Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Εναλλακτικό – Αλληλέγγυο Εμπόριο Ο Σπόρος


Το 2004, μια ομάδα ανθρώπων που τους έδεναν η φιλοσοφία και η δράση για την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, μοιράστηκε ένα νέο όραμα: την υλοποίηση ενός συνεταιρισμού εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, θα το θεωρούσαν οι πολλοί άγνωστες λέξεις, αλλά για τα παιδιά αυτά, από τη μια το γεγονός ότι απέκτησε σώμα στο εξωτερικό, κι από την άλλη η ανάγκη που ένιωθαν πως υπάρχει για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη διαχείριση του εμπορίου, ήταν λόγοι αρκετοί για να αξίζουν τουλάχιστον μία προσπάθεια… Κι έτσι, η ιδέα αυτή αποτέλεσε το Σπόρο μιας πολύ αξιόλογης πρωτοβουλίας.

Μήνες μόνο αργότερα, κατάφεραν κι απέκτησαν πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», παραγωγών δηλ. που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τους τοπικούς μεσάζοντες και τις μεγάλες εταιρείες. Καφές, από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικού, κακάο από κοοπερατίβες της Βολιβίας, μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη της Βραζιλίας, τσάι από το κίνημα των Adivasi και άλλους παραγωγούς της Ινδίας, ζάχαρη από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ κ.ά. άρχισαν να τοποθετούνται στα ράφια του «Σπόρου» - ήταν προφανής η ονομασία του χώρου – και να κινούν το ενδιαφέρον των περαστικών της οδού Τρικούπη..

Ο Σπόρος νομικά ορίζεται πλέον ως προμηθευτικός συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά σε επίπεδο κοινωνικό, είναι η υλοποιημένη προβολή ενός μοντέλου πολιτισμένης εμπορικής συναλλαγής με κύριους στόχους την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη. Ο Σπόρος είναι ακόμη ένας χώρος ανοιχτής συζήτησης με πολλούς στόχους – π.χ. την προσέγγιση της εγχώριας παραγωγής και την καρποφορία πολλών «σπόρων» στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσει γι’ αυτούς. Γιατί, όπως λένε τα «σποράκια»: «αν δεν βάλουμε τις ιδέες μας στη σκληρή δοκιμασία της πράξης, αν δεν τις γειώσουμε στις εδώ και τώρα συνθήκες, θα παραμείνουν ωραία αλλά άπιαστα όνειρα». Σ.Π.

Σπόρος, Σπ. Τρικούπη 21 Αθήνα, www.sporos.org

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ «ΚΙΒΩΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
Ο Τομέας Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αρωγός και συμπαραστάτης στο αξιόλογο έργο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κιβωτός των Παιδιών – Ελλάδα», επισκέφτηκε τον καταυλισμό Ρομά/Αθίγγανων στα Εξαμίλια Κορίνθου για την παροχή παιδιατρικών εξέτασεων και την πραγματοποίηση εμβολιασμών στα παιδιά.

Κλιμάκιο με νοσηλεύτριες από τους Εκπαιδευτικούς Υγειονομικούς Σταθμούς του ΕΕΣ, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, διερεύνησε τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών και διαπίστωσε και αξιολόγησε τις εμβολιαστικές ανάγκες τους καθώς και την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών.

Επιπρόσθετα, μετά από προσπάθεια και παρέμβαση του ΕΕΣ για εξασφάλιση εμβολίων, οι νοσηλεύτριες του Τομέα με τον παιδίατρο του Εκπαιδευτικού Υγειονομικού Σταθμού Α. Λιοσίων και σε συνεργασία με την παιδίατρο της Κορίνθου, που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της, πραγματοποίησαν τους πρώτους εμβολιασμούς στα παιδιά του καταυλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 161 εμβολιασμοί σε 120 παιδιά καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες.

Οι επισκέψεις και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο.

