Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η ΣΥΣΚΕΥΗ VIGI'FALL ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Η μοναδική λύση εντοπισμού πτώσεων Vigi’Fall μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή 500.000 νοσηλειών και 40,000[1] πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από πτώσεις στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Η συγκεκριμένη λύση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και θα χρησιμοποιείται από 3 εκατομμύρια ηλικιωμένους στην Ευρώπη τα επόμενα 3 χρόνια

Η κοινοπραξία FallWatch ενσωματώνει την ευρωπαϊκή τεχνολογία και τεχνογνωσία σε ένα μικροσκοπικό, τριγωνικό επίθεμα με την ονομασία Vigi’Fall που φοριέται από τον χρήστη με ένα μη επεμβατικό, μόνιμο τρόπο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της συσκευής που φοριέται από τον χρήστη, των υπέρυθρων αισθητήρων κίνησης που είναι τοποθετημένοι εντός του σπιτιού και ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου, διασφαλίζει τον ακριβή εντοπισμό μίας σοβαρής πτώσης και την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση. Η επόμενη φάση του προγράμματος, FallWatch DEMO, έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας και ακρίβειας του σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, μέσω της ενσωμάτωσης συστήματος παρακολούθησης καρδιακών παλμών. Τα προγράμματα FallWatch/FallWatch DEMO έχουν λάβει στο σύνολο χρηματοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η  κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η γαλλική εταιρεία Vigilio S.A., αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

«Εκτιμάται ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 υφίστανται πτώση κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η πτώση αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου που οφείλεται σε τραυματισμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η άμεση ιατρική παρέμβαση θεωρείται υψίστης σημασίας και συχνά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» εξήγησε ο κ. Jean-Eric Lundy, ιδρυτής της Vigilio S.A, γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι. «Πάρα πολύ συχνά βλέπουμε ηλικιωμένους ασθενείς να φθάνουν στα επείγοντα μετά από πολύωρη παραμονή στο πάτωμα του σπιτιού τους, μη μπορώντας να ζητήσουν βοήθεια. Η φυσική και ψυχολογική επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς, που έπεται αυτής της αναμονής, είναι συχνά ανεπανόρθωτη. Η δυνατότητα να παρεμβαίνει κανείς άμεσα και να παρέχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια μπορεί να διασφαλίσει ότι η πτώση δεν θα έχει μόνιμη επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου.»

Πώς λειτουργεί η λύση Vigi’Fall
Η λύση βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητήρων. Ο χρήστης φοράει ένα βιοαισθητήρα, ενώ μία σειρά από άλλους αισθητήρες προσαρμόζονται ασύρματα στους τοίχους σε όλο τον χώρο, περίπου όπως τα συστήματα ασφαλείας κατοικιών. Εάν ο χρήστης υποστεί πτώση, πέρα από το σήμα που εκπέμπει για την πτώση ο βιοαισθητήρας, οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στον τοίχο εντοπίζουν την έλλειψη κίνησης και ασύρματα αναμεταδίδουν σήμα σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο βρίσκεται επίσης εντός της οικίας. Το σύστημα ελέγχου συνδέεται αυτόματα, μέσω τηλεφώνου, με μία νοσοκόμα ή με ένα τηλεφωνικό κέντρο σε περίπτωση που η πτώση συμβαίνει στο σπίτι του ίδιου χρήστη. Προκειμένου να ξεχωρίσει το σύστημα μεταξύ πραγματικών πτώσεων και μη πραγματικών, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με λογισμικό συνδυασμού δεδομένων που επιτρέπει την ανάλυση της φύσης της πτώσης (με ή χωρίς πρόσκρουση) και την στάση του ασθενούς μετά την πτώση. Σε ένα χώρο φροντίδας ηλικιωμένων, επεμβαίνει άμεσα μία νοσοκόμα.

Ως μία δεύτερη δικλείδα επαλήθευσης για άτομα που ζουν μόνα τους, ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου επιχειρεί να καλέσει τον χρήστη στο τηλέφωνο. Εάν η κλήση δεν απαντηθεί, η οικογένεια του ή η ομάδα επείγουσας δράσης κινητοποιείται άμεσα.

Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε η κοινοπραξία FallWatch ήταν η σμίκρυνση του συστήματος και η διασφάλιση της ευκολίας και άνεσης στη χρήση του. Για το σκοπό αυτό, η κοινοπραξία συγκέντρωσε Ευρωπαίους εταίρους εξειδικευμένους σε μια σειρά από ειδικότητες, που κυμαίνονται από τα συστήματα προσωπικής ασφαλείας, τη μικροηλεκτρονική και τα βιοϋλικά έως τη νανοτεχνολογία, τα ιατρικά επιθέματα και τις μπαταρίες υψηλής απόδοσης για στρατιωτικούς και αεροδιαστημικούς σκοπούς.

Το επίθεμα μπορεί να φορεθεί ακόμη και στο μπάνιο και φορτίζεται με υψηλής ισχύος μπαταρίες, ενώ όταν τοποθετηθεί στο δέρμα δεν γίνεται πλέον αντιληπτό από τον χρήστη, ο οποίος νιώθει ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση πτώσης, θα έχει άμεση βοήθεια.

Επιτυχείς κλινικές δοκιμές και εμπορική διάθεση
Το μικροσκοπικό επίθεμα Vigi’Fall έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε περιβάλλον εργαστηρίου, νοσοκομείου, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και σε οικιακό περιβάλλον. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ποσοστό επιτυχίας 90%+ στον εντοπισμό από τον βιοαισθητήρα μόνο, χωρίς τη χρήση του λογισμικού. Δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον, με ενσωματωμένη τη χρήση λογισμικού, έδειξαν ακόμη υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, εξαλείφοντας πρακτικά τα λανθασμένα σήματα.

«Παρακολουθούμε τις δοκιμές της λύσης Vigi’Fall από την αρχή του προγράμματος και βλέπουμε ότι η απόδοση της αναπτύσσεται συνεχώς, σε σημείο που τα λανθασμένα σήματα πλέον είναι σπάνια» δήλωσε η καθηγήτρια Anne-Sophie Rigaud, υπεύθυνη της υπηρεσίας γεροντολογίας του νοσοκομείου Broca στο Παρίσι. «Η άνεση του χρήστη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα και η σημερινή μορφή του επιθέματος είναι μη επεμβατική, από φυσικής και ψυχολογικής απόψεως. Οι ασθενείς μας το δέχονται σε ικανοποιητικό βαθμό.»

Δημιουργημένη σε συνεργασία με τον Καθηγητή Norbert Noury (INL Lyon), η λύση Vigi’Fall πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά τον Νοέμβριο του 2012. Τα συστατικά της μέρη κατασκευάζονται στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα συναρμολογούνται στη Γαλλία. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια με ιδρύματα στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Κουβέιτ αλλά και με τον διεθνή όμιλο υγειονομικής περίθαλψης Europ Assistance, ο οποίος είναι και συνεργάτης της κοινοπραξίας FallWatch. Συμβόλαια τελούν υπό διαπραγμάτευση με την Ελβετία, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία. Η οικιακή έκδοση της λύσης θα είναι διαθέσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2013, ενώ η δεύτερη γενιά της συσκευής, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα πρότυπα US RF, θα ξεκινήσει το στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εμπορική έκδοση της νέας αυτής λύσης αναμένεται να είναι έτοιμη προς διάθεση στην αγορά στο τέλος του 2014, ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Πέρα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αρκετές χώρες στην Ασία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση αυτής της μοναδικής τεχνολογίας. Εκτιμάται ότι 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα FallWatch στα επόμενα 3 χρόνια.

Τέλος, η δυνατότητα της συσκευής δεύτερης γενιάς να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του χρήστη μπορεί να οδηγήσει σε νέες τηλεϊατρικές εφαρμογές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και επιληψία, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή.

«Το πρόγραμμα FallWatch αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα της προόδου που μπορεί να επιτευχθεί στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης όταν οι καλύτερες και πιο ευφυείς εταιρείες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνεργάζονται» σχολίασε ο κ. Michael Jennings, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία. «Αυτό είναι το είδος της καινοτομίας που επιφέρει αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, στην οποία η Επιτροπή θα συνεχίσει να δίνει την αμέριστη στήριξή της μέσω του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ Horizon 2020.»

Για να δείτε τη λύση Vigi’Fall σε δράση:
http://www.youtube.com/watch?v=6sFhILZ1jmA
Για να ακολουθήσετε το project στο Twitter: #Fallwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...