Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Άλμα ζωής από εκατοντάδες δρομείς στο Ζάππειο

Race for the Cure LogoImage via Wikipedia«Τρέχω για τη μαμά μου» έγραφε στο πίσω μέρος της μπλούζας της μία νεαρή γυναίκα. Κ

αι δεν ήταν η μόνη, η οποία βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ζάππειο, προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβολικό Αγώνα Δρόμου «Greece Race for the Cure» που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο κέντρο της Αθήνας.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας αλλά και παιδιά συγκεντρώθηκαν στο Ζάππειο, φορώντας λευκά μπλουζάκια και καπέλα. Σκοπός τους; Να λάβουν μέρος στον αγώνα και να διαδώσουν το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί. Ένα τέταρτο πριν τις 12 δόθηκε το σύνθημα για να ξεκινήσει ο αγώνας. Εκεί βρέθηκαν και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την ασθένεια. Άλλωστε, ο σύλλογος διοργανώνει για δεύτερη χρονιά την εκδήλωση, με τη συνεργασία του οργανισμού Susan G. Komen for the Cure®.

«Κάνε το εμπόδιο έμπνευση», «Στη ζωή μην ψάχνεις να βρεις το τέλειο...Η ζωή είναι τέλεια!»: Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα μηνύματα που ακούστηκαν χθες. Σημειώνεται πως ο συμβολικός αυτός αγώνας πραγματοποιείται σε 140 πόλεις παγκοσμίως και φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες. Πέρυσι, στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, περισσότεροι από 6.000 ήταν οι πολίτες που έλαβαν μέρος ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές η χθεσινή συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ιατρικού Ομίλου Euromedica


Το απολογιστικό έργο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ιατρικού Ομίλου Euromedica παρουσίασε σήμερα Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, κ. Απόστολος Τερζόπουλος σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη.

Για τη Euromedica η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί εγγενές στοιχείο της λειτουργίας και της δραστηριότητας της, που πηγάζει από το ίδιο το αντικείμενο της: τη φροντίδα για τη διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής. Ως εκ τούτου, η ενεργός δραστηριοποίηση της ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη με διάρκεια και περιεχόμενο, πάντα με άξονα τον άνθρωπο, αποτελεί για την Euromedica αφετηρία και τελικό προορισμό των δράσεων ΕΚΕ που υλοποιεί.

Με στόχο τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Euromedica έχει συστήσει ειδική επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη επιμέλειας και εποπτείας των δράσεων και αποτελείται από τον κ. Νικόλαο Λεγάκη, Ομότιμο Καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την κα Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Σεναριογράφο και την κα Ελισάβετ Πλέσσα, Ιστορικό Τέχνης.

Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Euromedica έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σύμφωνα με 7 κατευθυντήριους άξονες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων:
Άξονας Δυσπρόσιτων Περιοχών της Ελλάδας
Άξονας Τρίτης Ηλικίας
Άξονας Αθλητισμού
Άξονας Επιστήμης/Έρευνας
Άξονας για τα Παιδιά που Πάσχουν
Άξονας Παιδείας
Άξονας Χορηγιών και Προσφοράς στην Κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στον άξονα δυσπρόσιτων περιοχών της Ελλάδας η Euromedica προέβη στη δωρεά ασθενοφόρου στο Ιατρικό Κέντρο της Αστυπάλαιας, ενώ παράλληλα στηρίζει 12 παιδιά Γυμνασίου, Δημοτικού και προσχολικής ηλικίας από το ακριτικό Αγαθονήσι.

Στον άξονα που αφορά στην Τρίτη Ηλικία, η Euromedica προσφέρει υλική και ηθική βοήθεια στους γέροντες του Κασιμάτειου Γηροκομείου Κυθήρων με την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την αποστολή φαρμάκων, ιατρικών υλικών και ειδών ιματισμού, την αποστολή Ομάδας Ιατρικής Στήριξης δύο φορές το χρόνο και την ψυχαγωγία των φιλοξενουμένων του Γηροκομείου με τη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης, Πασχαλινής και Αποκριάτικης γιορτής, εκδρομών και γευμάτων ψυχαγωγίας.

Όσον αφορά στον άξονα του Αθλητισμού, η Euromedica παρείχε την κάλυψη βασικών εξετάσεων για τους 25 αθλητές και αθλήτριες των Εθνικών και Προεθνικών ομάδων, καθώς και 20 επιπλέον αθλητών και αθλητριών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου. Συγχρόνως ανέλαβε τη χορηγία της προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας ιστιοπλοΐας για τους αγώνες Special Olympics 2011.

