Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Σταδιακή κατάργηση των Ψυχιατρείων της χώρας έως το 2015 (!)

Για τη σταδιακή κατάργηση όλων των Ψυχιατρείων της χώρας έως το 2015 δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδος, στο πλαίσιο γραπτής ενημέρωσης του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη , και του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει ότι «το Πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας συνεχίζεται με στόχο την τελική κατάργηση των Ψυχιατρείων το 2015 και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την αποασυλοποίηση των χρονίων ψυχικά ασθενών που διαβιούν στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης), και έχουν κλείσει τα ασυλικά τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Πέτρας Ολύμπου, Κέρκυρας, Χανίων και Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Έχουν ενισχυθεί σημαντικά ήδη λειτουργούντα Ψυχιατρικά Τμήματα Γενικών Νοσοκομείων, καθώς και Κέντρα Ψυχικής Υγείας και γίνονται προσπάθειες για τη λειτουργία νέων κοινοτικών δομών που θα καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, παρά τον επιβληθέντα περιορισμό των προσλήψεων».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «σε ότι αφορά την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας επιχορηγεί τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ανά μήνα, μετά από σχετικό αίτημά τους, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πιστώσεις και το ποσοστό διάθεσης που εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών». Τέλος, αναφέρει ότι «το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 200.000€ και θα επιχορηγηθεί εκ νέου ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...