Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Νομοθετική ρύθμιση για όσους κρίνονται για αναπηρία


Μιλώντας στην «Ειδική Συνάντηση Επιστημονικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Διαλόγου για την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ», ο υφυπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μη μένουν χωρίς εισόδημα άτομα με αναπηρία, το διάστημα που περιμένουν να κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Όπως είπε, πρόκειται για μια μικρή ανακούφιση που θα αντιμετωπίσει τη μη ολοκληρωμένη προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξαμηνιαία παράταση της καταβολής σύνταξης σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας για το διάστημα αναμονής της εξέτασης, αλλά δεν λαμβάνει μέριμνα για το προνοιακό επίδομα.

«Οφείλουμε αυτό να το διορθώσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην εξέταση των ατόμων με αναπηρία από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, είναι η ένταξη περισσοτέρων γιατρών στο σύστημα. Αυτό θα αποτελεί «κάποια ανακούφιση έστω και πρόσκαιρη σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και στο μεταξύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης», είπε.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε πως «το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία» και πρόσθεσε πως «με το υπάρχον σύστημα, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία».

Συμπληρωματικά, ο Γιάννης Λυμβαίος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), χαρακτήρισε απαράδεκτο τον θεσμό των επιτροπών του ΚΕΠΑ, καθώς «δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και στις οικογένειές τους, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται η εξέταση, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια αναπηρία, ακρωτηριασμένων, με εγκεφαλικές παραλύσεις, τετραπληγίες, οι οποίοι πρέπει να περνούν και να ξαναπερνούν από ΚΕΠΑ, για κάθε παροχή που χρειάζεται να έχουν».

Τραγική, όμως, χαρακτηρίζει ο κ. Λυμβαίος την κατάσταση και για τους γονείς, καθώς, όπως αναφέρει, «ενώ περιμένεις να σου αξιολογήσουν το παιδί σύμφωνα με την αναπηρία που έχει, αξιολογούν την αναπηρία καθαρά δημοσιονομικά και σύμφωνα με το τι μπορεί να κοπεί από αυτά που δικαιούται το παιδί σου, προκειμένου να υπάρχει το μικρότερο δυνατό κόστος δημοσιονομικά. Αυτό δεν είναι ούτε λογικό, ούτε έντιμο».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Χαροκόπος , οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και περιφερειακός σύμβουλος Πατρέων, σημείωσε πως «τα άτομα με αναπηρία είναι πλέον φυλακισμένα σε ένα σύστημα που το ίδιο το κράτος δημιουργεί» και υπογράμμισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι «σε αναμονή ακόμη και 13 μήνες προκειμένου να πάρουν το επίδομά τους, χάρη στο οποίο ουσιαστικά ζουν», καθώς «το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που παίρνει το επίδομα είναι άνεργοι».

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε επίσης ο Βασίλης Κούτσιανος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ, αναφερόμενος σε ένα σύστημα δυσλειτουργικό, που έχει τα χαρακτηριστικά κοινωνικού αποκλεισμού για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών. Ο κ. Κούτσιανος που είναι περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν την κατ’ οίκον εξέταση ακόμη και ενάμιση χρόνο. «Σκεφθείτε τι τραγικές συνέπειες έχει αυτό για το επίπεδο διαβίωσης, για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οδηγούνται σε έναν κοινωνικό καιάδα».

Ο πρόεδρος της περιφερειακής Νοτίου Αιγαίου της Συνομοσπονδίας, Μανώλης Ζηβιανάκης, χαρακτήρισε δραματικές τις συνθήκες στη Ρόδο και στα νησιά, καθώς, όπως σημειώνει, οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καθυστερήσεις του συστήματος που σημειώνονται στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και τα προβλήματα των νησιών, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι συγκοινωνίες. Σημείωσε επίσης την περίπτωση «ενός τετραπληγικού που είχε καταθέσει τα χαρτιά του το Δεκέμβριο του 2011 προκειμένου να περάσει από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ και τελικά θα εξεταστεί τώρα, μετά από τις πιέσεις του συλλόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...