Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Προβολή του MurderBall σε ημερίδα με θέμα την ανάδειξη του αθλητισμού για ΑμεΑ

Murderball (film)Image via Wikipedia

Την Τετάρτη στις 15 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, στην ημερίδα με θέμα την ανάδειξη του αθλητισμού για ΑμεΑ, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης, θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ MurderBall. Πριν την προβολή θα μιλήσουν οι Αλέξανδρος Ταξιλδάρης παραολυμπιονίκης και ο Περικλής Πολυζωίδης Περικλής Λέκτορας Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης.
To Murderball αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας τετραπληγικών αθλητών rugby, καθώς προσπαθούν να κατακτήσουν την πρώτη θέση στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με αποκορύφωμα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004. Ο τίτλος την ταινία αναφέρεται στην ονομασία του συγκεκριμένου αθλήματος, πριν προτιμηθεί ο χαρακτηρισμός «rugby τετραπληγικών», ο οποίος -όπως αναφέρει και ένας από τους αθλητές- είναι πιο εύηχος και φέρνει περισσότερους χορηγούς στο συγκεκριμένο χώρο.
Η ταινία καταγράφει την πορεία μιας παρέας ανθρώπων, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είναι πλέον καθηλωμένοι για το υπόλοιπο της ζωής τους σε μια αναπηρική καρέκλα, κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τους δαίμονες του παρελθόντος και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για μια «κανονική» ζωή. Οι σκηνοθέτες, Henry Alex Rubin και Dana Adam Shapiro επικεντρώνονται κυρίως στα μέλη της Αμερικάνικης αποστολής και την αντιπαλότητά τους με την Καναδέζικη ομάδα και κυρίως τον προπονητή, Joe Soares, ο οποίος αφού γνώρισε την «απόρριψη» από την Αμερικάνικη πλευρά, αποφάσισε να περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η ταινία παρουσιάζει τους ήρωές της με τρόπο ανθρώπινο και συγκινητικό, αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις και τους μελοδραματισμούς. Μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης, Henry Alex Rubin, απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε όταν ο συνεργάτης και συ-σκηνοθέτης, Dana Adam Shapiro, έγραψε μια σειρά άρθρων για το άθλημα, που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική. Μέσα από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και την επαφή με τους παίκτες τελικά αποφάσισαν να γυρίσουν μια ταινία που παρουσιάζει την πορεία της ομάδας προς τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και παράλληλα να κάνει το συγκεκριμένο άθλημα περισσότερο γνωστό στο Αμερικάνικο κοινό. Για τον λόγο αυτό το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στους παίκτες της Αμερικάνικης ομάδας μιας και οι σκηνοθέτες το προόριζαν για «εσωτερική κατανάλωση». Με ιδιαίτερη έκπληξή -όπως αναφέρθηκε- διαπίστωσαν την ευρεία απήχηση που είχε η ταινία σε όλο τον κόσμο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η σειρά από τα βραβεία κοινού στα περισσότερα Φεστιβάλ, όπου και προβλήθηκε το Murderball, συμπεριλαμβάνοντας και αυτό του περσινού Sundance.
 http://piazzadelpopolo.blogspot.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...