Στον άξονα της Επιστήμης/Έρευνας, η Euromedica από το 2007 και για τρία ακαδημαϊκά έτη προκηρύσσει ετησίως προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε εξειδικευμένους ιατρικούς κλάδους. Πιο συγκεκριμένα οι μέχρι σήμερα προκηρυγμένες υποτροφίες αφορούσαν σε σπουδές με κατεύθυνση τη Διάγνωση και Θεραπεία Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων (2007-2008), τη Στοχευμένη Θεραπεία Νεοπλασματικών Παθήσεων (2008-2009)και την Αθλιατρική (2009-2010).

Αναφορικά με τον άξονα των Παιδιών που Πάσχουν, η Euromedica άνοιξε την αγκαλιά της στα παιδιά, που νοσηλεύονται στο παιδογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και διοργάνωσε μαθήματα ζωγραφικής με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα προχώρησε στην οργάνωση και διαμόρφωση μόνιμης έκθεσης με τα 147 καλλιτεχνήματα στους χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.

Όσον αφορά στον άξονα της Παιδείας, η Euromedica έχει θεσπίσει από το 2007 και για τρία σχολικά έτη υποτροφίες για αριστούχους απόφοιτους, που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας.

Στον άξονα των Χορηγιών και της Προσφοράς στην Κοινότητα, η Euromedica προσφέρει δωρεάν εξετάσεις στους φιλοξενούμενους του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, παρείχε δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έχει αναλάβει την υποστήριξη, σε πολλούς τομείς, φορέων, συλλόγων, οργανώσεων και πρωτοβουλιών, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την ΕΛΕΠΑΠ, τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN, τους Συλλόγους ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης, τον Ξενώνα Καρκινοπαθών Πυλαίας Θεσσαλονίκης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αγ. Στυλιανός (Θεσσαλονίκη) και άλλους.

Κλείνοντας την παρουσίαση του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Euromedica ο κ. Απόστολος Τερζόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα διαρκείας, το οποίο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται με συνέπεια, γεγονός το οποίο αποτελεί πάγια δέσμευση του Ομίλου, πολύ περισσότερο σήμερα στο πλαίσιο της δύσκολης περιόδου που περνάει η χώρα μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Θωμάς Ν. Λιακουνάκος εκ μέρους της Euromedica, ο Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και Αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Marketing των Special Olympics Αθήνα 2011, κ. Άρης Μαλτάς.

Η κοινωνική προσφορά αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας και αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Euromedica, που με βαθιά αίσθηση καθήκοντος συνεχίζει να στηρίζει συνανθρώπους μας, που έχουν πραγματικές ανάγκες. Πάγια δέσμευση της είναι η συνεπής συνέχιση των δράσεων του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και η ανάπτυξη νέων δράσεων για το 2010-2011, που έχουν ήδη σχεδιαστεί προκειμένου η κοινωνική προσφορά της να αγγίξει ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

O OTE βάζει γκολ στον κοινωνικό αποκλεισμό


ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο ΟΤΕ στηρίζει την Εθνική Αστέγων στη συμμετοχή της στο 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το οποίο πραγματοποιείται στο Ριο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από 19-26 Σεπτεμβρίου. O OTE βάζει γκολ στον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη «Σχέση Ευθύνης» που αναπτύσσει με την κοινωνία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων είναι ένα ετήσιο, διεθνές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων θεσμών, και της ΟΥΕΦΑ και με στόχο την επανένταξη, στην κοινωνία, ευπαθών ομάδων, όπως άστεγοι, πρόσφυγες κ.α.. Στο παγκόσμιο αυτό κάλεσμα ενάντια στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, άλλες 63 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Ο ΟΤΕ στέκεται αρωγός σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Γκολ στη Φτώχεια». Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, διοργάνωση συναυλιών, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, κ.α. Σκοπός όλων των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο ΟΤΕ στέκεται για ακόμα μια φορά αρωγός σε μια σημαντική προσπάθεια που αποσκοπεί στην επαναδραστηριοποίηση περιθωριοποιημένων ατόμων, τα οποία αγωνίζονται να βιώσουν ένα καλύτερο αύριο.

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Ελλάδα – Κυβερνήσεις και Αναπηρία»

Όσοι διαβάσατε τον τίτλο του άρθρου, μη βιαστείτε να κολλήσετε την «αναπηρία» στις όποιες κυβερνήσεις, ειδικά ή και γενικά.
Θα μιλήσουμε όχι για «ανάπηρες (πνευματικά και σωματικά) κυβερνήσεις» αλλά, για τους ανάπηρους πολίτες αυτής της χώρας, τους «μερικώς και ολικώς».

Τους ανθρώπους (γιατί κάποιοι το ξέχασαν ότι είναι άνθρωποι) που είτε γεννήθηκαν με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, είτε έπεσαν «θύματα» της «κακιάς ώρας» κάποιου τροχαίου ή άλλου είδους ατυχήματος οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να ζήσουν όλη τη ζωή τους είτε τυφλοί, είτε σε αναπηρικό καροτσάκι είτε …..
Να ξεκινήσουμε την αναφορά μας σε αυτούς τους ανθρώπους (Α.Μ.Ε.Α τους χαρακτήρισαν, άλλοι τους φωνάζουν αλλιώς) υπενθυμίζοντας ότι έχουν ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ με ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους.
Βιώνουν την ΙΔΙΑ καθημερινότητα με όλους τους άλλους, μόνο που χρειάζονται φάρμακα, γιατρούς, «αποκλειστικούς–ες» και ένα σωρό άλλα, που οι αρτιμελείς, οι «υγιείς» συνάνθρωποί τους δεν τα γνωρίζουν.
Ο «τρόπος που ζουν οι άνθρωποι με αυτές τις ιδιαιτερότητες είναι γνωστός μόνο στους οικείους τους οι οποίοι μοιράζονται και τον «Γολγοθά». Ναι, τον ΓΟΛΓΟΘΑ.
Γολγοθάς είναι στην τριτοκοσμική χώρα της Ευρώπης που λέγεται Ελλάδα να έχεις κάποιου είδους αναπηρία, μεγάλη ή μικρή, και να ζεις με αυτήν.
Γολγοθάς οικονομικός, αλλά και κοινωνικός αφού ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας ΔΕΝ έμαθε πώς να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες.
Γολγοθάς είναι να έχεις κάποιου είδους αναπηρία όταν η «Επίσημη Πολιτεία» σε κοροϊδεύει και ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για σένα μη προσφέροντάς σου όλα εκείνα που ακόμα και στις πιο υποανάπτυκτες από εμάς χώρες είναι αυτονόητα, και παρέχονται από το κράτος.
Γολγοθάς είναι να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με τα κουτσουρεμένα βοηθήματα των ταμείων τα οποία για να τα πάρεις, πρέπει να περάσεις από ένα σωρό «επιτροπές», από μια γραφειοκρατία χωρίς προηγούμενο, και ΑΝ ληφθουν υπ’ όψιν και εγκριθούν οι «γνωματεύσεις» από τα διάφορα κρατικά θεραπευτήρια που καταθέτεις, τότε θα σου δώσουν τα ψίχουλα που τα λένε «επιδόματα» και δεν φτάνουν τις περισσότερες φορές ούτε για να καλύψουν το 1/1000 από τα έξοδα διαβίωσης σου.
Γολγοθάς είναι να χρειάζεσαι ΓΙΑΤΡΟ και να μην έχεις γιατί το «ταμείο» σου ΔΕΝ ανανέωσε την σύμβαση του, οπότε ΟΥΤΕ να εξεταστείς μπορείς, ούτε φάρμακα να γράψεις μπορείς.
Γολγοθάς είναι να σε βάζουν «ραντεβού» με γιατρό μετά από ΕΝΑ ΜΗΝΑ, όταν εσύ τον χρειάζεσαι τώρα.
Στον Γολγοθά σε στέλνουν οι όποιοι αρμόδιοι ή αναρμόδιοι πολιτικάντηδες που από τη μια σου τάζουν, σου δίνουν ΕΛΠΙΔΑ για ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο αύριο, και από την άλλη σε ξεχνούν, ή αδιαφορούν, ή επιτρέπουν με την ασχετοσύνη τους, την αδιαφορία τους, την ανοχή και την παλιανθρωπιά τους (σε κάποιες περιπτώσεις) να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια κάποιοι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ στις πλάτες σου, στις πλάτες ΟΛΩΝ των πολιτών.
Αναπηρία.
Ένα «χρυσορυχείο για εταιρίες, φαρμακοβιομηχανίες, απατεώνες.
Κυβερνήσεις και αναπηρία.
Η κοροϊδία και η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο.
Αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, να είχαν γίνει καλά, αν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά;
Αναρωτήθηκε κανείς πόσοι συνάνθρωποί μας κατέληξαν ΜΟΝΙΜΑ ΑΝΑΠΗΡΟΙ εξαιτίας όλων αυτών που ανέφερα πιο πάνω (ασχετοσύνη, αδιαφορία κλπ) και πολλών άλλων, ή πέθαναν;
Έκατσε ποτέ κανείς από τους ΕΝΟΧΟΥΣ σε αυτό το «κράτος πρόνοιας και δικαίου» στο σκαμνί;
Μόνο να λέμε ότι είμαστε στην Ευρώπη, και ότι προϊδεάσαμε (τρομάρα μας).
Μόνο τα παχιά ΘΑ, οι ψευτιές των πολιτικών και η κοροϊδία μας μένει.
Μπορεί τις όποιες κυβερνήσεις, τους όποιους πολιτικάντηδες να τους βολεύει η απραξία, η αδιαφορία και κυρίως η «κατάσταση αναπηρίας» στην οποία έχουν φέρει τα τελευταία 40 χρόνια τη χώρα.
Οι άνθρωποι κύριοι, θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ, έχουν την αξιοπρέπεια τους και ακόμα δεν βγήκαν στη ζητιανιά.
Εκεί θέλετε να τους ωθήσετε;
Ντροπή σας.
Σεπτέμβριος 2010
Βασίλης Τσούγκαρης, tsougarisgnomi@gmail.com
http://www.disabled.gr/lib/?p=29249

