Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Οι 43 αναπηρίες που δεν χρειάζονται επανεξέταση


Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις που δεν χρειάζονται επαναξιολόγηση απο τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Λίστα με 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες αναπηρίες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να ταλαιπωρούνται για επαναξιολόγηση στις Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο καθορισμός της λίστας έγινε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, γιατροί και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία .

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης “με απόφαση που υπογράψαμε σήμερα, δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε άδικα πολλούς συμπολίτες μας. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ”.

Δείτε εδώ τη λίστα με τις 43 παθήσεις

Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

 
Σε παν - αναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας κάλεσε την Πέμπτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών. Στην διαδήλωση συμμετείχαν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οικογένειές τους καθώς και άλλοι αλληλέγγυη στον αγώνα τους. 

Το αναπηρικό κίνημα, όπως ανακοινώνει η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

- Καμία περικοπή σε προνοιακά/ αναπηρικά κλπ επιδόματα, το τελευταίο ανάχωμα των πλέον ευάλωτων πολιτών!

- Εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία/ χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων!

- Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειές τους αφήνοντάς τους, εκτός όλων των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα στους ανασφάλιστους με αναπηρία ή/ και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.


- Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.!

- Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα!


- Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους!

- Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας!

- Να λήξει η «ομηρεία» των αναπηρικών ΙΧ στα τελωνεία της χώρας: Εδώ και δύο χρόνια εκατοντάδες δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες στη μετακίνησή τους, επειδή οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα γραφειοκρατικό ζήτημα!

- Συμμετοχή του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος στο ΙΚΑ, που πιστοποιεί την Αναπηρία: Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς! 

Μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους ζητά ο Λ. Αυγενάκης

Αναφορά Αυγενάκη προς Βρούτση

Στη λήψη άμεσων και επιτακτικών μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, διαβιβάζοντας επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των ΑμεΑ, ζητούν την «να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ ζητά να αναφερθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται λόγω του ότι δεν αποτελούν εισόδημα δεν συνυπολογίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια.»

Επιπλέον, στην επιστολή ζητείται «να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν παιδιά με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. από 1/1/201» καθώς και να παραταθεί η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Ακόμη γίνεται αναφορά στην ανάγκη για «άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, από ανεξάρτητη επιτροπή με επιστήμονες κύρους και τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ, αλλά και στη λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά.»

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά να επανέλθει το θέμα του εκτελωνισμού των εγκλωβισμένων αναπηρικών Ι.Χ. από τα τελωνεία της χώρας, καθώς και τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΙΚΑ, που πιστοποιεί την αναπηρία και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία στον Οργανισμό.

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης για τα άτομα με αναπηρίες

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτοκίνητο, απαλλαγμένο από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης θα έχουν τα άτομα με αναπηρίες. Με κοινή υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση και του Γιώργου Μαυραγάνη, ορίστηκε η διαδικασία που θα εξασφαλίζει αυτή την απαλλαγή.
Η ιατρική εξέταση των ενδιαφερόμενων ατόμων γίνεται από τα ΚΕ.Π.Α, ενώ η παραπομπή τους γίνεται είτε από ιδιώτη/ες γιατρό/ους είτε από γιατρό/ους του ΕΟΠΠΥ. Η εκάστοτε αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΚΕ.Π.Α προβαίνει στην αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερομένου και αποφαίνεται για την υπαγωγή του ή όχι στην σχετική ρύθμιση, ενώ οι γνωματεύσεις της ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών

Παναναπηρικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Εργασίας, Πέμπτη 31/10, στις 11πμ

Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών


Σε παναναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας καλεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ., για όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους και κάθε πολίτη της χώρας! 

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στο υπουργείο Οικονομικών! Η ΕΣΑμεΑ απέστειλε τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι: «Σκοπός να αναδειχτούν τα θέματα αναπηρίας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία και σε όλη την Κοινωνία: Φτάνει πια! Την κρίση την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, οι πλέον ευάλωτοι, οι φτωχότεροι των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, που πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:

- Καμία περικοπή σε προνοιακά/ αναπηρικά κλπ επιδόματα, το τελευταίο ανάχωμα των πλέον ευάλωτων πολιτών!

- Εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία/ χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων!».

Συνεχίζοντας, η ΕΣΑμεΑ αναφέρει: «Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειές τους αφήνοντάς τους, εκτός όλων των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα στους ανασφάλιστους με αναπηρία ή/ και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.

- Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.!

- Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα!

- Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους!

- Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας!

- Να λήξει η «ομηρεία» των αναπηρικών ΙΧ στα τελωνεία της χώρας: Εδώ και δύο χρόνια εκατοντάδες δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες στη μετακίνησή τους, επειδή οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα γραφειοκρατικό ζήτημα!

- Συμμετοχή του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος στο ΙΚΑ, που πιστοποιεί την Αναπηρία: Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς!!!

Μη μένεις αμέτοχος! Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία είναι υπόθεση όλων!».

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Η Λακωνία στο Παναναπηρικό συλλαλητήριο της 31 Οκτώβρη 2013 στην Αθήνα

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Νομού Λακωνίας καταγγέλλει την συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρία που βιώνουμε εντονότερα τις συνέπειες της κρίσης. Σαν παράδειγμα, και δυστυχώς όχι το μοναδικό,  μπορούμε να αναφέρουμε την λειτουργία του ΚΕ.Π.Α., που έχει καταλήξει ως θεραπευτήριο κάθε πάθησης και μετεξελίσσεται ως την σύγχρονη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την αξία ενός ισχυρού αναπηρικού κινήματος. Η προμετωπίδα μας, η εμπροσθοφυλακή μας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) είναι ήδη στις επάλξεις. Εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να την υποστηρίξουμε σθεναρά με την παρουσία μας στην αγωνιστική δράση.

Την πρόσκληση αυτή δεν πρέπει να την αρνηθεί κανείς καθόσον δεν περισσεύει κανένας μας. Μόνο εμείς γνωρίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες ακόμα και στα απλά καθημερινά ζητήματα.

Δεν πρέπει να περιμένουμε από κάποιους άλλους να μας προστατέψουν. Εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας πρέπει να αγωνιστούμε για την προστασία των δικαιωμάτων μας, για το ατομικό και το οικογενειακό μας μέλλον, για την επιβίωσή μας.

Γι’ αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε στο παναναπηρικό συλλαλητήριο της 31ης Οκτώβρη 2013 ώρα 11:00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην πλατεία Κλαύθμωνος στην Αθήνα. Για τη μετάβαση μας στην Αθήνα θα υπάρχει μισθωμένο από την ΕΣΑμεΑ λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 06:45 το πρωί από το χώρο στάθμευσης λεωφορείων μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης. Το ίδιο λεωφορείο θα επιστρέψει στη Σπάρτη το απόγευμα της ίδιας μέρας. Πιθανή ώρα αναχώρησης από την Αθήνα είναι λίγο μετά το μεσημέρι περίπου 2:30 μ.μ.

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε σε αυτόν τον αγώνα για την επιβίωση μας. Από αυτόν τον αγώνα δε μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Δηλώσεις συμμετοχής και επιπρόσθετες πληροφορίες ώστε να κρατηθεί θέση στο λεωφορείο στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου κ. Αλεξανδράκη Παναγιώτη στον αριθμό 6932-312-912 έως τις 29 Οκτώβρη.

                                                                                           Μετά Τιμής

                                                                                                        Το Δ.Σ.

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

ΑΜΕΑ: Όχι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα

ΕΣΑμεΑ: Στουρνάρα, «Μολών λαβέ»


Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα οι οργανώσεις των ΑΜΕΑ, ενώ η εθνική συνομοσπονδία τους (ΕΣΑμεΑ), με ανακοίνωσή της, θίγει το θέμα των προνοιακών επιδομάτων.

H EΣΑμεΑ, επισημαίνει: «Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κεντρικός άξονας του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα είναι η ανάδειξη των δικαιούχων με βάση όχι μόνο το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά και τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στο «περιουσιολόγιο» που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η απάντηση του αναπηρικού κινήματος είναι απλή: Μολών λαβέ! Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος και όποτε χρειαστεί, σύσσωμο και ενωμένο το εθνικό αναπηρικό κίνημα θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις το ελάχιστο που του προσφέρει το ελληνικό κράτος, τα επιδόματα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιβίωση των πλέον ευάλωτων.

Το ελληνικό κράτος δεν έχει προστατεύσει την εργασία των ατόμων με αναπηρία, την εκπαίδευση ή την υγεία. Τα επιδόματα θα γίνουν το ανάχωμα για να διεκδικήσουν οι ανάπηροι το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή διαβίωση. Τυχόν απόφαση για μείωση των επιδομάτων θα σημάνει στην πράξη την κοινωνική εξαθλίωση των πιο αδύναμων πολιτών της χώρας. Το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψει να περάσει.

Πραγματικά, ποιος ιθύνων νους θεωρεί και πιστεύει ότι, κόβοντας τα επιδόματα από τους φτωχότερους των φτωχών, θα φρενάρει την οικονομική κρίση;;;».

