Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010


«Κόσμημα» για την Ελλάδα και τα Γιάννινα η Στέγη Αυτιστικών


Ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και διαβίωσης ενηλίκων ατόμων με αυτισμό, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα Βαλκάνια, αποτελεί η Στέγη Αυτιστικών «Ελένη Γύρα» που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και περίπου 9 χρόνια στη Ζίτσα Ιωαννίνων.Σήμερα στην Στέγη φιλοξενούνται 12 άτομα, ενώ στην Στέγη εργάζονται 24 άτομα, που καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, βρίσκονται δίπλα στους ενοίκους, προσφέροντάς τους αγάπη και φροντίδα.Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Στέγη και διαπιστώσαμε με πόση υπομονή αλλά και όρεξη, οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν καθημερινά τα 12 άτομα που πάσχουν από αυτισμό.Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα με μοναδικό στόχο την αξιοποίηση των ικανοτήτων των αυτιστικών ατόμων και την βελτίωση των δυνατοτήτων τους ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, να επικοινωνούν, να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις και να βελτιώνουν την συμπεριφορά τους.Η επιστημονική διευθύντρια της Στέγης κα. Μαργαρίτα Γκογκάκη, μιλώντας για το έργο και το ρόλο του Κέντρου σημείωσε αρχικά πως η πολύπλοκη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου, που συχνά εκδηλώνεται με επιθετικότητα, έκρηξη θυμού, αυτοτραυματισμό ή και υπερκινητικότητα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από μία οικογένεια, όταν ειδικά δεν υπάρχει η ειδική συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη.Και τότε κρίνεται απαραίτητος ο ρόλος της Στέγης που σήμερα φιλοξενεί 12 άτομα, τα 11 από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και το ένα από την Άρτα. Την ίδια στιγμή όμως η κα. Γκογκάκη μας έκανε γνωστό πως καθημερινά στη Στέγη τηλεφωνούν δεκάδες γονείς απ’ όλη την Ελλάδα, ζητώντας να μάθουν αν μπορεί η Μονάδα να φιλοξενήσει το δικό τους παιδί που πάσχει από αυτισμό.Όπως τονίζει η κα. Γκογκάκη, ουσιαστικά τα αυτιστικά άτομα αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα γλωσσικής ανάπτυξης, επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Ο αυτισμός θεωρείται ως μία από τις πιο οδυνηρές μειονεκτικές καταστάσεις, καθώς τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία. Στην Ελλάδα ζουν δεκάδες χιλιάδες αυτιστικά άτομα, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 500 παιδιά προστίθενται κάθε χρόνο στον πληθυσμό των αυτιστικών ατόμων.

Η λειτουργία της Στέγης
Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας αυτιστικών Ατόμων, αποτελεί πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και διαβίωσης ενήλικων ατόμων με αυτισμό και στους ενοίκους της παρέχονται καθημερινά και άλλες δράσεις αυτοδιαχείρισης, εργοθεραπείας, μέσα από οικιακές ασχολίες και προγράμματα φυσικής αγωγής και ψυχοκινητικής αποκατάστασης.Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στη Στέγη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με εκπαιδευτές, όπως η καΚατερίνα Γεωργακοπούλου. Όπως μας είπε, αναφορικά με το καθημερινό πρόγραμμα των ενοίκων, χρειάζεται απ’ όλους τους συναδέλφους της, υπομονή, αγάπη και φροντίδα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωστά στις υποχρεώσεις τους.Την ίδια στιγμή η κα Γκογκάκη μας έλεγε πως ακόμη και στις μέρες μας, ο αυτισμός αποτελεί ταμπού για πολλές οικογένειες, που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να κοινωνικοποιήσουν τα μέλη τους που πάσχουν από αυτισμό.Ένα αυτιστικό άτομο, πέρα από πρακτική βοήθεια για την καθημερινή του διαβίωση, χρειάζεται και ψυχολογική στήριξη, ενώ από την πλευρά και η ίδια η οικογένεια χρειάζεται συμβουλευτική βοήθεια για να ανταπεξέλθει, σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Γκογκάκη.Οι 12 ένοικοι στη Στέγη έχουν αναπτύξει με το προσωπικό τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσά τους όλα αυτά τα χρόνια, διευκολύνοντας το έργο του Κέντρου για την καλύτερη δυνατή διαβίωσή τους.Πάντως όπως μας είπε η κα Γκογκάκη η λειτουργία της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων στη Ζίτσα, ως προς τα έξοδα της Μονάδας έχει εξασφαλιστεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όμως, σύμφωνα με την κα Γκογκάκη, αναγκαία είναι και η στήριξη των τοπικών φορέων, τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.Κυριολεκτικά πάντως, και οι 12 ένοικοι της Στέγης δεν έκρυβαν σε καμία περίπτωση τη χαρά τους και την αγάπη τους προς τους 24 εργαζόμενους, τους οποίους συχνά αγκάλιαζαν και κοίταζαν με προσοχή, προκειμένου να πραγματοποιήσουν είτε τις καθημερινές ασκήσεις τους, είτε κάποιο παιχνίδι.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Θεμέλια ΕΛΠΙΔΑΣ από τον Sakis

Επιταγή 300.000 ευρώ διά χειρός Σάκη Ρουβά στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη! Ο δημοφιλής τραγουδιστής ως αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» παρέδωσε στην πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο επιταγή με το παραπάνω ποσό, το οποίο συγκεντρώθηκε από το κοινωνικό πρόγραμμα που διοργάνωσε γνωστή εταιρεία εστίασης. Το χρηματικό ποσό αφορά τον εξοπλισμό τεσσάρων μονάδων ημερήσιας νοσηλείας του πρώτου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παράδοσης της επιταγής, που πραγματοποιήθηκε στον ξενώνα του συλλόγου παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί με τις οικογένειές τους, η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε θερμά τον τραγουδιστή αλλά και τον Σωτήρη Σεϊμανίδη, εκπρόσωπο της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα.

Τα παιδάκια φορώντας τα καλά τους περίμεναν πώς και πώς τον Sakis και με το που τον είδαν τον περικύκλωσαν. Εκείνος, ζεστός κι ευγενικός, τα αγκάλιασε, τους χάρισε το πιο ζεστό του χαμόγελο, έπαιξε και φωτογραφήθηκε μαζί τους, υπέγραψε αυτόγραφα και τους υποσχέθηκε ότι θα ξαναβρεθεί στον ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» πολύ σύντομα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο Σάκης Ρουβάς (που από τον Απρίλιο του 2009 επιτελεί χρέη αγγελιοφόρου της «ΕΛΠΙΔΑΣ») όσο και ο Γιάννης Ζουγανέλης κάθε φορά που τα παιδιά του συλλόγου τούς έχουν ανάγκη, ό,τι ώρα κι αν είναι, όσο βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα κι αν έχουν, αμέσως τρέχουν κοντά τους και τους προσφέρουν την αμέριστη στήριξή τους.

Τέλος, να προσθέσουμε ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2002, έχουν συγκεντρωθεί 3.400.000 ευρώ κι έχουν υποστηριχθεί περισσότερα από 2.000 παιδιά και οι οικογένειές τους που έχουν την ανάγκη όλων μας.
ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Βοηθήστε τα Άτομα με Αναπηρία να Καλπάσουν στο Όνειρό τους!

Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας έχει ανάγκη των παρακάτω για τα ζωάκια του:
·       Μήλα, καρότα, ραδίκια για τα αλογάκια του
·       Σκυλοτροφές, γατοτροφές. (είτε ξηρά τροφή, είτε κονσέρβες)
·       Σιρόπι Vibramicin (ανθρώπινο, αγοράζεται από το φαρμακείο)
·       Δερματική αλοιφή Dactarin (για ανθρώπους, αγοράζεται από το φαρμακείο)
·       Spray Frontline
·       Πάστα αποπαρασίτωσης για γάτες
·       Αμπούλες αποπαρασίτωσης Frontline
·       Αντιπαρασιτικά κολάρα για σκύλους

Ότι μπορεί να διαθέσει κανείς είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο!!!!

Όποιος ενδιαφέρεται παρακαλώ ας επικοινωνήσει με το 210 7488566

Η θεραπευτική ιππασία ανήκει στα εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης. Χρησιμοποιεί το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.
Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες
Τα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Συνδέσμου, ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων, καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών κι εκπαιδευτών, είναι μερικά μόνο από τα κόστη που σε καθημερινή βάση, καλείται να καλύψει ο ΣΘΙΕ, προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους.
Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς μπορείτε κι εσείς να τα βοηθήσετε να «καλπάσουν» μέχρι το όνειρό τους:
  • Ως εθελοντής βοηθός στην υλοποίηση των προγραμμάτων
  • Με την οικονομική σας συνεισφορά. Ακόμα και ένα μικρό ποσό πιάνει τόπο!
Η ιππασία είναι διασκέδαση, αλλά αν οι ικανότητες που αποκτώνται κάνουν τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα τότε είναι έργο ζωής.
Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες
Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας
Π. Κανελλοπούλου 10, 11527 Γουδί, Τηλ/Fax: 210 7488566.
e-mail: triding@otenet.gr  www.trag.gr
Αριθμός Λογαριασμού Alpha Bank 101002101710512

Αριθμός Λογαριασμού Τράπεζα Κύπρου 001000019879

Αριθμός Λογαριασμού Millennium Bank 12595817

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010


ΠΡΕΒΕΖΑ:Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο "Ανατολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"


Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 50 μαθητών από τα Γυμνάσια της πόλης της Πρέβεζας και των συνοδών καθηγητών τους, διεξήχθη το τριήμερο 23-25/4/2010 το Σεμινάριο - Εργαστήριο (Workshop) με θέμα τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», ως μέρος του Διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος, με το γενικό τίτλο HURISU (Ανατολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στο οποίο συμμετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας ως εταίρος. Το Σεμινάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με το συντονισμό των καθηγητριών κας Βαρβάρας Ζαντραβέλη και κας Ελένης Συνεσίου και τη συμμετοχή των ειδικών Pr. Dino Nardelli (Περούτζια - Ιταλία) και Dimitrije Ostojic(Σερβία).Την Παρασκευή 23 Απριλίου έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών στην αίθουσα της Θεοφανείου Αίθουσας Τέχνης.Βαραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Αντινομάρχης κ. Μαρία Ζέρβαεκ μέρους του Νομάρχη Πρέβεζας, κ. Βασίλη Ιωάννουκαι η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας κ. Βασιλική Σφονδύλη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 4 εισηγήσεις σχετικές με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους Τόπους-Σύμβολα κάθε περιοχής, στους οποίους παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Για την περιοχή της Πρέβεζας είχε επιλεγεί και παρουσιάστηκε ως τόπος –Σύμβολο η Κρυοπηγή για την εκτέλεση 27 αθώων πολιτών από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Έγινε αναφορά επίσης και στην εκτέλεση 31 αθώων θυμάτων στην περιοχή Τζαλαλί της Παναγιάς του Ν. Πρέβεζας στις 25 Ιουλίου 1943. Στόχος των παρουσιάσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών καθώς και η εύρεση κοινών σημείων των συμβολικών τόπων και η σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση τις εισηγήσεις και τα στοιχεία (έγγραφα) που τους είχαν δοθεί.Το Σάββατο 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα, στην Κρυοπηγή, τόπο – Σύμβολο της Πρέβεζας. Έγινε εργασία πεδίου, όπου οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να φωτογραφήσουν το Μνημείο των εκτελεσθέντων και να επισκεφθούν το μικρό Μουσείο, όπου εκτίθεται σχετικό υλικό. Στη συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στο παλιό πέτρινο σχολείο του Αρχαγγέλου. Εκεί, οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια για την εξοικείωσή τους με τις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την καθοδήγηση και το συντονισμό των υπευθύνων καθηγητριών και την αξιοποίηση του υλικού, του σχετικού με τον τόπο- Σύμβολο της Κρυοπηγής, παρήγαν σχετικό πρωτότυπο υλικό.Μια ομάδα, με βάση λέξεις-κλειδιά από το ποίημα του Γ. Ρίτσου και τις πληροφορίες που είχαν για το γεγονός, δημιούργησαν ένα δικό τους ποίημα. Άλλη ομάδα εμπνεύστηκε από το γεγονός και δημιούργησε σειρά εικαστικών έργων. Δύο ακόμη ομάδες δούλεψαν και παρουσίασαν δραματοποιημένες σκηνές (θεατρική δομή), με έμφαση σε ό τι τους συγκίνησε περισσότερο.Την Κυριακή 25 Απριλίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν στη Θεοφάνειο με την παρουσίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με σχετικά βίντεο και έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάστηκαν στους τόπους-σύμβολα. Το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με σχετικό υλικό και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2011 με την τελική παρουσίαση σε κάθε πόλη-εταίρο.

Εταιρική Ευθύνη και Κοινωνικά Μέσα


Tο ινστιτούτο Επικοινωνίας, σχεδίασε και υλοποίησε, για έκτη φορά στην Ελλάδα, τη μεγάλη αντιπροσωπευτική ποσοτική έρευνα CSR 2010 για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Κατανάλωση» σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε άλλες 30 χώρες, διενεργείται με την άδεια της καναδικής εταιρείας δημοσκοπήσεων GlobeScan Inc. η οποία ειδικεύεται σε θέματα διερεύνησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το τεχνικό μέρος της έρευνας πραγματοποίησε η MRB Hellas. Φέτος, η έρευνα CSR 2010, εκτός από το διεθνές ερωτηματολόγιο, θα έχει δύο καινοτόμες περιοχές διερεύνησης και συγκεκριμένα τις απόψεις των ίδιων των στελεχών των επιχειρήσεων για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη σύνδεση του CSR με τα Social Media.

