Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Διακοπές με συνείδηση

O συνδυασμός των λέξεων «εργασία» και «καλοκαίρι» δεν ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστος. Ωστόσο τέσσερις βετεράνοι εθελοντές διαφωνούν και μιλούν στο ΒΗΜagazino για τη χαρά της προσφοράς, των γνωριμιών και της μύησης σε νέους πολιτισμούς μέσω καλοκαιρινών προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας.
Η Κλεοπάτρα Γιούσεφ εργάζεται ως πολιτική επιστήμων και ειδικεύεται σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Επί σειρά ετών εργαζόταν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Επιστρέφοντας από τον τελευταίο της προορισμό αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα ξανά: «Σκέφτηκα να κάνω αίτηση για εθελοντική εργασία στην Αίγυπτο γιατί με ενδιέφερε το ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων γυναικών. Απευθύνθηκα λοιπόν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ANCE (Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας) και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα “Eυρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕΕΥ)”» μας λέει η 27χρονη Κλεοπάτρα.
Το Πρόγραμμα ΕΕΥ δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών να λάβουν μέρος μεμονωμένα ή σε ομάδες σε μια εθελοντική δραστηριότητα σε κάποια χώρα του εξωτερικού για διάστημα από 2 ως 12 μηνών η οποία ωφελεί το κοινό συμφέρον, όπως η ενασχόληση με θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αλλά και σχετικά με τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Εξοδα συμμετοχής δεν υπάρχουν. Τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαιδευτικών σεμιναρίων καθώς και ένα μικρό επίδομα καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση». «Από εξοπλισμό το μόνο που χρειάζεσαι είναι η καλή σου διάθεση, μία βαλίτσα και λίγη τρέλα. Μέσω του ΕΕΥ ταξίδεψα στην περιφέρεια της El Minia (Ανω Αίγυπτος) και γενικά είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου. Εκεί ασχολήθηκα με προγράμματα εκμάθησης γλωσσών σε νέες και νέους και έκανα σεμινάρια σε γυναίκες, πώς να γράφουν βιογραφικά σημειώματα, συνεντεύξεις κτλ. Ιδιαίτερα χρήσιμη εμπειρία, που με δίδαξε πολλά, ειδικά σε σχέση με διάφορα πολιτιστικά θέματα» λέει στο ΒΗΜagazino η Κλεοπάτρα Γιούσεφ.
Ο Ανδρέας Παρασκευάς έχει σπουδάσει μάρκετινγκ, ενώ σήμερα εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών. Επειτα από ένα εξάμηνο Erasmus στο εξωτερικό απευθύνθηκε σε ΜΚΟ όπως η ΕΛΙΞ και η AEGEE προκειμένου να ξαναβρεθεί στο εξωτερικό αλλά και για να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές του ελληνικού περιβάλλοντος. Ενα τυπικό workcamp (όπως ονομάζεται το πρόγραμμα διακοπών εθελοντικής εργασίας) των οργανώσεων αποτελείται συνήθως από μία ομάδα περίπου 15 εθελοντών μαζί με τους ομαδάρχες. Οι εθελοντές εργάζονται πάνω σε ένα αντικείμενο για έξι ώρες την ημέρα, ενώ περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία, τη φύση και το περιβάλλον. Για τα συγκεκριμένα προγράμματα της ΕΛΙΞ και της AEGEE απαιτείται ένα ποσό συμμετοχής της τάξεως των 100 ευρώ, ενώ ο εθελοντής καλείται να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του. «Με την ΕΛΙΞ έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ με την AEGEE σε πολλά events στην Ευρώπη. Μπορεί να είναι από ένα Σαββατοκύριακο αναδάσωσης στην Ολυμπία μέχρι και ένα εξάμηνο εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό» επισημαίνει ο Ανδρέας Παρασκευάς.