Newsroom enet, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Δίκτυο Ειδικών Σχολείων, μια απλή ιδέα για μετακινήσεις σ' έναν καλύτερο κόσμο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ / enet.gr

«Τι να πει κανείς για την Κατερίνα που αναγκάζεται να αφήνει το παιδί της με βαριά νοητική στέρηση μόνο του στο σπίτι για να πάει στη δουλειά; Για την Ελενα που έχασε την πρώτη ευκαιρία να ξαναεργαστεί μετά από τόσα χρόνια τώρα, που επιτέλους θα πήγαινε η κόρη της σχολείο γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι μετακινήσεις και την πηγαίνει μόνη της;

Ή για τον Νεκτάριο που ετοιμάζει την τσάντα του κάθε πρωί και ρωτάει, με μία χαρά που σπαράζει την ψυχή της μάνας, "Σήμερα-σχολείο;". Πώς, τέλος πάντων, να εξηγήσει κανείς στον Αγγελο -ένα παιδί με σύνδρομο Down- τι σημαίνει η λέξη διάκριση όταν ρωτάει γιατί πάει ο αδελφός του στο σχολείο ενώ αυτός θα μείνει άλλη μια μέρα στο σπίτι μόνος του;».

Αυτά και άλλα πολλά καθημερινά εμπόδια θέλησε να υπερπηδήσει το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων, αποδεικνύοντας πως πίσω από πολλά πράγματα που κάθε μέρα θεωρούμε δεδομένα, υπάρχει σχεδόν πάντα μια απλή ιδέα απ' όπου ξεκίνησαν - και μαζί ένας καλύτερος κόσμος... Ετσι, ως μια απλή ιδέα γεννήθηκε το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων (ΔΕΣ) πριν από δύο χρόνια λόγω των προβλημάτων στις μετακινήσεις μαθητών στα ειδικά σχολεία. Ως ιδέα ενός πανελλαδικού «Δικτύου» που θα επέτρεπε τη συνεργασία, την επικοινωνία και το συντονισμό των Ειδικών Σχολείων ως ασπίδα απέναντι στα προβλήματα που διαρκώς αντιμετώπιζαν.

72 Σχολικές Μονάδες

«Η ανάγκη γρήγορα θα καθιστούσε αυτή την ιδέα όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και απαραίτητη. Βλέπετε το να έχεις σήμερα ένα παιδί με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα - αν και θα έπρεπε να έχει φροντίσει η Πολιτεία γι' αυτό. Είναι το πιο δύσκολο», μας λέει ο Νέστορας Λαδάς, εκπρόσωπος ΔΕΣ. Και συνεχίζει: «Το Δίκτυο φέρνει σήμερα κοντά εκπροσώπους από 72 Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Γνωρίζοντας το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι που δεν ζουν στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, γρήγορα δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην επαφή με όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Εκεί όπου οι γονείς αισθάνονται ανυπεράσπιστοι, επειδή η φωνή τους δεν είναι εύκολο να φτάσει στα υπουργεία.

Η Ζακλίν, η Κατερίνα, ο Δημήτρης, η Αννα, η Μαρία, ο Στράτος, ο Βασίλης, η Ηρα, είναι μερικοί από τους γονείς και τους εθελοντές που απαρτίζουν την κινητήρια ομάδα του ΔΕΣ. Η Ζακλίν παρακολουθεί το Facebook, απαντά σε γονείς, μαζεύει στοιχεία, ιδέες, ζωγραφίζει πανό και ετοιμάζει γεύματα στο σπίτι της για να δένεται η ομάδα. Η Κατερίνα μαζεύει τις καταγραφές των προβλημάτων των σχολείων και "τρέχει" τα θέματα μετακινήσεων των μαθητών». Ο Νέστορας Λαδάς έχει στραμμένο το βλέμμα στο υπουργείο Παιδείας. Βάζει συχνά δύσκολα αλλά η ομάδα δεν φαίνεται να πτοείται. «Το ίδιο και όλοι οι άλλοι γονείς και εθελοντές που είναι μαζί μας. Ξέρουν ότι δεν τρέχουν ούτε για προσωπικό όφελος. Αλλά για τα παιδιά, που θα έπρεπε να τα έχουν όλα και είναι κάθε χρονιά συζητήσιμο όχι τι θα πάρουν, αλλά τι θα τους αφήσουν... Κάθε χρονιά και λιγότερα.

Ανοιχτό Σχολείο στην Κοραή

Πέρσι, με τα προβλήματα πάλι στις μετακινήσεις, μέσα σε μια τηλεφωνική σύσκεψη, ήρθε η ιδέα ενός σχολείου για τα παιδιά που το στερούνται επειδή δεν υπάρχουν μετακινήσεις. Αφού η Πολιτεία δεν μπορεί να παράσχει την πρόσβαση στο σχολείο, έφτιαξαν ένα στη μέση της Αθήνας για να έρχονται εκεί τα παιδιά. Ετσι στήθηκε -με προετοιμασία 3 ημερών- το Ανοιχτό Σχολείο στην Κοραή. Και χάλασε ο κόσμος... Η ιδέα του Ανοιχτού Σχολείου και η απαξίωση των παιδιών με ειδικές (εκπαιδευτικές) ανάγκες στη σύγχρονη Ελλάδα έφτασε σε μέρη της γης που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε. Το αποτέλεσμα; Σε λίγες μέρες ξαναξεκίνησαν οι μετακινήσεις.

Ολα αυτά τα παιδιά, είναι τα παιδιά μας - τα παιδιά που η φωνή τους έφτασε στο ΔΕΣ. Και τους χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον - ίσως αυτό που τους αφαιρεί η σκληρότητα της Πολιτείας, που μετρά τις ανθρώπινες υπάρξεις με νούμερα - ίσως η αδιαφορία της πλειοψηφίας που θρέφει τις απάνθρωπες περικοπές των αριθμών. Αλλά ακριβώς επειδή είναι τα παιδιά μας, εμείς θα συνεχίσουμε. Αλλωστε το ΔΕΣ είναι μια ιδέα - και οι ιδέες έχουν τη δύναμη να συνεχίζουν ακόμα και χωρίς αυτούς που τις εμπνεύστηκαν», προσθέτει ο Νέστορας Λαδάς.

Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 31/10 στο υπ.Εργασίας

Σε παν-αναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας καλεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 11 π.μ., για όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους και κάθε πολίτη της χώρας.

Σκοπός της κινητοποίησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι να αναδειχτούν τα θέματα αναπηρίας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία και σε όλη την Κοινωνία: “Φτάνει πια! Την κρίση την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, οι πλέον ευάλωτοι, οι φτωχότεροι των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, που πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!”

Μεταξύ των διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος είναι:

-Να μη μείνει ανασφάλιστο και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και κανένας γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.

- Να μην ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2014 η μείωση του ΕΚΑΣ και να μη γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν ανήλικα παιδιά με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.

- Να παραταθεί η χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

- Να αξιολογηθεί άμεσα η λειτουργία του θεσμού των ΚΕΠΑ και των υγειονομικών επιτροπών του, ώστε να σταματήσει η επί μήνες αναμονή για εξέταση και οι αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας.

- Να αποκατασταθούν οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

- Να λήξει η «ομηρεία» των αναπηρικών ΙΧ στα τελωνεία της χώρας, λόγω ασυμφωνίας των υπηρεσιών του ΙΚΑ και του υπουργείου Οικονομικών σ' ένα γραφειοκρατικό ζήτημα.

- Να συμμετέχει το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα στο ΙΚΑ, που πιστοποιεί την Αναπηρία.

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Hλεκτρονική προσβασιμότητα

Ένα έργο καινοτόμο και  άκρως πρωτοποριακό για τα άτομα  με αναπηρία που συνδέεται με μια νέα προηγμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής προσβασιμότητας μέσω της ιστοσελίδας www.prosvasi-amea.gov.gr, παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε επίσημη εκδήλωση παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και πληθος φίλων και επισήμων στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Η ιστοσελίδα www.prosvasi-amea.gov.gr είναι προιόν του Ευρωπαικού Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου» (ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.ΑΠ.), το οποίο αποτελεί ένα σύστημα ψηφιακής τεχνολογίας πολυμέσων (multimedia), που μετατρέπει οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε ψηφιακό υλικό – προσβάσιμο σε άτομα με όλες τις γνωστές μορφές αναπηρίας – μέσω διαδικτύου δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία (Α.μεΑ) να έχουν πρόσβαση σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο (πληροφόρηση για θέματα ενδιαφέροντος ΑμεΑ, ειδήσεις – τρέχουσα επικαιρότητα, εκπαιδευτικά βίντεο, ντοκιμαντέρ).

Εγκαινιάζοντας το έργο ο  Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης  ανέφερε ότι η διαδικτυακή πύλη prosvasi-amea.gov.gr, είναι ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακής πρόσβασης για άτομα με αναπηρία, συνιστά μια δομή προσβασιμότητας με εξαιρετική χρησιμότητα και, ταυτόχρονα, μια πρωτοβουλία υψηλού κοινωνικού συμβολισμού.
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη  συνεχή προσπάθειά μας, να διασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας με αναπηρία μια αξιοπρεπή διαβίωση, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για μια ισότιμη συμμετοχή στον δημόσιο βίο.
Ο Υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Πρόεδρο, την κα Ιακωβίδου προσωπικά, η οποία με το υψηλό αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και, κυρίως, με το πάθος και μεράκι που την διακρίνει, έδωσε μια νέα ώθηση και πνοή στην κοινωνική παρέμβαση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  

Τέλος, ο Υπουργός  επανέλαβε ότι χρειάζεται να υφάνουμε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, αλλά και στοχευμένα, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Να οικοδομήσουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και προϋπόθεση της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α) της νέας διαδικτυακής πύλης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και τη διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης» για όλους τους πολίτες σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, κοινωνικής προστασίας, στήριξης της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις και δημιουργούμε, παρά το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, σε στέρεες βάσεις και με όρους  δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας».

