Τρίτη 25 Μαΐου 2010

E.E.: Εκκληση για τη λειτουργία ανοιχτής γραμμής για εξαφανισμένα παιδιά


Εκκληση προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να επισπεύσουν τη λειτουργία της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας (αριθμός κλήσης 116 000) για τα εξαφανισμένα παιδιά απηύθηναν οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Viviane Reding, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας και η κα Neelie Kroes, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά, κ κα Reding επισήμανε ότι «κάθε εξαφανισμένο παιδί αποτελεί μια τραγωδία και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες», ενώ κάλεσε της χώρες της Ε.Ε. να επισπεύσουν την καθιέρωση των συστημάτων συναγερμού σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιών.
«Τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους και όχι μόνο να καθιερώσουν επειγόντως την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για τα εξαφανισμένα παιδιά αλλά και να εξασφαλίσουν τη σχετική ενημέρωση των πολιτών», υπογράμμισε από την πλευρά της σχετικά με το θέμα η κα Neelie Kroes.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ε.Ε. έχει ήδη θεσπίσει τους κανόνες που εξασφαλίζουν τη δέσμευση του τηλεφωνικού αριθμού 116000 σε ολόκληρη την Ευρώπη για ανοικτές γραμμές επικοινωνίας στις οποίες θα είναι δυνατή η καταγγελία εξαφάνισης παιδιών και οι οποίες θα παρέχουν καθοδήγηση και στήριξη στις οικογένειές τους. Αυτές οι γραμμές επικοινωνίας λειτουργούν σήμερα σε 11 κράτη μέλη: στο Βέλγιο, στη Δανία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στη Ρουμανία και στη Σλοβακία.
Παράλληλα η Κομισιόν υποστηρίζει τη δημιουργία διασυνοριακών συστημάτων συναγερμού σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιών, που συμβάλλουν στην αναζήτηση παιδιών θυμάτων απαγωγής, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να παρέχουν στις αρχές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Συστήματα συναγερμού λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε οκτώ κράτη μέλη (Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...