Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κοινωνικοί Λειτουργοί στο Σύνταγμα για την ημέρα δράσης για την κοινωνική εργασία στην Ελλάδα



Παρά τον άστατο καιρό, εκατοντάδες Κοινωνικοί Λειτουργοί συναντήθηκαν με τους πολίτες στην Πλατεία Συντάγματος στις 13:00 για να αποδείξουν ότι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Πολίτες δεν είναι αόρατοι, στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης για την Κοινωνική Εργασία στην Ελλάδα.

Σε μια πρωτότυπη εκδήλωση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Κοινωνικοί Λειτουργοί από Κοινωνικές Υπηρεσίες, φορώντας άσπρες μάσκες, ενημέρωναν τους πολίτες για το ρόλο της κοινωνικής εργασίας – του επαγγέλματος των Κοινωνικών Λειτουργών- στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από 84 χώρες διοργανώνουν κάθε χρόνο τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Σήμερα η βαθιά οικονομική ύφεση και οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν πλήξει σημαντικά μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά κάτω από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να παίξουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους σε μια περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας έρχονται καθημερινά πια αντιμέτωποι με τραγικές περιπτώσεις ατόμων και οικογενειών που όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν φτώχεια και αποστέρηση ακόμα και των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες οι Κοινωνικοί Λειτουργοί δεν μένουν παρατηρητές, δεν προσεγγίζουν μόνο θεωρητικά τις καταστάσεις αλλά παρεμβαίνουν παντού και με κάθε τρόπο:

· Στέκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης,

· Απαντούν με πράξεις σε καταστάσεις ανάγκης,

· Υπερασπίζονται την Υγεία και την Πρόνοια,

· Διεκδικούν τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας,

· Βρίσκονται δίπλα στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στα Άτομα με Αναπηρίες,

· Συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι

· Υποστηρίζουν μειονότητες,

· Παρεμβαίνουν στην κρίση με αλληλεγγύη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...