Η πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α.  από την πλευρά της τόνισε την Ευρωπαική διάσταση του νέου έργου καθώς η νέα σελίδα αποτελεί την πρώτη διαδυκτιακή πύλη προσβασιμότητας στην Ευρωπαική Ένωση κάτι που συνδέεται άμεσα και με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης λόγω του ψηφίσματος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που επίκειται το Δεκέμβριο αλλά και της Κοινοτικής οδηγίας που αναφέρεται στην προσβασιμότητα και στις νέες τεχνολογίες. Η Πρόεδρος του Κέντρου ανέφερε ότι το Ε.Κ.Κ.Α. είναι τριτοβάθμιος φορέας παροχής κοινωνικού έργου με διευρυμένες αρμοδιότητες που καλύπτουν όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τόνισε ότι στις προθέσεις του Ε.Κ.Κ.Α. είναι σε συνεργασία με τα Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης μέσω ΟΑΕΔ, ώστε ειδικές κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και που μπορεί να διαμένουν και στους ξενώνες του Ε.Κ.Κ.Α., να έχουν τη δυνατότητα απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας.

Όπως τόνισε η απώλεια της  εργασίας αποτελεί το πρώτο βήμα για  περιθωριοποίηση και δυνητικό κίνδυνο  για την απώλεια στέγης ενώ ένα πρόγραμμα προστατευμένης κατοικίας, όπου το Ε.Κ.Κ.Α. θα είναι ο φορέας διαχείρισης αιτημάτων στέγασης, θα οδηγούσε σε ελάφρυνση των οικονομικών επιβαρύνσεων της πολιτείας και σε αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής, με χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης, το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο, και το Ταμείο Απόρων.

Η Πρόεδρος, επίσης,  δήλωσε ότι  από τις 11 Νοεμβρίου 2013 ενεργοποιείται πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ελληνικού πολιτισμού, δημοσιογραφίας και πληροφορικής για οικονομικούς μετανάστες στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οργανισμού, το οποίο θα υποστηρίζεται από εθελοντές της οργάνωσης LIONS.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό η κ. Ε. Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας , ο πατέρας Κων/νος Παναγιωτόπουλος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κου Ιερώνυμου, η κ. Β. Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των δυο φύλων, ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και ο κ. Γ. Τούσιας, Διοικητής το Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.      

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΡΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


Για δεύτερη συνεχή χρονιά έγινε η διανομή της σχολικής τσάντας, στον χώρο του Μερώπειου Ιδρύματος στο Σύνταγμα , στα παιδιά των απόρων οικογενειών που παίρνουν βοήθεια από το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης HELLENIC RELIEF FOUNDATION και τον Σύλλογο των φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.


Φέτος η σχολική τσάντα ήταν προσφορά του Διαγνωστικού και θεραπευτικού Κέντρου ΥΓΕΙΑ και περιείχε μεταξύ άλλων τετράδια, στυλό, μολύβια, ξηλομπογιές, κυρομπογιές, τετράδια ιχνογραφίας, ξύστρες, γόμες, κόλλα χειροτεχνίας, Τshirt, βοηθήματα σχολικών βιβλίων κ.α.


Προσφορά του Συνδέσμου Αποφοίτων των σχολών ΜΩΡΑΪΤΗ και των εταιριών ΣΚΑΓΙΑ, ΚΑΙ ΝΕΟΧΑΡΤ. Τέλος φεύγοντας τα παιδιά έπαιρναν μαζί τους και μια σακούλα γεμάτη με διάφορα μπισκότα και γλυκίσματα προσφορά διαφόρων εταιριών.


ΦΩΤΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣΠέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ: Σοβαρές καταγγελίες και δωρεάν νομική στήριξη σε περισσότερα από 100 άτομα

Δωρεάν νομική βοήθεια σε 119 άτομα προσέφερε  η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου  Ζωής (K.Z.), κατά τη χρονική περίοδο  Ιουνίου 2012 - Ιουνίου 2013 σύμφωνα με την  ετήσια αναφορά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης  (Μ.Κ.Ο) που υποστηρίζει  άτομα που ζουν με HIV/AIDS. Οι καταγγελίες  που κοινοποιήθηκαν  προς το δικηγόρο και τα στελέχη της Νομικής  Υπηρεσίας  καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιστατικών, από εργασιακά  και οικογενειακά ζητήματα μέχρι  περιστατικά άρνησης παροχής  ιατρικών υπηρεσιών και  παραβίασης ιατρικού απορρήτου.  Εκτός από  την παροχή νομικής συμβουλευτικής, την κοινοποίηση  περιστατικών σε επίσημους φορείς (Συνήγορος του  Πολίτη) και τη συνεργασία μαζί τους με στόχο τη νομική επίλυση του  θέματος, υπήρξε και δικαστική εκπροσώπηση  μέσω του δικηγόρου του Κ.Z. σε πέντε περιπτώσεις.

«Στα  ποικίλα  περιστατικά που μας καταγγέλθηκαν  προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε με τον  πλέον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο», δηλώνει ο Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος του Κ.Ζ. «Η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Ζωής καταβάλλει μια  ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε  ο μοναδικός φορέας που παρέχει  δωρεάν νομική βοήθεια σε μία από  τις πλέον ευάλωτες ομάδες που  πλήττεται από τον κοινωνικό  στιγματισμό και αντιμετωπίζει  σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Πρόκειται για ανθρώπους που  δύσκολα  θα απευθύνονταν αλλού για  την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων  τους που παραβιάζονται κατάφορα».

Αναλυτικότερα, σε 26 περιπτώσεις προσφέρθηκαν νομικές  συμβουλές που αφορούσαν σε δικαιώματα οροθετικών στο χώρο εργασίας, τη συνταξιοδοτική διαδικασία, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση και επί πλέον σε  ασφαλιστικά, προνοιακά και στρατολογικά θέματα. ΄Αλλα 15 περιστατικά χρειάστηκαν  νομικές συμβουλές αναφορικά  με τακτοποίηση χρεών, περιουσιακά, φορολογικά θέματα και δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ 12 περιστατικά αφορούσαν σε συμβουλευτική  σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο, ενδοοικογενειακή βία, επιμέλεια παιδιών, οροθετικότητα ως λόγο διαζυγίου, απειλές  για δημοσιοποίηση της οροθετικότητας από συντρόφους και συγγενείς. Πάνω από 10 περιστατικά σχετίζονταν με καταγγελίες παραβίασης ιατρικού απορρήτου  και καταγγελίες διεξαγωγής εξέτασης HIV χωρίς τη συναίνεση του εξεταζόμενου. Σοβαρά επίσης ερωτήματα σχετίστηκαν  με τη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα η  νομιμότητα ή μη της αναγραφής  της πάθησης στις Γνωματεύσεις των  Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πλήθος συναλλαγών με υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από  τις καταγγελίες που καταγράφηκαν και έλαβαν νομική υποστήριξη-με δικαστική  εκπροσώπηση από το δικηγόρο του  Κ.Ζ. - προήλθαν από αλλοδαπούς και  αφορούσαν στο καθεστώς παραμονής  τους στην Ελλάδα, σε έρευνα της νομοθεσίας σχετικά με την οροθετικότητα  και την πρόσβαση σε θεραπευτική  αγωγή στην χώρα προέλευσής τους.

Τηλ. 210 7257617, Fax 210 724042
Email: press@kentrozois.gr
www.kentrozois.gr

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Αγώνας-''φωτιά'' 164 χλμ. στην Ροδόπη - μαζί και η ''Φλόγα''!

''Φωτιά'' θα πάρει η διαδρομή του αγώνα-μαμούθ  των 164 χιλιόμετρων στον ορεινό όγκο της Ροδόπης από τους 7 δρομείς πολύ μεγάλων αποστάσεων της ''Φλόγας'', του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, που θα τρέξουν μαζί με Ελληνες και ξένους υπερ-δρομείς σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα!

Ο 5ος ROUT, ο “Rodopi Advendurun”, όπως ονομάζεται επίσημα πλέον το ετήσιο ραντεβού της υπεραντοχής και της περιπέτειας των 100 μιλίων, ξεκινά την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί.

 Φέτος, ο αριθμός των αθλητών που πρόκειται να σταθούν στην εκκίνηση, φτάνει σχεδόν τους 100, από τους οποίους περίπου το 15% προέρχεται από το εξωτερικό! Ο αριθμός των συμμετοχών  σημείωσε φέτος θεαματική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις αρνητικές συγκυρίες των ημερών για όλους, αποτυπώνοντας καταρχήν την εδραίωση του γεγονότος αλλά και τη διεύρυνση του αγωνιστικού κοινού στη χώρα μας.