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010


«Το ελληνικό σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται από μείζονα επιτεύγματα αλλά σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε όλοι μαζί μια ολοκληρωμένη Πολιτική Υγείας», ήταν η θέση που εκφράστηκε μέσα από τις εργασίες του 9ου συνεδρίου HealthWorld 2010 με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Πολιτική Υγείας: Υπάρχει Συνταγή Επιτυχίας;» που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννου Γραμματίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως η κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας είναι καταλύτης εξελίξεων στο χώρο της υγείας.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, κ. Γιώργος Κωνσταντέλλης, υπογράμμισε ότι στόχος του συνεδρίου ήταν η συμμετοχή και παραγωγική συζήτηση όλων των εταίρων του χώρου της υγείας για την παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων που θα έχουν στο επίκεντρό τους το όφελος του ασθενή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση οφείλει να διαφυλάξει την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις ενδεδειγμένες θεραπείες και την επαρκή θωράκιση της αγοράς από τα πλαστά φάρμακα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκίνησε με την εισήγηση του Dr. Peter Hug, Leader, Task Forceon Greece, Heads of Europe Group, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), ο οποίος υπογράμμισε πως μια ολοκληρωμένη πολιτική υγείας θα πρέπει στηρίζεται στην προβλεψιμότητα των πολιτικών υγείας και οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και την επάρκεια στην αγορά. Τόνισε, τέλος, πως μόνο το 20% της συνολικής δαπάνης υγείας αφορά στο φάρμακο, του οποίου οι τιμές ρυθμίζονται αυστηρά από το κράτος και συνεπώς επιβάλλεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί η διαφάνεια και η μείωση των αλόγιστων δαπανών στο υπόλοιπο 80% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Ο Καθ. Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Διευθυντής του Τομέα των Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας, τόνισε στην ομιλία του τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ελληνικού συστήματος υγείας, χάρη στα οποία έχει επιτευχθεί μείωση της θεραπεύσιμης αποτρεπτής θνησιμότητας στα μεγαλύτερα και χρόνια νοσήματα στην χώρα μας, τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι Έλληνες ασθενείς ζητούν από το σύστημα υγείας να τους δίνει έγκαιρη προσοχή, με αξιοπρέπεια και ελεύθερη και άμεση πρόσβαση.

Ο Καθ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Πρόεδρος, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε τη σημασία της ελεύθερης επιλογής του γιατρού όσον αφορά στο φάρμακο, το οποίο και χαρακτήρισε βασικό όχημα για ένα σύστημα υγείας. «Η διαχείριση της ασθένειας είναι αναγκαιότητα και χρειάζεται αποτελεσματική στρατηγική και αντιμετώπιση. Το 10% των ασθενών είναι υπεύθυνο για το 70% των δαπανών. Περαιτέρω, το 33% των δαπανών ξοδεύεται για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Ο σχεδιασμός σοβαρών προγραμμάτων διαχείρισης κρίνεται απαραίτητος και η υλοποίησή τους θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και στη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών της υγείας».

Ο Καθ. Νικόλαος Μανιαδάκης, Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας & Διευθυντής Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε λέγοντας πως η υγεία είναι μια υπόθεση που αφορά την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα και τόνισε πως η χρηματοδότηση της υγείας είναι μια σημαντική επένδυση σε αυτήν, καθώς έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι φτάνει η απόδοση της έως 250%. Συνεπώς, η μείωση των δαπανών υγείας, που είναι επιβεβλημένη, πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Επιπλέον, εστιάστηκε στην επιτακτική ανάγκη μηχανοργάνωσης του συστήματος καθώς μόνο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου και μηχανοργάνωσης θα μπορέσει να συγκρατήσει τις δαπάνες και να εξασφαλίσει διαφάνεια.
Ο Καθ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Διευθυντής Κέντρου Οικονομικών της Υγείας και Τομέα Υγείας Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics τόνισε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι δίκαιο και να βελτιώνει όχι μόνο το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και το επίπεδο ζωής. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένων πληροφοριακών υποδομών στο σύστημα, καθώς χωρίς αναλυτικά στοιχεία δεν μπορούν να συλλεχθούν οι πληροφορίες που χρειάζονται για τη σωστή και ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με την ομιλία της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανέφερε πως η Υγεία αποτελεί δικαίωμα για τον πολίτη και υποχρέωση για το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο εργάζεται σε 5 βασικούς άξονες, με κύριο στόχο των εξορθολογισμό των δαπανών και την διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Το φετινό συνέδριο HealthWorld χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή όλων των εταίρων του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα.

Το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω internet μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: www.amcham.gr.

Χορηγoί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες: ALAPIS, BRISTOL-MYERS SQUIBB, PFIZER HELLAS και SANOFI-AVENTIS.

Επίσης, υποστήριξαν την εκδήλωση οι εταιρίες: ABBOTT LABORATORIES (HELLAS), GILEADSCIENCES HELLAS, και PHARMASERVE-LILLY. Αρωγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: MERCKSERONO και NOVARTIS. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: BUSINESS PARTNERS, CITY PRESS, FLASH96 & FLASH.GR FREE SUNDAY, HEALTHELLAS, IATRONET, KERDOS, MEDCHANNEL, και SBCBUSINESS CHANNEL. Χορηγός Video Webcasting του συνεδρίου ήταν η εταιρία: MDATA.

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Μαζεύετε τα περιττώματα των κατοικίδιων, ζητά ο Δήμος Αθηναίων


Στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την καθαριότητα, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τους ιδιοκτήτες σκύλων να μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικίδιών τους σε σακούλες, τις οποίες μπορούν να βρουν σε ειδικά κουτιά τοποθετημένα σε 400 σημεία της πόλης.
«Πιστεύουμε ότι πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο βρίσκεται ένας πολιτισμένος πολίτης και όχι ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης» δήλωσε ο  αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος.
«Με τη βοήθεια εθελοντών πολιτών και μαθητών, μοιράζουμε ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για τους συμπολίτες μας που έχουν κατοικίδια ζώα και τους ενημερώνουμε για τις ειδικές τεμπέλες σήμανσης και τα ειδικά κουτιά που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων».
Η ευρύτερη εκστρατεία του δήμου για την ευαισθητοποίηση των Αθηναίων έχει βασικό σύνθημα «η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας».
Εθελοντές του δήμου, μαζί με 100 μαθητές από σχολεία των Αθηνών, μοίρασαν το Σάββατο ενημερωτικά φυλλάδια τυπωμένα σε επτά γλώσσες.

