Κυριακή 25 Απριλίου 2010


«Το ελληνικό σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται από μείζονα επιτεύγματα αλλά σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε όλοι μαζί μια ολοκληρωμένη Πολιτική Υγείας», ήταν η θέση που εκφράστηκε μέσα από τις εργασίες του 9ου συνεδρίου HealthWorld 2010 με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Πολιτική Υγείας: Υπάρχει Συνταγή Επιτυχίας;» που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννου Γραμματίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως η κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας είναι καταλύτης εξελίξεων στο χώρο της υγείας.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, κ. Γιώργος Κωνσταντέλλης, υπογράμμισε ότι στόχος του συνεδρίου ήταν η συμμετοχή και παραγωγική συζήτηση όλων των εταίρων του χώρου της υγείας για την παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων που θα έχουν στο επίκεντρό τους το όφελος του ασθενή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση οφείλει να διαφυλάξει την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις ενδεδειγμένες θεραπείες και την επαρκή θωράκιση της αγοράς από τα πλαστά φάρμακα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκίνησε με την εισήγηση του Dr. Peter Hug, Leader, Task Forceon Greece, Heads of Europe Group, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), ο οποίος υπογράμμισε πως μια ολοκληρωμένη πολιτική υγείας θα πρέπει στηρίζεται στην προβλεψιμότητα των πολιτικών υγείας και οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και την επάρκεια στην αγορά. Τόνισε, τέλος, πως μόνο το 20% της συνολικής δαπάνης υγείας αφορά στο φάρμακο, του οποίου οι τιμές ρυθμίζονται αυστηρά από το κράτος και συνεπώς επιβάλλεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί η διαφάνεια και η μείωση των αλόγιστων δαπανών στο υπόλοιπο 80% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Ο Καθ. Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Διευθυντής του Τομέα των Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας, τόνισε στην ομιλία του τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ελληνικού συστήματος υγείας, χάρη στα οποία έχει επιτευχθεί μείωση της θεραπεύσιμης αποτρεπτής θνησιμότητας στα μεγαλύτερα και χρόνια νοσήματα στην χώρα μας, τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι Έλληνες ασθενείς ζητούν από το σύστημα υγείας να τους δίνει έγκαιρη προσοχή, με αξιοπρέπεια και ελεύθερη και άμεση πρόσβαση.

Ο Καθ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Πρόεδρος, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε τη σημασία της ελεύθερης επιλογής του γιατρού όσον αφορά στο φάρμακο, το οποίο και χαρακτήρισε βασικό όχημα για ένα σύστημα υγείας. «Η διαχείριση της ασθένειας είναι αναγκαιότητα και χρειάζεται αποτελεσματική στρατηγική και αντιμετώπιση. Το 10% των ασθενών είναι υπεύθυνο για το 70% των δαπανών. Περαιτέρω, το 33% των δαπανών ξοδεύεται για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Ο σχεδιασμός σοβαρών προγραμμάτων διαχείρισης κρίνεται απαραίτητος και η υλοποίησή τους θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και στη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών της υγείας».

Ο Καθ. Νικόλαος Μανιαδάκης, Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας & Διευθυντής Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε λέγοντας πως η υγεία είναι μια υπόθεση που αφορά την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα και τόνισε πως η χρηματοδότηση της υγείας είναι μια σημαντική επένδυση σε αυτήν, καθώς έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι φτάνει η απόδοση της έως 250%. Συνεπώς, η μείωση των δαπανών υγείας, που είναι επιβεβλημένη, πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Επιπλέον, εστιάστηκε στην επιτακτική ανάγκη μηχανοργάνωσης του συστήματος καθώς μόνο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου και μηχανοργάνωσης θα μπορέσει να συγκρατήσει τις δαπάνες και να εξασφαλίσει διαφάνεια.
Ο Καθ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Διευθυντής Κέντρου Οικονομικών της Υγείας και Τομέα Υγείας Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics τόνισε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι δίκαιο και να βελτιώνει όχι μόνο το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και το επίπεδο ζωής. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένων πληροφοριακών υποδομών στο σύστημα, καθώς χωρίς αναλυτικά στοιχεία δεν μπορούν να συλλεχθούν οι πληροφορίες που χρειάζονται για τη σωστή και ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με την ομιλία της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανέφερε πως η Υγεία αποτελεί δικαίωμα για τον πολίτη και υποχρέωση για το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο εργάζεται σε 5 βασικούς άξονες, με κύριο στόχο των εξορθολογισμό των δαπανών και την διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Το φετινό συνέδριο HealthWorld χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή όλων των εταίρων του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα.

Το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω internet μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: www.amcham.gr.

Χορηγoί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες: ALAPIS, BRISTOL-MYERS SQUIBB, PFIZER HELLAS και SANOFI-AVENTIS.

Επίσης, υποστήριξαν την εκδήλωση οι εταιρίες: ABBOTT LABORATORIES (HELLAS), GILEADSCIENCES HELLAS, και PHARMASERVE-LILLY. Αρωγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: MERCKSERONO και NOVARTIS. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: BUSINESS PARTNERS, CITY PRESS, FLASH96 & FLASH.GR FREE SUNDAY, HEALTHELLAS, IATRONET, KERDOS, MEDCHANNEL, και SBCBUSINESS CHANNEL. Χορηγός Video Webcasting του συνεδρίου ήταν η εταιρία: MDATA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...