Οι 7 αθλητές που θα τρέξουν με την φανέλα της ''Φλόγας'' - για να περάσουν το μήνυμα ότι ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να νικηθεί  αλλά να για να ενισχυθεί ο Ξενώνας της Φλόγας -  είναι οι Αργύριος Παπαθανασόπουλος, Ντίνος Κοζανίτης, Γιάννης Γκερλές, Χάρης Λεσπουρίδης , Καζούρης Δημήτρης, Βασίλης Περικλέους και Διακουμάκος Παύλος.

Εδώ είναι η τρισδιάσταση απεικόνιση του μονοπατιού του Rodopi Advendurun 100 miles. Στο βίντεο ξεδιπλώνονται με ακρίβεια όλες οι δυσκολίες και ομορφιές του τοπίου :

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ :

http://www.youtube.com/watch?v=g5iFFkM1bQw

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΠΌ ΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 2012 ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ Π.ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΥ:

http://m-f.gr/?p=1409

Έκπτωση 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα για ιδρύματα που έχουν κοινωφελείς σκοπούς

Μειωμένος κατά 70% θα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος για ιδρύματα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν κοινωφελείς σκοπούς.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στην Ολομέλεια της Βουλής και θα αφορά σε όλα τα Κοινωνικά, Δημοτικά και Εκκλησιαστικά Συσσίτια, σε όλα τα Δημοτικά και Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης «η Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς σκοπούς (προνοιακές υποδομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικά συσσίτια κλπ.), θα χαρακτηρίζεται υπηρεσία κοινής ωφέλειας, με σκοπό την υποστήριξη των εν λόγω φορέων κοινωφελούς χαρακτήρα που στηρίζουν Ευάλωτους Πελάτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δηλώνοντα ότι ο σχεδιασμός διείσδυσης τους στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας ήταν προβληματικός.

Μάλιστα, έκανε λόγο για φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για καλύψει του 80% της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ έως το 2050.

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Απαλλαγή -σκάνδαλο από την υποχρέωση παροχής προσβασιμότητας στους εργαζόμενους ή εκπαιδευόμενους ΑμεΑ

Των  ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης & κατάρτισης


Με έκπληξη, το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας διαπίστωσε ότι νομοθετημένη διάταξη (ΦΕΚ 472/2011 - Αριθμ.19780 άρθρο 6 - Κτηριολογικά στοιχεία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών, σχετ. 1) η οποία υποχρέωνε τους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης & κατάρτισης να εξασφαλίζουν επιτέλους την πολυπόθητη φυσική προσβασιμότητα στους χώρους τους προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και άλλων κατηγοριών συμπολιτών μας όπως οι ηλικιωμένοι, είτε αυτοί είναι εκπαιδευόμενοι είτε εργαζόμενοι, ακυρώθηκε στην πράξη με πρόσφατη

 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (σχετ. 2), και παρά το δεδομένο ότι οι υπουργικές αποφάσεις προϋποθέτουν νόμο αλλά δεν θεσπίζουν νόμο.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2.2. αυτής (σχετ. 2) τροποποιείται η ουσία και το πνεύμα της προηγούμενης διάταξης που δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορούν ισότιμα τα αμεα να συμμετέχουν σε δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, λαμβάνοντας υπόψη την σκληρή πραγματικότητα που θέλει την πλειοψηφία των ιδιωτών επιχειρηματιών του κλάδου να μην λαμβάνουν μέριμνα για την υιοθέτηση κάποιων ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών προς όφελος των αμεα, εφόσον δεν υπάρχει σχετική νομική υποχρέωση. Στη νεότερη απόφαση (σχετ. 2) δεν αναφέρεται καμία

 απολύτως προδιαγραφή για την φυσική προσβασιμότητα για ΑμεΑ των χώρων των νηπιαγωγείων δυναμικότητας έως 60 νηπίων, των κέντρων δια βίου μάθησης επιπέδου 1, των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας κάτω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα, ανά αυτοτελές κτήριο ή όροφο σε πολυώροφο κτήριο. Αντιθέτως, γι αυτές τις περιπτώσεις, τα μόνα απαιτούμενα στοιχεία αφορούν άλλες γενικές προδιαγραφές (π.χ., οικοδομική άδεια, ύπαρξη τουαλέτας, κ.α.), που βεβαίως δεν διασφαλίζουν επ΄ουδενί τη δυνατότητα χρήσης των χώρων αυτών από άτομα με αναπηρία.

Η προηγούμενη (εν ισχύ) διάταξη στο Άρθρο 6 - Κτηριολογικά στοιχεία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ανέγραφε:

«3. Να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα του κτηρίου του Ε.Ε.Σ. από άτομα με αναπηρίες. Ειδικότερα, το κτήριο θεωρείται προσβάσιμο όταν εξασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση ΑΜΕΑ στην κύρια είσοδο του κτηρίου, η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ ενός τουλάχιστον χώρου εκπαίδευσης και ενός χώρου διοίκησης καθώς και η ύπαρξη ενός wc για ΑΜΕΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στην εγκύκλιο «Σχεδιάζοντας για Όλους». Σε περίπτωση που το κτήριο του Ε.Ε.Σ. δεν είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ, θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων σε κτηριακές υποδομές τρίτων, οι οποίες πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές και είναι κατάλληλες για τη στέγαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.»
Η τήρηση προδιαγραφών προσβασιμότητας δεν αποτελεί μόνο τη μοναδική διέξοδο για την κατοχύρωση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα κοινά. Είναι προϋπόθεση βελτίωσης της χρήσης των χώρων αυτών για όλους ανεξαιρέτως (νήπια, παιδιά, μαθητές, εργαζομένους, ηλικιωμένους) διότι επαυξάνει τη λειτουργικότητα και ευχρηστία των χώρων, ενώ διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Προς τούτο η Πολιτεία θα έπρεπε να κινηθεί ταχύτατα, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και την πρόοδο που
 συντελείται στα αναπτυγμένα Κράτη, προς την υιοθέτηση πιστοποιητικού φυσικής προσβασιμότητας χώρων αξιοποιώντας και το σχετικό πρότυπο του ΕΛΟΤ (σχετ. 3), δραστηριότητα που θα διενεργείται υπό την εποπτεία και λειτουργία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και των υπαγομένων οργανώσεων της σε όλη την Ελλάδα, αντί διευθύνσεων με αποσπασματικές πολιτικές και με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Το Σωματείο μας διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα με αναπηρία όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει την απαραίτητη μόρφωση και εκπαίδευση, προς ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσής του. Προς τούτο ζητούμε από την Πολιτεία και τον αρμόδιο για το θέμα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο όπως διορθώσει άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα που οδηγεί σε διαιώνιση της απροσπελασιμότητας των συγκεκριμένων χώρων, προσφέροντας παράλληλα οικονομικά κίνητρα μέσω ΕΣΠΑ στους επαγγελματίες του χώρου για την βελτίωση των υποδομών τους.

                                                                                                               Μετά Τιμής
                                                                                                                Εκ του Δ.Σ

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας στον Αναγνωστάκη για τα ειδικά σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε στην Αναφορά 723/25-09-13 του βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με τη λειτουργία των ειδικών σχολείων και τα προβλήματα που εντοπίζονται σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στις μετακινήσεις καθώς και στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει τις προβλέψεις του, για τοποθετήσεις Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., χωρίς να δεσμεύεται βέβαια για το χρόνο υλοποίησής τους. Είναι προφανής η έκτακτη και αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης των ειδικών σχολείων, καθώς προτείνεται, την ύστατη στιγμή, η κάλυψη θέσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που φυσικά δεν θα έπρεπε να αφορούν την κάλυψη πάγιων θέσεων προσωπικού, αφού οι θέσεις αυτές αυτονόητα θα έπρεπε να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Παράλληλα το Υπουργείο ανακοινώνει την πρόθεση πρόσληψης ΕΕΠ και ΕΒΠ, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για κοινωφελή εργασία, δημιουργώντας ακόμα μια γκρίζα ζώνη, όπου εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας θα αμείβονται διαφορετικά.

Αναφορικά με τα προβλήματα μεταφορών  και κτιριακών υποδομών, το Υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στους αρμόδιους Δήμους, αφού με βάσει την νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης ανήκουν στο χώρο ευθύνης τους.

Τεράστια προβλήματα για την ειδική αγωγή στην Κρήτη

Κλειστά τμήματα ένταξης, ελλείψεις σε προσωπικό και εκπαιδευτικούς τα σοβαρά προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης


Της Κατερίνας Μηναδάκη / prismanews.gr

Με τεράστια προβλήματα και μεγάλα κενά έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και για την ειδική εκπαίδευση στην Κρήτη. Τμήματα ένταξης παραμένουν κλειστά και χωρίς εκπαιδευτικούς αλλά και βοηθητικό προσωπικό, κενά υπάρχουν στα τμήματα κωφών και βαρήκοων, στα τμήματα ένταξης στο Ηράκλειο ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρονται παιδιά από τη Μεσαρά στο Ηράκλειο για μαθήματα στα ειδικά σχολεία αντί να δημιουργηθεί ένα τμήμα στην περιοχή. 