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Δοκιμασία σχολικής ετοιμότητας νηπίων από την “Ανοιχτή Αγκαλιά”

με  την υποστήριξη της  INTERAMERICAN 

Στo πλαίσιο πρόληψης των μαθησιακών δυσκολιών από την προσχολική ηλικία και με χορηγό την INTERAMERICAN, η “Ανοιχτή Αγκαλιά” ξεκίνησε πιλοτικά πρόγραμμα προληπτικού προακαδημαϊκού ελέγχου των παιδιών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία. Ο έλεγχος αυτός υλοποιείται με εκστρατεία προληπτικής ιατρικής φροντίδας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα ακριτικά νησιά, με το τεστ σχολικής ετοιμότητας Α' ΤΕΣΤ. Πρόκειται για μια δοκιμασία ελέγχου της σχολικής ετοιμότητας και ωριμότητας των νηπίων εν όψει της έναρξης του Δημοτικού Σχολείου και εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά πιλοτικά στα νήπια που φοιτούσαν στα νηπιαγωγεία της Νισύρου, της Κάσου και της Χάλκης. Τα τεστ στη Νίσυρο και στην Κάσο έγιναν τον Μάιο 2010, ενώ στη Χάλκη τον Ιούνιο 2010.


Εξετάστηκαν 20 νήπια και ενημερώθηκαν οι γονείς τους για τη σχολική ωριμότητα των παιδιών τους πριν την είσοδο στην Α΄ Δημοτικού. Το τεστ ελέγχει στο νήπιο τις γλωσσικές αναλογίες, την αφαιρετική του σκέψη, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και άλλες δεξιότητες της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης καθώς επίσης και στοιχεία υπερκινητικότητας και διάσπασης προσοχής.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση, σε περισσότερα νηπιαγωγεία των Δωδεκανήσων, τον Μάρτιο - Ιούνιο 2011. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-6 χρονών και ενδείκνυται να εφαρμόζεται την άνοιξη, πριν την έναρξη του Σχολείου.

Η INTERAMERICAN ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης “Πράξεις Ζωής” και της μακροχρόνιας συνεργασίας με τους Φίλους Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά”.

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης EuroCharity Yearbook 2009 «Είναι θέμα κουλτούρας…»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, γεμάτη φίλους, συνεργάτες και μέλη που τίμησαν με την παρουσία τους τη EuroCharity, ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής η παρουσίαση της τρίτης ετήσιας έκδοσης EuroCharity Yearbook 2009 με τίτλο «Είναι θέμα κουλτούρας...».
Η φετινή έκδοση, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και την υποστήριξη κορυφαίων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, πολιτικών εκπροσώπων, ειδικών του χώρου, ακαδημαϊκών επιστημόνων κ.ά., εστίασε στην εταιρική -και όχι μόνο- κουλτούρα, επιθυμώντας να συλλέξει και να αναδείξει όλα εκείνα τα συστατικά που διαμορφώνουν το ψηφιδωτό μίας εταιρείας ή ενός οργανισμού καθιστώντας τον μοναδικό!
Διακεκριμένοι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών και φορέων τίμησαν τη EuroCharity και το κοινό της εκδήλωσης με την παρουσία τους παραθέτοντας σημαντικές απόψεις και ανοίγοντας ένα διάλογο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΕΣ


Ο Τομέας Νοσηλευτικής του  Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού, έχοντας  μακρόχρονη παράδοση προσφοράς στο χώρο της υγείας και προσεγγίζοντας με απόλυτη ευαισθησία τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μας, καλεί σε εκπαίδευση όσους επιθυμούν να προσφέρουν σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, υπηρετώντας τις διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού, χωρίς διάκριση και μεροληψία.  
Με την  άρτια εκπαίδευση και διαρκή ενημέρωση  στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις  στη φροντίδα για την υγεία, διευρύνονται οι προσωπικές δυνατότητες και δίνεται η ευκαιρία για ατομική έκφραση και ικανοποίηση, μέσα από την πολύτιμη προσφορά χρόνου και τη διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Σχεδόν έναν αιώνα τώρα, οι Εθελοντές Νοσηλευτικής μοιράζονται την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και της συμμετοχής σε αποστολές βοήθειας στην έκτακτη ανάγκη. 
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και  Τετάρτη απόγευμα και διαρκεί  από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στην
Υπηρεσία  Εθελοντών του  Τομέα Νοσηλευτικής ΕΕΣ:
Λυκαβηττού 1, 10672 Αθήνα
Τηλ: 210-36 15 523, 210-36 13 565

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Πάμε διακοπές ως... εθελοντές

