Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Απαλλαγή -σκάνδαλο από την υποχρέωση παροχής προσβασιμότητας στους εργαζόμενους ή εκπαιδευόμενους ΑμεΑ

Των  ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης & κατάρτισης


Με έκπληξη, το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας διαπίστωσε ότι νομοθετημένη διάταξη (ΦΕΚ 472/2011 - Αριθμ.19780 άρθρο 6 - Κτηριολογικά στοιχεία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών, σχετ. 1) η οποία υποχρέωνε τους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης & κατάρτισης να εξασφαλίζουν επιτέλους την πολυπόθητη φυσική προσβασιμότητα στους χώρους τους προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και άλλων κατηγοριών συμπολιτών μας όπως οι ηλικιωμένοι, είτε αυτοί είναι εκπαιδευόμενοι είτε εργαζόμενοι, ακυρώθηκε στην πράξη με πρόσφατη

 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (σχετ. 2), και παρά το δεδομένο ότι οι υπουργικές αποφάσεις προϋποθέτουν νόμο αλλά δεν θεσπίζουν νόμο.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2.2. αυτής (σχετ. 2) τροποποιείται η ουσία και το πνεύμα της προηγούμενης διάταξης που δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορούν ισότιμα τα αμεα να συμμετέχουν σε δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, λαμβάνοντας υπόψη την σκληρή πραγματικότητα που θέλει την πλειοψηφία των ιδιωτών επιχειρηματιών του κλάδου να μην λαμβάνουν μέριμνα για την υιοθέτηση κάποιων ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών προς όφελος των αμεα, εφόσον δεν υπάρχει σχετική νομική υποχρέωση. Στη νεότερη απόφαση (σχετ. 2) δεν αναφέρεται καμία

 απολύτως προδιαγραφή για την φυσική προσβασιμότητα για ΑμεΑ των χώρων των νηπιαγωγείων δυναμικότητας έως 60 νηπίων, των κέντρων δια βίου μάθησης επιπέδου 1, των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας κάτω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα, ανά αυτοτελές κτήριο ή όροφο σε πολυώροφο κτήριο. Αντιθέτως, γι αυτές τις περιπτώσεις, τα μόνα απαιτούμενα στοιχεία αφορούν άλλες γενικές προδιαγραφές (π.χ., οικοδομική άδεια, ύπαρξη τουαλέτας, κ.α.), που βεβαίως δεν διασφαλίζουν επ΄ουδενί τη δυνατότητα χρήσης των χώρων αυτών από άτομα με αναπηρία.

Η προηγούμενη (εν ισχύ) διάταξη στο Άρθρο 6 - Κτηριολογικά στοιχεία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ανέγραφε:

«3. Να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα του κτηρίου του Ε.Ε.Σ. από άτομα με αναπηρίες. Ειδικότερα, το κτήριο θεωρείται προσβάσιμο όταν εξασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση ΑΜΕΑ στην κύρια είσοδο του κτηρίου, η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ ενός τουλάχιστον χώρου εκπαίδευσης και ενός χώρου διοίκησης καθώς και η ύπαρξη ενός wc για ΑΜΕΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στην εγκύκλιο «Σχεδιάζοντας για Όλους». Σε περίπτωση που το κτήριο του Ε.Ε.Σ. δεν είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ, θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων σε κτηριακές υποδομές τρίτων, οι οποίες πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές και είναι κατάλληλες για τη στέγαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.»
Η τήρηση προδιαγραφών προσβασιμότητας δεν αποτελεί μόνο τη μοναδική διέξοδο για την κατοχύρωση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα κοινά. Είναι προϋπόθεση βελτίωσης της χρήσης των χώρων αυτών για όλους ανεξαιρέτως (νήπια, παιδιά, μαθητές, εργαζομένους, ηλικιωμένους) διότι επαυξάνει τη λειτουργικότητα και ευχρηστία των χώρων, ενώ διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Προς τούτο η Πολιτεία θα έπρεπε να κινηθεί ταχύτατα, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και την πρόοδο που
 συντελείται στα αναπτυγμένα Κράτη, προς την υιοθέτηση πιστοποιητικού φυσικής προσβασιμότητας χώρων αξιοποιώντας και το σχετικό πρότυπο του ΕΛΟΤ (σχετ. 3), δραστηριότητα που θα διενεργείται υπό την εποπτεία και λειτουργία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και των υπαγομένων οργανώσεων της σε όλη την Ελλάδα, αντί διευθύνσεων με αποσπασματικές πολιτικές και με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Το Σωματείο μας διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα με αναπηρία όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει την απαραίτητη μόρφωση και εκπαίδευση, προς ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσής του. Προς τούτο ζητούμε από την Πολιτεία και τον αρμόδιο για το θέμα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο όπως διορθώσει άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα που οδηγεί σε διαιώνιση της απροσπελασιμότητας των συγκεκριμένων χώρων, προσφέροντας παράλληλα οικονομικά κίνητρα μέσω ΕΣΠΑ στους επαγγελματίες του χώρου για την βελτίωση των υποδομών τους.

                                                                                                               Μετά Τιμής
                                                                                                                Εκ του Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...