Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Δραματική αύξηση των αιτήσεων στα χωριά SOS

Πάνω από 1.690% αυξήθηκε το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Αύξηση πάνω από 1.690% παρουσίασε από το 2009 έως το 2013, το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος», τόνισε ο γενικός διευθυντής των χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε σήμερα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, των στοιχείων σχετικά με την ανταπόκριση αυτού του νέου προγράμματος. Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για σοκαριστικό ποσοστό αύξησης, περιγράφοντας ότι το 2009 το πρόγραμμα ΚΣΠΟ, το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια, εξυπηρετούσε 47 οικογένειες και σήμερα 900.
«Η αυξητική τάση των αιτημάτων συνεχίζεται και υπάρχει λίστα αναμονής, τουλάχιστον 20 έως 65 αιτήματα σε καθένα από τα έξι ΚΣΠΟ,» συμπλήρωσε ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός, εξηγώντας πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στην πόρτα του ιδρύματος για να αφήσουν το παιδί τους αλλά για να ζητήσουν στήριξη». Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ΚΣΠΟ. Υπάρχει προσπάθεια για αύξηση των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.

Στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%), οι άνθρωποι που εξυπηρετήθηκαν ήταν Έλληνες, το 35% των οικογενειών ήταν μονογονεϊκές, το 20% πολύτεκνες και στο 15% των περιπτώσεων προσφέρθηκε βοήθεια και σε παππούδες και γιαγιάδες, όπως σημείωσε ο κ. Σιφνιός. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται από τους αρμόδιους του προγράμματος.

Όσον αφορά την υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενηλίκους, δόθηκαν περισσότερα από 100.000 κουτιά γάλα, 36.000 λίτρα λάδι, 50 τόνοι ζυμαρικά, πάνες, τροφές για μωρά καθώς και 10 τόνοι ειδών ρουχισμού. Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, αλλά και σχολικά είδη και παιχνίδια.

Παράλληλα, «γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες). Και στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών». Υπάρχει εξάλλου, συνεχής συνεργασία με άλλα σωματεία, οργανισμούς και κοινωνικές υπηρεσίες για την προώθηση και επίλυση αναγκών, όχι μόνο αυτών των οικογενειών αλλά και άλλων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι, λόγω της κρίσης, υπάρχει υποχώρηση των δωρεών από τον απλό κόσμο αλλά ευτυχώς υπάρχει στήριξη των ομογενών. Όμως, όπως προσέθεσε, «το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να φορολογούν τα ιδρύματα και τα σωματεία που υποστηρίζουν τις ελληνικές οικογένειες μειώνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες. Το 2011 πληρώσαμε φόρο 135 χιλιάδες ευρώ, για το 2012 πληρώνουμε τώρα, 115 χιλιάδες ευρώ, γιατί μειώθηκαν οι δωρεές και κάποια ποσά από έσοδα ενοικίων που είχαμε. Αλλά το πιο δύσκολο είναι ότι φορολογούνται ακόμα και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις μας που λειτουργούμε τα προγράμματά μας, είτε τα κέντρα στήριξης όπου προσέρχονται οι οικογένειες να βοηθηθούν, είτε τα ίδια τα παιδικά χωριά SOS».

«Αυτή η παρουσίαση δεν γίνεται μόνο για να καταγράψει αυτά τα οποία ζούμε αλλά πολύ περισσότερο για να καταδείξει την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας», τόνισε ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Αναστάσιος Βρεττός.

Από το Ίδρυμα Νιάρχος η λειτουργική διευθύντρια, Έλλη Ανδριοπούλου, υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη δωρεά εντάσσεται στην προσπάθεια του ιδρύματος να ανακουφίσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα». Το πόσο εύκολο είναι να βρεθεί μια οικογένεια σε ανάγκη και να αποταθεί για να ταΐσει τα παιδιά της σε ιδρύματα όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, υπογράμμισε η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να στηρίζονται τέτοιου είδους ιδρύματα που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Από την πλευρά της η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου, που περιέγραψε τη δική της εμπειρία από τα Παιδικά Χωριά SOS, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο τους και υποσχέθηκε να είναι πάντα δίπλα τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...