Η λέξη διακοπές για πολλούς είναι συνώνυμο της ηλιοθεραπείας σε πολυσύχναστες παραλίες, της βραδινής διασκέδασης σε νησιά ή της χαλάρωσης σε ξενοδοχεία. Για άλλους ωστόσο είναι συνώνυμο της προσφοράς. Προσφοράς στους κατοίκους ενός απομακρυσμένου χωριού του Μεξικού ή μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς του Ρίο ντε Τζανέιρο, στην αρκούδα της Πίνδου ή στη χελώνα Καρέτα Καρέτα, στο Κέντρο Υγείας ενός ακριτικού νησιού ή σε ένα σχολείο της Γκάνας. Σημασία δεν έχει τόσο ο αποδέκτης της εθελοντικής δράσης όσο η ίδια η διαδικασία της προσφοράς της. Αλλάζει τον άνθρωπο και διευρύνει τους ορίζοντες με έναν τρόπο που μόνο οι συγκλονιστικές εμπειρίες μπορούν.

«Περισσότεροι από 200 έλληνες εθελοντές φεύγουν κάθε χρόνο για χρονικά διαστήματα δύοτριών εβδομάδων, ώστε να προσφέρουν εθελοντική δράση στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς ενθουσιάζονται τόσο που επιλέγουν τον εθελοντισμό σταθερά ως μέσο διακοπών κάθε χρόνο» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ντόρα Βουγιούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ «Ελιξ», η οποία λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για περίπου 3.000 προγράμματα εθελοντισμού σε όλον τον κόσμο. Αυτό που φοβίζει τον μέσο Ελληνα στην ιδέα του εθελοντισμού είναι βέβαια η προοπτική μιας εργασίας σωματικά κουραστικής ή ψυχολογικά επίπονης, η οποία θα «αμαυρώσει» τις διακοπές του με δυσάρεστες αναμνήσεις. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν ωστόσο είναι ότι στον εθελοντισμό όλοι είμαστε χρήσιμοι, ακόμη και αν δεν αντέχουμε σωματικά ή ψυχολογικά ορισμένες δράσεις. «Κάθε υποψήφιος εθελοντής μπορεί μέσω μιας ειδικής φόρμας να αποκλείσει εργασίες που δεν επιθυμεί να κάνει (π.χ. έντονη σωματική εργασία ή ενασχόληση με ασθενείς) και έτσι βρίσκεται το ιδανικό πρόγραμμα γι΄ αυτόν. Στον εθελοντισμό υπάρχει χώρος για όλους» καταλήγει η κυρία Βουγιούκα.

Για όσους, από την άλλη, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η απροθυμία των φίλων να ακολουθήσουν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η «μοναξιά» τους στην πραγματικότητα αποτελεί... πλεονέκτημα. «Στα καλοκαιρινά μας προγράμματα επιδιώκουμε να τοποθετούνται στις ίδιες ομάδες άτομα που δεν γνωρίζονται. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ατόμων που έρχονται “μόνοι” είναι ένας ιδανικός τρόπος για να δημιουργηθούν νέες φιλίες μέσα από την κοινή δράση και, πράγματι, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα άτομα που γνωρίζονται σε τέτοια προγράμματα επιστρέφουν πλέον ως φίλοι τις επόμενες χρονιές για νέες δράσεις» αναφέρει ο κ. Χάρης Νικοκάβουρας , υπεύθυνος εθελοντικών προγραμμάτων για την περιβαλλοντική οργάνωση «Δίκτυο Μεσόγειος SΟS».
 
«Γνώρισα τα νησιά εκ των έσω»
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΤΟΜΑΡΗΣ
Εργασία στο Κέντρο Υγείας της Λευκάδας
«Πέρασα αξέχαστες διακοπές εργαζόμενος εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας της Λευκάδας, όταν ήμουν στο τέταρτο έτος της Ιατρικής. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και στο πλαίσιό του το Κέντρο Υγείας μού παρείχε ένα μικρό δωμάτιο για διαμονή, ενώ εγώ ανέλαβα να δουλεύω εκεί τα πρωινά ως βοηθητικό προσωπικό. Τα απογεύματα εξερευνούσα τονησί και γνώριζα τους ανθρώπους του “εκ των έσω”, μια και δεν ένιωθα πλέον σαν τουρίστας! Ενιωθα ότι σε ελάχιστο χρόνο είχα γίνει μέλος της τοπικής κοινωνίας και είχα βάλει το λιθαράκι μου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

