Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το 65% του αίματος δίνουν οι εθελοντές στα Γιάννινα!

Ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 50%...
Από τα μεγαλύτερα ποσοστά Πανελλαδικά στην εθελοντική αιμοδοσία έχουν τα Γιάννινα, ωστόσο ακόμη παραμένει υψηλή η ανάγκη για αίμα. 
 
Και αυτό παρά το γεγονός, ότι στο Νομό υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι εθελοντών, που κάνουν τακτικές αιμοληψίες, σε συνεργασία με τα δυο Νοσοκομεία της πόλης.
 
Τόσο στο «Χατζηκώστα», όσο και στο Πανεπιστημιακό το 65% του αίματος προέρχεται από εθελοντές, όταν το ποσοστό Πανελλαδικά είναι μόλις το 50%. «Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να πάει στο 100%, γιατί το αίμα του εθελοντή μας εξασφαλίζει ποιότητα και είναι πιο ασφαλές για μετάγγιση» αναφέρει η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Αμαλία Γκιόκα.

16.000 ΦΙΑΛΕΣ
Στα Γιάννινα το χρόνο υπάρχει ανάγκη για περίπου 16.000 φιάλες αίμα. Τα δυο Νοσοκομεία εξασφαλίζουν τις 13.000 περίπου και οι υπόλοιπες 3.000 έρχονται από άλλα Νοσοκομεία. «Δεν τίθεται βέβαια θέμα για την ασφάλεια των ασθενών λόγω αίματος, όμως θέλουμε όλα τ’ αποθέματά μας να προέρχονται από εθελοντές» υπογραμμίζει η κ. Γκιόκα.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Τόσο το «Χατζηκώστα», όσο και το Πανεπιστημιακό, σε συνδυασμό με όλους τους συλλόγους αιμοδοτών, αλλά και την αντίστοιχη φοιτητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο κάνουν προσπάθεια να προσεγγίσουν νέα άτομα, για να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτοί είναι το μέλλον. «Πολλοί από τους εθελοντές μας μεγαλώνουν και παρά το γεγονός, ότι αίμα μπορεί να δίνει κανείς έως τα 65 χρόνια του περίπου, όσοι έχουν κάποια προβλήματα υγείας αποφεύγουν να δώσουν. Γι’ αυτό στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των νέων ατόμων» υπογραμμίζει η Αμαλία Γκιόκα.

ΘΥΣΙΕΣ…
Και όλα αυτά τη στιγμή που τα προβλήματα χτυπούν την πόρτα και στα τμήματα αιμοδοσίας των δυο Νοσοκομείων. «Συνεργαζόμαστε και βοηθάμε το ένα ίδρυμα τ’ άλλο, όμως λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω μας, έχουμε και εμείς ελλείψεις σε προσωπικό και όχι μόνο. Όσοι είμαστε και στα δυο Νοσοκομεία κάνουμε μεγάλες θυσίες, για ν’ ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Το πρόβλημα των αποθεμάτων σε αίμα όμως, είναι πολύ έντονο σε όλη την Ελλάδα. Αρκεί να σημειωθεί, ότι ενώ η χώρα χρειάζεται ετησίως περίπου 650.000 φιάλες, μόνο οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες! Οι 324.000 είναι από το περιβάλλον των ασθενών που χρειάζονται αίμα, οι 23.000 είναι από τις Ένοπλες δυνάμεις και άλλες 28.000 εισάγονται από την Ελβετία.Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντική είναι η εθελοντική αιμοδοσία, όχι μόνο για τα Γιάννινα, αλλά για την χώρα, είναι το γεγονός, πως θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκές της, αν το 3-4% του πληθυσμού έδινε αίμα τακτικά!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...