Το κόστος της μεταφοράς φτάνει τα 100 ευρώ ανά μέρα, όπως επεσήμαναν άνθρωποι της ειδικής αγωγής ενώ την ίδια στιγμή από το Υπουργείο Παιδείας έχουν έρθει 26 πιστώσεις που αφορούν μόνο στο βοηθητικό προσωπικό των 32 ειδικών σχολείων σε όλη την Κρήτη και ενώ οι ανάγκες τους ξεπερνούν τις 150 θέσεις. Η ειδική εκπαίδευση στο νησί παραμένει υποστελεχωμένη και τα ειδικά σχολεία υποφέρουν από την έλλειψη προσωπικού !

Όπως επεσήμανε ο κ. Καψαλάκης από το Ειδικό Σχολείο Τυμπακίου μιλώντας στο Σκάι Κρήτης, αναμένεται και 2η φάση πιστώσεων ωστόσο το πρόβλημα δεν καλύπτεται ενώ αναμένεται να γίνουν προσλήψεις μέσω προγραμμάτων και μέσω ΟΑΕΔ. Έτσι εργαζόμενοι των 400 ευρώ θα εργάζονται για κάποιους μήνες και θα καλύπτουν κενά στην εκπαίδευση χωρίς επί της ουσίας λύση του προβλήματος, τόνισε ο κ. Καψαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο νομό δεν εντοπίζονται μόνο στο θέμα των κενών των εκπαιδευτικών αλλά και στο θέμα της γενικότερης λειτουργίας των σχολείων αφού συνολικά 1500 παιδιά δημοτικών σχολείων σε όλο το νομό αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Ο τεράστιος αυτός των μικρών μαθητών βρίσκεται καθημερινά στο δρόμο με ένα κόστος εξωφρενικό αλλά και κινδύνους πολλούς για τα ίδια τα παιδιά στα πλαίσια της νοοτροπίας και των αλλαγών του υπουργείου παιδείας.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Βραχιόλια Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού από την Estee Lauder και τον ΔΟΥΚΑ


Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί!


Από το 1992 η Estee Lauder Companies πρωτοστατεί στην ενημέρωση κατά του Καρκίνου του Μαστού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στόχος και αφοσίωση της εταιρίας είναι να νικήσει τον Καρκίνο του Μαστού μέσα από την εκπαίδευση και την ιατρική έρευνα.

Η Estee Lauder Companies έχει ενημερώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μοιράζοντας επάνω από 120 εκατομμύρια ροζ κορδελάκια και ενημερωτικά έντυπα μέσα από τα σημεία πώλησης των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια.

Οι γυναίκες πλέον είναι  πιο ενημερωμένες και η τακτική  εξέταση για την υγεία του  στήθους δεν αποτελεί πλέον ταμπού

Από το 1997, το Breast Cancer Research Foundation – που ιδρύθηκε από την Evelyn Lauder (εμπνεύστρια της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού) – έχει προσφέρει $38 εκατομμύρια στην έρευνα, επιχορηγώντας ιατρικές έρευνες παγκοσμίως, και διενεργώντας σημαντικές κλινικές δοκιμές και προγράμματα για την εξάλειψη της νόσου.

Το 2005 η Estee Lauder επέκτεινε τις ενέργειές της για την ευαισθητοποίηση του κοινού αναθέτοντας στον γνωστό σχεδιαστή Δούκα το σχεδιασμό μιας αποκλειστικής δημιουργίας. Ο Δούκας, αντλώντας έμπνευση από το σύμβολο της εκστρατείας, τη Ροζ Κορδέλα, δημιούργησε ένα Ροζ Βραχιόλι από δέρμα όπου αναγραφόταν το μήνυμα Pink Ribbon. Η αποδοχή και η στήριξη του κόσμου, ήταν συγκινητική και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το βραχιόλι έγινε sold out και δημιουργήθηκαν λίστες αναμονής! Το ίδιο συμβαίνει και με τα βραχιόλια όλων των επόμενων ετών!

Φέτος, τα βραχιόλια είναι κατασκευασμένα από οικολογικό δέρμα σε ματ φινίρισμα σε αποχρώσεις του baby pink και soft grey για τα γυναικεία. Το διακοσμητικό κούμπωμα από γυαλιστερό επιχρυσωμένο μέταλλο (24Κ) είναι σε σχήμα φιόγκου, ενώ το διάσημο pink ribbon είναι χαραγμένο στην επιφάνειά του.

Το ανδρικό, σε μαύρο οικολογικό δέρμα και  αυτό, με ματ φινίρισμα και διακοσμητικό κούμπωμα από παλαιωμένο μέταλλο (antique) που φέρει διακριτικά ανάγλυφα τα λογότυπα του Pink Ribbon, της Estee Lauder και του DUKAS

Πρωταγωνίστριες της φετινής καμπάνιας για  την προώθηση του βραχιολιού…. είναι  οι πρωταγωνίστριες της ζωής! Πέντε κυρίες που βγήκαν νικήτριες με το θάρρος, την δύναμη και την αισιοδοξία τους. Πέντε γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο μαστού και στηρίζουν το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Τις συνοδεύουν πέντε σημαντικοί άνδρες – ο καθένας στον χώρο του:

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Αντώνης Ρέμος, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Δούκας Χατζηδούκας….

 Γιατί όπως αναφέρει και το μήνυμα της φετινής καμπάνιας…

 Όλοι  μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Οι  Συντελεστές της Καμπάνιας:


«Φέτος  στην εκστρατεία της ροζ κορδέλας παίρνουν τη σκυτάλη οι νικήτριες της ζωής, οι γυναίκες που επέζησαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τις επάλξεις του Συλλόγου Άλμα Ζωής».

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου

«Η ζωή είναι  αγρίως απίθανη. Πως μια δυσκολία μπορεί να την μεταμορφώσει σε δύναμη κι έναν πόνο σε ελπίδα».

Κατερίνα Χοτζόγλου

«Νόσησα και εγώ  από καρκίνο στο μαστό στα 29 μου χρόνια. Σίγουρα δεν νιώθω  τυχερή για αυτό, νιώθω όμως τυχερή που μέσα από αυτή την εμπειρία κατάλαβα ότι η ζωή είναι πολύ όμορφη και σύντομη, φτάνει όμως να πιστέψουμε σε αυτή και να την διεκδικήσουμε».

Βάσω Γιοχάη

«Είναι ευλογία  να ξυπνάς κάθε πρωί ... να αναπνέεις, να γελάς, να πολεμάς με την ψυχή σου. Να μη φοβάσαι, γιατί με δύναμη και  αγάπη νικάς τα πάντα!»

Μαρία Σταμπουλίδου

«Η ζωή μου άλλαξε αλλά δεν χάθηκε και τα κατάφερα γιατί το θέλησα, το αποφάσισα και το πίστεψα»

Χαρά Παπακωστοπούλου

«Νιώθω  μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην Εκστρατεία κατά του καρκίνου του Μαστού της Estee Lauder φορώντας το βραχιολάκι του Δούκα Χατζηδούκα. Είναι μεγάλη μου τιμή που φωτογραφίζομαι με γυναίκες που είναι αγωνίστριες της ζωής και δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας.»

Δημήτρης Διαμαντίδης

 «Ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά γιατί το θεώρησα υποχρέωση μου, στην καμπάνια της Estee Lauder για τον καρκίνο του μαστού. Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο θετικά τα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι με αυτό το βραχιολάκι του Δούκα ενώνουμε τις προσπάθειες μας για ένα κοινό αποτέλεσμα. Όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.»

Γιώργος Παπαδάκης

 «Χαίρομαι και εγώ που βρίσκομαι σε αυτή την προσπάθεια με το Άλμα Ζωής, την Estee Lauder και τον Δούκα Χατζηδούκα, (αγαπημένο φίλο από τη Θεσσαλονίκη) που έχει κάνει αυτά τα υπέροχα βραχιολάκια. Πιστεύω πως κάθε πρόβλημα που αφορά στις γυναίκες αφορά και εμάς τους άνδρες, αυτό είναι αλληλένδετο... Ήθελα να σταθώ και εγώ αρωγός σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται και φέτος και χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω σε αυτές τις γυναίκες που περνάνε αυτή τη δοκιμασία είναι να έχουν υπομονή, χαρά και να είναι όλα περαστικά. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.»

Αντώνης Ρέμος

 «Η συμμετοχή μου στην εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού που είναι για το Άλμα Ζωής, έγινε με τη λογική ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Νομίζω ότι ο σύλλογος αυτός τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πραγματικά μεγάλα άλματα και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στις εξετάσεις και στη μαστογραφία. Θέλω να πω ότι η συμμετοχή η δική μου έχει να κάνει με το τι πρέπει να επιστρέφει κανείς. Όταν ο Θεός, ή όποια δύναμη σου δίνει αυτά που σου δίνει και αισθάνεσαι ότι έχεις πάρει πολλά, οφείλεις και έχεις την υποχρέωση να επιστρέφεις κάτι πίσω. Αυτό που κάνω εγώ είναι το ελάχιστο ως προσφορά. Το μέγιστο το κάνει το Άλμα Ζωής και οι γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτό. Οι γυναίκες που -  να το πω πολύ απλά-,  εξετάζονται για να προλάβουν το οποιοδήποτε κακό. Συγχαρητήρια στο Άλμα Ζωής, στην Estee Lauder που είναι μια εταιρεία εθελόντρια που υποστηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια και συγχαρητήρια επίσης στον Δούκα Χατζηδούκα που έφτιαξε τα υπέροχα βραχιολάκια σε μαύρο χρώμα για τους άνδρες και ροζ και γκρι για τις γυναίκες. Δούκα σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ.»