Περίπατος ελπίδας και «Πίστης» στην Κίρρα Δελφών

Αμφισσα — Στην Κίρρα των Δελφών, το παλιό επίνειο της πόλης, σε ένα μονοπάτι μήκους 13 χιλιομέτρων, πρόκειται να περπατήσουν όλοι όσοι θα βρεθούν το πρωί της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμουν το σύλλογο παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η Πίστη».
Στον περίπατο, εμπνευστής του οποίου είναι ο νομάρχης Φωκίδας Νικόλαος Φουσέκης, θα συμμετέχουν δεκάδες προσωπικότητες από το χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα της Αρσεναλ.
Ο πρόεδρος της ομάδας και ο προπονητής της Αρσέν Βεγκέρ θα έρθουν στην Ελλάδα το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (μία ημέρα πριν από τον περίπατο), όταν θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου, στο στάδιο του Χρισσού.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα της Arsenal in the Community θα αντιμετωπίσει τοπική ομάδα και, στη συνέχεια, ομάδα παλαιμάχων του Φωκικού θα τεθεί αντιμέτωπη με μεικτή ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και δημοσιογράφων. Όμως και οι παλαίμαχοι της ομάδας θα έρθουν στη χώρα μας για να περπατήσουν με τους Έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες που θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.
Όπως εξήγησε ο κ. Φουσέκης, «οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και θα καταλήξουν στην Κίρρα (δίπλα στην Ιτέα), διαδρομή που αποτελεί μέρος του χαρακτηρισμένα διεθνούς μονοπατιού Ε4 που ενώνει το Γιβραλτάρ με την Κύπρο. Στην αρχαία Κίρρα (που ήταν το επίνειο των Δελφών) διατηρούνται ερείπια από αποθήκες και οικίες, τα θεμέλια από το αρχαίο τείχος, η βάση από το φάρο και μέσα στη θάλασσα τα ερείπια από το λιμάνι. Από την Κίρρα ξεκινούσε μονοπάτι το οποίο ακολουθούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν στο φημισμένο Ιερό Μαντείο των Δελφών. Στις μέρες μας μπορεί να περπατηθεί αφού σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται ειδική εκπαίδευση ή εξοπλισμός».

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

«Η Ευρώπη για τους Πολίτες»

Το πρόγραμμα η «Ευρώπη για τους Πολίτες» απευθύνεται και προσφέρει διαρθρωτική στήριξη (και επιδότηση) σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν νομική προσωπικότητα και επιδιώκουν ένα σκοπό γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ειδικότεροι στόχοι και θεματικές του προγράμματος είναι η ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη, οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και η δημοκρατία, η συνεργασία σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών, η ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ποικιλομορφία και ενότητα της Ευρώπης.

Δείτε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Για περισσότερες πληροφορίες και για υποβολή αιτήσεων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.php

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

«Φως στο τούνελ» για τη λειτουργία της Σχολής Τυφλών

Έπειτα από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών και γονέων της Σχολής Τυφλών «Ο Ήλιος», το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε ενέργειες για να συνεχιστεί η λειτουργία της, όπως η καταβολή μέρους των οφειλομένων χρημάτων σε εργαζόμενους με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι η διοίκηση της σχολής πραγματοποιεί ήδη τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τεθεί στο καθεστώς ρύθμισης οφειλών του ΙΚΑ και να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΕΚ ΔΟΜΗ Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

