Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ο Ολυμπος ανεύρεσης μοσχεύματος



Μια ανθρώπινη αλυσίδα, είκοσι παιδιά (ηλικίας 17 έως 23 ετών) που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και εκατό δότες, αιματολόγοι, ορειβάτες, αθλητές και μέλη της αποστολής που κατέκτησε πριν από έξι χρόνια την κορυφή του Εβερεστ στο Θιβέτ βάζουν στόχο να στήσουν τη σημαία του εθελοντισμού στα 2.918 μέτρα του Ολύμπου.

Σκοπός της τριήμερης εξόρμησης (18-20 Ιουνίου) στο βουνό των θεών είναι να ανεβεί ψηλά... στη συνείδηση της κοινωνίας το μήνυμα «γίνε και εσύ εθελοντής δότης, δώρισε αίμα, μυελό των οστών, ομφάλιο αίμα».

Ολα αυτά, όταν η χώρα μας είναι ουραγός σε εθελοντές δότες μεταξύ των Ευρωπαίων-δυστυχώς μόνο 22.000, όταν στην Κύπρο ξεπερνούν τους 110.000.

Από 18 έως 20 Ιουνίου ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία προωθεί την ιδέα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς. Οπως τονίζει ο Κώστας Τσιβελέκας, πρόεδρος του ΑΟΣ: «Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι υπεύθυνη στάση ζωής, έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς και στήριξης του συνανθρώπου μας».

Οταν η Δέσποινα ήταν δύο μηνών εμφανίστηκαν κάποια ανησυχητικά σημάδια. Οι γιατροί του Παίδων διέγνωσαν λευχαιμία. Το μωράκι ξεκίνησε εξετάσεις, θεραπείες και πήγαιν'-έλα στο «Αγία Σοφία». «Η πρώτη της μεταμόσχευση έγινε όταν ήταν οκτώ μηνών», μας λέει η Α.Τ., μητέρα της γλυκύτατης πιτσιρίκας. «Βρέθηκε δότης στη Γερμανία. Ολα πήγαιναν καλά. Επειτα από έξι μήνες υποτροπίασε η κατάσταση. Ακολούθησε θεραπεία, είχαμε μετακομίσει στο νοσοκομείο. Από την αρχή πάλι για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση εκ νέου. Πριν από τέσσερις μήνες βρέθηκε μόσχευμα, ομφαλοπλακουντιακό αίμα από δημόσια τράπεζα στη Γαλλία. Δόξα τω θεώ όλα πήγαν και πάνε καλά. Θα περιμένουμε να περάσει ο καιρός για να ησυχάσουμε. Ευχαριστούμε τον άνθρωπο που μας βοήθησε, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου. Αν και οι ανάγκες είναι πολλές και οι θέσεις λίγες, εκείνοι κάνουν ιερό αγώνα για τον άνθρωπο. Τους ευχαριστούμε».

Μαθητής αθλητικού Γυμνασίου ήταν ο Αντώνης, όταν εντελώς τυχαία πέρυσι τον Ιούνιο πήγε μια μέρα για εξέταση αίματος, μαζί με τον αδελφό του Βαγγέλη και τη μητέρα του τη Μαρία. «Κάτι εμφάνισαν οι εξετάσεις του», μας λέει ο πατέρας του Μιχάλης Παπαδόπουλος. «Πήγαμε στο "Αγία Σοφία". Ο γιατρός Αντώνης Καταμης έκανε ανάλυση μυελού των οστών και διαπιστώθηκε τρισομοία στο χρωματόσωμα 8, μια σπάνια αρρώστια των ενηλίκων, το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Κινητοποιήθηκε όλη η ομάδα, ο διευθυντής των μεταμοσχεύσεων, ο κύριος Γραφάκος. Θεραπεία άλλη δεν άντεχε ο οργανισμός του. Επειτα από έξι μήνες αγωνίας και ταλαιπωρίας, ανυπέρβλητων εμποδίων από την ελληνική γραφειοκρατία, βρέθηκε δότης από Ιταλία. Ηταν ένας άγγελος θεού, δεν ξέρω εάν ήταν άντρας ή γυναίκα. Του είμαστε ευγνώμονες. Εσωσε το παιδί μας».

Εναν χρόνο μετά ο Αντώνης βλέπει διαφορετικά τη ζωή. Ξανάρχισε να αθλείται, παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα τον Ολυμπιακό, στο σχολείο του διαπρέπει. Οικογενειακώς στις 18 Ιουνίου θα ανηφορίσουν στον Ολυμπο, στην εκστρατεία ενημέρωσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Η αποστολή ξεκινά από το Καλλιμάρμαρο, μεταβαίνει στο καταφύγιο Σταυρός στα 1.100 μέτρα, την επομένη αναχωρεί για τη θέση Πριόνια στα 1.060 μέτρα, μετά για το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.060 μέτρα, ακολουθεί ανάβαση στην κορυφή Μύτικας 2.918 μέτρα μέσω Σκάλας, κατάβαση, πέρασμα του φαραγγιού Ενιπέα και επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, ξενάγηση στο Δίον και επιστροφή. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...