Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Σωματειο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας: Επιδόματα και φορολογική δήλωση

Ανακοίνωση του Σωματειου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας για τα επιδόματα και την φορολογική δήλωση

Διευκρινίσεις δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιδομάτων τα οποία δηλώνονται στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1, προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2013.
Όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο, τα απαλλασσόμενα εισοδήματα της παρ. 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ ν. 2238/94 που απαλλάσσονται της φορολογίας δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660.
Αντιθέτως, όσα επιδόματα - βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, δεν αναγράφονται στον συγκεκριμένο κωδικό της δήλωσης και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς.
Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με την θέση της Διοίκησης δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπευσοθεραπείας,
αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς.
Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος.
Το πλήρες περιεχόμενο της εγκυκλίου εδώ μπορείτε να το βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση :

http://www.forin.gr/articles/article/10261/pol-1149-20-6-2013-dieukriniseis-ws-pros-thn-epibolh-ths-eidikhs-eisforas-allhlegguhs-kai-tou-telous-epithdeumatos-oikonomikou-etous-2013

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Ένας 62χρονος με... Φλόγα!

Ο  62χρονος βετεράνος τριαθλητής IRONMAN Τάσος Σταθόπουλος θα αγωνιστεί και πάλι με τη φανέλα Του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ προς οικονομική της ενίσχυση. Παρά την γνωστή (μερική) αναπηρία του σε δεξί χέρι και πόδι Θα καλύψει τις αποστάσεις του Ultraman Triathlon. 

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, 12:00 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει τον αγώνα του κολυμπώντας 10 χιλιόμετρα την απόσταση Ψάθα – τέρμα Αλεποχωρίου Αττικής. Στη συνέχεια θα ποδηλατήσει τα 420 χιλιόμετρα από Αλεποχώρι μέχρι τη Βάρδα Νομού Ηλείας και επιστροφή στη Κόρινθο. Από Κόρινθο θα καλύψει τρέχοντας τα 84 χιλιόμετρα για να τερματίσει στον ξενώνα της ΦΛΟΓΑΣ στην Αθήνα πρωινές ώρες της Παρασκευής. Το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει 35-40 ώρες αγωνιστικής δράσης με μικρά διαλύματα . Η ποδηλατική και δρομική διαδρομή θα πραγματοποιηθεί επί της παλιάς εθνικής οδού.

Συμπαραστάτης στην φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια είναι ο Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας κ. Γιώργος Δρίκος ο οποίος στα πλαίσια κοινωνικής αλληλεγγύης της Δημοτικής αρχής προσφέρει οχήματα για το σέρβις και την ασφάλεια του αθλητή, όπως και τα έξοδα μετακίνησης του ‘’πληρώματος συνοδείας’’ δεδομένου ότι ο Τ. Σταθόπουλος είναι κάτοικος Βιλλίων και αγωνίζεται σαν αθλητής του Δήμου.

Συνοδοί στην ατομική του υπέρβαση για κάθε βοήθεια θα είναι οι άξιοι Σπαρταθλητές, Τάκης Σκουλής (Δάσκαλοs των Ελλήνων δρομέων) και Σπύρος Σπυρόπουλος που αναβίωσαν τρέχοντας τον Φειδιππίδιο άθλο Αθήνα- Σπάρτη- Αθήνα 490 χιλ. Ο Τάσος Σταθόπουλος ελπίζει στην ευαισθητοποίηση συγγενών, φίλων, συναθλητών, αθλητικών Συλλόγων και τους καλεί στον κοινό ιερό σκοπό με κατάθεση συμβολικού χρηματικού ποσού τουλάχιστον για ένα από τα συνολικά 514 αγωνιστικά χιλιόμετρα που θα διανύσει. Oι αριθμοί λογαριασμού της ΦΛΟΓΑΣ για κατάθεση χρημάτων είναι:

ALPHA BANK 112-00-2002-011686
EUROBANK 00260063460100128261

Το διοικητικό συμβούλιο της ΦΛΟΓΑΣ
Τηλ. Αγωνιστικής επιτροπής 6945536280

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Η ESET Hellas για ακόμη μία χρονιά στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στον τομέα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών, η ESET Hellas, για 5η συνεχόμενη χρονιά, στηρίζει σταθερά τη δράση του καταξιωμένου εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πλαίσιο ενίσχυσης του σημαντικού του έργου, η εταιρία προσφέρει 160 άδειες της πολυβραβευμένης της λύσης «Endpoint Antivirus», προκειμένου να διαφυλάξει την προστασία της IT υποδομής του οργανισμού από κακόβουλο λογισμικό.

Ο κ. Δήμης  Στρούθος, General & Operations Manager της ESET Hellas, δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης οργανισμών με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε σταθερά το αξιόλογο έργο ενός τέτοιου οργανισμού όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Με τις λύσεις Endpoint Antivirus είμαστε σίγουροι ότι βοηθάμε τον οργανισμό να διατηρεί ασφαλείς τις υποδομές του, προκειμένου να συνεχίζει απρόσκοπτος τις πολύτιμες δράσεις του και να προσφέρει σε ακόμη περισσότερα παιδιά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα».

