Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Σωματειο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας: Επιδόματα και φορολογική δήλωση

Ανακοίνωση του Σωματειου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας για τα επιδόματα και την φορολογική δήλωση

Διευκρινίσεις δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιδομάτων τα οποία δηλώνονται στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1, προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2013.
Όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο, τα απαλλασσόμενα εισοδήματα της παρ. 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ ν. 2238/94 που απαλλάσσονται της φορολογίας δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660.
Αντιθέτως, όσα επιδόματα - βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, δεν αναγράφονται στον συγκεκριμένο κωδικό της δήλωσης και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς.
Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με την θέση της Διοίκησης δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπευσοθεραπείας,
αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς.
Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος.
Το πλήρες περιεχόμενο της εγκυκλίου εδώ μπορείτε να το βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση :

http://www.forin.gr/articles/article/10261/pol-1149-20-6-2013-dieukriniseis-ws-pros-thn-epibolh-ths-eidikhs-eisforas-allhlegguhs-kai-tou-telous-epithdeumatos-oikonomikou-etous-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...