Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΛΕΙΝΕΙ !!

* Τα ατομα με προβληματα ορασης χανουν το σπιτι τους!!
* Οι οικοτροφοι και μαθητες στερουνται βασικα ειδη διατροφης!!
* Στερουνται φροντίδας, περίθαλψη, εκπαίδευσή, επαγγελματική κατάρτισή
και αποκατασταση!!
* Τα ασφαλιστικα ταμεια,οι λογαριασμοι και οι προμηθευτες παραμενουν απληρωτοι!!
* Οι εργαζομενοι ειναι απληρωτοι εδω και 5 μηνες και βρισκονται σε επισχεση εργασιας!!
* Το Διοικητικο Συμβουλιο του Ιδρυματος στερειται Προεδρου και Γ.Γραμματεα!!

Μια κοινωνία που θέλει να λέγεται ευνομούμενη, κοινωνία δικαίου και προώθησης των ίσων ευκαιριών και της δια βίου μάθησης, «κλείνει» τα μάτια της μπροστά στο πρόβλημα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Το ιστορικό ίδρυμα της πόλης που από το 1947, σε μια μεταπολεμική και διαλυμένη Ελλάδα, άρχισε και συνεχίζει να εκπαιδεύει, να φιλοξενεί και να στηρίζει άτομα με προβλήματα όρασης, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα (όπως δηλώνει η επωνυμία) αλλά και από όποιες άλλες περιοχές της χώρας προέρχονται κι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της. Το Ίδρυμα φιλοξενεί το ειδικό νηπιαγωγείο τυφλών, το ειδικό δημοτικό σχολείο ενώ λειτουργεί οικοτροφείο σε 24ωρη βάση, για να φιλοξενήσει παιδιά που έρχονται από περιοχές χωρίς ευκαιρίες με όνειρα και πείσμα να βρουν το δρόμο τους, ζώντας προσφέροντας και όχι ζητώντας.
Στη Σχολή Τυφλών, 30 εσωτερικοί και 40 εξωτερικοί οικότροφοι εκπαιδεύονται καθημερινά να μετακινούνται στην πόλη με το λευκό μπαστούνι, να περιποιούνται τον εαυτό τους, να φροντίζουν το σπίτι τους, να μαγειρεύουν. Κι όλα αυτά παράλληλα με τα μαθήματά τους, τις ξένες γλώσσες, τη μουσική, την άθληση. Εδώ κι 63 χρόνια, άτομα χωρίς όραση, έμαθαν μέσα στη σχολή να «βλέπουν» τον κόσμο και τη ζωή τους μέσα από τα μάτια της γνώσης. Έμαθαν να αγαπούν τη λογοτεχνία και την ποίηση μέσα από κείμενα σε Braille που παρέχει η βιβλιοθήκη και τον πολιτισμό μέσα από το άγγιγμα αντιγράφων αρχαίων γλυπτών και πινάκων σύγχρονων ζωγράφων που έγιναν από συνεργασία της Σχολής με το αρχαιολογικό και το κρατικό μουσείο.
Πιστεύεται ότι στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες η προστασία της αναπηρίας πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει την αναπηρία με …. αναπηρία. Με πενιχρούς προϋπολογισμούς και με σχέση κόστους - όφελους κι ανταποδοτικότητα. Γιατί το ακούσαμε κι αυτό. Επιχείρηση κερδοφόρα η αναπηρία, δηλαδή. Απαντάμε σε όλους όσους δεν ξέρουν, λοιπόν, ότι η ανταποδοτικότητα του ιδρύματος αντικατοπτρίζεται στις ζωές όσων πέρασαν, εκπαιδεύτηκαν, γαλουχήθηκαν με αρχές κι αξίες κι εντάχθηκαν ισότιμα στην κοινωνία. 
Το οικονομικό έλλειμμα της Σχολής Τυφλών συνεχώς μεγαλώνει και το χειρότερο είναι ότι διέξοδος δεν φαίνεται πουθενά. Το Ίδρυμα κινδυνεύει να κλείσει και μαζί με αυτό και οι ίσες ευκαιρίες στη γνώση και την απασχόληση που σηματοδοτεί ο 21ος αιώνας. Γιατί δυστυχώς, άμεσα πληττόμενοι από αυτή την κατάσταση είναι τα ίδια άτομα με προβλήματα όρασης που δικαιούνται τις καλύτερες υπηρεσίες από ένα Ίδρυμα που αφουγκράζεται τις ανάγκες τους κι ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...