«Εμαθα να ξεπερνάω τα όριά μου»
ΒΙΚΗ KΟΤΣΟΡΗ
Ανθρωπιστική δράση σε Μεξικό και Γκάνα
«Μέσα από τον εθελοντισμό έχω κερδίσει μοναδικές εμπειρίες που με βοήθησαν να γνωρίσω τον εαυτό μου και τα όριά μου- τα οποία έμαθα να ξεπερνώ. Το 2008 βρέθηκα για τρεις εβδομάδες στο Μεξικό, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατασκευής σχολείων σε ένα χωριό της Τσιάπας, ενώ το 2009 πέρασα το καλοκαίρι μου στην Γκάνα, δουλεύοντας εθελοντικά σε νηπιαγωγείο. Από τις εμπειρίες αυτές νιώθω ότι “είδα τον κόσμο”, και έτσι γνώρισα τον εαυτό μου, τους φόβους, τα όνειρα, ακόμη και τα στερεότυπά μου.

Το σπουδαιότερο στοιχείο άλλωστε είναι η πολιτισμική ανταλλαγή: γνωρίζεις μέρη και ανθρώπουςπου οι “συμβατικές” διακοπές ποτέ δεν θα σου προσφέρουν».

«Δεν είναι καταναγκαστικά έργα»
ΦΟΙΒΟΣ ΤΣΟΥΜΠΟΣ
Περιβαλλοντικές δράσεις στη Σίφνο
«Ο εθελοντισμός δεν είναι καταναγκαστικά έργα, αντιθέτως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο διακοπών που κοστίζουν ελάχιστα, προσφέρουν έντονες εμπειρίες και κυρίως νέους φίλους. Το καλοκαίρι που πέρασα στη Σίφνο το 2006, οργανώνοντας περιβαλλοντικές δράσεις, καθαρίζοντας τις παραλίες και μοιράζοντας φυλλάδια σε ντόπιους και τουρίστες, έχει χαραχτεί στη μνήμη μου για τα υπέροχα τοπία, τους νέους φίλους και τις πλάκες της (νεοσύστατης) παρέας μας. Η “δουλειά” γινόταν παιχνίδι και η μεγαλύτερη επιβράβευση ήταν ότι οι άνθρωποι μας έδειχναν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά μας στο οικοσύστημα του νησιού τους. Η όμορφη εμπειρία είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουμε φίλοι με όλους τους συντρόφους από το πρόγραμμα ως και σήμερα». Πού μπορείτε να απευθυνθείτε αν θέλετε να συμμετάσχετε
Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας με αξέχαστες εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς,επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
www.elixorg.gr

Δίκτυο διασύνδεσης με χιλιάδες διαφορετικά προγράμματα εθελοντισμού για την Ελλάδα και το εξωτερικό www.medsos.gr
Εθελοντικά προγράμματα για τη διάσωση του οικοσυστήματος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου www.mom.gr

Εθελοντικά προγράμματα για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας www.actionaid.gr

Εθελοντικά προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας www.sci.gr

Διεθνές κίνημα ειρήνης με εθελοντικά προγράμματα μικρής διάρκειας www.neagenia.gr