Το ESET Endpoint Antivirus προσφέρει προστασία από ιούς και spyware για εταιρίες κάθε μεγέθους, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνολογίες και λειτουργίες. Με τη βοήθεια σάρωσης βασισμένη στο cloud, αποτελεί μία λύση που προστατεύει τα εταιρικά δίκτυα με δοκιμασμένο Antivirus, antispyware και δυνατότητα εξελιγμένου ελέγχου συσκευών. Παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις καθυστερήσεις και έρχεται με μια μεγάλη γκάμα επιλογών παραμετροποίησης, ενώ στα πλεονεκτήματα προστίθεται η απομακρυσμένη διαχείριση, καθώς και η παρακολούθηση της κατάστασης της ασφάλειας με αναφορές και ειδοποιήσεις, διατηρώντας την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του δικτύου.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης για τους εξαρτημένους εγκαινίασε το ΚΕΘΕΑ

Μία νέα μονάδα για την υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων στην περιοχή της Αθήνας εγκαινίασε την Πέμπτη το ΚΕΘΕΑ.

Τα εγκαίνια του νέου Ειδικού Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ επί της Κουμουνδούρου 28 έγιναν από την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Στόχος του Κέντρου είναι να δώσει νέα ώθηση στην υποστήριξή των εξαρτημένων ατόμων, να συμβάλει στην αναχαίτιση της ραγδαίας εξάπλωσης του ΗΙV/AIDS, να περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης.

Στο πλαίσιο του Κέντρου θα λειτουργεί στέκι διημέρευσης για χρήστες, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα παραμονής σε ένα ασφαλές και χωρίς ουσίες περιβάλλον, όπου θα προσφέρονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, συμβουλευτική υποστήριξη, σίτιση, δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής και κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Για την καλύτερη προσέγγιση των χρηστών θα αναπτυχθεί επίσης πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, το οποίο θα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας με εξορμήσεις σε διαφορετικά διαστήματα της ημέρας.

Το έργο ανακατασκευής του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο καθώς και ο βασικός του εξοπλισμός έγιναν εξολοκλήρου με μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Ανθρωπιστική η προσέγγιση των μεταναστών και προσφύγων από την INTERAMERICAN, με τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Με την υποστήριξη της INTERAMERICAN και του ACHMEA Foundation, ιδρύματος κοινής ωφέλειας που έχουν ιδρύσει οι μέτοχοι της INTERAMERICAN, το οποίο ενισχύει κοινωνικά προγράμματα στις πιο ευπαθείς περιοχές του πλανήτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν πρόσφατα ένα σύνθετο πρόγραμμα παροχής ιατρικής βοήθειας σε νεοεισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2012, ήταν εστιασμένο στο κέντρο ταυτοποίησης του Πόρου στον Έβρο και εκτός της παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, συνέβαλε στην παραπομπή όσων ατόμων κρίθηκε αναγκαίο σε δευτεροβάθμιες δομές υγείας, ενώ πραγματοποιήθηκε και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης για την προσωπική υγιεινή και ένδυση των μεταναστών και προσφύγων. Παράλληλα, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα απαιτήθηκε η ουσιαστική συμβολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επέκταση των υποδομών στο Κέντρο ταυτοποίησης νεοεισερχομένων μεταναστών Πόρου για μια πιο ανθρώπινη διαμονή και για διαμόρφωση χώρου ιατρικών συνεδριών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Προσφύγων (20 Ιουνίου), η INTERAMERICAN και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσίασαν τα απολογιστικά στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας που διήρκεσε περίπου ένα έτος. Η δεκαοκταμελής ομάδα του οργανισμού προσέφερε ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος στον Πόρο σε 2.100 μετανάστες συνολικά, ενώ επέκτεινε τις υγειονομικές υπηρεσίες της και σε νησιά του Αιγαίου εξετάζοντας 1.400 άτομα. Τα κυριότερα προβλήματα υγείας που απασχόλησαν την ομάδα είχαν τα αίτιά τους στις συνθήκες του ταξιδίου, ενώ εντοπίστηκαν και περιστατικά χρονίων παθήσεων. Για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρων αναγκών, διανεμήθηκαν 700 υπνόσακοι και ζεστά ενδύματα σε 385 άτομα, καθώς και 4.000 κιτ υγιεινής. Η ομάδα, σε κάθε περίπτωση, διασφάλισε την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά, τις γυναίκες, τα ηλικιωμένα και τα άτομα με αναπηρίες.