Το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, ένας σύγχρονος και δυναμικά αναπτυσσόμενος εκπαιδευτικός οργανισμός, έχει εντάξει στις πρακτικές της λειτουργίας του, τις θεμελιώδεις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καθώς και ευρύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρακτικές, σε συνέργια με άλλους οργανισμούς, φορείς και κοινωνικούς εταίρους.
Υπηρετώντας με αποφασιστική βούληση, αδιαπραγμάτευτες αξίες και αρχές σε ότι αφορά την προφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ότι αφορά θέματα κοινωνικής συνεισφοράς και δράσης καθώς και ανάληψης πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, όπως ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός «Τέχνη της Ανακύκλωσης», μια πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, που αγκαλιάστηκε από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας καθώς και από απόλυτα εξειδικευμένους φορείς και οργανισμούς.
Με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, εγκαινίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα νέο κεφάλαιο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Από τον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ είναι ο μόνος εκπαιδευτικός οργανισμός που δημοσιεύει κοινωνικό απολογισμό, και έχει συμμετάσχει στο συνέδριο «Κοινωνικώς Επιχειρείν – Αξίες και Πρακτικές Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», μια διοργάνωση του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.), η συνολική προσπάθεια Ε.Κ.Ε. του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, στοχεύει σε τρεις κατευθύνσεις.
Σε ότι αφορά την παραγωγική λειτουργία, στο πρόγραμμα Ε.Κ.Ε. του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, περιλαμβάνονται ενέργειες, όπως η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών καλής ποιότητας, η υπεύθυνη και σωστή πληροφόρηση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του, η προστασία του περιβάλλοντος και πολλές άλλες δράσεις.
Η δεύτερη κατηγορία, αυτή της επιχειρηματικής λειτουργίας, αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο του ΙΕΚ ΔΟΜΗ ως οργανισμού. Αναφορικά με την τρίτη ενότητα, αυτής, της ευθύνης του εταιρικού πολίτη, περιλαμβάνει μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων, την υποστήριξη προς κοινωφελή ιδρύματα και Μ.Κ.Ο., την οικονομική υποστήριξη ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με ειδικευμένους φορείς.
Διαθέτοντας όραμα και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ε.Κ.Ε., το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, αναπτύσσει και εμφυσά στους συνεργάτες του, έννοιες όπως αυτές της ευαισθητοποίησης, της συμμετοχής, της συνέργιας, του εθελοντισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας.
Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, θα συνεχίσει το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζει, θέτοντας νέους στόχους και εξειδικεύοντας δράσεις σχετικά με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνία, το περιβάλλον και την πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.
Info: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χαρ. Τρικούπη 17, Αθήνα, 10678, τηλ.: 210 3840552, www.iekdomi.gr

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Peter Lehmann: Από τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο ψυχιατρείο, διδάκτορας στο Αριστοτέλειο

Ο Peter Lehmann αναγορεύεται σε επίσημο διδάκτορα του ΑΠΘ. Είναι ο πρώτος χρήστης υπηρεσιών ψυχικής υγιεινής που αναγορεύεται σε διδάκτορας σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Ο Peter Lehmann γεννήθηκε το 1950, στο Calw της Γερμανίας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Παιδαγωγικής από όπου αποφοίτησε το 1977 ως διπλωματούχος Κοινωνικός Παιδαγωγός.
Τον ίδιο χρόνο βιώνει μια σημαντική διακοπή της βιογραφικής του πορείας που οδηγεί στην ακούσια, χωρίς δικαστική απόφαση, εισαγωγή του σε δημόσιο Ψυχιατρείο στην Γερμανία. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του βίωσε μια σειρά από παραβιάσεις της σωματικής του ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Απαξιωτικές για τα δικαιώματά του εμπειρίες είχε και μετά την έξοδό του από το Ψυχιατρείο όπως υπερβολική χορήγηση ψυχοφαρμάκων, άρνηση πρόσβασης στον ψυχιατρικό του φάκελο κ.λ.π.
Οι προσωπικές αυτές εμπειρίες τον οδήγησαν από το 1979 σε επιστημονικές και ανθρωπιστικές δράσεις κατά της ψυχιατρικής αυθαιρεσίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς.
Με ιδιαίτερο ζήλο και συνέπεια ασχολήθηκε πρωταγωνιστικά, σε επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, με: την ανάπτυξη της αυτοβοήθειας και αυτο-οργάνωσης ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία με έμφαση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων• με την κριτική του παραδοσιακού ψυχιατρικού μοντέλου• με την αντιπαράθεση με την κατασταλτική ιδρυματική ψυχιατρική ενάντια στις διακρίσεις των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία• με την ενημέρωση για την επίδραση και τις αρνητικές παρενέργειες ψυχοφαρμάκων και ηλεκτροσόκ και για τη μείωση των επιπτώσεων κατά την διακοπή των ψυχοφαρμάκων• με τη διεκδίκηση για το δικαίωμα της πρόσβασης στον ψυχιατρικό φάκελο και για τη παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε περιόδους κρίσης έναντι των βιολογικά κατευθυνόμενων ψυχιατρικών ενεργειών• τέλος, με την ανάπτυξη και υπεράσπιση εναλλακτικών απαντήσεων από αυτές της Ψυχιατρικής.
Ο Peter Lehmann συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα τη δράση του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία τόσο σε θεωρητικό-επιστημονικο όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Επαγγελματικά, ασχολείται ως εκδότης με τον τομέα των εκδόσεων σε αντίστοιχα θέματα, με έδρα το Βερολίνο.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το συνολικό του έργο είναι πολύπλευρο, με ποικίλες επιστημονικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς εκτείνεται από τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων έως τη δημιουργία δομών και φορέων διεκδίκησης για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, καλύπτοντας όλα τα παραπάνω θέματα. Παρακάτω εκτίθεται ο κατάλογος του συγγραφικού έργου και των δραστηριοτήτων που συνάδουν με τις απόψεις, τη δράση και τη φιλοσοφία του Peter Lehmann.

