Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ARISTA: Ανατρέποντας Μύθους και Προκαταλήψεις για τους Ηγέτες του αύριο

ARISTA ονομάζεται η πρωτοβουλία ενημέρωσης γονέων και ευρύτερα της κοινωνίας για το θέμα των Χαρισματικών Παιδιών Χαμηλών Επιδόσεων (Gifted Underachievers), η οποία ξεκινά με πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρίας Συμβούλων Διαχείρισης Φήμης WELLENWIDE. Πρόκειται για ικανά, χαρισματικά παιδιά που όχι απλά δε γνωρίζουν ότι διαθέτουν αυτή τη δυναμική, αλλά φέρουν συνήθως και «ετικέτες» όπως άτακτα, επιθετικά, μοναχικά, αυταρχικά, ανίκανα, μαθητές με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Πολύ συχνά η ζωή τους είναι ένα μαρτύριο. Το ίδιο και η ζωή των γονιών και δασκάλων τους. 


 «Η ανάγκη να φωτιστεί το κεφάλαιο Χαρισματικά Παιδιά Χαμηλών Επιδόσεων (Gifted Underachievers) γεννήθηκε καθώς, επικοινωνιακά, ο όρος "χαρισματικός" εμπεριέχει πολλούς μύθους και προκαταλήψεις, με σημαντικότερους ίσως την παρανόηση του όρου και τη θεώρηση ότι η "χαρισματικότητα" συνδέεται πάντα με υψηλά επίπεδα επιδόσεων και αποτελεί ένα φαινόμενο σπάνιο που αφορά μόνο σε ένα εξαιρετικά μικρό δείγμα του πληθυσμού» δηλώνει η επικεφαλής της WELLENWIDE, Σοφία Χαλκίδου.

«Φέρνουμε στο φως ένα από τα μεγαλύτερα παιδαγωγικά ζητήματα διεθνώς, το ζήτημα της απώλειας του ισχυρότερου δυναμικού μιας χώρας, των Χαρισματικών Παιδιών Χαμηλών Επιδόσεων. Θεωρώντας ότι η ενημέρωση και η αναγνώριση αυτών των παιδιών αποτελεί το πρωταρχικό βήμα για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας του αύριο, δημιουργήσαμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα στη διεύθυνση www.aristagifted.org όπου γονείς και κηδεμόνες θα βρίσκουν πληροφορίες για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών και από πού πηγάζουν τα προβλήματα της συμπεριφοράς τους».

Το ARISTA φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναγνώριση, κατανόηση και στήριξη των εκατοντάδων ικανών, χαρισματικών παιδιών και εφήβων με χαμηλές επιδόσεις, όπως τα Χαρισματικά Παιδιά Χαμηλών Επιδόσεων (Gifted Underachievers), τα Διπλά Εξαιρετικά Παιδιά (χαρισματικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες), καθώς και τα Χαρισματικά Παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες όπου εμπόδια, όπως η μετανάστευση σε ξένη χώρα ή ο αναλφαβητισμός των γονέων τους, δεν τους επιτρέπουν να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν τα εξαιρετικά ταλέντα και ικανότητές τους σε τομείς μεταξύ των οποίων η ηγεσία, η κριτική σκέψη, η Τέχνη κα.

«Λόγω της άγνοιας αλλά και της έντασης των προβλημάτων συμπεριφοράς του παιδιού τους, οι γονείς των Χαρισματικών Παιδιών με Χαμηλές Επιδόσεις φτάνουν συχνά σε σημείο απόγνωσης» αναφέρει η Καλλιόπη Ευέλθοντος, Ειδική  σε θέματα Εκπαίδευσης των Χαρισματικών Παιδιών και Ιδρύτρια του Συνδέσμου Γονέων & Φίλων Χαρισματικών Παιδιών Κύπρου. «Μέσα σε αυτήν τους την αγωνία, η γνώση και η πληροφορία είναι ο πρώτος σύμβουλος, η πρώτη στήριξη που μπορεί κάποιος να τους προσφέρει. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι βέβαιο πως το ARISTA θα συμβάλλει στην ανακούφιση αυτών των οικογενειών και θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την  ανατροπή των προκαταλήψεων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...