Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Δώρο Ζωής από την INTERAMERICAN και τους Γιατρούς του Κόσμου σε παιδιά Ρομά της Αττικής



Οι Γιατροί  του Κόσμου, με την υποστήριξη της INTERAMERICAN, προχώρησαν στη δεύτερη  φάση υλοποίησης του προγράμματος «παροχή  πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και αγωγής υγείας», το οποίο αφορά σε παιδιά Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς εντός Αττικής. Το έργο υποστηρίζει αποκλειστικά η INTERAMERICAN, η οποία διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση του EUREKO ACHMEA FOUNDATION, κοινωφελούς ιδρύματος που αντλεί τους πόρους του από την εταιρεία EUREKO, μητρική της INTERAMERICAN.
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2009, περιελάμβανε χαρτοχράφηση των Ρομά σε καταυλισμούς στην Αττική, ενώ πραγματοποιήθηκε κλινικός έλεγχος και εμβολιασμός σε 100 παιδιά στον Ασπρόπυργο.
Κατά το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2010, εφαρμόσθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού Ρομά της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν εμβολιασμούς σε 266 παιδιά Ρομά των καταυλισμών Ελευσίνας, Ασπροπύργου και του Δημοτικού Σχολείου Νέας Ζωής, όπου φοιτούν πολλά παιδιά της φυλής. Εκτός από το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι Γιατροί του Κόσμου προσέφεραν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περισσότερα από 250 παιδιά, εκπαίδευση σε θέματα αγωγής υγείας σε 20 οικογένειες Ρομά, ενώ κατεγράφησαν και 10 παραπομπές ειδικών περιπτώσεων σε άλλες ιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει  οι Γιατροί του Κόσμου με την INTERAMERICAN, γίνεται πλήρης ονομαστική καταγραφή σε βάσεις δεδομένων και εκδίδονται βιβλιάρια υγείας. Επίσης, σε κάθε επίσκεψη πραγματοποιείται η απαραίτητη ενημέρωση στον γονέα - κηδεμόνα για την αναγκαιότητα των εμβολίων και την τήρηση του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.
Τα παιδιά των τσιγγάνων διατρέχουν τον  μεγαλύτερο κίνδυνο φυματίωσης, υποσιτισμού, ατυχημάτων, οδοντικής τερηδόνας  και είναι λιγότερο πιθανό να ανοσοποιηθούν. Είναι αναγνωρισμένη ομάδα κινδύνου για την αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου και τη δηλητηρίαση και τα ποσοστά εισαγωγής τους σε νοσοκομείο, στα δωμάτια έκτακτης ανάγκης, είναι συνεχώς αυξανόμενα, καθώς η μειονότητα αυτή επιζητεί την ιατρική περίθαλψη όταν είναι πάρα πολύ αργά.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε παιδιά Ρομά είναι το δεύτερο πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου που  υποστηρίζεται από την INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης «Πράξεις Ζωής» της εταιρείας και με χρηματοδότηση από το  EUREKO ACHMEA FOUNDATION. Κατά το διάστημα Απριλίου 2008 – Απριλίου 2009 είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε παιδιά μεταναστών, προσφύγων και απόρων μέσω του Ανοιχτού Πολυιατρείου Αθήνας των Γιατρών του Κόσμου. Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων είχε φθάσει στις 3.863,  ενώ  τα περιστατικά υπηρεσιών που παρέσχε το Πολύιατρείο σε 5.826.  

Στοιχεία  παροχής υπηρεσιών  προγράμματος για  παιδιά Ρομά
Συνολικός αριθμός παιδιών  266
Συνολικός αριθμός εμβολίων 356
Βιβλιάρια που εκδόθηκαν 100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...