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποτελεί τον κόμβο διασύνδεσης για τα προγράμματα εθελοντισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης www.ysun-greece.org
Ελληνική ιστοσελίδα-κόμβος για το πρόγραμμα εθελοντισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών www.greenpeace.org
Εθελοντικά προγράμματα μακρύτερης χρονικής διάρκειας για την προστασία του περιβάλλοντος www.wwf.gr
Εθελοντικά προγράμματα σε διεθνές επίπεδο www.arcturos.gr
Εθελοντικά προγράμματα του Αρκτούρου για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Ζητείται ελπίδα για δεκάδες παιδικές ψυχές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Δεκάδες παιδικές ψυχές παραμένουν εγκαταλειμμένες στα νοσοκομεία, περιμένοντας αγάπη, ζεστασιά και μία «οικογένεια».
Παιδιά που βιώνουν σε τόσο τρυφερή ηλικία την εγκατάλειψη, την κακοποίηση ή παιδιά με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον έρχονται «αντιμέτωπα» με τις τεράστιες ελλείψεις κρατικών και κοινωνικών δομών και είναι αναγκασμένα να παραμένουν στα νοσοκομεία, εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», περισσότερα από 40 παιδιά βρίσκονται εγκαταλειμμένα μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής και στερούνται το βασικό τους δικαίωμα για ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Τα παιδιά αυτά νοσηλεύτηκαν για να υποβληθούν σε απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας τους μέχρι να βρεθεί ο χώρος που θα τα φιλοξενήσει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο χώρος αυτός καθυστερεί να βρεθεί, όπως και τα όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Ετσι, το νοσοκομείο γίνεται το σπίτι τους, ψάχνοντας την αγκαλιά όπου θα νιώσουν ασφαλή και θα χαμογελάσουν. Οι λίστες αναμονές στις κρατικές δομές είναι τεράστιες, ενώ οι δυνατότητες φιλοξενίας στα σπίτια που έχει δημιουργήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι περιορισμένες σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο εθελοντικός σύλλογος διαθέτει 10 σπίτια φιλοξενίας, στα οποία φιλοξενούνται 261 παιδιά που χρειάζονται αγάπη και φροντίδα.
«Ολα τα σπίτια μας είναι υπερπλήρη», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε πως «αισθανόμαστε τόσο άσχημα όταν λέμε ''όχι'' σε ένα παιδί, γνωρίζοντας ότι ζει σε ένα φρικτό περιβάλλον και πρέπει να φύγει από αυτό για να ζήσει όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά και να κάνει όνειρα για το μέλλον».
Μέσα στο διάστημα των 15 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου και από τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο σπίτι φιλοξενίας του συλλόγου, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 500 παιδιά, ενώ, λόγω έλλειψης χώρου, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για τη φιλοξενία 1.077 παιδιών - θυμάτων.
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία, η οποία, αν ενδιαφερθεί για την προστασία των παιδιών και αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις των δομών, περισσότερα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν ένα σπίτι και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους.
Εξάλλου, η μακροχρόνια παραμονή των παιδιών στα νοσοκομεία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, τα παιδιά μπαίνουν στα νοσοκομεία για «κοινωνικούς λόγους», αλλά έπειτα από μερικές μέρες καταλήγουν να νοσούν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, γεγονός που δεν τους ενθαρρύνει να ξεχάσουν το φρικτό παρελθόν και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Παράλληλα, το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους και πολλές φορές οι νοσηλευτές καλούνται να γίνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, κάτι που είναι έξω από τις δυνατότητές τους.
Θεσσαλονίκη - Επανομή
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημιουργήσει δύο σπίτια φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Επανομή (το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 12 παιδιά) και ένα στο Φοίνικα (το οποίο φιλοξενεί 29 παιδιά). Σπίτια φιλοξενίας έχουν δημιουργηθεί ακόμη σε Αθήνα, Κόρινθο, Κυλλήνη Ηλείας και Κέρκυρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, πρότυπο για τη λειτουργία των σπιτιών αποτελεί η οικογένεια και «κανόνας» η αποφυγή ιδρυματισμού των παιδιών. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς, αναπτύσσουν δραστηριότητες και η καθημερινότητά τους δε διαφέρει σε τίποτε από αυτήν των άλλων παιδιών, μόνο που στη ζωή τους υπάρχει μία σημαντική απουσία, αυτή των φυσικών τους γονιών.
Κινητήρια δύναμη στα σπίτια φιλοξενίας του συλλόγου αποτελούν οι εθελοντές κάθε ηλικίας, ενώ κοντά στα παιδιά σε εικοσιτετράωρη βάση βρίσκονται παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που έχουν την ευθύνη της καθημερινής τους φροντίδας. Ανθρωποι με αγάπη και ευαισθησία για τα παιδιά, με διάθεση προσφοράς και αίσθημα ευθύνης. Είναι κοντά στα παιδιά κάθε στιγμή, τα φροντίζουν, μοιράζονται τα πάντα μαζί τους, τα στηρίζουν και προσπαθούν να τους δείξουν το δρόμο για να μπορέσουν να ζήσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.  Aggelioforos.gr