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Ο έλληνας γιατρός των φτωχών παιδιών

Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους.
Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.
Ο Ελληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών».
Στα 23 του αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αργότερα ήταν ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.
Ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους», ο Ελληνας γιατρός από την Πόλη μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους.
«Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια: η μόνη μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και η χαρά που νιώθουν οι οικογένειές τους. Αυτά μου αρκούν» λέει περήφανος μιλώντας στην «Espresso».
Ζει στην Υεμένη, αλλά οπουδήποτε στο κόσμο κι αν τον χρειαστούν, δηλώνει παρών. Δουλεύει δεκαοχτώ ώρες τη μέρα, όμως όπως λέει δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του: «Στην Υεμένη, που είναι η βάση μου, χειρουργώ κάθε μήνα περίπου σαράντα με πενήντα περιστατικά.
Οταν ταξιδεύω για φιλανθρωπικό σκοπό, είμαι ικανός να χειρουργήσω περίπου πενήντα περιστατικά μέσα σσε δέκα μέρες, για να αυξήσω τον αριθμό των παιδιών που περιμένουν μήνες και χρόνια να υποβληθούν σε επέμβαση.
Υπερβαίνω τις δυνάμεις μου. Δουλεύω περίπου δεκαοχτώ ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα».
«Πιστεύω στον Θεό»
Ο πρώτος άνθρωπος που του έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας ήταν -όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος- ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη: «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι ο πατέρας μου μου έλεγε να αφουγκράζομαι τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια».
Τον ρωτάμε αν πιστεύει στον Θεό. Αν έχει κάποια βάση αυτό που λέμε όταν κινδυνεύει κάποιος δικός μας άνθρωπος: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».
Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Πρέπει να ξέρετε πως κάθε φορά που χειρουργώ πάνω από το χειρουργικό τραπέζι δεν κάνω τίποτα άλλο από το να επικαλούμαι τον Θεό». Και συνεχίζει συγκινημένος: «Αμέσως μετά, όταν όλα πάνε καλά, σε κάθε ευκαιρία θαυμάζω το έργο του Θεού πάνω σε μας τους ανθρώπους. Ναι, λοιπόν, πιστεύω στον Θεό. Αλλωστε, ο παππούς μου ήταν ιερέας».
Ερχεται όμως κάποια στιγμή στη ζωή, όπως μας λέει ο κ. Καλανγκός, που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν πως κάποια πράγματα είναι υπεράνω των δυνάμεών τους: «Θυμάμαι πριν από εννιά χρόνια είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη.
Ενα παιδί 3 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. Οταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από δύο μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της.
Είχε, λοιπόν, πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή.
Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά δύο παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο.
Είναι αυτές οι συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που μου δίνουν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να είναι "υπεράνω των δυνάμεών μου", όμως ποτέ δεν λυγίζω.
Βέβαια, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να δουν διαφορετικά τις αιτίες της φτώχειας».
Η ευτυχία της προσφοράς
Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του: «Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι ταπεινός, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή».
Τι κι αν έχει θυσιάσει το χρόνο του και την οικογενειακή του ζωή; Εκείνο που έχει σημασία -όπως λέει- είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και στα δύο παιδιά του - τις ελάχιστες ώρες που είναι κοντά τους.
Ομως, ο Αυξέντιος Καλανγκός δεν έχει μόνο τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.
Εχει σαν παιδιά του 9.000 φτωχά αγγελούδια που δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία των χωρών που ζούσαν, στα οποία χάρισε αφιλοκερδώς το δικαίωμα να αναπνέουν και να μπορεί η καρδούλα τους να χτυπάει κανονικά. 

Διακρατικό εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Πρέβεζα


Τριήμερο εργαστήριο ιδεών για τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων που συνδέονται με την κουλτούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιείται από αύριο 23 έως και την Κυριακή 25 Απριλίου στην Πρέβεζα, ως συνέχεια του προηγούμενου εργαστηρίου στην Ισπανία και στο οποίο θα συμμετέχουν δύο εκπαιδευτικοί από την Πρέβεζα και εμπειρογνώμονες από τη Σερβία και την Ιταλία.Παρόμοια εργαστήρια με αυτό υλοποιούνται από όλους τους εταίρους μας στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού ποργράμματος HiRuSi (Ανατολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, συνολικού προϋπολογισμού 50.000 ευρώ (25.000 ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση) και το υπόλοιπο από τους πόρους της Νομαρχίας, σε συνεργασία με την επαρχία Περούτζια διάφορους πολιτιστικούς φορείς (ANCE, Diputación της Granada-τμήμα Νεολαίας Πολιτισμού και τοπικής συνεργασίας, το Κέντρο Φοιτητών Novi Sad, τη Νότια Περιφέρεια της Bačka).

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες (15-18 ετών) και έχει ως βασικό στόχο να συμβάλει στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου ως εργαλείου για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία της ανάπτυξης της ενεργής ιδιότητας του πολίτη, η οποία είναι ανοικτή στην εργασία, σέβεται την πολιτιστική ποικιλομορφία και βασίζεται σε κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας, της μη διάκρισης, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδιώκει την εμπλοκή καθηγητών, μαθητών καθώς και του ευρύτερου κοινού σε διαδραστικές δραστηριότητες με γνώμονα την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:
Διοργάνωση εργαστηρίων στα σχολεία: Ομάδες εργασίας στις σχολικές αίθουσες που θα υποστηρίζονται από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, από τους εμπειρογνώμονες και τους υπεύθυνους του προγράμματος. Θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια των εργαστηρίων: Ανθρώπινα δικαιώματα και ειρήνη, πολυπολιτισμικός διάλογος και δικαιώματα μειονοτήτων, ευρωπαϊκή ιθαγένεια και πολυπολιτισμικότητα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 20ο αιώνα, βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων στο πλαίσια της αμοιβαιότητας.
Διοργάνωση διαγωνισμού, σε κάθε χώρα, του επιτραπέζιου παιχνιδιού για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hu.Ri.Su αλλά και τελικού Ευρωπαϊκού διαγωνισμού.
Διοργάνωση 10 ήμερου εργαστηρίου «Atelier» για τη δημιουργία της θεατρικής παράστασης «Ημέρες μνήμης» με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Διοργάνωση της εκδήλωσης "Human Rights Sunrise" με στόχο την έναρξη του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, συμμετείχε ως εισηγήτρια στο Εργαστήριο στην Γρανάδα της Ισπανίας καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας, όπου παρουσιάστηκαν οι γενικές αρχές του προγράμματος και οι τόποι-σύμβολα που θα αξιοποιηθούν από τον κάθε εταίρο για την ευαισθητοποίηση και οργάνωση των δραστηριοτήτων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Στους 15 μήνες η θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης

Μειώνεται σε 15 μήνες από 17 που ήταν μέχρι σήμερα η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η εναλλακτική θητεία θα διαρκεί πλέον 15 μήνες, δεδομένου ότι η διάρκεια της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία είναι 12 μήνες και άρα, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι εύλογο η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας να είναι κατά τρεις μήνες μεγαλύτερη.

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010


Η MISKO με ιδιαίτερη χαρά πραγματοποίησε χθες στο ξενοδοχείο Royal Olympic την εκδήλωση για την απονομή των δώρων στους 4 υπερτυχερούς νικητές του διαγωνισμού«Κάνε μια ευχή και… MISKO». Με την απονομή των δώρων ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός τηςMISKO που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009. 
MISKO άκουσε τις ευχές των 4 τυχερών και έτσι ο κύριος Κάστος Μιχάλης θα ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική, η κυρία Δακορώνια Μαίρη επίσης θα ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική, η κυρία Μεντζελοπούλου Μαριάννα θα απολαύσει διακοπές στην Πελοπόννησο και η κυρία Σεργάκη Αικατερίνη θα παραλάβει ένα δαχτυλίδι με μονόπετρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι νικητές παρέλαβαν τα δώρα τους από τον κύριο Ιορδάνη ΦωτόγλουGroup Brand Manager της MISKO. 
Η MISKO, ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες των καταναλωτών, εκπληρώνει την δέσμευση της απέναντι τους και καταφέρνει να βρίσκεται πάντα κοντά μας, πάντα με αγάπη προσφέροντας θρεπτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και φροντίζοντας για την ικανοποίηση των αναγκών και των… ευχών μας.  
 