Πριν από επτά χρόνια o Ανδρέας συμμετείχε μέσω ενός workcamp και στο Kayafest, ένα φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας, που ακόμη το θυμάται με νοσταλγία. «Στο χωριό Λεβίσι, στη Μάκρη της Μικράς Ασίας, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πάνω από 3.000 Ελληνες και Τούρκοι. Τα βράδια, όταν ο καυτός ήλιος έπεφτε, παντού υπήρχαν πηγαδάκια ανθρώπων που μιλούσαν για τη μουσική, τη θρησκεία, για το παρελθόν και το μέλλον. Οι φιλίες που κάναμε κρατούν ακόμη. Και όλοι όσοι ήμασταν παρόντες κρατάμε τις πιο ζεστές αναμνήσεις από τις ημέρες αυτές» μας λέει. Το τελευταίο workcamp του Ανδρέα ήταν στο Δασικό Χωριό Κέδρος στην Ηπειρο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του ετήσιου Τζουμέρκα Art Festival, ενώ εφέτος τον Ιούλιο θα βρίσκεται στην Τήνο, όπου θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα διάνοιξης - συντήρησης μονοπατιών του Δήμου Εξωμβούργου. «Νομίζω ότι με αυτά τα προγράμματα μπορεί κανείς να βρει έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών που του ταιριάζει. Ενα πρόγραμμα στην Ελλάδα θα τον κάνει να γνωρίσει εις βάθος μια περιοχή της χώρας που πιθανόν να μην είχε επισκεφθεί διαφορετικά. Από την άλλη, οι διακοπές εθελοντικής δράσης στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία ζωής που θα του μείνει αξέχαστη» λέει ο Ανδρέας.
Η Γεωργία Μπεκριδάκη είναι απόφοιτος κοινωνιολογίας και σήμερα εργάζεται ως συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ANCE. «Στα 23 μου ήρθα σε επαφή με το πρόγραμμα EVS χάρη στο οποίο θα μπορούσα να κάνω εθελοντική εργασία σε χώρα του εξωτερικού. Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά και ήθελα πολύ να ταξιδέψω στο εξωτερικό όχι ως τουρίστρια αλλά με τρόπο που θα μπορούσα να ενταχθώ στην τοπική κοινωνία» μας λέει. Οι δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί κάποιος να ασχοληθεί στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας ποικίλλουν: «Το δικό μου project ήταν σχετικό με την τέχνη, δουλεύαμε μαζί με τους άλλους εθελοντές σε μια γκαλερί που φιλοξενούσε έργα νέων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Επιπλέον διοργάνωσα ένα θεατρικό εργαστήρι σε παιδιά του λυκείου και ανεβάσαμε μία παράσταση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα» θυμάται η Γεωργία Μπεκριδάκη.
H Σοφία Πολυχρονοπούλου είναι 29 χρόνων. Εχει σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ σήμερα σπουδάζει παιδαγωγικά και συνεργάζεται με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Θεωρώ ότι μέσα από τον εθελοντισμό μπορεί κανείς να προσφέρει αυτό που έχει μέσα του πάνω σε ζητήματα όπου οι πολιτικές των κυβερνήσεων είναι ανεπαρκείς όπως, για παράδειγμα, το περιβάλλον ή τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας» υποστηρίζει. Αν κάποιος δεν είναι μέλος της ΜΚΟ, χρειάζεται να προσκομίσει το ποσό των 120 ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποιο από τα καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Το ποσό αυτό καλύπτει την ετήσια συνδρομή του εθελοντή στην οργάνωση αλλά και τη μετακίνηση και τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των θερινών προγραμμάτων.
«Την τελευταία φορά πήγα μέσω του workcamp στον πανέμορφο και μαγευτικό Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Η εργασία συνίστατο στον καθαρισμό και στην ανακατασκευή της πλατείας Χατζίνη και των καλντεριμιών με θέα στις πλαγιές του Πηλίου και στο γαλάζιο του Παγασητικού. Το απόγευμα πηγαίναμε στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου είχαμε περίπτερο με υλικό του Δικτύου Μεσόγειος SOS και ενημερώναμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τη δική μας παρουσία και για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα» μας λέει η Σοφία.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των εθελοντικών προγραμμάτων η Σοφία συγκαταλέγει το πνεύμα ομαδικότητας που προκύπτει από τη συνεργασία με τους υπόλοιπους εθελοντές, την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τη χαρά της συνεισφοράς, αλλά και την ευκαιρία να αισθανθεί κάποιος μέλος της τοπικής κοινωνίας αντί για κοινός τουρίστας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.ance-hellas.org, www.elix.org.gr, www.aegee.org και www.medsos.gr
Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino, τεύχος 504, σελ. 94-96, 13/06/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...