Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Σύμπραξη για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού

Με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο πλευρών και την ανάπτυξη δράσεων για την ανακούφιση απόρων και φτωχών πολιτών και την απορρόφηση ανέργων.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, από την πλευρά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διάβλειας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος, καθώς και εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Αποστολή» και από την πλευρά του Υπουργείου, η Γενική Γραμματέας, κ. Άννα Στρατινάκη, η Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων , κ. Άννα Δελαπόρτα, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, κ. Κωνσταντίνος Γεώρμας και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΠΑΝΑΔ, κ. Χρήστος Ντίκος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας Επιτροπής με την σύμπραξη εκπροσώπων του Υπουργείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την συμμετοχή Πανεπιστημιακών, με στόχο τον σχεδιασμό και την υποβολή συγκεκριμένων δράσεων κατά της ανεργίας, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε αυτές, που κατά κοινή ομολογία υπήρξε μέχρι σήμερα μικρή και αποσπασματική, ενώ από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε την ανάγκη της Ελληνικής Εκκλησίας να πληροφορείται τις δράσεις που σχεδιάζονται και εκπονούνται με Κοινοτικούς ή άλλους πόρους, ώστε να μπορεί να ενισχύει τις ποικίλες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της.

Γι’ αυτό και η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί, θα αντλεί πληροφόρηση από όλο το φάσμα αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του Υπουργείου (προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ, προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, προγράμματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, κλπ), φροντίζοντας παράλληλα να διαμορφώνει κατάλληλες προτάσεις που θα είναι άμεσα υλοποιήσιμες από τις δομές της Εκκλησίας και θα παράγουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην κοινωνία, συνδυάζοντας στην πράξη για πρώτη φορά πολιτικές για την Απασχόληση με την Πρόνοια και την Κοινωνική Προστασία.«Πρώτος μας στόχος, να θεραπεύσουμε τα όποια προβλήματα επικοινωνίας και πληροφόρησης μεταξύ της Εκκλησίας και του Υπουργείου, που μοιραία μετατρέπονταν σε προβλήματα συνεργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί η πρότασή μας για τη σύσταση αυτής της Μόνιμης Επιτροπής, η οποία άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει τη δουλειά. Η Εκκλησία, με τις δομές, το δίκτυο εθελοντών της και τις υποδομές που διαθέτει μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο πολιορκητικό κριό της χώρας μας απέναντι στην φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση, αφού… κανένας Υπουργός δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα κάθε σπιτιού, ο παππάς όμως ξέρει και μπορεί να προσφέρει» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...