MISKO πάντα κοντά μας, πάντα με αγάπη.  

Νέα υπηρεσία φωνητικής πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η Vodafone καινοτομεί αφού είναι η πρώτη εταιρεία κινητής επικοινωνίας στην Ελλάδα που προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του website της, τη μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης Vodafone, δημιουργώντας την υπηρεσία Φωνητικής Πλοήγησης.
Η υπηρεσία Φωνητικής Πλοήγησης εντάσσεται στο πλαίσιο των
προγραμμάτων  Εταιρικής Υπευθυνότητας της Vodafone και έχει στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην επικοινωνία για όλους. Απευθύνεται στους επισκέπτες του website, με έμφαση στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία ανάγνωσης κειμένων, όπως για παράδειγμα, στα άτομα με προβλήματα όρασης, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με δυσλεξία, αλλά και σε άτομα που δυσκολεύονται να χειριστούν ηλεκτρονικά μέσα λόγω κάποιας αναπηρίας. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ
Reblog this post [with Zemanta]

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Καταγγελίες μέσω ‘Ιντερνετ για τις διαφημιστικές πινακίδες

Εκστρατεία για την αποκαθήλωση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από την Αθήνα ξεκινά στις 26 Απριλίου ξεκινά το υπουργείο Μεταφορών, ενώ από σήμερα λειτουργεί και το site illegalsigns.gov.gr που δέχεται καταγγελίες πολιτών.
«Αντιαισθητικό και επικίνδυνο τσουνάμι» χαρακτήρισε τις διαφημίσεις στους δρόμους» ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το 80% των διαφημιστικών πινακίδων στην Αθήνα είναι παράνομο και αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.
Όπως ανακοίνωσε, η αρχή θα γίνει τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 26 Απριλίου, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί στη μαραθώνια διαδρομή, καθώς τον προσεχή Οκτώβριο, η Ελλάδα φιλοξενεί τον 28ο Κλασσικό Μαραθώνιο.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καθοριστεί έπειτα από δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια στο illegalsigns.gov.gr, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο νέος δικτυακός τόπος λειτουργεί «κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου».
«Μέσα από τον διαδικτυακό τόπο www.illegalsigns.gov.gr ο πολίτης μπορεί να επισημάνει την ύπαρξη κάποιας παράνομης πινακίδας και συμπληρώνοντας μια απλή ηλεκτρονική φόρμα να αποστείλει τα στοιχεία της περιοχής που την έχει εντοπίσει, καθώς και φωτογραφία. Έπειτα από την βεβαίωση της παρανομίας από τις αρμόδιες αρχές, ο Δήμος ή η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, θα είναι υποχρεωμένοι να προβούν άμεσα στην αποξήλωσή τους».
Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ρέππας,  όσοι έχουν αναρτήσει παράνομες πινακίδες έχουν περιθώριο πέντε ημερών να προχωρήσουν στην απομάκρυνσή τους, διαφορετικά θα πληρώνουν όχι μόνο το πρόστιμο αλλά και τα έξοδα του συνεργείο που θα τις ξηλώσει.
Παράλληλα θα εφαρμοστεί «στο ακέραιο» ο νόμος και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι ευθύνη θα φέρουν όχι μόνο οι διαφημιστές αλλά και οι διαφημιζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των χώρων που φιλοξενούν τις πινακίδες.

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών παραμένουν στη διεθνή αγορά και στην Ελλάδα

Έρευνα του  World Economic Forum σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School για την Ελλάδα 

Σημαντικές διεθνείς επιχειρήσεις, δυστυχώς, δεν καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν πλήρως το ταλέντο των γυναικών υπαλλήλων τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Corporate Gender Gap 2010 του World Economic Forum στην οποία εθνικός εταίρος για την Ελλάδα ήταν το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School. Είναι η πρώτη μελέτη διεθνώς που ερευνά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε 20 χώρες και συγκρίνει τις πολιτικές που εφαρμόζουν με τις πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμόζουν για να έχουν ένα υγιές περιβάλλον εργασιακής ισότητας.

«Δυστυχώς, παρά την έμφαση που  έχει δοθεί τα τελευταία  χρόνια διεθνώς σε θέματα προώθησης  της ισότητας των  φύλων και τις  συστηματικές προσπάθειες  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε εταιρικές πολιτικές, στην πράξη οι δυσκολίες παραμένουν για τις γυναίκες που θέλουν να εξελιχθούν σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις και να αγωνιστούν στον επιχειρησιακό «στίβο» σε ίσους όρους με τους άνδρες συναδέλφους τους», δήλωσε η Δρ. Όλγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στο ALBA, ο οποία είχε την ακαδημαϊκή εποπτεία της έρευνας.

«Παρά το ότι συγκεκριμένες  εταιρείες στη  Σκανδιναβία, τις  ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να ξεχωρίζουν όσον αφορά  στην ισότιμη ενσωμάτωση των γυναικών στο  εργασιακό περιβάλλον, η ιδέα ότι η  πλειοψηφία των εταιρειών  παγκοσμίως έχουν  γίνει περισσότερο  «φιλικές» απέναντι στις γυναίκες υπαλλήλους τους, δυστυχώς είναι ένας μύθος», δήλωσε η Σαάντια Ζαχίντι, συγγραφέας της παγκόσμιας μελέτης και επικεφαλής του προγράμματος «Women Leaders and Gender Parity» του World Economic Forum. «Με αυτήν τη μελέτη δίνουμε στις επιχειρήσεις έναν πρακτικό και εύχρηστο «οδηγό» για το τι πρέπει να κάνουν για να κλείσουν το ενδο-επιχειρησιακό χάσμα στη μεταχείριση ανδρών – γυναικών».

Στην έρευνα συμμετείχαν οι επικεφαλείς των  τμημάτων διοίκησης ανθρωπίνων πόρων  από 600 από τις μεγαλύτερες εταιρείες-εργοδότες παγκοσμίως. Η έρευνα περιλάμβανε 25 ερωτήσεις και εξέταζε ζητήματα όπως η αντιπροσώπευση των γυναικών στα υψηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια των εταιρειών, η εφαρμογή πολιτικών προώθησης ίσων ευκαιριών όπως μέτρηση και στοχοθέτηση ποσοστών ανδρών – γυναικών σε συγκεκριμένα ιεραρχικά επίπεδα ή ισότητα αμοιβών ανδρών – γυναικών, η εφαρμογή πολιτικών εξισορρόπησης επαγγελματικής – προσωπικής ζωής οι οποίες εξυπηρετούν πρωτίστως τις γυναίκες υπαλλήλους, καθώς και η ύπαρξη προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης. Τέλος, ζητήθηκε από τους επαγγελματίες του χώρου να επισημάνουν τα κυριότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ηγετικών προσόντων των γυναικών εργαζομένων, καθώς και η γνώμη τους σχετικά με το πώς θα επηρεάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών.