Για την INTERAMERICAN και τη μητρική εταιρεία ACHMEA, η πρωτοβουλία υποστήριξης είχε το νόημα της έμπρακτης υπευθυνότητας για την υποστήριξη του θεμελιώδους δικαιώματος της επιβίωσης, ανεξάρτητα από το πολιτικο-κοινωνικό ζήτημα της μετανάστευσης χωρίς έγγραφα, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης με τις αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η INTERAMERICAN αποτελεί από το 2008 μέλος του Global Compact και έχει δημιουργήσει μια σταθερή σχέση υποστήριξης και συνεργασίας με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Enhanced by Zemanta

Εγκαινιάστηκε το πρώτο ιδιόκτητο σπίτι της Αμυμώνης και των παιδιών της

Τα ταλαντούχα κορίτσια της Αμυμώνης που τραγούδησαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαλαρώνουν και προετοιμάζονται στο γεμάτο φως σαλόνι της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης "Λίλιαν Βουδούρη".

ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ "ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ"


Ένα μεγάλο όνειρο της Αμυμώνης, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες έγινε πραγματικότητα τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. 

Εγκαινιάστηκε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης "Λίλιαν Βουδούρη", που αποτελεί την πρώτη στο είδος της στη χώρα μας, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών (ολική ή μερική απώλεια όρασης και νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές ή κινητικά προβλήματα).

Φανερά συγκινημένοι και συνάμα χαρούμενοι περισσότεροι από 200 φίλοι και προσκεκλημένοι της Αμυμώνης γέμισαν τον όμορφο κήπο του σπιτιού στο Πικέρμι, έτσι ώστε να μοιραστούν τη χαρά των εγκαινίων και τον αγιασμό του πρώτου ιδιόκτητου σπιτιού των παιδιών του Συλλόγου, που στεγάζεται σε ιδιόκτητη μονοκατοικία (Πικερμίου 79), η οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.

Η κ. Μπέλλου (Πρόεδρος Αμυμώνης), ο κ. Χριστόπουλος (Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου) και ο κ. Παλαιοκρασσάς (Πρόεδρος Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη) κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων.

“Αυτό που θέλαμε και αυτό που διεκδικούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι να παρέχουμε μία ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα των παιδιών μας, να βρίσκονται σε ένα χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο φως και χρώματα. Τα παιδιά μας μπορεί να μη βλέπουν τα χρώματα όμως εμείς προσπαθούμε να γεμίσουμε τη ζωή τους με χρώμα και άρωμα για να γαληνεύει η ψυχή τους“, επεσήμανε στην ομιλία της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η κ. Παρασκευή Μπέλλου, πρόεδρος της Αμυμώνης. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και το Διοικητικό Συμβούλιο, είμαστε ευγνώμονες για τη δωρεά. Eυχαριστούμε και όλους εσάς που μας στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια ο καθένας από τη δική του θέση. Από τα Υπουργεία, την Περιφέρεια, πρόσωπα με υψηλά αξιώματα στην κοινωνία, βουλευτές, τράπεζες, εταιρείες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, χορηγοί, φίλοι, εθελοντές, εργαζόμενοι της Αμυμώνης που πίστεψαν και πιστεύουν σε εμάς όλα αυτά τα χρόνια. 20 χρόνια πορείας γεμάτα αγωνία, πολύ δουλειά και πάντα με ελάχιστα χρήματα. Για εμάς τους γονείς είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε επιλογές και παίρνουμε δύναμη από εσάς και έχουμε ανάγκη την στήριξή σας, την αγάπη και το ενδιαφέρον σας. Σήμερα είναι ημέρα γιορτής, είναι η γιορτή των παιδιών μας και των γονέων τους. Γιορτάζουμε την αληθινή έγνοια για τον άνθρωπο, την προσφορά, τον εθελοντισμό, την αγάπη, την αλληλεγγύη, την αστείρευτη πηγή της Αμυμώνης που εδώ και εκατοντάδες χρόνια δεν στέρεψε ποτέ".

Μια αγκαλιά χιλιόμετρα για το ‘Φάρο του Κόσμου’: Κονιτσα - Ολυμπος 24 για 2η χρονιά!


Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 22:00, έξι αθλητές θα ξεκινήσουν από την Κόνιτσα με ποδήλατα, με σκοπό να φτάσουν στην κορυφή του Ολύμπου, μετά από 17 ώρες συνεχόμενης ποδηλασίας και 7 ώρες ορειβασίας, δηλαδή μέσα σε 24 ώρες. 

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνουμε τον άθλο αυτό και φέτος σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον Φάρο του Κόσμου που τρέχει ένα πρόγραμμα μόρφωσης και κοινωνικής ένταξης των παιδιών Ρομά, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Σχετικές πληροφορίες για τον Φάρο του κόσμου μπορείτε να διαβάστε και στο 2ο έγγραφο που επισυνάπτεται.

