Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΝΕΟΙ»

Aπό τη Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College Θεσσαλονίκης και τον Τομέα Παιδαγωγικών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας


Ολοκληρώθηκε η μεγάλη έρευνα που διοργανώθηκε από τον Τομέα Παιδαγωγικών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας και τη Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College Θεσσαλονίκης, με θέμα «Εθελοντισμός και  Νέοι». Στόχος της έρευνας, ήταν να παρουσιάσει τη θέση των νέων ανθρώπων απέναντι στον Εθελοντισμό. 


Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.632 άτομα και των δύο φύλων, ηλικίας 18-25 ετών, από 11 διαφορετικές σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αποτελούνταν από φοιτητές από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Η εξέταση του δείγματος έγινε με προσωπική συνέντευξη και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και το διαδίκτυο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε συστηματικά από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα και από συγκεκριμένες ερωτήσεις, φάνηκε κατά πόσο οι νέοι έχουν αφομοιώσει στη ζωή τους, την ανιδιοτέλεια και την ευαισθησία για τα κοινά. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι τα εξής:


  • Ο Εθελοντισμός αποτελεί πλέον τρόπο ζωής, για τη σημερινή νεολαία.
  • Στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, τους ανάλγητους νόμους της αγοράς, της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει ευτυχώς παραμείνει στην καρδιά και στο νου, των σύγχρονων νέων ανθρώπων.
  • Η σχετική έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι ασχολούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό συστηματικά με τον Εθελοντισμό που αγγίζει το  34%.
  • Το επίκεντρο του Εθελοντισμού, είναι η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Κινητήριος δύναμη του Εθελοντισμού πρέπει να είναι η αγάπη και η συμπαράσταση στον συνάνθρωπο μας. Εάν προβλέπεται μία κάποια αμοιβή, χάνεται η έννοια του Εθελοντισμού και αντικαθίσταται από την έννοια της εξαρτημένης επ’ αμοιβή, εργασίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο για τη σημερινή νεολαία στο 77%.
  • Βεβαίως επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, από τους νέους που φαίνεται να ανέπτυξαν σχέση με τον Εθελοντισμό , κατά ένα μεγάλο ποσοστό , άτομα της οικογενείας τους  έχουν ασχοληθεί με διάφορες ίδιες δράσεις  και έτσι 
  • έχουν το υπόβαθρο  να δουν τον Εθελοντισμό  ως μια συνολική στάση ζωής, μια εμπνευσμένη πράξη στηριζόμενη στην ελεύθερη βούληση και την πλήρη ανιδιοτέλεια.
  • Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί η συνειδητή σύνδεση των νέων ανθρώπων, του Εθελοντισμού με την Εκκλησία. 


Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, με το μακρόχρονο έργο του όσον αφορά τα Κοινωνικά Θέματα και με την μεγάλη του Κοινωνική Δράση, βρίσκεται πάντα κοντά στους νέους, τους στηρίζει και τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν ακόμα περισσότερο σε Εθελοντικές Δράσεις και παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, τους παροτρύνει να είναι αξιότιμα μέλη της Κοινωνίας μας.


Για περισσότερες Πληροφορίες:
Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ
Εγνατία 2-4 – Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 547 708
Βαλαωρίτου 9 – Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 287 779
www.xinis.edu.gr | iek@xinis.net
www.medcollege.edu.gr  | medcollege@medcollege.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...