Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αγανακτισμένα τα ΑμΕΑ με τη στάση των ΚΤΕΛ

Αποκλειστική ευθύνη στις διοικήσεις ρίχνουν για το «ναυάγιο» στις συζητήσεις με θέμα το μειωμένο εισιτήριο

Τις κινήσεις και τη στάση της διοίκησης των αστικών ΚΤΕΛ της χώρας κατέκρινε σήμερα ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ξενοφώντας Αποστολόπουλος ύστερα από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έκδοση μειωμένων εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ.Όπως είπε η λύση δε βρέθηκε επειδή οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ ζητούν περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο, τη στιγμή μάλιστα που αυτά που έπαιρναν μέχρι στιγμής δεν αντιστοιχούσαν στον ακριβή αριθμό των ατόμων με αναπηρία που εξυπηρετούν αλλά σε πολύ μικρότερο.

Βάζουν μπροστά τα ΑΜΕΑ
Η τακτική των ΚΤΕΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού το ζήτημα του μειωμένου εισιτηρίου για την μεταφορά των ΑΜΕΑ δεν είναι καινούργιο, ήταν και παραμένει στις συζητήσεις τους με το Υπουργείο να βάζουν μπροστά την Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, θέλοντας έτσι να πιέσουν προς όφελός τους.Αυτό σύμφωνα με τι δηλώσεις του κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κράτος δίνει 13 εκ. ευρώ στα ΚΤΕΛ τη στιγμή που οι διοικήσεις τους ζητούν 17 εκ..Αυτές όμως δεν υποχωρούν, ποντάροντας στην πίεση και εκ μέρους των ΑΜΕΑ τα οποία είναι κι αυτά που πλήττονται τελικά από την έλλειψη συμφωνίας.Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.«Δε θα πιέσουμε εμείς και δε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους μεσάζοντες», είπε ο κ. Αποστολόπουλος, αποκλείοντας οποιαδήποτε παρέμβαση της Συνομοσπονδίας προς το Υπουργείο προκειμένου να βρεθεί λύση.

Γενναία επιχορήγηση
Αυτό που προκαλεί την αγανάκτηση των Ατόμων ΜΕ Αναπηρία πάντως, δεν είναι μόνο η αδιάλλακτη στάση του ΚΤΕΛ το οποίο προτιμά να «κλοτσήσει» 13 εκ. ευρώ και μάλιστα σε τέτοιες περιόδους, αλλά το γεγονός ότι όσα χρόνια ίσχυε η επιχορήγηση από το Υπουργείου τα χρήματα τα οποία δινόταν δεν αντιστοιχούσαν στον πραγματικό αριθμό των ΑΜΕΑ που χρησιμοποιούσαν τα αστικά, αλλά πολύ μικρότερο.Με απλά λόγια η επιδότηση του κράτους στα ΚΤΕΛ γινόταν με βάση το συνολικό αριθμό των ΑΜΕΑ που είναι εγγεγραμμένοι στην Συνομοσπονδία την ώρα που οι πραγματικοί «πελάτες» του αστικού ήταν σαφώς λιγότεροι.Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Αποστολόπουλος, στα Γιάννινα, από τα 1.800 ΑΜΕΑ που υπάρχουν, το αστικό ΚΤΕΛ χρησιμοποιούν όχι περισσότερα από 150 με 200 άτομα.Ένα ποσοστό δηλαδή που δεν ξεπερνά το 12%.Σε κάθε περίπτωση, πρόταση της Συνομοσπονδίας είναι η έκδοση ηλεκτρονικών καρτών ώστε να καταγράφεται καθημερινά πόσοι επιβάτες ΑΜΕΑ χρησιμοποιούν τα αστικά και από εκεί να υπολογίζεται και το ύψος της επιχορήγησης.

Μία ακόμη δυσκολία
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τονίζει ότι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν πλέον τα άτομα με αναπηρία, είναι ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά τους.Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν άλλο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς για να πραγματοποιήσουν τις μετακινήσεις τους και να πάνε στις δουλείες τους ή όπου άλλου επιθυμούν.Πάντως ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κάποιες συντάσσεις με τη τοπική διοίκηση του ΚΤΕΛ με την ελπίδα να βρεθεί μια χρυσή τομή και να λυθεί το πρόβλημα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...