Μια αγκαλιά χιλιόμετρα για το ‘Φάρο του Κόσμου’

Κόνιτσα - Όλυμπος 24

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα του Κόνιτσα-Όλυμπος 24 έρχεται αντιμέτωπη με τον χρόνο. Η φετινή προσπάθειά μας σκοπό έχει να ενισχύσει το ‘Φάρο του Κόσμου’, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Έξι ερασιτέχνες αθλητές θα ξεκινήσουμε από την Κόνιτσα την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 22:00 και θα διασχίσουμε συνολικά 300 ποδηλατικά χιλιόμετρα μέχρι και τη θέση Γκορτσιά, πάνω από το Λιτόχωρο. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε μέχρι την κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα, με σκοπό να φτάσουμε εκεί μέχρι τις 22:00 του Σαββάτου, δηλαδή μέσα σε 24 ώρες. Υπολογίζουμε πως το ποδηλατικό κομμάτι θα διαρκέσει περίπου 17 ώρες και άλλες 7 το ορειβατικό. Ξεκινώντας από την Κόνιτσα με τα ποδήλατα θα περάσουμε από: Δοτσικό, Γρεβενά, Κοζάνη, Ίμερα, Ρητίνη, Δίον, Λιτόχωρο, Γκορτσιά, ενώ το ορειβατικό θα συνεχιστεί προς Πετρόστρουγκα, Λαιμός, Οροπέδιο των Μουσών, Καταφύγιο Χ.Κάκκαλος μέχρι την κορυφή «Μύτικας» στα 2.918μ. (ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας).

Εκτός από τους αθλητές, στην ομάδα του Κόνιτσα-‘Ολυμπος24 συμμετέχουν δεκάδες εθελοντές (οδηγοί βουνού, γιατροί, προπονητές, φωτογράφοι, κλπ), σε μια προσπάθεια συλλογικής ενεργοποίησης για ένα κοινό στόχο. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση μέσω της σελίδας μας στο facebook: “Μια αγκαλιά χιλιόμετρα για το Φάρο του Κόσμου”, facebook.com/konitsaolympus24?ref=hl

Φέτος επιλέξαμε να ενισχύσουμε το «Φάρο του Κόσμου», στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Ο Δενδροπόταμος είναι ουσιαστικά ένα γκέτο σε απόσταση 5χμ από το κέντρο της πόλης, με έντονα προβλήματα που αφορούν εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, αναλφαβητισμό και φτώχεια και κατοικείται κυρίως από Ρομά. Εκεί, ο πατήρ Αθηναγόρας ίδρυσε το «Φάρο του κόσμου», πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η μόρφωση των παιδιών και η εγγραφή τους στο σχολείο. Ξεκίνησε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ξένων γλωσσών, οργάνωσε πλήρη καθημερινά συσσίτια για περίπου 300 άτομα κάθε ηλικίας, ασχολήθηκε με το θέμα της προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, οργάνωσε ποδοσφαιρικές ομάδες - στις οποίες τα παιδιά παίζουν ανάλογα με τις σχολικές απουσίες τους - και πολλά ακόμα.

Έτσι, η προσπάθειά μας έχει διπλό σκοπό: Αφενός να παρακινήσουμε τον κόσμο προς μια πιο φυσική στάση ζωής, να δείξουμε πόσο μακριά μπορεί να πάει κάποιος μ’ ένα ποδήλατο σε λίγες ώρες και αφετέρου να κάνουμε γνωστό το έργο του «Φάρου του Κόσμου» στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε 3.000-4.000 ευρώ με τα οποία θα αγοράσουμε ένα επαγγελματικό πλυντήριο ρούχων, για το οποίο υπάρχει άμεση ανάγκη στο «Φάρο του Κόσμου». Κάποιο ποσό θα μαζευτεί από τις εισφορές των χορηγών μας, αλλά για το μεγαλύτερο κομμάτι στηριζόμαστε στις μεμονωμένες εισφορές των πολιτών – υποστηρικτών μας.

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Έκκληση για νέους εθελοντές


Λόγω της αυξημένης κίνησης ασθενών που έχουν ανάγκη αλλά και των καλοκαιρινών αδειών παλαιότερων εθελοντών μας κάνουμε έκκληση για εθελοντές που θα στελεχώσουν την γραμματεία του ιατρείου αλλά και εθελοντές φαρμακοποιούς που θα βοηθήσουν με την δουλειά του φαρμακείου μας. Το μόνο που ζητάμε είναι 2-4 ώρες του ελεύθερου χρόνου σας κάθε βδομάδα.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί, με την βοήθεια και στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί πάνω από 10500 ιατρικές επισκέψεις μέσα σε 17 μήνες. Λειτουργεί εξ ολοκλήρου με την βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος και οι 200 εθελοντές του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Θέλουμε να τονίσουμε ότι το ιατρείο μας δεν δέχεται σε καμία περίπτωση χρηματικές δωρεές, παρά μόνο σε είδος και υπηρεσίες, τις οποίες με την σειρά του τις προσφέρει στους ασθενείς που έχουν ανάγκη. Οι πολίτες που ζητάνε την βοήθεια μας προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και είναι ανασφάλιστοι ή/και άποροι ή/και άνεργοι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9631950 τις ώρες λειτουργίας του ΜΚΙΕ

ΠΡΩΙ/ΜΕΣΗΜΕΡΙ :
(ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ/ΒΡΑΔΥ:

(ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00)
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00)
(ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00)
(ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00)

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Εγκαίνια για το Εργαστήριο Τεχνολογίας της Samsung στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης


Mια ξεχωριστή εκδήλωση για τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Τεχνολογίας στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Ιουνίου η Samsung Electronics Hellas σε συνεργασία με το Κολέγιο Τέχνης & Design ΑΚΤΟ, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και άλλους εκλεκτούς συνεργάτες.