Πέτρος  Φιλιππίδης 

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύλλογο γυναικών με καρκίνο του μαστού Άλμα Ζωής που φέτος είναι και οι πρωταγωνίστριες της εκστρατείας. Οι γυναίκες είναι όλες πανέμορφες και είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές και το ότι βέβαια χωρίς την Estee Lauder Hellas δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ σήμερα. Για 9η χρονιά σχεδιάζω το Pink Ribbon bracelet σε ροζ και γκρι χρώμα για τις γυναίκες και σε μαύρο από δέρμα για τους άνδρες για να μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά και στους άνδρες. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους άνδρες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκστρατεία μας και που τόσο πολύ στηρίζουν την κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα.»

Δούκας  Χατζηδούκας 

Τα βραχιόλια  θα διατίθενται ολόκληρο τον Οκτώβριο στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ, από τα σημεία διάθεσης προϊόντων Estee Lauder αλλά και μέσω των φαρμακείων από την Darphin σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της πώλησης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ‘’Άλμα Ζωής’’

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για άτομα με αναπηρία


Στις 2 Μαΐου του 1976, 300 άτομα με δυσκολία στην όραση επαναδιατυπώνουν το αίτημα του Πολυτεχνείου ως «Ψωμί, Παιδεία και όχι Επαιτεία», καταλαμβάνοντας τον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας. Το πολιτικό αίτημα αυτής της διαμαρτυρίας ήταν η διεκδίκηση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εργασιακή απασχόληση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. Τη δεκαετία του ’80, μετά από βίαιη καταστολή και συνεχή ποινική δίωξη των μελών της συντονιστικής επιτροπής τής κατάληψης, ικανοποιούνται μερικώς κάποια από τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Δημιουργείται έτσι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε νέους όρους στον τομέα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης και της επιδοματικής πολιτικής.

Το Φεβρουάριο του 1989 συγκροτήθηκαν οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης της αναπηρίας, οι οποίες είχαν ως στόχο την απόδοση κοινωνικών παροχών (επιδόματα, συντάξεις, φοροαπαλλαγή, ελεύθερη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.) στα άτομα εκείνα που ήταν «ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα και λόγω σοβαρής σωματικής, νοητικής ή ψυχικής ασθένειας ή αναπηρίας ήταν ανίκανα, σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος». Οι παροχές αυτές προσφέρονταν υπό αυστηρές ρυθμίσεις, όρους και προϋποθέσεις.

Το αναπηρικό κίνημα, με πολυάριθμους αγώνες, επίπονες και επίμονες διεκδικήσεις κατάφερε να θεμελιώσει νομικά κάποια από τα πάγια αιτήματά του, όπως είναι η λεγόμενη «Κάρτα Αναπηρίας», με σκοπό κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση να έχει την προσωπική του ταυτότητα, ως μέσο πρόσβασης σε κάθε δημόσια υπηρεσία και μη, χωρίς να ταλαιπωρείται διαρκώς μέσα από τις υγειονομικές επιτροπές. Με τον Ν. 2430/1996 θεμελιώθηκε νομικά το εν λόγω αίτημα. Σε πρώτο στάδιο χορηγήθηκε πιλοτικά η κάρτα αναπηρίας σε 8.800 άτομα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Λάρισας, αλλά στη συνέχεια οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν ποτέ στην καθολική εφαρμογή της.

Επίσης, το 2005 το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ), δημιούργησε επιστημονική ομάδα για την εφαρμογή του μοντέλου τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με άξονα τη λειτουργικότητα, του λεγόμενου ICF (International Classification of Functioning). Για το σκοπό αυτό διεξήχθη μελέτη διάρκειας δύο χρόνων, η οποία αποσκοπούσε στην κατάργηση των υγειονομικών επιτροπών, με στόχο τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου αξιολόγησης. Παρόλο που η κυβέρνηση της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή της μελέτης -το κόστος της οποίας ανήλθε σε εκατομμύρια ευρώ- ποτέ δεν εφάρμοσε το προτεινόμενο μοντέλο.

Το αναπηρικό κίνημα εδώ και δεκαετίες έχει υποβάλει ποικίλες προτάσεις βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος στο Υπουργείο Υγείας, που χειριζόταν μέχρι πρότινος τα ζητήματα της Πρόνοιας. Μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, η αναγνώριση μη-αναστρέψιμων αναπηριών και χρόνιων παθήσεων με ισόβια χρονική ισχύ, προκειμένου να μη ταλαιπωρούνται ούτε να διασύρονται τα άτομα με αναπηρία μέσα από διαρκή επιτήρηση και επανέλεγχο. Εντούτοις, αν και ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων (σύνδρομο Down, ακρωτηριαστικές βλάβες άνω και κάτω άκρων, φωκομέλειες, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, παραπληγία, τετραπληγία, τυφλότητα, ινώδης κυστική νόσος, μεταμόσχευση νεφρών) έχουν αναγνωριστεί με ισόβια χρονική ισχύ παροχών, στην πράξη η αναγνώριση δεν εφαρμόζεται και τα άτομα με αναπηρία επαναξιολογούνται διαρκώς.

Την ίδια περίοδο όμως που το αναπηρικό κίνημα αγωνιζόταν, οι πολιτικοί των κυρίαρχων κομμάτων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που αναφέρονταν στις κοινωνικές παροχές, προέβαλλαν διαρκώς στα ΜΜΕ τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή τον όρο «μαϊμού ανάπηρο», που «απειλεί» διαρκώς το κράτος πρόνοιας, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι, ως πολιτικοί, προωθούσαν και ενίσχυαν πελατειακά αυτή την πρακτική εξαπάτησης. Στην ουσία, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε έντονα εκείνη την εποχή, αλλά και έπειτα, προκειμένου να θέσει τις κοινωνικές παροχές και εν γένει το κράτος πρόνοιας σε ένα καθεστώς αυτο-περιορισμού, καθώς και να επιμολύνει με διαρκή δυσπιστία και καχυποψία αυτή την πρακτική κοινωνικής αλληλεγγύης προς μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων.

Το ισχνό αποτέλεσμα της λεγόμενης «απογραφής» των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1/2/2012 έως 16/3/2012 υπό την επίβλεψη του Υπουργού Υγείας τού ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδου και του Υφυπουργού Υγείας Μ. Μπόλαρη, απέδειξε ότι αυτό που χρειαζόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συνέχειά της με την τρικομματική σύνθεση ήταν μονάχα ένα νούμερο προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις άθλιες περικοπές. Το αποτέλεσμα αυτής της απογραφής δεν κοινοποιήθηκε ποτέ αναλυτικά και λεπτομερώς στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας. Στις 20 Μαρτίου 2012, ο Υφυπουργός Υγείας, με ένα λιτό δελτίο τύπου, χωρίς να αναφέρει το σύνολο των δικαιούχων, τονίζει ότι «36.294 άτομα δεν εμφανίσθηκαν κατά την απογραφή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη», ερμηνεύοντας μονοδιάστατα τη μη προσέλευση αυτών των ατόμων ως «παρατυπία», αφού «αν υπήρχε υπαρκτό πρόβλημα, τα άτομα θα προσέρχονταν». Την ίδια στιγμή ομολόγησε ότι «η έξαρση των παρανομιών ήταν πιο εμφανής σε προεκλογικές περιόδους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Βέβαια, δεν έλαβε υπόψη του τις καταγγελίες τόσο πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και της ίδιας της Ε.Σ.Α.μεΑ., που ανέφεραν ότι «υπήρχαν άτομα που προσήλθαν για απογραφή και δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να απογραφούν διότι έληγαν οι αποφάσεις της πρόνοιας με τις οποίες ελάμβαναν το επίδομα, έως και μία μέρα πριν την ορισθείσα προθεσμία για την απογραφή», ή ακόμη ότι «υπήρχαν άτομα τα οποία είχαν υποβάλει αιτήσεις και δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π. και δεν κλήθηκαν για απογραφή λόγω της δυσλειτουργίας των εν λόγω Κέντρων». Όμως οι καταγγελίες αυτές, σύμφωνα με το πρότερο ή και το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν καμία αξία, διότι ο αριθμός των 36.294 ατόμων ήταν επικοινωνιακά απαραίτητος για να συνεχιστούν οι περικοπές και η δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α., με όφελος την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις πρακτικές, χωρίς να δείχνουν κανένα σεβασμό και ανθρωπιά απέναντι στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία.