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Δώρο Ζωής από την INTERAMERICAN και τους Γιατρούς του Κόσμου σε παιδιά Ρομά της ΑττικήςΟι Γιατροί  του Κόσμου, με την υποστήριξη της INTERAMERICAN, προχώρησαν στη δεύτερη  φάση υλοποίησης του προγράμματος «παροχή  πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και αγωγής υγείας», το οποίο αφορά σε παιδιά Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς εντός Αττικής. Το έργο υποστηρίζει αποκλειστικά η INTERAMERICAN, η οποία διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση του EUREKO ACHMEA FOUNDATION, κοινωφελούς ιδρύματος που αντλεί τους πόρους του από την εταιρεία EUREKO, μητρική της INTERAMERICAN.
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2009, περιελάμβανε χαρτοχράφηση των Ρομά σε καταυλισμούς στην Αττική, ενώ πραγματοποιήθηκε κλινικός έλεγχος και εμβολιασμός σε 100 παιδιά στον Ασπρόπυργο.
Κατά το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2010, εφαρμόσθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού Ρομά της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν εμβολιασμούς σε 266 παιδιά Ρομά των καταυλισμών Ελευσίνας, Ασπροπύργου και του Δημοτικού Σχολείου Νέας Ζωής, όπου φοιτούν πολλά παιδιά της φυλής. Εκτός από το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι Γιατροί του Κόσμου προσέφεραν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περισσότερα από 250 παιδιά, εκπαίδευση σε θέματα αγωγής υγείας σε 20 οικογένειες Ρομά, ενώ κατεγράφησαν και 10 παραπομπές ειδικών περιπτώσεων σε άλλες ιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει  οι Γιατροί του Κόσμου με την INTERAMERICAN, γίνεται πλήρης ονομαστική καταγραφή σε βάσεις δεδομένων και εκδίδονται βιβλιάρια υγείας. Επίσης, σε κάθε επίσκεψη πραγματοποιείται η απαραίτητη ενημέρωση στον γονέα - κηδεμόνα για την αναγκαιότητα των εμβολίων και την τήρηση του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.
Τα παιδιά των τσιγγάνων διατρέχουν τον  μεγαλύτερο κίνδυνο φυματίωσης, υποσιτισμού, ατυχημάτων, οδοντικής τερηδόνας  και είναι λιγότερο πιθανό να ανοσοποιηθούν. Είναι αναγνωρισμένη ομάδα κινδύνου για την αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου και τη δηλητηρίαση και τα ποσοστά εισαγωγής τους σε νοσοκομείο, στα δωμάτια έκτακτης ανάγκης, είναι συνεχώς αυξανόμενα, καθώς η μειονότητα αυτή επιζητεί την ιατρική περίθαλψη όταν είναι πάρα πολύ αργά.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε παιδιά Ρομά είναι το δεύτερο πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου που  υποστηρίζεται από την INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης «Πράξεις Ζωής» της εταιρείας και με χρηματοδότηση από το  EUREKO ACHMEA FOUNDATION. Κατά το διάστημα Απριλίου 2008 – Απριλίου 2009 είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε παιδιά μεταναστών, προσφύγων και απόρων μέσω του Ανοιχτού Πολυιατρείου Αθήνας των Γιατρών του Κόσμου. Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων είχε φθάσει στις 3.863,  ενώ  τα περιστατικά υπηρεσιών που παρέσχε το Πολύιατρείο σε 5.826.  

Στοιχεία  παροχής υπηρεσιών  προγράμματος για  παιδιά Ρομά
Συνολικός αριθμός παιδιών  266
Συνολικός αριθμός εμβολίων 356
Βιβλιάρια που εκδόθηκαν 100

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Χαρίστε παλιά παιχνίδια

Στη νέα ταινία "Toy Story 3", ο πρωταγωνιστής χαρίζει τα παλιά του παιχνίδια για καλό σκοπό.
Το παράδειγμα του ενέπνευσε το Allou Fun Park, και αποφάσισε να συγκεντρώσει παιχνίδια και σχολικά είδη για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην "Κιβωτό του Κόσμου" και στο "Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας".
΄Ετσι, έως τις 4 Ιουλίου, στο Allou και στο Kidom θα υπάρχουν δύο μεγάλα κουτιά όπου θα μπορείτε να αφήσετε παιχνίδια και σχολικά είδη που δεν χρησιμοποιούνται.
Allou! Fun Park:
Λ. Κηφισού και Π. Ράλλη
τηλέφωνο: 210 - 42 56 999
http://i-diadromi.blogspot.com/

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

EuroCharity Yearbook 2009: Είναι θέμα κουλτούρας…»

