Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Δεκάδες χιλιάδες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ

"Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βρίσκονται στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Στα περισσότερα από 70.000 ΑΜΕΑ έχει ανασταλεί η σύνταξη και το προνοιακό τους επίδομά για διάστημα που φτάνει μέχρι και 14 μήνες, μέχρι να επανεξεταστούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και να εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση". 

Αυτό τονίζεται σε ερώτηση βουλευτών  της ΔΗΜΑΡ για τις καθυστερήσεις  στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και επισημαίνεται ότι:

"Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αποτέλεσμα την από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 κατάργηση όλων των υγειονομικών επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και της ΕΛΑΣ.

Τα προβλήματα λειτουργίας των ΚΕΠΑ αναγνωρίστηκαν και από το ΙΚΑ, το οποίο με ανακοίνωσή του στις αρχές Ιουλίου 2012, ανέφερε ότι το ΙΚΑ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο των περιστατικών που εκλήθη να διαχειριστεί, κυρίως λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού γιατρών του Ειδικού Σώματος, αλλά και αδυναμιών της διαδικασίας. Στην ίδια ανακοίνωση δεσμεύτηκε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα ανακουφίζονταν οι πολίτες καθώς ο προγραμματισμός των Υγειονομικών Επιτροπών θα γινόταν νωρίτερα, (τουλάχιστον 2 μήνες πριν την ημερομηνία εξέτασης), ενώ θα συνεχίζονταν οι προσπάθειες από την πλευρά του Ιδρύματος για περαιτέρω ενίσχυση του Ειδικού Σώματος με επιπλέον γιατρούς.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα ΚΕΠΑ σημειώνουν ήδη 14 μήνες λειτουργίας, ενώ το χρονοδιάγραμμα του ΙΚΑ έχει ξεπεραστεί με συνέπεια την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ΑΜΕΑ καθιστώντας τους ουσιαστικά πολίτες δεύτερης κατηγορίας,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο, παρά τις βελτιώσεις και την αύξηση του ιατρικού προσωπικού εξακολουθούν οι καθυστερήσεις;

2. Προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε η σύνταξη ή το επίδομα να χορηγούνται αναδρομικά όσους μήνες βρίσκονται σε αναμονή τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία; Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εν λόγω πολίτες, προτίθεται επίσης να ορίσει αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης και του βιβλιαρίου υγείας που έχουν λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση;"

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννακάκη Μαρία
Κυρίτσης Γιώργος
Μάρκου Κατερίνα
Ρεπούση Μαρία
Νίκος Τσούκαλης
Ψύρρας Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...