Ο σκοπός του Εργαστηρίου Τεχνολογίας της Samsung είναι να προσφέρει στα παιδιά τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και την εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει ο σύγχρονος ψηφιακός κόσμος.

Τα παιδιά του  Παιδικού Χωριού SOS Βάρης θα ξεκινήσουν τα μαθήματά τους στο Εργαστήριο Τεχνολογίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καλύπτοντας δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά αντικείμενα. Αφενός, μαθήματα που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών σε ό,τι αφορά σε θέματα πληροφορικής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και, αφετέρου, μαθήματα για όλα τα μυστικά της ψηφιακής φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Κολέγιο Τέχνης & Design ΑΚΤΟ.


Τα εγκαίνια του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν σε εορταστικό κλίμα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική, καθώς η τραγουδίστρια Shaya και η χορωδία του Παιδικού Χωριού υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους με μια, πραγματικά, ξεχωριστή εμφάνιση και μελωδικές ερμηνείες. Στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με την τεχνολογία της Samsung, καθώς και σεμινάρια φωτογραφίας. Η εκπαίδευση αφορούσε την πρωτότυπη τεχνοτροπία “Toy Photography”, δηλαδή τη φωτογράφιση παιχνιδιών ή άλλων αντικειμένων σε ρεαλιστικό περιβάλλον και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κολεγίου Τέχνης & Design ΑΚΤΟ, αλλά και προσκεκλημένων που ανέλαβαν εθελοντικά την καθοδήγηση των παιδιών. Παράλληλα, τα μικρότερα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την τεχνολογία σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Η ημέρα στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης έκλεισε ακριβώς όπως ξεκίνησε, διασκεδάζοντας, με μια ζωντανή συναυλία από τη Shaya, δίνοντας το πιο ευχάριστο κλείσιμο στους μικρούς και μεγάλους φίλους και συνεργάτες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, κύριος Αναστάσιος Βρεττός «Η SAMSUNG είναι παγκόσμιος υποστηρικτής των Παιδικών Χωριών SOS. Η υποστήριξή της, όμως, αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πολύ περισσότερο γιατί, μέσα από τη δημιουργία και υποστήριξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Τεχνολογίας στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να εξοικειώνονται με την τεχνολογία, να διευρύνουν τις αυριανές επαγγελματικές τους προοπτικές και τους εμψυχώνει να οπλιστούν με δυνάμεις για τη χάραξη της μελλοντικής τους πορείας.»

Παράλληλα, στην πρωτοβουλία αυτή αναφέρθηκε και  ο Πρόεδρος της Samsung Electronics Hellas, κύριος Choongsoon Lee, δηλώνοντας ότι «Όραμά μας είναι να παρέχουμε σε κάθε παιδί την ευκαιρία να έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και να αναπτύσσει σχετικές δεξιότητες. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι που δημιουργήσαμε το Εργαστήριο Τεχνολογίας, στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης».
Enhanced by Zemanta

Η ΣΥΣΚΕΥΗ VIGI'FALL ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Η μοναδική λύση εντοπισμού πτώσεων Vigi’Fall μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή 500.000 νοσηλειών και 40,000[1] πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από πτώσεις στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Η συγκεκριμένη λύση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και θα χρησιμοποιείται από 3 εκατομμύρια ηλικιωμένους στην Ευρώπη τα επόμενα 3 χρόνια

Η κοινοπραξία FallWatch ενσωματώνει την ευρωπαϊκή τεχνολογία και τεχνογνωσία σε ένα μικροσκοπικό, τριγωνικό επίθεμα με την ονομασία Vigi’Fall που φοριέται από τον χρήστη με ένα μη επεμβατικό, μόνιμο τρόπο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της συσκευής που φοριέται από τον χρήστη, των υπέρυθρων αισθητήρων κίνησης που είναι τοποθετημένοι εντός του σπιτιού και ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου, διασφαλίζει τον ακριβή εντοπισμό μίας σοβαρής πτώσης και την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση. Η επόμενη φάση του προγράμματος, FallWatch DEMO, έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας και ακρίβειας του σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, μέσω της ενσωμάτωσης συστήματος παρακολούθησης καρδιακών παλμών. Τα προγράμματα FallWatch/FallWatch DEMO έχουν λάβει στο σύνολο χρηματοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η  κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η γαλλική εταιρεία Vigilio S.A., αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

«Εκτιμάται ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 υφίστανται πτώση κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η πτώση αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου που οφείλεται σε τραυματισμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η άμεση ιατρική παρέμβαση θεωρείται υψίστης σημασίας και συχνά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» εξήγησε ο κ. Jean-Eric Lundy, ιδρυτής της Vigilio S.A, γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι. «Πάρα πολύ συχνά βλέπουμε ηλικιωμένους ασθενείς να φθάνουν στα επείγοντα μετά από πολύωρη παραμονή στο πάτωμα του σπιτιού τους, μη μπορώντας να ζητήσουν βοήθεια. Η φυσική και ψυχολογική επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς, που έπεται αυτής της αναμονής, είναι συχνά ανεπανόρθωτη. Η δυνατότητα να παρεμβαίνει κανείς άμεσα και να παρέχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια μπορεί να διασφαλίσει ότι η πτώση δεν θα έχει μόνιμη επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου.»