Η τακτική αυτή αποτυπώθηκε πλέον απροσχημάτιστα στο τρίτο μνημόνιο (Ν. 4093/2012), τον Νοέμβριο του 2012, όπου προβλέπεται η σταδιακή μείωση των αναπηρικών συντάξεων και των αναπηρικών επιδομάτων με στόχο να μην ξεπερνούν το 10% του συνόλου των συντάξεων! Σε εφαρμογή της κατάπτυστης αυτής ρύθμισης, που απροκάλυπτα δηλώνει τη βούληση της μνημονιακής κυβέρνησης να αποκλείσει τα άτομα με αναπηρία από τη χορήγηση σύνταξης ή επιδόματος εάν το ποσοστό υπερβεί το προβλεπόμενο, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μεθοδευμένη μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, κατά την αρχική δηλαδή αξιολόγηση του αιτήματος των δικαιούχων στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπαλλήλων των ΚΕ.Π.Α. αλλά και ιατρών, έχουν δοθεί «προφορικές» οδηγίες στα μέλη των επιτροπών των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου σε πρώτο βαθμό να μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας των αιτούντων. Πληθαίνουν δηλαδή οι περιπτώσεις συνταξιούχων με υψηλά ποσοστά αναπηρίας επί χρόνια, που κρίνονται με μειωμένα ποσοστά από τα ΚΕ.Π.Α. σε πρώτο βαθμό και δικαιώνονται εκ νέου σε δεύτερο βαθμό. Με την πρακτική αυτή, επιμηκύνεται κατά πολύ το διάστημα μη καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων και το Κράτος κερδίζει σε ρευστότητα, εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Περαιτέρω, σύμφωνα με καταγγελίες, οι Διευθυντές των ΚΕ.Π.Α. επιδιώκουν μέσω της τακτικής αυτής την αύξηση των εσόδων από το παράβολο (46,14 €) που εισπράττεται για την υποβολή ένστασης, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται έντονα από τους νομικούς. Όμως, από τον Ν. 3863/2010 δεν προκύπτει ότι για την καταβολή του παραβόλου επιβαρύνεται ο εξεταζόμενος. Ως εκ τούτου η μέχρι σήμερα αξίωση καταβολής του ποσού αυτού εκ μέρους των ιδίων των εξεταζομένων, σε όσες περιπτώσεις δεν διαθέτουν παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, στερείται νομοθετικού και νομίμου ερείσματος.

Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις θετικών για τους ασφαλισμένους γνωματεύσεων παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο υποβολής ενστάσεων από τους ασφαλιστικούς φορείς. Συγκεκριμένα στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, τον Φεβρουάριο του 2013, αναφέρεται ότι: «πολλές φορές οι αρμόδιοι Διευθυντές Παροχών προβαίνουν σε ενστάσεις, σε περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί οριακό ποσοστό αναπηρίας που δίνει δικαίωμα σε μερική σύνταξη αναπηρίας. Οι ενστάσεις αυτές γίνονται χωρίς ειδική επισήμανση της διαφωνίας με την τεχνική κρίση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕ.Π.Α. Επίσης, δεν συγκεκριμενοποιούνται οι λόγοι για τους οποίους ο Διευθυντής προβαίνει στην άσκηση ένστασης, ούτε γίνεται παραπομπή σε συγκεκριμένα ιατρικά στοιχεία, τα οποία πιθανώς να θέτουν σε αμφισβήτηση την κρίση της υγειονομικής επιτροπής. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις όπου ποσοστό απόλυτης αναπηρίας (100%) θεμελιώνει δικαίωμα σε μεγάλη προσαύξηση των χορηγούμενων συντάξεων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Η άκριτη άσκηση ένστασης σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στη λειτουργία των δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών έχει οδηγήσει σε πολύμηνη στέρηση των ασφαλισμένων από κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και από παροχές ασθένειας για τους ίδιους και για τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους».

Τα επίσημα στοιχεία που παραθέτουν τα αρμόδια Υπουργεία δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων είναι τεράστιες. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναγκάζονται να περιμένουν από 10 μήνες έως και 3 χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, ενώ οι αιτούντες σύνταξης αναπηρίας παραμένουν όμηροι  αρχικά των Ταμείων τους για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους και έπειτα των ΚΕ.Π.Α., όπου η αναμονή για ραντεβού με επιτροπή φτάνει τον ένα χρόνο. Χωρίς πόρους αναγκάζονται να ζήσουν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας που πρέπει να επανεξετασθούν προκειμένου να παραταθεί η σύνταξή τους,  διότι η τελευταία ελλιπής διάταξη για την 6μηνη καταβολή των συντάξεων που κρίνονται για παράταση έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και όχι για να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα. Ο Γολγοθάς όμως συνεχίζεται για άλλους 10 μήνες με ένα έτος, προκειμένου να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι σε δεύτερο βαθμό, τουλάχιστον όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν παράβολα και δικηγόρο.

Τα προβλήματα επιτείνονται και λόγω του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, στον οποίο, σε πολλές περιπτώσεις εντέχνως, έχουν μειωθεί ποσοστά ή περιέχεται ένα μεγάλο εύρος ποσοστών αναπηρίας σε νευρολογικές ή ορθοπεδικές παθήσεις, δίνοντας περιθώρια για υποκειμενικές κρίσεις στα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών. Με βάση τον Πίνακα, ακόμα και για καταστάσεις μη-αναστρέψιμες εκδίδονται γνωματεύσεις βραχείας ισχύος, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα από την παραλαβή της γνωμάτευσης να απαιτείται η υποβολή αιτήματος εκ νέου. Τεράστια προβλήματα επίσης δημιουργεί η εξέταση των αιτούντων ανά ιατρική ειδικότητα, ενώ θα έπρεπε στις περιπτώσεις πολυαναπήρων να μετέχουν σε μία επιτροπή οι αντίστοιχες ειδικότητες ιατρών. Η υπ’ αριθ. Π51/12/18-4-2013 οδηγία που έχει δοθεί από την Υποδιοίκηση του ΙΚΑ για τη σύσταση μεικτών επιτροπών δεν έχει εφαρμογή έως και σήμερα, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις των σωματείων των αναπήρων για μέλη τους με πολλαπλές αναπηρίες.

Η πλήρης κατάρρευση των ΚΕ.Π.Α. και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς και να τα ενισχύσει με τις κατάλληλες υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται τηλεφωνικά για τα ραντεβού τους μόλις μία ημέρα πριν, διότι έχει λήξει η σύμβαση των ΚΕ.Π.Α. με τα ΕΛΤΑ! Η μείωση του προσωπικού και η ταυτόχρονη διόγκωση του φόρτου εργασίας έχει οδηγήσει τους υπαλλήλους των ΚΕ.Π.Α. στο να βρίσκονται διαρκώς απολογούμενοι απέναντι σε αγανακτισμένους πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα καθημερινές διενέξεις μεταξύ εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι συνολικά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει λόγω και της απόλυσης εκατοντάδων εργαζομένων που είχαν προσληφθεί με τον διαγωνισμό 9Κ του ΑΣΕΠ, τους οποίους η Κυβέρνηση δεν έχει αποκαταστήσει. Επιπλέον, δεν έχουν προσληφθεί έως σήμερα ούτε οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8/Κ του ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ, υπάλληλοι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ και των ΚΕ.Π.Α.

Ως προς τη μεθοδευμένη υποστελέχωση των Επιτροπών από ιατρούς, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις των λιγότερο ευνοούμενων περιοχών, όπως των νησιωτικών περιοχών, που περιμένουν να αξιολογηθούν αλλά λόγω της μη προσέλευσης των ιατρών στις αρμόδιες επιτροπές παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λίστα αναμονής με αποτέλεσμα να μην έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται κοινωνικές παροχές και να απειλούνται με οικονομική εξαθλίωση. Το πρόσφατο παράδειγμα της Χίου, στις 11 Απριλίου, με 70 άτομα να περιμένουν τους αρμόδιους ιατρούς για να αξιολογηθούν, ενώ αυτοί δεν προσήλθαν ποτέ και αναβλήθηκε η διαδικασία, δείχνει τις απαράδεκτες προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) απέναντι στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία.

Επειδή οι κοινωνικές παροχές δεν είναι μια «ευγενική προσφορά» του Κράτους προς τα άτομα που έχουν χρεία βοηθείας, αλλά ευθύνη και απόλυτη υποχρέωση του Κράτους να ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, πέρα από το νεοφιλελεύθερο αξίωμα «κόστους/οφέλους».

Επειδή, εξάλλου, η κοινωνική πρόνοια συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με υπερνομοθετικής ισχύος συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα.

Επειδή είναι αδιανόητο άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να αντιμετωπίζονται ως «αριθμοί» και «ποσοστά» που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους στόχους του μνημονίου.

