Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ίδρυμα Νιάρχος: Νέες δωρεές 15,5 εκατομμυρίων αποφασίστηκαν τον Οκτώβριο

120 αιτήματα για δωρεές φτάνουν κάθε μήνα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ήδη από τον Ιανουάριο κατά κύματα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα τριετές πρόγραμμα δωρεών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.

«Όποιος έχει πολλά, πρέπει να δίνει πολλά. Οι πλούσιοι αυτής της χώρας πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν». Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, έθεσε τον πήχη για την ανάγκη κινητοποίησης των οικονομικά εύρωστων της χώρας για την ανακούφιση των ομάδων που βάλλονται από την κρίση. Σε μια στιγμή μάλιστα που το επίσημο κράτος αδυνατεί να καλύψει ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες και που οι ομάδες πολιτών που ζουν στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας αυξάνονται δραματικά.

Από τα γραφεία της Αθήνας, τα στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενημέρωσαν σήμερα για το νέο κύμα δωρεών που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα: αποφασίστηκε να δοθούν δωρεές ύψους 15,5 εκατομμυρίων σε δράσεις σε 23 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 8 εκατομμύρια θα απορροφηθούν από την Ελλάδα. Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο, από αυτό το ποσό τα 4.309.000 ευρώ αφορούν στην ειδική δωρεά ανακούφισης της Ελλάδας από την κρίση (είναι δηλαδή μέρος της μεγάλης δωρεάς των 100 εκατομμυρίων, εκ των οποίων έχουν ήδη αποδεσμευθεί τα 45 εκατομμύρια).

Οι δωρεές του Ιδρύματος πηγαίνουν πάντα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την πρόληψη και άμεση ανακούφιση από τις συνέπειες της κρίσης αλλά και με τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για το μέλλον. Στόχος δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και η δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε:

-Η επέκταση του προγράμματος σίτισης στα σχολεία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά την Άνοιξη με 7.000 παιδιά και τώρα επεκτείνεται και θα φτάσει στα 25.000 παιδιά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Είναι σημαντικό ότι προκειμένου να μην υπάρχουν διακρίσεις που μπορεί να στιγματίσουν τα παιδιά, αποφασίστηκε να σιτίζονται όλα τα παιδιά κάθε σχολείου που μπαίνει στο πρόγραμμα και όχι μόνο όσα προέρχονται από οικογένειες που έχουν οικονομικό πρόβλημα.

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθηθεί η φοίτηση 3.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-Στηρίζονται και δημιουργούνται ξενώνες για ασθενείς και συγγενείς τους

-Δημιουργείται Υπηρεσία Υποδοχής Μεταναστών σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

-Υποστηρίζεται η Κιβωτός του Κόσμου για την ανακαίνιση κτιρίου που φιλοξενεί κακοποιημένα παιδιά ή κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους.

Οι τομείς δράσης

Πέρα από τις βασικές άμεσες ανάγκες που καλύπτονται μέσα από το πακέτο των 100 εκατομμυρίων, το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει με δωρεές, με βάση τους παρακάτω τομείς δράσης: παιδεία, τέχνη & πολιτισμός, υγεία, κοινωνική πρόνοια. Σημειώνεται ότι στα 16 χρόνια δράσης του, το Ίδρυμα έχει κάνει 2.361 δωρεές σε 109 κράτη, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων το 80% αφορά στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις τελευταίες διεθνείς δωρέες, συμπεριλαμβάνεται και η ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Σάντι στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ιδρύματος στην Αθήνα Γιάννη Ζερβάκη, τα αιτήματα για δωρεές από ΜΚΟ έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, και ανέρχονται σε περίπου 1. 300 το χρόνο. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα αφορούν την κοινωνική πρόνοια, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικά τα αιτήματα από τον χώρο του πολιτισμού. Ειδικότερα τα αιτήματα από το χώρο του πολιτισμού, δεν αφορούν τόσο στη διοργάνωση εκθέσεων όσο στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Στο πλαίσιο αυτό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να καλύψει το ενοίκιο καθώς και τα γενικά έξοδα για τις παραγωγές της Νέας Σκηνής του πολύτιμου σκηνοθέτη και ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου Λευτέρη Βογιατζή.

Το σύνολο των δράσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που στηρίζει το Ίδρυμα υπάρχουν αναλυτικά στο www.snf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...