Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους τυφλούς

ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥΣ
Για την επίλυση αιτημάτων της Εθνικής Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που είχε σήμερα , Τετάρτη, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας.

Το προεδρείο της ΕΟΤ έθεσε στον κ. Παπακωνσταντίνου οικονομικής φύσεως προβλήματα τα οποία είναι εξαιρετικά δυσβάσταχτα για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η ΕΟΤ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να συνυπολογιστεί το κόστος της αναπηρίας στο κόστος της διαβίωσης και να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των τυφλών, χωρίς να τύχει το αίτημά μας καμίας απολύτως ανταπόκρισης. Συγκεκριμένα η ΕΟΤ ζήτησε :

- Την κατάργηση της περικοπής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας στους τυφλούς συνταξιούχους, καθώς και την κατάργηση περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, εφόσον ο αριθμός των τυφλών που εργάζονται στους ανωτέρω τομείς δεν υπερβαίνει τα 200 άτομα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπίστωσε το δίκαιο του αιτήματος της ΕΟΤ και δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει αντίστοιχη «διορθωτική κίνηση».

- Τη μη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων στις χορηγούμενες κοινωνικές παροχές, καθώς αυτές δίδονται για να ελαφρύνουν το κόστος που επιφέρουν στον άνθρωπο οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία, και όχι για την επιβίωση αυτού και της οικογένειάς του. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο είπαν πως το όριο του ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος, τους απαγορεύει να ωφεληθούν από την μείωση των 3,6 ευρώ το μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως για το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι αρμόδιος, ωστόσο δεσμεύθηκε να το εξετάσει αναγνωρίζοντας πως τα επιχειρήματα έχουν λογική βάση.

- Την αύξηση του προνοιακού επιδόματος για τους ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους στα 25 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, από 20 σήμερα, διότι με το χρηματικό αυτό ποσό ένας τυφλός καλείται να επιβιώσει, να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό και να καλύψει και τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία. Και το συγκεκριμένο αίτημα ο υπουργός Οικονομικών το προσέγγισε θετικά και δεσμεύθηκε να το εξετάσει με τα συναρμόδια υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...