Πώς λειτουργεί η λύση Vigi’Fall
Η λύση βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητήρων. Ο χρήστης φοράει ένα βιοαισθητήρα, ενώ μία σειρά από άλλους αισθητήρες προσαρμόζονται ασύρματα στους τοίχους σε όλο τον χώρο, περίπου όπως τα συστήματα ασφαλείας κατοικιών. Εάν ο χρήστης υποστεί πτώση, πέρα από το σήμα που εκπέμπει για την πτώση ο βιοαισθητήρας, οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στον τοίχο εντοπίζουν την έλλειψη κίνησης και ασύρματα αναμεταδίδουν σήμα σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο βρίσκεται επίσης εντός της οικίας. Το σύστημα ελέγχου συνδέεται αυτόματα, μέσω τηλεφώνου, με μία νοσοκόμα ή με ένα τηλεφωνικό κέντρο σε περίπτωση που η πτώση συμβαίνει στο σπίτι του ίδιου χρήστη. Προκειμένου να ξεχωρίσει το σύστημα μεταξύ πραγματικών πτώσεων και μη πραγματικών, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με λογισμικό συνδυασμού δεδομένων που επιτρέπει την ανάλυση της φύσης της πτώσης (με ή χωρίς πρόσκρουση) και την στάση του ασθενούς μετά την πτώση. Σε ένα χώρο φροντίδας ηλικιωμένων, επεμβαίνει άμεσα μία νοσοκόμα.

Ως μία δεύτερη δικλείδα επαλήθευσης για άτομα που ζουν μόνα τους, ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου επιχειρεί να καλέσει τον χρήστη στο τηλέφωνο. Εάν η κλήση δεν απαντηθεί, η οικογένεια του ή η ομάδα επείγουσας δράσης κινητοποιείται άμεσα.

Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε η κοινοπραξία FallWatch ήταν η σμίκρυνση του συστήματος και η διασφάλιση της ευκολίας και άνεσης στη χρήση του. Για το σκοπό αυτό, η κοινοπραξία συγκέντρωσε Ευρωπαίους εταίρους εξειδικευμένους σε μια σειρά από ειδικότητες, που κυμαίνονται από τα συστήματα προσωπικής ασφαλείας, τη μικροηλεκτρονική και τα βιοϋλικά έως τη νανοτεχνολογία, τα ιατρικά επιθέματα και τις μπαταρίες υψηλής απόδοσης για στρατιωτικούς και αεροδιαστημικούς σκοπούς.

Το επίθεμα μπορεί να φορεθεί ακόμη και στο μπάνιο και φορτίζεται με υψηλής ισχύος μπαταρίες, ενώ όταν τοποθετηθεί στο δέρμα δεν γίνεται πλέον αντιληπτό από τον χρήστη, ο οποίος νιώθει ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση πτώσης, θα έχει άμεση βοήθεια.

Επιτυχείς κλινικές δοκιμές και εμπορική διάθεση
Το μικροσκοπικό επίθεμα Vigi’Fall έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε περιβάλλον εργαστηρίου, νοσοκομείου, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και σε οικιακό περιβάλλον. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ποσοστό επιτυχίας 90%+ στον εντοπισμό από τον βιοαισθητήρα μόνο, χωρίς τη χρήση του λογισμικού. Δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον, με ενσωματωμένη τη χρήση λογισμικού, έδειξαν ακόμη υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, εξαλείφοντας πρακτικά τα λανθασμένα σήματα.

«Παρακολουθούμε τις δοκιμές της λύσης Vigi’Fall από την αρχή του προγράμματος και βλέπουμε ότι η απόδοση της αναπτύσσεται συνεχώς, σε σημείο που τα λανθασμένα σήματα πλέον είναι σπάνια» δήλωσε η καθηγήτρια Anne-Sophie Rigaud, υπεύθυνη της υπηρεσίας γεροντολογίας του νοσοκομείου Broca στο Παρίσι. «Η άνεση του χρήστη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα και η σημερινή μορφή του επιθέματος είναι μη επεμβατική, από φυσικής και ψυχολογικής απόψεως. Οι ασθενείς μας το δέχονται σε ικανοποιητικό βαθμό.»