H EuroCharity σας ενημερώνει ότι δεδομένης της ανακοίνωσης απεργίας για την Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010 και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας την ημέρα εκείνη, η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «EuroCharity Yearbook 2009: Είναι θέμα κουλτούρας…» μετατίθεται για την Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010.
Όπως είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής στις 18:30. Μετά την παρουσίαση ακολουθεί κοκτέιλ
Η φετινή έκδοση, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των μεγαλύτερων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, πολιτικών εκπροσώπων, ειδικών του χώρου, ακαδημαϊκών επιστημόνων κ.ά, εστιάζει στην εταιρική -και όχι μόνο- κουλτούρα, επιθυμώντας να συλλέξει και να αναδείξει όλα εκείνα τα συστατικά που διαμορφώνουν το ψηφιδωτό μίας εταιρείας ή ενός οργανισμού καθιστώντας τον μοναδικό!
Η σειρά λευκωμάτων «EuroCharity Yearbook» συνεχίζει την παρεμβατική της πορεία φιλοδοξώντας να αποτελέσει και πάλι έναυσμα και αφετηρία προβληματισμού και σύνθεσης απόψεων ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Διακεκριμένοι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών και φορέων καθώς και μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα τιμήσουν τη EuroCharity και το κοινό της εκδήλωσης με την παρουσία τους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απαλλάσσεται από το ...αμαρτωλό παρελθόν της «Αλληλεγγύης» ο Ιερώνυμος

Αθήνα
Μια νέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «Αποστολή», η οποία και θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού, ίδρυσε η Αρχιεπισκοπή, αποφασίζοντας να απαλλαγεί πλέον από το αμαρτωλό παρελθόν της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Αρχιεπισκοπή αποχώρησε ως εταίρος από την παλιά οργάνωση, η οποία πριν λίγες μέρες μετονομάστηκε σε «Αγάπη» και ίδρυσε μία άλλη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι η «Αποστολή» να έχει χαρακτήρα αμιγώς φιλανθρωπικό και προνοιακό. Θα αποτελεί δηλαδή την «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα αναπτύσσεται όλο το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής.

Η «Αποστολή» θα έχει δύο εταίρους · ο ένας θα είναι η Αρχιεπισκοπή και ο δεύτερος το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο. Διευθυντής αναμένεται να αναλάβει ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης», Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την αρχή της θητείας του επιθυμούσε να αποσυνδεθεί από την «Αλληλεγγύη» - λόγω των ατασθαλιών και της κακοδιοίκησης που είχαν διαπιστωθεί στην οργάνωση, αφού όμως πρώτα ολοκληρωνόταν ο έλεγχος στη ΜΚΟ. Ωστόσο, οι μακρές διαδικασίες καθυστέρησαν την αποχώρηση της Αρχιεπισκοπής από την οργάνωση, καθώς και τη μετονομασία της.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ιερώνυμος είχε πει ότι το μεγάλο λάθος του είναι ότι δεν τελείωσε  γρήγορα το θέμα της «Αλληλεγγύης»: «Το μεγάλο λάθος μου νομίζω, αυτό που μου αναλογεί γιατί δεν είναι μόνο δικό μου, είναι ότι δεν ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή όλες εκείνες τις ενέργειες που έχουν γίνει και έχουν βυθίσει σε χρέος την Αρχιεπισκοπή. Και εννοώ την «Αλληλεγγύη». Θα έπρεπε από την αρχή να είχε τελειώσει αυτό το θέμα. Αλλά είπα ότι θα προσπαθήσω σιγά σιγά να εξυγιάνω αυτόν τον οργανισμό, πράγμα που είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Προγράμματα για τα ΑμεΑ

Με 450 ώρες προγράμματος για άτομα με αναπηρία θα ενισχυθεί από τη νέα τηλεοπτική περίοδο το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία ανταποκρίνεται και με αυτόν τον τρόπο στον ευρύτερα κοινωνικό της ρόλο. Το πρόγραμμα αυτό  έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση), συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης  φτάνει τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής η ΕΡΤ έχει απορροφήσει το 42% του συνολικού ποσού  (περίπου 7 εκ. ευρώ), το οποίο και έχει καταβάλει στους δικαιούχους. Μετά την πρόσφατη έγκριση του υπολοίπου ποσού και αμέσως μετά την εκταμίευσή του, η ΕΡΤ θα προχωρήσει στην εξόφληση των δικαιούχων.
Πρόκειται για συνολικά 40 τηλεοπτικές παραγωγές όλων των ειδών (ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και παιδικό πρόγραμμα), οι οποίες θα προβληθούν τη νέα τηλεοπτική περίοδο, τόσο  από το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ πρίσμα+ όσο και από τον ιστότοπο της ΕΡΤ στο διαδίκτυο (www.ert.gr). Τα συγκεκριμένα προγράμματα παρήχθησαν στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας της ΕΡΤ με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και τον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος (ΣΑΤΠΕ) και περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ, όπως ελληνική νοηματική γλώσσα, υποτίτλους για άτομα με προβλήματα ακοής και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης.