Οι ΗΠΑ (52%), η Ισπανία (48%), ο Καναδάς (46%) και  η Φινλανδία (44%) έχουν τα υψηλότερα  ποσοστά απασχόλησης γυναικών σε όλα τα εταιρικά ιεραρχικά επίπεδα, ενώ η Ινδία (23%), η Ιαπωνία (24%), η Τουρκία (26%) και η Αυστρία (29%) έχουν αντίστοιχα τα μικρότερα. Η Ελλάδα με 33% βρίσκεται στη 14η θέση κάτω από το μέσο όρο των 20 χωρών.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Διάγραμμα – Ποσοστό  γυναικών σε εταιρείες

Γενικά, επιβεβαιώνεται παγκοσμίως ότι ο τομέας των υπηρεσιών απασχολεί, αναλογικά ως προς τις γενικές θέσεις εργασίας του τομέα, περισσότερες γυναίκες συγκριτικά με τη βιομηχανία ή τη γεωργία. Εντός του τομέα των υπηρεσιών, μεγαλύτερη απασχόληση γυναικών εμφανίζει ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (60%), των επαγγελματικών υπηρεσιών (56%) και της διασκέδασης (42%). Οι κλάδοι με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών στις 20 χώρες της έρευνας είναι η βιομηχανία αυτοκινήτων (18%), τα ορυχεία (18%) και η γεωργία (21%).

Σε γενικές  γραμμές, η τάση που επικρατεί είναι η υπό-εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτερα και ανώτατα ιεραρχικά επίπεδα με την εξαίρεση της Νορβηγίας όπου, λόγω σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, το ποσοστό των γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο είναι πάνω από 40% σε όλες τις εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο ποσοστό γυναικών σε θέσεις προέδρου Δ.Σ. είναι μόλις 5%, με μεγαλύτερο ποσοστό το 13% της Φιλανδίας.

Όσον  αφορά τη χώρα μας, τα αποτελέσματα μας κατατάσσουν – σε γενικές γραμμές – κάτω από το διεθνή μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τις κατώτερες ιεραρχικά θέσεις, περισσότερες από τα δύο τρίτα (69%) των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν άνδρες υπαλλήλους σε ποσοστό 80%. Βεβαίως, το ποσοστό αυτό αυξάνει όσο ανεβαίνει το ιεραρχικό επίπεδο με αποτέλεσμα το 18% των ελληνικών εταιρειών να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία γυναίκα σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις ενώ το 50% δηλώνουν ότι έχουν σε ποσοστό μόλις 10% ανώτατα διευθυντικά στελέχη-γυναίκες. Όταν φτάνουμε δε σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. γυναίκα μέλος Δ.Σ.
Διάγραμμα – Ποσοστά γυναικών σε senior management

Τέλος, και  παρά τη γενική παραδοχή του χάσματος στην αμοιβή ανδρών – γυναικών εις  βάρος των γυναικών, το 72% των εταιρειών  που συμμετείχαν στην έρευνα παγκοσμίως δηλώνουν ότι δεν κάνουν σχετική έρευνα στις μισθολογικές τους καταστάσεις. Ίσως περισσότερο θετικό είναι ότι το 40% των εταιρειών δηλώνουν ότι εφαρμόζουν συγκεκριμένους στόχους, ποσοστώσεις ή συγκεκριμένες πολιτικές προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στις εταιρικές διαδικασίες.

Στην Ελλάδα, μόλις το 16% των εταιρειών εφαρμόζουν συγκεκριμένους στόχους και ποσοστώσεις όσον αφορά στην αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, ενώ ακόμη χαμηλότερο – μόλις 3% - είναι το ποσοστό των ελληνικών εταιρειών που καταγράφουν και μελετούν στοιχεία σχετικά με το χάσμα των αμοιβών ανδρών – γυναικών.

Ως σημαντικότερα  εμπόδια στην άνοδο των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας εντοπίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι κοινωνικο-πολιτισμικές νόρμες και στερεότυπα για το ρόλο των γυναικών, η κυριαρχούσα «αρρενωπή»/πατριαρχική κουλτούρα στην πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου και η έλλειψη ευέλικτων μορφών εργασίας. Στη χώρα μας, συγκεκριμένα, ως σημαντικότερα εμπόδια επισημαίνονται: η έλλειψη ευέλικτων μορφών εργασίας, οι κοινωνικο-πολιτισμικές νόρμες και στερεότυπα για το ρόλο των γυναικών, η έλλειψη εγκαταστάσεων και υποδομών για τη φροντίδα των παιδιών, η έλλειψη πολιτικών εξισορρόπησης εργασιακής και προσωπικής ζωής καθώς και η έλλειψη επαρκούς εργατικής νομοθεσίας.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Τα αποτελέσματα της ελληνικής και παγκόσμιας έρευνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ALBA: www.alba.edu.gr/News/Pages/News/Corporate%20Gender%20Gap%20Report%202010_2328.aspx.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Ζωή Κουρουνάκου (210 8964531, zkouroun@alba.edu.gr).

Αμεσα η προστασία και ανάδειξη των έργων Ακροπόλεως - λόφου Φιλοπάππου

"`Γαίας ατίμωσις συνέχεια` θα έγραφε σίγουρα ο Δημήτρης Πικιώνης για να περιγράψει την δραματική περιπέτεια που συνεχίζουν να υφίστανται το  `έργο αγάπης` των υπαίθριων διαμορφώσεων που αφιέρωσε στο πλέγμα Ακρόπολη-Φιλοππάπου και ο ίδιος ο λόφος, ο μεγαλύτερος και ωραιότερος ελεύθερος χώρος και μοναδικό δείγμα σημαντικού μεσογειακού βιότοπου στην πόλη", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

"Λίγο πολύ γνωστά αλλά σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα χρόνια δραματικά προβλήματα του ιστορικο-φυσικού πλέγματος αποτελούν προϊόν μιας παντελώς ανεπαρκούς και αναχρονιστικής πολιτικής, οι συνεχείς ζημιές της οποίας περιορίζονται κατά κάποιο τρόπο χάριν του αγώνα και των συνεχών πρωτοβουλιών των κατοίκων της περιοχής. Να απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα; - Χαρακτηρισμός του λόφου σαν οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου και μερική του περίφραξη, αντί της αιτούμενης θεσμικής του διασφάλισης σαν ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου. - Υπολείμματα μη αναστρέψιμων εγκαταστάσεων υπαίθριων καλλιτεχνικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. - Αλόγιστη είσοδος και κυκλοφορία οχημάτων σε τμήμα των λιθόστρωτων δρόμων του Δημήτρη Πικιώνη. - Παράνομες επεκτάσεις του εστιατορίου `Διόνυσος`, του οποίου αμφισβητείται ακόμη και η νομιμότητα, καθ`όσον σε γήπεδο του Δήμου Αθηναίων με κοινόχρηστο αρχικό προορισμό. - Καταστροφή του δαπέδου από φυσική πέτρα του δημόσιου χώρου στάθμευσης παρακείμενου στο «Διόνυσος». - Παράνομη κατασκευή πωλητηρίου αντιγράφων στο άκρο του λόφου. - Υπολείμματα βοηθητικών κατασκευών της περιόδου των έργων ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. - Απουσία συστήματος πυρόσβεσης και συστήματος άρδευσης του λόφου. - Σημαντική, διαχρονική, μείωση της φυτομάζας του λόγω ελλιπούς φροντίδας. - Πλήρης εγκατάλειψη, σε άθλιες συνθήκες συντήρησης, του εντευκτηρίου του Λουμπαρδιάρη, έργο Πικιώνη και μνημείο νεωτέρας αρχιτεκτονικής από το 1996, προστατευόμενο από την UNESCO.

