης αδύναμων συμπολιτών μας, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το πόρισμα της μελέτης μόλις ολοκληρωθεί, προς ενημέρωση και συζήτηση απ’ όλους τους Βουλευτές και τα κόμματα».

Στο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» θα ξεναγηθούν άνθρωποι με προβλήματα όρασης

Σειρά πέντε ξεναγήσεων σε άτομα με προβλήματα όρασης οργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την πρωτοβουλία «Οκτώβριος-Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα». Οι ξεναγήσεις αφορούν...
στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο-οι Θησαυροί-ο Μηχανισμός» και απευθύνονται στα μέλη των σωματείων τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής), καθώς και σε μεμονωμένα άτομα.

Κατά την περιήγηση στις αίθουσες, οι συμμετέχοντες θα αγγίξουν αρχαία εκθέματα, καθώς και ομοίωμα του Μηχανισμού, του διασημότερου και σημαντικότερου ευρήματος του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί 8, 15, 22 και 29 Οκτωβρίου (11:00 π.μ. – 12:00). Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες. Τηλ. επικοινωνίας: 210 8217724 & 210 8217717.
erroso.blogspot.com

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

65.000 πλαστικά καπάκια από τη Σκόπελο για ένα αναπηρικό καρότσι στη Λαμία

Ένα ακόμα αναπηρικό καρότσι θα δοθεί σε κάποιον συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη, μέσω της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια και αφορά...πλαστικά καπάκια.

Τα τελευταία σε μεγάλες, φυσικά, ποσότητες, συγκεντρώνονται και δίνονται σε εταιρία ανακύκλωσης, η οποία με τη σειρά της καλύπτει το αντίτιμο για την αγορά αναπηρικού καροτσιού και άλλων υποστηρικτικών οργάνων.

Το τελευταίο αξιομνημόνευτο παράδειγμα έρχεται από τη Σκόπελο, με τους κατοίκους της να μαζεύουν 65.000 καπάκια. Πολίτες όλων των ηλικιών, ντόπιοι αλλά και τουρίστες συνέδραμαν στη σημαντική αυτή κίνηση.

Τα πλαστικά αλλά άκρως πολύτιμα καπάκια μεταφέρθηκαν αφιλοκερδώς με φορτηγό πλοίο στο Βόλο και θα παραδοθούν στο Σύλλογο Παραπληγικών Λαμίας, ο οποίος θα τα ανταλλάξει με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Άμεσα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Ιουλίου-Αυγούστου

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Ιουλίου- Αυγούστου, συνολικού ποσού 129.466.835,35 ευρώ. 

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 183.270 και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους Δήμους της χώρας.

H INTERAMERICAN για την υγεία των ηλικιωμένων ατόμων

Στο πλαίσιο του σχεδίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πράξεις Ζωής» και του έμπρακτου ενδιαφέροντος για την υγεία και ειδικότερα για την Τρίτη Ηλικία, η INTERAMERICAN υποστηρίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis» για τα ηλικιωμένα άτομα, με θέμα την πρόληψη των ατυχημάτων μέσα στο σπίτι.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία (1η Οκτωβρίου), οργανώθηκε στο 1ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης Αττικής η δεύτερη σχετική εκδήλωση με ομιλήτρια την ιατρό κ. Α. Μπάκα, η οποία παρουσίασε τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων σε ηλικιωμένους στους χώρους του σπιτιού και έδωσε πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή τους. Η πρώτη εκδήλωση ενημέρωσης είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο στο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη ενημέρωση στο ΚΑΠΗ Γλυφάδας προσεχώς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, οι πτώσεις αποτελούν την τρίτη αιτία χρονίας αναπηρίας σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ η πλειοψηφία των τραυματισμών με κατάληξη τον θάνατο προέρχονται από πτώσεις. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ηλικιωμένων από 65 ετών και άνω υφίστανται τραυματισμούς λόγω πτώσης. Το πρόβλημα εντείνεται στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

Ο Γιάν.Ρούντος της INTERAMERICAN με τον Μ. Καρπέτα
Παράλληλα με το πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Prolepsis», η INTERAMERICAN συνεχίζει τη σταθερή υποστήριξή της προς τη ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής» για την Τρίτη Ηλικία, με την αναδοχή ηλικιωμένων ατόμων. Πρόσφατα η εταιρεία προσέθεσε άλλα πέντε άτομα στο σύνολο των αναδοχών της, που έφθασαν έτσι τις 35, προσφέροντας τη συσκευή τηλεειδοποίησης σε κάθε ηλικιωμένο για την επικοινωνία του με το συντονιστικό κέντρο της «Γραμμής Ζωής».

Για την αντιμετώπιση των καρδειαγγειακών παθήσεων

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (30 Σεπτεμβρίου), η INTERAMERICAN συνδράμει χορηγικά και το έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Η ραγδαία αύξηση των εμφραγμάτων, ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό, που συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα, καθιστά επιτακτική τη διαφωτιστική ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη ελέγχου των προδιαθεσικών παραγόντων και κυρίως του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...