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

To καλοκαιρινό αγέρι ξεκινάει γαργαλιστικά…. με Καφετζόπουλο


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ παράρτημα Ρόδου παρουσιάζει την Τετάρτη 7 Ιουλίου τον Γαργαληστή του Δ.Μπασλάμ  Στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» ωρα 21:00

Μια μεγάλη ορχήστρα εφάμιλλη των Ευρωπαϊκών, ο Αντώνης Καφετζόπουλος βραβευμένος στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά φεστιβάλ, ο Αργύρης Μπακιρτζής και ο Φώτης Σιώτας τραγουδιστές με καριέρα στα Γερμανικά θέατρα και ο Camilo Bentancor CallardoΧορευτής που δεν μπορεί να πει το σίγμα, δημιουργούν μια παράσταση άξια Ευρωπαικής περιοδείας για να αφηγηθούν όλοι μαζί την ιστορία του Γαργαληστή, του Σούπερ ήρωα, που ταξιδεύει όπου υπάρχει έστω και μια μικρή πλατεία για να κλέψει λίγο παραπανίσιο παιδικό γέλιο.

Διοργάνωση Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παράρτημα Ρόδου υπό την αιγίδα του Π.Ο.Δ.Ρ
Επιμέλεια παραγωγής Δ.Μίχαλος στα πλαίσια του προγράμματος Καλοκαιρινό αγέρι
Γενική Είσοδος 15 ευρώ
Προπώληση :Δισκοπωλεία MANUEL MUSIC CENTER, X-MUSICLAND, TOP-TEN,Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, Βιβλιοπωλείο ΑΚΑΔΗΜΙΑ, Πρότυπα κέντρα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, παιδικό πάρκο MILIOU, ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ παραδοσιακός καφενές στην Παλιά Πόλη,Super-market BAZZAR κ.α.

Το Παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, βαδίζει σταθερά, ατενίζοντας με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον. Σιγουριά, διότι στηρίζεται στην αγάπη των μελών του. Αισιοδοξία, διότι η κοινωνική ευαισθησία των μελών του, έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την τοπική κοινωνία.

Το έργο του δεν στέκεται μόνο στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και στην έμπρακτη οικονομική στήριξη των συμπολιτών μας που αδυνατούν οικονομικά να στηρίξουν πάσχοντα αγαπημένα άτομα ή τον ίδιο τους τον εαυτό. "Όλοι αυτοί που μας χρειάζονται δυστυχώς είναι τόσο πολλοί και μείς τόσο λίγοι", λένε χαρακτηριστικά.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εθελοντές δότες που ανέβηκαν στον Όλυμπο

Ο Πρέοδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε στο Πρεδρικό Μέγαρο παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, εθελοντές δωρητές και αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, που οργάνωσαν την ανάβαση στον Όλυμπο για την προώθηση της ιδέας του του εθελοντισμού.
Με κεντρικό σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης. Δώρισε αίμα - μυελό των οστών - ομφάλιο αίμα σε δημόσια τράπεζα» τα περίπου 146 μέλη της πρωτοβουλίας ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου για την κορυφή Μύτικας του Ολύμπου. Ανάμεσα τους και παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αλλά και εθελοντές δότες.Στην κορυφή κατόρθωσαν να πατήσουν 86 άτομα.
Μαζί τους συμμετείχαν τιμητικά τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Ορειβασίας που την άνοιξη του 2004 κατέκτησε το Έβερεστ. 
Η ανάβαση στον Ολυμπο αποτελεί μια απο τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τον εθελοντισμό της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας που λαμβάνει χώρα σε 29 πόλεις σε όλη τη χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...