Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Κατερίνα Μάρκου: Να εξοφληθούν αμέσως οι εργαζόμενοι στη "Βοήθεια στο Σπίτι"

Εισήγηση της βουλευτού Β' Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου στο σχέδιο νόμου σχετικά με την παράταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την Παράταση της διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»» μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 καθώς και τροπολογία του Υπουργού Εργασίας για την περαιτέρω παράταση του Προγράμματος μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ., βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος όχι μόνο για τους χιλιάδες εξυπηρετούμενους συνταξιούχους και άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και για τους 4.000 περίπου εργαζόμενους, η πλειονότητα των οποίων ανήκει σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι κλπ).

Επίσης, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής και ζήτησε την άμεση εξόφληση των οφειλομένων στου εργαζόμενους του Προγράμματος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μείζονα πρόκληση για το σχεδιασμό ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας «το οποίο θα ανταποκρίνεται τόσο στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες όσο και στις απαιτήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης» και περιστολής των δαπανών και εντόπισε ως κύριους άξονες αυτής της προσπάθειας τον εξορθολογισμό – και όχι την περικοπή – της σχετικής δαπάνης, την προώθηση και άλλων μέσων άσκησης κοινωνικής πολιτικής, πέρα από τις εισοδηματικές ενισχύσεις («Στόχος είναι να δίνουμε διεξόδους και όχι ελεημοσύνη») και την καθιέρωση ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», θέμα για το οποίο πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου η ΔΗΜ.ΑΡ..

Στη δευτερολογία της, η κ. Μάρκου εξέφρασε προβληματισμούς σε σχέση με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις, αφενός για το μειωμένο συντελεστή που εφαρμόζεται σε οφειλές άνω των 500.000 ευρώ και αφετέρου την πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση στις ρυθμίσεις αυτές, με αφορμή και το πρόσφατο έγγραφο που έφερε στην επιφάνεια ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργος Κυρίτσης για τη ρύθμιση οφειλής προς το ΙΚΑ σε 4.700 δόσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» χωρίς καμία αναφορά στις δημοσιονομικές συνέπειες μίας τέτοιας ρύθμισης λέγοντας ότι, προφανώς, για το ΣΥΡΙΖΑ αυτά είναι «ψιλά γράμματα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...