Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τέλος στον παιδικό σεξουαλικό τουρισμό

Image via Wikipedia

UNICEFΗ UNICEF συνεχάρη τη βιομηχανία τουρισμού και φιλοξενίας της Νοτίου Αφρικής για τη σημαντική της δέσμευση να θέσει τέλος στον παιδικό σεξουαλικό τουρισμό , καθώς ηγετικά στελέχη της υπέγραψαν τον Τουριστικό Κώδικα Δεοντολογίας για την Παιδική Προστασία που έχει στόχο να προστατέψει τα παιδιά και να γίνει πρότυπο ορθής πρακτικής και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, που ξεκινά την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Η Νότια Αφρική έχει θεσπίσει νόμους που ενισχύουν την ποινικοποίηση της χρήσης παιδιών στην πορνεία και πήρε μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας τους κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρόλο που ο παιδικός σεξουαλικός τουρισμός δεν σχετίζεται σημαντικά με τη Νότια Αφρική ως τουριστικού προορισμού, τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και οι μεγάλες ανισότητες δείχνουν πως δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη χώρα διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής ή άλλης μορφής εκμετάλλευσης. Ντόπιοι, άλλα και ξένοι τουρίστες, μπορεί με ή χωρίς να το γνωρίζουν να εμπλακούν σε μορφές παιδικής εκμετάλλευσης.

Η UNICEF και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας παρείχαν τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότησαν την πρωτοβουλία να υποστηριχθεί η οργάνωση Υγιούς Εμπορίου & Τουρισμού Νοτίου Αφρικής (FTTSA) σε προετοιμασία της εφαρμογής του Κώδικα. Δεκατέσσερις οργανισμοί της ταξιδιωτικής, ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας της Νοτίου Αφρικής έδωσαν την υποστήριξή τους στον Κώδικα μεταξύ των οποίων οι: 
AVISHertzBudget και, οι Sun InternationalΞενοδοχεία Radisson & Protea και Tourvest, που υπέγραψαν τον Κώδικα για να εξασφαλίσουν πως οι τουριστικές εγκαταστάσεις δεν θα γίνουν καταφύγιο για εγκλήματα κατά των παιδιών.

Η υπογραφή του Κώδικα συνδέεται επίσης με μια ευρύτερη πανεθνική επικοινωνιακή εκστρατεία της UNICEF με τίτλο "Ας Δώσουμε Κόκκινη Κάρτα στην Παιδική Εκμετάλλευση", που έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και μετά τη λήξη του. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες θα βρουν το σχετικό υλικό στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και στα τουριστικά γραφεία.

Ο Τουριστικός Κώδικας Δεοντολογίας για την Παιδική Προστασία είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε πρώτα στην Ταϊλάνδη αλλά επίσης και στην Κένυα. Έχει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ και πολλών κρατών.

Μέχρι σήμερα σχεδόν 1.000 εταιρείες σε 35 χώρες έχουν υπογράψει τον Κώδικα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις που τον υπογράφουν αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να ακολουθήσουν τα παρακάτω μέτρα σε διαρκή βάση: 1. Εδραίωση ηθικής επιχειρηματικής πολιτικής σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. 2. Εκπαίδευση προσωπικού στις χώρες προέλευσης και προορισμού. 3. Εισαγωγή ρητρών σε συμβόλαια με προμηθευτές, δηλώνοντας αμοιβαία αποκήρυξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. 4. Παροχή πληροφόρησης στους ταξιδιώτες (π.χ. σε φυλλάδια, αφίσες, βίντεο στις πτήσεις, αποκόμματα εισιτηρίων, ιστοσελίδες κ.λπ.). 5. Παροχή πληροφόρησης σε τοπικά πρόσωπα «κλειδιά» σε τουριστικούς προορισμούς. 6. Υποβάλλουν αναφορά σε ετήσια βάση.

Η συμβολή της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η UNICEF τονίζει πως στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν αθώοι παρατηρητές. Η αποτελεσματική παιδική προστασία είναι δυνατή μόνο όταν όλα τα κοινωνικά στρώματα κινητοποιούνται. Μαζί πρέπει να δείξουμε μηδενική ανοχή στην παιδική εκμετάλλευση, όχι μόνο στη Νότια Αφρική, αλλά να κάνουμε κάθε τουριστικό προορισμό ασφαλή για τα παιδιά.

Τατιάνα Ρόκου

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...