Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ;


Ρεπορτάζ στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης 
που κινδυνεύει να κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων
 Εικόνες από τον κόσμο των τυφλών, τα όνειρα τους αλλά και τους εφιάλτες τους θα μεταδώσουν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 23:45 στο Mega.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δημοσιογράφοι Αλίκη Γεωργίου, Βίκυ Καραβάλτσιου και ο οπερατέρ Γιάννης Σαρηγιάννης έζησαν τρεις μέρες στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης η οποία κινδυνεύει να κλείσει, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι τυφλοί της Βορείου Ελλάδας δεν θα έχουν ένα χώρο για να μάθουν γράμματα και να εκπαιδευτούν για να ζήσουν αυτόνομοι στην κοινωνία.
Νέοι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί ή που τυφλώθηκαν από ένα ιατρικό λάθος, ένα ατύχημα ή μια αρρώστια, μιλούν στους «Πρωταγωνιστές» για τον δικό τους κόσμο που σε αντίθεση με ότι θα νόμιζαν οι περισσότεροι βλέποντες τα έχει όλα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ο έρωτας λοιπόν, ο αθλητισμός, η εργασία, η μόρφωση, η διασκέδαση, πρωταγωνιστούν στην εκπομπή της Κυριακής στο Mega.
Μεταξύ άλλων μιλούν:
-          Ο Βασίλης Χαροκόπος που έχασε την όρασή του στα 13 του από κυνηγετικό όπλο αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να παντρευτεί με τη βλέπουσα Σαλώμη με την οποία έχουν έναν γιο.
-          Η 30χρονη Μάρθα που έχασε το φως της πριν 4 χρόνια - ύστερα από αφαίρεση όγκου στο κεφάλι – προτρέπει και τελικά πείθει τον Σταύρο Θεοδωράκη να σφραγίσει τα μάτια του και να την ακολουθήσει σε μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
-          Η Φανή που πριν 23 χρόνια υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη στο οπτικό της νεύρο όταν μπήκε βρέφος στη θερμοκοιτίδα. Τη δεκαετία του ’70, η Βόρεια Ελλάδα κυρίως, είχε πολλά τέτοια «θύματα» λόγω της απειρίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η Φανή κατάφερε να αλλάξει τη ζωή της, όταν στα 19 της άφησε το χωριό της για να μπει στη Σχολή και να μάθει γραφή κι ανάγνωση.
-          Η Βασούλα που κατάγεται από την Αλβανία και πηγαίνει Ε’ Δημοτικού. Παρακολουθεί ανελλιπώς «Τα μυστικά της Εδέμ» και θέλει να γίνει τραγουδίστρια.
-          Η Αθηνά, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ, μια από τους δύο τυφλούς της Ελλάδας που έχει επιλέξει να κυκλοφορεί με σκύλο – οδηγό, τη Σίσσυ. 
 «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 στις 23:45 στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...