Δημιουργημένη σε συνεργασία με τον Καθηγητή Norbert Noury (INL Lyon), η λύση Vigi’Fall πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά τον Νοέμβριο του 2012. Τα συστατικά της μέρη κατασκευάζονται στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα συναρμολογούνται στη Γαλλία. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια με ιδρύματα στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Κουβέιτ αλλά και με τον διεθνή όμιλο υγειονομικής περίθαλψης Europ Assistance, ο οποίος είναι και συνεργάτης της κοινοπραξίας FallWatch. Συμβόλαια τελούν υπό διαπραγμάτευση με την Ελβετία, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία. Η οικιακή έκδοση της λύσης θα είναι διαθέσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2013, ενώ η δεύτερη γενιά της συσκευής, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα πρότυπα US RF, θα ξεκινήσει το στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εμπορική έκδοση της νέας αυτής λύσης αναμένεται να είναι έτοιμη προς διάθεση στην αγορά στο τέλος του 2014, ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Πέρα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αρκετές χώρες στην Ασία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση αυτής της μοναδικής τεχνολογίας. Εκτιμάται ότι 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα FallWatch στα επόμενα 3 χρόνια.

Τέλος, η δυνατότητα της συσκευής δεύτερης γενιάς να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του χρήστη μπορεί να οδηγήσει σε νέες τηλεϊατρικές εφαρμογές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και επιληψία, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή.

«Το πρόγραμμα FallWatch αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα της προόδου που μπορεί να επιτευχθεί στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης όταν οι καλύτερες και πιο ευφυείς εταιρείες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνεργάζονται» σχολίασε ο κ. Michael Jennings, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία. «Αυτό είναι το είδος της καινοτομίας που επιφέρει αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, στην οποία η Επιτροπή θα συνεχίσει να δίνει την αμέριστη στήριξή της μέσω του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ Horizon 2020.»

Για να δείτε τη λύση Vigi’Fall σε δράση:
http://www.youtube.com/watch?v=6sFhILZ1jmA
Για να ακολουθήσετε το project στο Twitter: #Fallwatch

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση από τους κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές στην πρωτοβουλία του Alpha

Alpha Ενημέρωση στη νοηματική γλώσσα

 Εντυπωσιακή είναι  η ανταπόκριση από τους κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές στην πρωτοβουλία του Alpha να διαθέτει το καθημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων με παράλληλη απόδοση στη νοηματική γλώσσα, μέσα από την ιστοσελίδα του και το Alpha Mobile App.

Ήδη, με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της πρωτοποριακής  αυτής ενέργειας, χιλιάδες τηλεθεατές με προβλήματα ακοής έχουν επισκεφθεί και τις δύο ψηφιακές πλατφόρμες για να παρακολουθήσουν τα δελτία ειδήσεων αλλά και τις διαθέσιμες ενημερωτικές εκπομπές 60’ Ελλάδα, Αυτοψία και Alpha Check up.

Συγκεκριμένα, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είχαν περισσότερες από 130.000 επισκέψεις κατά τον τελευταίο μήνα (13 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2013), ενώ αντίστοιχα οι ενημερωτικές εκπομπές περισσότερες από 150.000 επισκέψεις. Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, το διαθέσιμο πρόγραμμα του Alpha με απόδοση στη νοηματική αγγίζει τα 1.900 λεπτά σε κάθε ένα από τα δύο ψηφιακά μέσα.

Η απήχηση αυτή επιβεβαιώνει την πάγια ανάγκη των 25.000-30.000 περίπου (σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος) Ελλήνων πολιτών με προβλήματα ακοής για έγκυρη και άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση, στην οποία ανταποκρίθηκε ο Alpha κάνοντας μία ουσιαστική τομή στην ενημέρωση.

Την απόδοση στη νοηματική γλώσσα κάνει η πιστοποιημένη από την Ομοσπονδία Κωφών διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και παρουσιάστρια του δελτίου του Alpha στη νοηματική, Σοφία Ρομπόλη.

Ο Alpha βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ενημέρωση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Στόχος του Alpha είναι η σταδιακή διεύρυνση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο σύνολο του προγράμματός του αλλά και η πρωτοποριακή αυτή κίνηση να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και την αφετηρία για αντίστοιχες ενέργειες με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Η Barilla στηρίζει το έργο της WIN Hellas


Η Barilla έδωσε το “παρών” στο Celebrity Cooking Event που διοργάνωσε η WIN Hellas την Κυριακή 2 Ιουνίου στηρίζοντας την προσπάθεια της WIN για την ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στη ενδοοικογενειακή βία.

 Tο event συγκέντρωσε δημοφιλείς προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, όπως οι Έλλη Κοκκίνου, Δέσποινα Καμπούρη, Έλενα Παπαβασιλείου, Μαρία Κορινθίου, Νικολέττα Ράλλη, Μαριλίτα Χατζηβασιλείου, Donna Chalas, Μαίρη Συνατσάκη, Χριστίνα Αλούπη, Τάκης Ζαχαράτος,  Παύλος Σταματόπουλος, Γιώργος Λιανός και Νίκος Βουρλιώτης, Τα ζυμαρικά και οι σάλτσες Barilla είχαν έντονη παρουσία καθώς οι επώνυμοι φίλοι της WIN Hellas μαγείρεψαν Tagliatelle Barilla με σάλτσα Basilico, φορώντας ποδιές Barilla.