Προφανώς δεν έγινε ακόμη αντιληπτό από πλευράς πολιτικής και πολιτικών ότι το σύμπλεγμα των έργων του λόφου Φιλοπάππου και της περιοχής έως την είσοδο της Ακρόπολης δεν συνιστά μόνο ένα από τα σπανιότερα δείγματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, λόγω της υψηλής πυκνότητας μνημείων της κλασικής και της νεώτερης ιστορίας μας, αλλά ένα σπάνιο δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος, βιότοπου πανίδας και χλωρίδας και ένας από τους μοναδικούς ελεύθερους χώρους υψηλής αισθητικής της Αθήνας, περιπάτου και αναψυχής, μνήμης και ανάτασης. Σίγουρα τους διαφεύγει ότι από τις διάσπαρτες αρχαιότητες και τα λαξεύματα στους βράχους έως το μνημειώδες αρχιτεκτόνημα τοπίου του Δημήτρη Πικιώνη και από το εντευκτήριο του Λουμπαρδιάρη - το `καφενείο` των πιο μαγικών τόπων συνάντησης της άλλοτε καλοκαιρινής Αθήνας, έτσι όπως περιγράφεται στο μυθιστόρημά "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" του Σεφέρη - έως τα 180 είδη χλωρίδας, ορνιθοπανίδας, εντόμων και ερπετών στα 700 περίπου στρέμματα περιπάτου που καλύπτει, συνιστούν ένα μοναδικότερα ελληνικά κομμάτια `τοπολογικού και ιστορικο-φυσικού περιβάλλοντος εμφανούς και εν ζωή μέσα στην πόλη`, το οποίο, ακριβώς γι’αυτό, χρήζει άμεσης προστασίας, θεσμοθετημένο πλέον σαν `ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο`. Όπως το επιβάλλει ο χαρακτήρας του και οι ανάλογες περιπτώσεις κατά την διεθνή εμπειρία.

Οι Θεματικές Ομάδες Πολιτισμού και Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων καλούν όλους τους πολίτες, Αθηναίους και μη, να απαιτήσουν την άμεση αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του λόφου Φιλόπαππου υπογράφοντας την σχετική έκκληση της Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια και το Δήμο Αθηναίων, στη διεύθυνση, με τα εξής αιτήματα: 1. Να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συντήρησης και προστασίας των διαμορφώσεων Ακροπόλεως - Φιλοπάππου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. 2. ΝA εφαρμοσθεί άμεσα η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του κλειστού από το 2005 καφενείου - αναπαυτήριου στου Λουμπαρδιάρη 3. NA επαναλειτουργήσει ως λιτό ελληνικό καφενείο όπως το οραματίστηκε ο δημιουργός του. 4. ΝA μπουν προστατευτικές μπάρες σε όλες τις εισόδους των χειροποίητων λιθόστρωτων και να εφαρμοστεί επιτέλους η απαγόρευση -από το 1996- της εισόδου αυτοκινήτων. 5. ΝA μπει επίσημη σήμανση για το κηρυγμένο ως Nεότερο Mνημείο έργο του Δημήτρη Πικιώνη"
.

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

«Υιοθέτησε έναν ηλικιωμένο», η εκστρατεία που εγκαινιάζει το Μιλάνο

Εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Υιοθέτησε έναν ηλικιωμένο» εγκαινιάζει ο δήμος του Μιλάνου με στόχο την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Ο δήμος θα ενισχύει με 200 ευρώ μηνιαίως τις οικογένειες που θα «υιοθετήσουν» έναν ηλικιωμένο.

Δεν πρόκειται για συγκατοίκηση, αλλά για οικογένειες που θα δεχθούν να μοιρασθούν σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας, το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό, περιπάτους τις ημέρες των γιορτών, εξόδους για κινηματογράφο ή για θέατρο, φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια και άλλα.

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες θα πρέπει να απαντούν σε σειρά ερωτήσεων και να υποβάλονται σε ειδικά τέστ από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Θα ακολουθεί η συνάντηση με τον ηλικιωμένο και αν η «χημεία» είναι καλή, θα ξεκινά η συναναστροφή.

Το πιλοτικό σχέδιο αυτής της ιδιαίτερης «υιοθεσίας», ακριβέστερα ανάθεσης (affido, στα ιταλικά), άρχισε πριν από δέκα χρόνια. Ο δήμος του Μιλάνου στοχεύει τώρα στην εξάπλωση της πρωτοβουλίας.

«Τα επίσημα στοιχεία, που διαθέτουμε, μάς λένε ξεκάθαρα ότι τα άτομα άνω των 65 χρόνων που συνεχίζουν να μένουν στο σπίτι τους ζουν καλύτερα και περισσότερα χρόνια» δηλώνει η σύμβουλος για την Κοινωνική Πολιτική Μαριολίνα Μογιόλι.

Ο δήμος του Μιλάνου με την πρωτοβουλία του επιβεβαιώνει ότι και από οικονομικής άποψης συμφέρει σαφώς περισσότερο να προωθείται ο θεσμός της ανάθεσης, παρά να χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικοί και δημοτικοί οίκοι ευγηρείας ή να προσλαμβάνονται νέοι κοινωνικοί λειτουργοί.
Η οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια ένα δραστήριο εθελοντικό σώμα.
Παράλληλα, 24% των κατοίκων της έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

«Η πραγματική πρόκληση είναι να συναντηθούν δημιουργικά τα δύο αυτά στοιχεία, συμβάλλοντας στο να γεφυρωθεί και το χάσμα των γενεών» γράφει η Corriere della Sera.

Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Σαν βγαίνει ο Χότζας στον Κονγκό...

Ο κληρικός Μπόμπο Ιμπραΐμ Μουμπάρακ, επικεφαλής ισλαμικού προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αφρική, πιστεύει ακράδαντα ότι το τουρκικό μοντέλο (αυτή η περίεργη μείξη δυτικής δημοκρατίας, μετριοπαθούς Ισλάμ και ελεύθερης αγοράς)
θα ήταν «ταμάμ» για τις αφρικανικές χώρες.

Ο Αμπντουλάχ- μπέη, δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ, φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα. Άλλωστε στην επίσκεψή του σε Κονγκό και Καμερούν, την πρώτη Τούρκου προέδρου εκεί, συνοδευόταν από 140 Τούρκους επιχειρηματίες. Των οποίων το βλέμμα έχει σαφώς στραφεί προς την Αφρική λόγω κρίσης. Ελπίζουν να πουλήσουν εκεί τα πάντα. Από απορρυπαντικά μέχρι τζιν. Επιδιώκουν να κλείσουν συμβόλαια για τα πάντα.