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ντροπή: Έπειτα από 75 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Τυφλών, για πρώτη φορά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Παλεύουν εδώ και μήνες, αναζητώντας το φως στα σκοτάδια της γραφειοκρατίας, προκειμένου να λειτουργήσει η Σχολή Τυφλών, η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα για άτομα με προβλήματα όρασης. Έχουν κατέβει στους δρόμους, υπέβαλαν υπομνήματα, συναντήθηκαν με υπουργούς, αλλά ακόμα το χρέος του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε εργαζόμενους και προμηθευτές, παραμένει, με αποτέλεσμα η Σχολή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα, να είναι κλειστή. Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκαν το πρωί με τους υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστο Αηδόνη και Μιχάλη Τιμοσίδη και τούς μετέφεραν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Σχολής. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ελένη Καρυπίδου, οι υφυπουργοί υποσχέθηκαν να ενημερώσουν τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.
«Περιμένουμε άμεση αντίδραση γι΄ αυτό και τούς δώσαμε χρονικό περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά», επισήμανε η κ.Καρυπίδου, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Πάντως, σήμερα, στις 5 το απόγευμα, δεκάδες άνθρωποι με προβλήματα όρασης και οι οικογένειές τους κατεβαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» και διεκδικώντας το αυτονόητο, το δικαίωμα στη μάθηση.
«Τον Ιούνιο, η τότε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φώφη Γεννηματά, είχε δεσμευτεί ότι η Σχολή θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο αλλά σήμερα το μέλλον είναι αβέβαιο για τους εργαζόμενους και τα παιδιά που θα παρακολουθούσαν τα προγράμματα» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Ελένη Καρυπίδου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών της Σχολής Τυφλών βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή του Συλλόγου εργαζομένων του ιδρύματος, προχωρά σε κατάληψη του Ιδρύματος, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι επί 9 μήνες και την οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος. Τα παιδιά και ιδίως όσα είναι από επαρχία, θα παραμείνουν δυστυχώς σπίτια τους μέχρι να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία του ιδρύματος, που υποστηρίζει περίπου 250 άτομα.» ανέφερε ο Χρήστος Κεσόγλου από την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και Εθνική συνομοσπονδία τυφλών.

Η Σχολή Τυφλών

Το Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σήμερα, λειτουργεί με τη νομική μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και εξυπηρετεί, με τις εκπαιδευτικές και προνομιακές υπηρεσίες του, πάνω από 300 άτομα της μισής χώρας. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται, εκτός από τους εξωτερικούς και άτομα που διαμένουν ως οικότροφοι στη Σχολή, όπως και άτομα που έχασαν πρόσφατα την όρασή τους.
Η συνεχής υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος, κυρίως μετά το 2003, έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του συνολικού ελλείμματος, στο ποσό του περίπου 1.000.000€. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές καθώς επίσης και οι μισθοί των εργαζόμενων. Το Ίδρυμα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λειτουργικής αποδιοργάνωσης και οικονομικής ένδειας, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της μη ένταξής του στο δημόσιο.
apneagr.blogspot.com

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο φιλάνθρωπος Μπραντ

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια ο Μπραντ Πιτ το έχει διαθέσει προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Νέα Ορλεάνη, που επλήγη ανεπανόρθωτα από τον τυφώνα «Κατρίνα».

Ο Μπραντ Πιτ πέντε χρόνια πριν, όταν έγινε η καταστροφή, έδωσε 5 εκατ. δολάρια για να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Το «Make it right» έχει χτίσει ήδη 50 σπίτια, και μάλιστα οικολογικά, και όπως ενημέρωσε ο Πιτ σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Ορλεάνη, μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν χτιστεί ακόμα 100 σπίτια, ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που καταστράφηκε από τον τυφώνα.