Στο τέλος της  βραδιάς η Barilla μοίρασε σε όλους ζυμαρικά, σάλτσες και δώρα Barilla. Οι γεύσεις κέρδισαν τις εντυπώσεις όλων των παρευρισκόμενων που συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν ένα σπουδαίο σκοπό: την προσπάθεια για ενημέρωση, πρόληψη και προστασία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Η  Barilla ήταν εκεί αποδεικνύοντας, για μία ακόμα φορά, ότι στέκει διαχρονικά αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικά που μας αγγίζουν όλους στην καθημερινή μας ζωή.

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Δραματική αύξηση των αιτήσεων στα χωριά SOS

Πάνω από 1.690% αυξήθηκε το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Αύξηση πάνω από 1.690% παρουσίασε από το 2009 έως το 2013, το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος», τόνισε ο γενικός διευθυντής των χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε σήμερα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, των στοιχείων σχετικά με την ανταπόκριση αυτού του νέου προγράμματος. Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για σοκαριστικό ποσοστό αύξησης, περιγράφοντας ότι το 2009 το πρόγραμμα ΚΣΠΟ, το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια, εξυπηρετούσε 47 οικογένειες και σήμερα 900.
«Η αυξητική τάση των αιτημάτων συνεχίζεται και υπάρχει λίστα αναμονής, τουλάχιστον 20 έως 65 αιτήματα σε καθένα από τα έξι ΚΣΠΟ,» συμπλήρωσε ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός, εξηγώντας πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στην πόρτα του ιδρύματος για να αφήσουν το παιδί τους αλλά για να ζητήσουν στήριξη». Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ΚΣΠΟ. Υπάρχει προσπάθεια για αύξηση των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.

Στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%), οι άνθρωποι που εξυπηρετήθηκαν ήταν Έλληνες, το 35% των οικογενειών ήταν μονογονεϊκές, το 20% πολύτεκνες και στο 15% των περιπτώσεων προσφέρθηκε βοήθεια και σε παππούδες και γιαγιάδες, όπως σημείωσε ο κ. Σιφνιός. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται από τους αρμόδιους του προγράμματος.

Όσον αφορά την υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενηλίκους, δόθηκαν περισσότερα από 100.000 κουτιά γάλα, 36.000 λίτρα λάδι, 50 τόνοι ζυμαρικά, πάνες, τροφές για μωρά καθώς και 10 τόνοι ειδών ρουχισμού. Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, αλλά και σχολικά είδη και παιχνίδια.

Παράλληλα, «γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες). Και στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών». Υπάρχει εξάλλου, συνεχής συνεργασία με άλλα σωματεία, οργανισμούς και κοινωνικές υπηρεσίες για την προώθηση και επίλυση αναγκών, όχι μόνο αυτών των οικογενειών αλλά και άλλων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι, λόγω της κρίσης, υπάρχει υποχώρηση των δωρεών από τον απλό κόσμο αλλά ευτυχώς υπάρχει στήριξη των ομογενών. Όμως, όπως προσέθεσε, «το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να φορολογούν τα ιδρύματα και τα σωματεία που υποστηρίζουν τις ελληνικές οικογένειες μειώνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες. Το 2011 πληρώσαμε φόρο 135 χιλιάδες ευρώ, για το 2012 πληρώνουμε τώρα, 115 χιλιάδες ευρώ, γιατί μειώθηκαν οι δωρεές και κάποια ποσά από έσοδα ενοικίων που είχαμε. Αλλά το πιο δύσκολο είναι ότι φορολογούνται ακόμα και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις μας που λειτουργούμε τα προγράμματά μας, είτε τα κέντρα στήριξης όπου προσέρχονται οι οικογένειες να βοηθηθούν, είτε τα ίδια τα παιδικά χωριά SOS».

«Αυτή η παρουσίαση δεν γίνεται μόνο για να καταγράψει αυτά τα οποία ζούμε αλλά πολύ περισσότερο για να καταδείξει την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας», τόνισε ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Αναστάσιος Βρεττός.

Από το Ίδρυμα Νιάρχος η λειτουργική διευθύντρια, Έλλη Ανδριοπούλου, υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη δωρεά εντάσσεται στην προσπάθεια του ιδρύματος να ανακουφίσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα». Το πόσο εύκολο είναι να βρεθεί μια οικογένεια σε ανάγκη και να αποταθεί για να ταΐσει τα παιδιά της σε ιδρύματα όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, υπογράμμισε η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να στηρίζονται τέτοιου είδους ιδρύματα που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Από την πλευρά της η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου, που περιέγραψε τη δική της εμπειρία από τα Παιδικά Χωριά SOS, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο τους και υποσχέθηκε να είναι πάντα δίπλα τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...