Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

«Ο Δρόμος του Δελφινιού»

Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι παρατηρήσεις και καταγραφές, αλλά και η άμεση επικοινωνία με το πρόγραμμα «Ο Δρόμος του Δελφινιού» μέσω της σχετικής ιστοσελίδας,www.spotadolphin.grαπό ιστιοπλόους και ανθρώπους που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες.
Εκτός από την αρκετά υψηλή δραστηριότητα που σημειώθηκε κυρίως από επαγγελματίες στη διάρκεια του χειμώνα, τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικότερα στο πλαίσιο του 47ου Ράλλυ Αιγαίου, η συμμετοχή του κόσμου ήταν εξαιρετικά σημαντική. Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των δελφινιών στα ελληνικά πελάγη από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα:


Ρινοδέλφινα παρατηρήθηκαν ανατολικά της Σίφνου, νότια από την Πάρο και βορειοανατολικά της Αστυπάλαιας ενώ το διάστημα 16-24 Ιουλίου, οι 500 περίπου συμμετέχοντας στο Ράλλυ Αιγαίου, στα σκέλη Πάρος – Νίσυρος και Νίσυρος – Κουφονήσι, παρατήρησαν πολλά μικρά ρινοδελφινα σε αγέλες. Παράλληλα, εκτός του ιστιοπλοϊκού αγώνα, παρατηρήθηκαν στακτοδέλφινα στη Χαλκιδική.

Επιπλέον, 2 ρινοδέλφινα και 1 ζωνοδέλφινο εντόπισε στις αρχές Αυγούστου στα νερά του Ιουνίου το πλήρωμα του WIND Zantino και πρόσθεσε στη λίστα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.spotadolphin.gr. Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του σκάφους της WIND στο Ράλλυ Ιονίου. Στον αγώνα, που πραγματοποιήθηκε 1-8 Αυγούστου με σταθμούς τα νησιά Κέρκυρα - Λευκάδα – Κεφαλονιά, το αμιγώς γυναικείο πλήρωμα και ο καπετάνιος Τάκης Στρούζας τερμάτισαν στην τρίτη θέση αγωνιστικών σκαφών ORCiA, κλείνοντας έτσι την καλοκαιρινή σεζόν με μια ακόμα διάκριση.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση του περιβαλλοντικού προγράμματος που δημιούργησε πέρσι ηWIND «Ο Δρόμος του Δελφινιού» - www.spotadolphin.gr, τόσο μέσω των αναφορών/παρατηρήσεων όσο και μέσω της έκφρασης ποικίλλων αποριών, αποτελεί ενθαρρυντικό δείγμα ουσιώδους προσπάθειας για την καταγραφή και προστασία των κητωδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2010 έχουν παρατηρηθεί ζωνοδέλφινα στο Ακρωτήρι Χανίων, την Πρέβεζα, την Κύθνο και τον Σαρωνικό, ρινοδέλφινα στην Ίο και τη Φολέγανδρο και στακτοδέλφινα στη Σιθωνία. Οι πρόσφατες δολοφονίες δελφινιών που βρέθηκαν σκοτωμένα στην Αντίπαρο (2/6/2010) και τη Σάμο (14/5/2010), αναδεικνύουν τη σημασία συμμετοχής όλων μας στην προστασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...