Ο Πιτ επισκέπτεται συχνά την περιοχή και συνομιλεί με τον κόσμο που περιμένει να εγκατασταθεί στα νέα του σπίτια. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός είναι ένας μεγάλος ήρωας.

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαιούνταν τρείς, ζητήσανε δύο, τελικά τους πρόσφεραν μία προσβάσιμη θέση

Greek: Η παρούσα απεικονίζει λεωφορείο του ΟΑΣ...Image via Wikipedia«Τουλάχιστον όσα λεωφορεία δεν έχουν ακόμα παραληφθεί πρέπει να έχουν δύο θέσεις» αξιώνει η οργάνωση

Τις οξύτατες διαμαρτυρίες της οργάνωσης παραπληγικών Κύπρου, προκάλεσε η αγορά νέων αστικών λεωφορείων που διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες για την μεταφορά χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η κυπριακή αναπηρική οργάνωση, καταλογίζει στους αρμοδίους ότι αγνόησαν το αίτημά της να αγοραστούν λεωφορεία με δύο τουλάχιστον θέσεις για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα. Αντ’ αυτού απαίτησαν από την κατασκευάστρια εταιρεία λεωφορεία που διαθέτουν μόνο μία τέτοια θέση, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμμιά τεχνική δυσκολία όχι μόνο για δύο αλλά και για τρεις θέσεις!

Η τελευταία κρίσιμη λεπτομέρεια προσκομίσθη στην οργάνωση παραπληγικών Κύπρου από την ίδια την εταιρεία, κατόπιν πιεστικής επικοινωνίας της οργάνωσης και αξίωσης εξηγήσεων. Η εταιρεία συγκεκριμένα διαβεβαίωσε τους κύπριους ερωτώντες ότι “τα λεωφορεία μπορούν να κατασκευαστούν και να διαθέτουν μέχρι 3 θέσεις για τροχοκαθίσματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη”. Aπεδείχθη περίτρανα, λοιπόν, ότι ο πελάτης – στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση – απαίτησε τον ελάχιστο δυνατό αριθμό, απλά για την τήρηση των προσχημάτων έναντι των ανθρώπων με αναπηρία.

Επειδή όμως οι κύπριοι παραπληγικοί δεν είναι … πελάτες αλλά συνειδητοποιημένοι πολίτες, επιμένουν και προαναγγέλουν ότι δεν θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να δικαιωθούν. Το ελάχιστο που ζητούν είναι “τουλάχιστον όσα λεωφορεία δεν έχουν ακόμα παραληφθεί να παραγγελθούν και παραληφθούν με τουλάχιστον δύο θέσεις”. Ο λόγος πλέον στην κυπριακή πολιτεία να πράξει το “ελάχιστο”.

http://www.enet.gr/?

Μεταθέτουν εκπαιδευτικούς με κυστική ίνωση σε περιοχές που δεν έχουν υποδομές

Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργήθηκαν στις μετατάξεις και στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με κυστική ίνωση http://www.disabled.gr/lib/?p=29140 και όπως φαίνεται το υπουργείο παιδείας δεν γνωρίζει τι εστί «κυστική ίνωση». 

Δεν είναι δυνατόν να μετατίθενται εκπαιδευτικοί με κυστική ίνωση σε περιοχές που δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές και να υποστηρίξουν την επιβίωση τους. Και αυτό το παραπάνω δεν έχει να κάνει με την «ικανότητα των εκπαιδευτικών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εργασίας» αλλά έχει να κάνει με την ικανότητα του κράτους να διαθέτει ένα δίκτυο κοινωνικής και υγειονομικής υποστήριξης για τους πολίτες του.

Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο δίκτυο κοινωνικής και υγειονομικής υποστήριξης αλλά και οτιδήποτε άλλο παρέπεμπε σε τέτοιο δίκτυο έχει ήδη καταρρεύσει μαζί με το ΕΣΥ.
Σήμερα, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση ξεπερνούν τους 800 από τους οποίους 300 άτομα περίπου έχουν ήδη ενηλικιωθεί, ενώ υπάρχουν πολλά άτομα που παραμένουν ακόμα αδιάγνωστα, κυρίως λόγω της άγνοιας των περισσότερων γιατρών σχετικά με την συγκεκριμένη πάθηση και τις εκδηλώσεις της. 

