Αναμονή για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές που υπερβαίνει τους έξι μήνες, στέρηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης και βιβλιαρίου υγείας για αντίστοιχο διάστημα, εξαναγκασμός των πολιτών σε νέες εξετάσεις με πρόσθετο κόστος για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία, έκδοση γνωματεύσεων με ελλιπή αιτιολογία και με περιορισμένο χρόνο ισχύος. Αυτές είναι μερικές από τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κατά τη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τις οποίες αναδεικνύει με ειδική έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε και εξέτασε πάνω από 350 αναφορές πολιτών για το θέμα. Με την ειδική έκθεσή του, ο ΣτΠ τονίζει την ανάγκη λήψης βελτιωτικών νομοθετικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των επιτροπών του ΚΕΠΑ, σε συνεργασία με τους φορείς που καλούνται βάσει των γνωματεύσεων των επιτροπών να χορηγήσουν κοινωνικές παροχές ή διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα πάντα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Οι προτάσεις του Συνηγόρου κυρίως επιδιώκουν τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την πιστοποίηση της αναπηρίας μέχρι και την έκδοση οριστικής γνωμάτευσης. Προτείνονται μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών, αλλά και για τον περιορισμό του έργου που ανατίθεται σε αυτές, μέσω της ελαχιστοποίησης των περιπτώσεων επανεξέτασης ή αναπομπής. Τέλος, ζητεί την αύξηση των νόσων και βλαβών για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία, συνέχιση της χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών και παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή, καθώς και επιστροφή του παραβόλου των 46,14 ευρώ σε όσους κρίνονται δικαιούχοι προνοιακών παροχών αναπηρίας.
Πηγή Πληροφοριών: www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου