Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοφανής καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Διευκρινήσεις για το λόγο πρωτοφανούς καθυστέρησης καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδος.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, όπως αυτή εκφράζεται με σχετική ανακοίνωσή της». Και προσθέτει ότι «σύμφωνα με αυτήν, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δόθηκε μόλις το 40% των χρημάτων, ενώ το υπόλοιπο είναι άγνωστο πότε θα δοθεί».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι «το αναπηρικό κίνημα τονίζει ότι η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, μειωμένη κατά 60% καταδικάζει τους δικαιούχους που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλους πόρους πέρα από το επίδομα, στην απόλυτη ανέχεια και τη φτώχεια εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς δεν υπήρξε ούτε καν ένα στοιχειώδες σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής προστασίας της πιο ευπαθούς οικονομικά και κοινωνικά ομάδας του πληθυσμού».

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «στην απόφαση του Υπουργείου αναφέρεται ότι: «Το υπόλοιπο 60% θα διατεθεί σε αυτούς με νεότερη απόφαση, αμέσως μόλις πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο λογαριασμός του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων», για να συμπληρώσει ότι «μέσα στις ζοφερές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση, είναι αδιανόητο οι δικαιούχοι να περιμένουν έστω και μια ημέρα., καθώς αποτελεί μοναδικό πόρο επιβίωσης για την πλειονότητά μιας από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «ποιος είναι ο λόγος καθυστέρησης της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», καθώς και «πότε ακριβώς θα υπάρξει καταβολή του υπόλοιπου 60% του επιδόματος στους δικαιούχους», αλλά και «ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει το υπουργείο για την εξασφάλιση της καταβολής εξ ολοκλήρου των επιδομάτων αυτών στους δικαιούχους». Τέλος, ζητά ενημέρωση σχετικά με τον «άξονα σχεδιασμού με βάση τον οποίο το υπουργείο θα παράσχει, οικονομικά και κοινωνικά, προστασία στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑμΕΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...