Επειδή είναι τουλάχιστον ύποπτο τα ποσοστά αναπηρίας ενός συνταξιούχου να «ανεβοκατεβαίνουν» από το 80% στο 50% ή και 30% και μετά από κάποιους μήνες πάλι στο 80%, ανάλογα με την επιτροπή που τον εξετάζει και τον Κανονισμό που εφαρμόζεται.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ελεγχθούν οι αδικαιολόγητες διαφορές στα ποσοστά αναπηρίας μεταξύ πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών; Θα προβούν στην απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;

2. Προτίθενται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανεξετασθεί η αρμοδιότητα των ασφαλιστικών οργάνων να ασκούν ένσταση κατά των γνωματεύσεων, με δεδομένο ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αμφισβητούν γνωματεύσεις ιατρών;

3. Θα προβούν στην απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία, καθώς και στην αναμόρφωση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή μέσω της σκόπιμης μείωσης των ποσοστών αναπηρίας αποκλείει χιλιάδες δικαιούχους προνοιακών παροχών ; Θα προβούν στην αύξηση μη-αναστρέψιμων αναπηριών και χρόνιων παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 § 1 του Ν. 3846/2010;

4. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση κάρτας αναπηρίας;

5. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς τα ΚΕ.Π.Α ;

6. Προτίθενται να μας δημοσιοποιήσουν και να μας καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία της απογραφής των δικαιούχων επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας;

7. Προτίθενται να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την απόκλιση των ποσοστών αναπηρίας, τον ακριβή αριθμό των αιτούντων στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των ενστάσεων;

8. Προτίθενται να μας ενημερώσουν σχετικά με το ακριβές κόστος της μελέτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας για το ICF και τα αποτελέσματά της;

9. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και των διαδικασιών πιστοποίησης της αναπηρίας στη νησιωτική χώρα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και τις δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης με τα άλλα νησιά;

10. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιων παθήσεων, τη στιγμή που οι ίδιοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα;

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Στρατούλης Δημήτριος
Καραγιαννίδης Χρήστος
Ζαχαριάς Κώστας
Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Λίτσα
Σταθάς Γιάννης
Κυριακάκης Βασίλης
Μπάρκας Κώστας
Γάκης Δημήτριος
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Ξανθός Ανδρέας
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Ζερδελής Γιάννης
Μιχαλάκης Νίκος
Μαντάς Χρήστος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γεώργιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου Έφη
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κουράκης Αναστάσιος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πάντζας Γεώργιος
Πετράκος Θανάσης
Σακοράφα Σοφία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ‘ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ’ στη Μεταμόρφωση

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ‘ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ’ εγκαινιάζει ένα χώρο θεραπείας σε κεντρικό σημείο της Μεταμόρφωσης (Πευκών 41) με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς στον χώρο της θεραπείας, της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας για ενήλικες, παιδιά, σχολεία, δήμους και εταιρείες.

Σεπτέμβριος 2013: Από Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο χώρος κάνει μια δυναμική αρχή και συστήνεται στο κοινό με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2013-2014.

Στόχος της ομάδας που αποτελείται από έμπειρους ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και παιδιάτρους, είναι να διευκολύνουν την κινητοποίηση όλων όσων αντιμετωπίζουν ένα ίσως κοινότυπο, ίσως πιο επίπονο πρόβλημα, προς την αναζήτηση ουσιαστικής βοήθειας, χωρίς αναστολές, λειτουργώντας ήδη την πρώτη ιδιωτική δωρεάν γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 210-2814424.

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Η ΝΔ παρέδωσε υπολογιστές στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στο Μεταξουργείο

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής το Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας κ. Σπήλιο Λιβανό  και το Γραμματέα Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων κ. Γεώργιο Σταμάτη, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στο Μεταξουργείο και  παρέδωσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Στηρίζω» δύο υπολογιστές. Οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου, μαζί με τις βασικές υπηρεσίες που τους παρέχονται, θα έχουν και τη δυνατότητα εκμάθησης υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας  κ. Σπήλιος Λιβανός  έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η άμεση ανακούφιση και η στήριξη συμπολιτών μας,  αποτελεί για εμάς ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Μέσω των δράσεων αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι όχι με λόγια αλλά με έργα».

Ο Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων κ. Γεώργιος Σταμάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί  πρόκληση για εμάς  να αναλογιστούμε τη δική μας προσωπική ευθύνη απέναντι στο συνάνθρωπο.  Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και των μέσων που διαθέτουμε, συμπαραστεκόμαστε στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας».
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Η συγκλονιστική ιστορία του παιδιού που ξαναστάθηκε στα πόδια του και πέρασε στο ΑΠΘ!

Η ζωή τους άλλαξε άρδην όταν, πριν από 14 χρόνια, ο μικρός τραυματίστηκε πολύ άσχημα και καταδικάστηκε να ζει αυτός και η οικογένεια του με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως, κανείς τους δεν το έβαλε κάτω.


Το παιδί, 21 ετών σήμερα είναι φοιτητής του Τμήματος Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και ενώ τα προβλήματα δεν λείπουν από την οικογένεια εκείνη αναζητά και βρίσκει λύσεις.

Εκείνο το απόγευμα του 1999, δεν ήταν ένα απόγευμα σαν όλα τα άλλα. Τα παιδιά, όπως κάθε μέρα έπαιζαν αμέριμνα στο δρόμο ακριβώς μπροστά από την αυλή του σπιτιού τους. Ένα δίκυκλο που οδηγούσε αλλοδαπός ανήλικος διέσχισε μόνο με την μπροστινή ρόδα του δικύκλου το δρόμο. Όταν ο δικυκλιστής πλησίασε το σημείο όπου έπαιζαν τα παιδιά έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στον 7χρονο- τότε.

Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν πίστευε ότι ο 7χρονος θα τα καταφέρει και θα ξανασταθεί στα πόδια αφού ο τραυματισμός του ήταν πολύ σοβαρός. Μετά από πολύμηνες νοσηλείες στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το παιδί άνοιξε και πάλι τα μάτια του. Τότε άρχισε κι ο πραγματικός Γολγοθάς για το ίδιο και για την οικογένεια του.

Η μητέρα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την υπηρεσία της προκειμένου να μπορεί να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στο παιδί της και να το φροντίζει. Ο πατέρας κατέφυγε στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να μπορέσει το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος από τη νοσηλεία, τις θεραπείες και τους γιατρούς που συμμετείχαν στη διαδικασία ανάρρωσης κι αποκατάστασης του παιδιού.

«Το παιδί έμεινε παράλυτο από τη μία πλευρά ενώ είχε και σοβαρά τραύματα και στο πρόσωπο που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί», αναφέρει στο thousandnews.gr, ο 51χρονος πατέρας. «Μετά από πολλή προσπάθεια και θεραπείες, κάποιες από τις λειτουργίες του αποκαταστάθηκαν, όμως ακόμη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ενώ και το ένα του μάτι πρέπει να χειρουργηθεί εκ νέου» προσθέτει.

Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και άλλων μορφών θεραπειών προκειμένου το παιδί να μπορέσει να ζήσει ως φυσιολογικός άνθρωπος. Ωστόσο, το παιδί που είναι 21 ετών σήμερα, έδωσε τη μάχη του και παρά τα προβλήματα υγείας του, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Παιδαγωγικής.

Η ιστορία του 7χρονου θα μπορούσε να είναι ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα της αναλγησίας του συστήματος και της παντελούς απουσίας του κράτους πρόνοιας. Η ίδια ιστορία είναι ένα παράδειγμα της τεράστιας ανθρώπινης δύναμης ενός παιδιού που σημαδεύτηκε σοβαρά στο σώμα και στην ψυχή του, ωστόσο συνεχίζει να δίνει μάχες τέτοιες που άλλοι δεν αντέχουν ούτε να φανταστούν...

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Ηλεκτρονικά οι διορθώσεις στην αίτηση χορήγησης οικογενειακού επιδόματος

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική διόρθωση της αίτησης χορήγησης οικογενειακού επιδόματος θα δώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους.

Απαντώντας σε ερώτημα φορολογουμένου μέσω twitter ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών διορθώσεων στο έντυπο Α21, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet.

Υπενθυμίζεται πως η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων που έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση και στο έντυπο Α21 ο φορολογούμενος. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων είναι ο οικογενειάρχης να έχει διαμείνει μόνιμα και συνεχώς στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012).

Για τη συμπλήρωση και τη διόρθωση του εντύπου Α21, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει:
-Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).
-Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
-Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα /δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να καταστεί δικαιούχος είσπραξης των επιδομάτων.
-Την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής-Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Κριτίκειος Στέγη: Ξενώνας για ανθρώπους με καρκίνο από την επαρχία και τους συνοδούς τους


Τα εγκαίνια της Κριτικείου Στέγης, του Ξενώνα  για ανθρώπους με καρκίνο από την επαρχία και τους συνοδούς τους, θα γίνουν την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013  ώρα 18:00 στην οδό Μεγάλου Σπηλαίου 5  (λίγα μέτρα από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" και από την έδρα του Συλλόγου μας.)

Στη συνέχεια εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου,
όπου και θα τιμηθεί η κυρία Φωτεινέλλη - Κριτικού για τη γενναιόδωρη χορηγία και την αμέριστη συμπαράστασή της.

Ο Σύλλογος Πνοή Αγάπης είναι ένας σύλλογος που συστάθηκε από τους Εθελοντές του Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και Επαγγελματίες Υγείας με σκοπό την Κοινωνική και Συναισθηματική Στήριξη  Ανθρώπων με καρκίνο και των Οικογενειών τους.

 Σκοπός είναι να δημιουργηθεί το πλαίσιο αναφοράς για έκφραση, στήριξη και ασφάλεια, καθώς
 και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διαχείριση της νόσου σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί αξίζει στα δύσκολα να είμαστε μαζί.
Γιατί πολλοί μαζί μπορούμε το όνειρο να κάνουμε πραγματικότητα.

Πνοή Αγάπης
Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής & Συναισθηματικής Στήριξης
 Ανθρώπων με καρκίνο & των Οικογενειών τους
(Ν. Π. μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα)
Δημητσάνας 16 Αθήνα- 210 6425958- pnoi.agapis@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...