ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Δεκάδες παιδικές ψυχές παραμένουν εγκαταλειμμένες στα νοσοκομεία, περιμένοντας αγάπη, ζεστασιά και μία «οικογένεια».
Παιδιά που βιώνουν σε τόσο τρυφερή ηλικία την εγκατάλειψη, την κακοποίηση ή παιδιά με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον έρχονται «αντιμέτωπα» με τις τεράστιες ελλείψεις κρατικών και κοινωνικών δομών και είναι αναγκασμένα να παραμένουν στα νοσοκομεία, εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», περισσότερα από 40 παιδιά βρίσκονται εγκαταλειμμένα μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής και στερούνται το βασικό τους δικαίωμα για ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Τα παιδιά αυτά νοσηλεύτηκαν για να υποβληθούν σε απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας τους μέχρι να βρεθεί ο χώρος που θα τα φιλοξενήσει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο χώρος αυτός καθυστερεί να βρεθεί, όπως και τα όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Ετσι, το νοσοκομείο γίνεται το σπίτι τους, ψάχνοντας την αγκαλιά όπου θα νιώσουν ασφαλή και θα χαμογελάσουν. Οι λίστες αναμονές στις κρατικές δομές είναι τεράστιες, ενώ οι δυνατότητες φιλοξενίας στα σπίτια που έχει δημιουργήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι περιορισμένες σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο εθελοντικός σύλλογος διαθέτει 10 σπίτια φιλοξενίας, στα οποία φιλοξενούνται 261 παιδιά που χρειάζονται αγάπη και φροντίδα.
«Ολα τα σπίτια μας είναι υπερπλήρη», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε πως «αισθανόμαστε τόσο άσχημα όταν λέμε ''όχι'' σε ένα παιδί, γνωρίζοντας ότι ζει σε ένα φρικτό περιβάλλον και πρέπει να φύγει από αυτό για να ζήσει όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά και να κάνει όνειρα για το μέλλον».
Μέσα στο διάστημα των 15 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου και από τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο σπίτι φιλοξενίας του συλλόγου, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 500 παιδιά, ενώ, λόγω έλλειψης χώρου, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για τη φιλοξενία 1.077 παιδιών - θυμάτων.
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία, η οποία, αν ενδιαφερθεί για την προστασία των παιδιών και αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις των δομών, περισσότερα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν ένα σπίτι και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους.
Εξάλλου, η μακροχρόνια παραμονή των παιδιών στα νοσοκομεία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, τα παιδιά μπαίνουν στα νοσοκομεία για «κοινωνικούς λόγους», αλλά έπειτα από μερικές μέρες καταλήγουν να νοσούν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, γεγονός που δεν τους ενθαρρύνει να ξεχάσουν το φρικτό παρελθόν και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Παράλληλα, το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους και πολλές φορές οι νοσηλευτές καλούνται να γίνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, κάτι που είναι έξω από τις δυνατότητές τους.
Θεσσαλονίκη - Επανομή
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημιουργήσει δύο σπίτια φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Επανομή (το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 12 παιδιά) και ένα στο Φοίνικα (το οποίο φιλοξενεί 29 παιδιά). Σπίτια φιλοξενίας έχουν δημιουργηθεί ακόμη σε Αθήνα, Κόρινθο, Κυλλήνη Ηλείας και Κέρκυρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, πρότυπο για τη λειτουργία των σπιτιών αποτελεί η οικογένεια και «κανόνας» η αποφυγή ιδρυματισμού των παιδιών. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς, αναπτύσσουν δραστηριότητες και η καθημερινότητά τους δε διαφέρει σε τίποτε από αυτήν των άλλων παιδιών, μόνο που στη ζωή τους υπάρχει μία σημαντική απουσία, αυτή των φυσικών τους γονιών.
Κινητήρια δύναμη στα σπίτια φιλοξενίας του συλλόγου αποτελούν οι εθελοντές κάθε ηλικίας, ενώ κοντά στα παιδιά σε εικοσιτετράωρη βάση βρίσκονται παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που έχουν την ευθύνη της καθημερινής τους φροντίδας. Ανθρωποι με αγάπη και ευαισθησία για τα παιδιά, με διάθεση προσφοράς και αίσθημα ευθύνης. Είναι κοντά στα παιδιά κάθε στιγμή, τα φροντίζουν, μοιράζονται τα πάντα μαζί τους, τα στηρίζουν και προσπαθούν να τους δείξουν το δρόμο για να μπορέσουν να ζήσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή. Aggelioforos.gr