Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Τρία νέα προγράμματα ζωής για παιδιά με καρκίνο, από τον σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ»

Μετά τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα και το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα, ο σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» επισημοποίησε σήμερα... τη θεμελίωση τριών νέων προγραμμάτων του.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το πρώτο από τα προγράμματα αυτά αφορά τη δημιουργία τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η οποία θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να βρεθούν συμβατά μοσχεύματα μυελού για παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση και η διαδικασία αυτή θα είναι, πλέον, δωρεάν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν 15.000 ευρώ για μόσχευμα από τράπεζα της Ευρώπης και 30.000 ευρώ για μόσχευμα από τράπεζα της Αμερικής.
Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η τράπεζα θα στεγάζεται στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» καθώς έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη για διαμόρφωση των νέων χώρων. Το κόστος αναλαμβάνει η «ΕΛΠΙΔΑ» η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους 100.000 εθελοντές, τα πρώτα πέντε χρόνια. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά αλλά και ενήλικες, που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού από την Ελλάδα και το εξωτερικό» τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για παιδιά, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, πνευμόνων και νεφρών. Τα παιδιά τα οποία μέχρι τώρα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, θα μπορούν στο μέλλον να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, η «ΕΛΠΙΔΑ» θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί την εξειδίκευση του προσωπικού στο εξωτερικό για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια.

Το τρίτο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας, με σκοπό την εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Στόχος του προγράμματος είναι να χορηγούνται, για μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών, συγκεκριμένες πρωτοποριακές θεραπείες σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία διεθνώς. Όπως είπε η κ. Βαρδινογιάννη, κλείνοντας την ομιλία της, «στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύεται το 80% των παιδιών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα και από αυτό το ποσοστό τρία στα τέσσερα παιδιά θεραπεύονται».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξέφρασε τα ένθερμα συγχαρητήριά του αλλά και την ευγνωμοσύνη του στην κ. Βαρδινογιάννη, και σημείωσε: «Το έργο σας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προσφοράς και μας διδάσκει». Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε ότι «υπάρχει, ήδη, ο χώρος που θα αναμορφωθεί για τις νέες δομές αλλά και το προσωπικό που θα σταλεί στο εξωτερικό για εκπαίδευση».

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» Ε. Παπασάββας έκανε λόγο για έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, και ανέφερε ότι στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του ογκολογικού νοσοκομείου έχουν νοσηλευτεί 7.000 παιδιά, ενώ, έχουν πραγματοποιηθεί 37.000 ημερήσιες νοσηλείες.

Επίσης, χαρακτήρισε «ορόσημο» την υπογραφή αυτής της νέας σύνδεσης.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...