Από την κατασκευή αεροδρομίων και φραγμάτων μέχρι σπιτιών. Το 2001 οι τουρκικές εξαγωγές προς την Αφρική ήταν 1,5 δισ. δολάρια. Πέρυσι ξεπέρασαν τα 10 δισ.

Οι Αφρικανοί λοιπόν τους υποδέχονται με ενθουσιασμό (φωτό). Εξάλλου σουνίτες Τούρκοι αναστήλωσαν τζαμιά, μεντρεσέδες και σχολεία σε ολόκληρη τη Μαύρη Ήπειρο. Γνωρίζοντας ότι το κοινό θρήσκευμα φυσικά βοηθά στις μπίζνες.
Reblog this post [with Zemanta]

Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

Γνωρίστε καλύτερα την ΕΛΕΠΑΠ

Διαρκής στόχος είναι η στενή συνεργασία, ενημέρωση ευαισθητοποίηση με όλους τους αρμόδιους φορείς – Κυβέρνηση, Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση Κοινωνικούς παράγοντες για άμεσες δίκαιες και αποτελεσματικές θέσεις στα προβλήματα των παιδιών με κινητική αναπηρία. ...

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων - ΕΛΕΠΑΠ είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1937, έχει έδρα την Αθήνα και πέντε παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Γιάννενα, Βόλο και Αγρίνιο. Μέχρι σήμερα έχει φροντίσει πλέον των 100.000 παιδιών.

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου , φιλανθρωπικό σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο από το κράτους - ιδρύθηκε από ιδιώτες το 1937 με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Εγγύς Ανατολή, του υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών και είναι το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα που άνοιξε την πόρτα του για την περίθαλψη, την θεραπεία , την εκπαίδευση την αποκατάσταση παιδιών με κινητικές αναπηρίες από λίγων ημερών έως 16 ετών και από το 1987 στην επαγγελματική αποκατάσταση για ενήλικες από 18 και άνω.

Η ΕΛΕΠΑΠ Αφοσιωμένη στο έργο της παρακολουθεί , συμμετέχει και συνεισφέρει στις διεθνής εξελίξεις συμμετέχοντας ως ενεργό μέλος στη Διεθνή Εταιρεία Αποκατάστασης ,Rehabilitation International στο τμήμα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση RI ECA που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Forum EDF και στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανάλυσης Βάδισης για Ενήλικους και Παιδιά (European Society for Movement Analysis of Adult and Children ESMAC).

Η ΕΛΕΠΑΠ στα 70 χρόνια προσφοράς της έχει αγκαλιάσει περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία ( Εγκεφαλική παράλυση , ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις ) υποστηρίζοντας το κάθε βήμα εξέλιξης ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους. 1000 παιδιά σε ημερησία βάση σε πανελλαδικό επίπεδο συμμετέχουν στα θεραπευτικά, συμβουλευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ.

Το επιστημονικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό των 250 ατόμων συνθέτει μια ομάδα η οποία μπορεί να παρέχει ένα συνολικό και σφαιρικό αποκαταστασιακό έργο στα 6 Παραρτήματα Ημερήσιας φροντίδας στην Αθήνα Θεσσαλονίκη , Χανιά Ιωάννινα, Βόλο , Αγρίνιο. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν και υποστηρίζονται 6 Ειδικά δημόσια Νηπιαγωγεία 7 Ειδικά Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και 1 Γυμνάσιο.

Η ΕΛΕΠΑΠ υποστηρίζει όλα τα παιδιά με οποιαδήποτε μορφή κινητικής αναπηρίας ανεξάρτητα της βαρύτητας αλλά και του κοινωνικό οικονομικού επιπέδου της οικογένειας. Παιδιά με :

Εγκεφαλική Παράλυση,
Εγκεφαλική δυσλειτουργία,
Σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα ,
Δυσπλασίες
Κρανιο εγκεφαλικές κακώσεις
Κακώσεις Νοτιαίου μυελού
Μυοπάθιες,

βρίσκουν την απαραίτητη υποστήριξη. Η ΕΛΕΠΑΠ με τη διεπιστημονική σφαιρική της προσέγγιση αντιμετωπίζει τα συνοδά προβλήματα της κινητικής αναπηρίας όπως αυτά του λόγου, νόησης , όρασης, ψυχοσυναισθηματικής προσαρμογής .

Η αποκαταστασιακή πρόοδος καθορίζεται , υποστηρίζεται και παρακολουθείται από την διεπιστημονική ομάδα η οποία αξιολογεί και θέτει μικροπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους νέους θεραπευτικούς, ψυχοκοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, προσωπικούς ακόμα και επαγγελματικούς στόχους.
Η Ιατρική ομάδα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλα τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και αποτελείται από Ορθοπεδικό Παιδίατρο Αναπτυξιολόγοι, Παιδονευρολόγο , Ωτορινολαρυγγολόγο, Οφθαλμίατρο, Οδοντίατρο κλπ.

Το κέντρο Ανάλυσης βάδισης εντοπίζει και τεκμηριώνει προβλήματα βάδισης σε παιδιά και ενήλικες , αξιολογεί τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων συνδυάζοντας την κλινική εξέταση , τη σωματομετρική ανάλυση την ανάλυση στατικής ισορροπίας και του Μυικού έργου Ισχύος.

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αποκατάστασης Αναπήρων

ΕΛΕΠΑΠ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Διεύθυνση: Κόνωνος 16, 11634 Αθήνα
Τηλ: 7228360, 7233860, 7212780 Fax: 7228380

e-mail:elepap@otenet.gr    www.elepap.gr

Alpha Bank: IBAN GR06 0140 1150 1150 0200 2005 795
Eθνική Τράπεζα: IBAN GR81 0110 1390 0000 1394 8006 484
Citibank: IBAN GR07 0840 1270 0000 0550 7093 398 ...

Εσείς ξέρετε την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό ;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό γιορτάστηκε (;)ι στις 2 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση γι αυτήν τη διαταραχή. Δυστυχώς η δημοσιότητα ήταν ελάχιστη και έτσι δεν έγινε ευρύτερα γνωστή η μέρα. Από το καλό blog http://i-diadromi.blogspot.com/  πήραμε ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύπουμε:

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή, που συνήθως διαρκεί για το σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου και "πλήττει" περισσότερο τα αγόρια, καθώς αυτά έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν απ ο τι τα κορίτσια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική εξέταση και βοήθεια σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει, μεταξύ άλλων, έλλειψη έλλειψη έντονου χαμόγελου ή άλλων εγκάρδιων εκφράσεων χαράς από την ηλικία των έξι(6) μηνών και μετά, έλλειψη βρεφικής ομιλίας έως δώδεκα (12) μηνών, αδυναμία σχηματισμού λέξεων έως δέκα έξι (16) μηνών κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες σε διάφορους εξειδικευμένους φορείς και οργανώσεις, όπως είναι, π.χ.., η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων τηλ: 210-32.16.550 και η οργάνωση Αυτισμός - Ασπεργκερ Ελλάς τηλ: 210-67.28.181. Από 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...