Οι Έλληνες φορείς του παθογόνου γονιδίου υπολογίζονται τουλάχιστον σε 500.000, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού εμφάνισης του υπολειπόμενου γονιδίου που ανέρχεται στο 5 – 6% του συνολικού πληθυσμού, δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης μετά την Μεσογειακή αναιμία. Ας σημειωθεί ωστόσο, ότι ετησίως στη χώρα μας γεννιούνται περισσότερα από 40 παιδιά που νοσούν από τη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς επίσης ότι η συχνότερη γονιδιακή μετάλλαξη που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο είναι η χαρακτηριζόμενη ως «ΔF 508», η οποία θεωρείται από τις βαρύτερες σε συμπτωματολογία μεταλλάξεις.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Business In The Community (BITC), που είναι ο Βρετανικός Εθνικός Εταίρος του CSR Europe για βράβευση συγκεκριμένων εθελοντικών δράσεων στους χώρους εργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κατηγορίες των βραβείων για την Ελλάδα είναι: α) Μεγάλη ή μικρή επιχείρηση (κάτω από 250 άτομα προσωπικό), όπου Θα βραβευθεί μια επιχείρηση από κάθε κατηγορία, και β) Βραβείο Καινοτομίας.

Οι ελληνικές συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 15ης Νοεμβρίου 2010.

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Τον Απρίλιο του 2011 προσπελάσιμοι σε ΑμεΑ αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης

«Ανοίγουν» μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. «Προσπέλασις» είναι ο τίτλος ερευνητικού προγράμματος που υλοποιούν για το σκοπό αυτό, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011 και περιλαμβάνει, εκτός από τις μελέτες, την υλοποίηση των πέντε πρώτων παρεμβάσεων σε ισάριθμα μνημεία της πόλης.
Το αποτέλεσμα, θα είναι προϊόν συνεργασίας της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η λειτουργική ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή της μεθοδολογίας στα μνημεία αναμένεται να δημιουργήσει μια σημαντική υποδομή για το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα βοηθήσει στην ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, η μετατροπή αξιόλογων μνημείων της Θεσσαλονίκης σε προσπελάσιμα με πρότυπο τρόπο, αναμένεται ν' αποτελέσει υπόδειγμα διεθνώς για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

DISABLED.GR και περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ!

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ! εκδίδεται κάθε δύο μήνες και περιλαμβάνει 132 σελίδες γεμάτες χρώμα και υποστηρικτική ύλη. Βρίσκεται online στο http://www.disabled.gr/σε προσπελάσιμη μορφή. Οι συνδρομές στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι δωρεάν.

Στο DISABLED.GR και στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ! θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας άνθρωπος που ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας ή εργάζεται στον χώρο της αποκατάστασης, της ειδικής αγωγής & εκπαίδευσης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, αλλά και κάθε άνθρωπος που έχει κάποια σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία.

Το DISABLED.GR είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και διευκολύνει τη γρήγορη ανάγνωση και είναι απολύτως προσπελάσιμο σε όλες τις γνωστές αναπηρίες. Όλες οι υπηρεσίες του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ παρέχονται δωρεάν. Επικοινωνείστε μέσω email στο info@disabled.gr, τηλεφωνικά στα 2310-211915 (Θεσσαλονίκη), 210-8660556 και 210-6913301 (Αθήνα) ή μέσω fax στο 2310-968178.

Την έρευνα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας χρηματοδοτεί η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ

Λονδίνο: Δέκα εκατομμύρια λίρες Αγγλίας δώρισε η διάσημη -και πάμπλουτη- συγγραφέας της σειράς «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, προκειμένου να ιδρυθεί μια νέα κλινική για τη διεξαγωγή ερευνών για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ασθένεια που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα της.

Η κλινική, η οποία θα έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, θα πάρει το όνομα της μητέρας της Ρόουλινγκ, της Αν, και η συγγραφέας λέει πως ελπίζει ότι θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο ερευνών για τις νευρολογικές νόσους.

«Μόλις έγινα 45 ετών, έφτασα στην ηλικία στην οποία η μητέρα μου, η Αν, πέθανε από επιπλοκές που συνδέονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία έπασχε» δήλωσε η Ρόουλινγκ.

«Ξέρω πως θα προτιμούσε να υπάρχει το όνομά της σ' αυτή την κλινική απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άγαλμα, κήπο ή αναμνηστική πλάκα. Έτσι αυτή η δωρεά είναι εξ ονόματός της και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλα αυτά που μου έδωσε στη σύντομη ζωή της».

Η δωρεά είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η συγγραφέας, η περιουσία της οποίας υπολογίζεται σε πάνω από 500 εκατομμύρια στερλίνες. Είναι επίσης η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει από ιδιώτη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πηγή: news.in.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...