Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

10ο Freedom Drive: Ανεξάρτητη διαβίωση για τους Έλληνες ΑμεΑ

Ένδεκα νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια φυσιολογική ζωή εκπροσωπούν την χώρα μας από 9 ως 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο όπου διοργανώνεται φέτος το 10ο Freedom Drive


Μια διαφορετική -αλλά σε κάθε περίπτωση ισχυρή-  εντεκάδα νέων Ελλήνων πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας για πρώτη φορά σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Εφέτος, στο 10ο Freedom Drive, την πανευρωπαϊκή συνάντηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, θα συμμετέχει επισήμως και ελληνική αποστολή.

Έντεκα νέοι άνθρωποι που τύποις εντάσσονται στην κατηγορία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας, τύφλωσης, κώφωσης, ψυχικές νόσους και νοητική καθυστέρηση) αλλά επί της ουσίας ελάχιστα διαφέρουν από όλους τους συνομηλίκους τους, κάνοντας όνειρα για μια φυσιολογική ζωή, σπουδές, κοινωνικότητα, έρωτα, οικογένεια αποτελούν την εθνική «εντεκάδα» με αρχηγό τον ειδικευόμενο ψυχίατρο του «Αττικόν», κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο – γνωστός ως ο σηµαιοφόρος µε τη νωτιαία µυϊκή ατροφία στο Κορωπί το 2003.

«Πρόκειται περισσότερο για μια φιλοσοφία ζωής και όχι για μια τυπική συμμετοχή», είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, το μεσημέρι της Δευτέρας, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στο Στρασβούργο, οι Έλληνες εκπρόσωποι -που είναι φοιτητές, άτομα με διδακτορικά και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς- στόχο έχουν να πληροφορηθούν όσα ισχύουν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και κοινωνικής αντιμετώπισης ώστε να προσπαθήσουν να εφαρμοστούν τα αντίστοιχα και στη χώρα μας.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα άλλο από το δικαίωμα στη ζωή και τα κοινωνικά δικαιώματα. Λείπε η κατάλληλη νομοθεσία κι οι υπηρεσίες αλλά λείπε και η κατανόηση και η αλληλεγγύη από το συνάνθρωπο» είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Το ίδιο επισήμανε και στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρέστη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, δηλαδή να βοηθήσει στην βελτίωση της ζωής τους. «Πιο ανοιχτό υπουργό από μένα δεν θα βρείτε. Τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι ψηλά στην ιεραρχία της ατζέντας του Υπουργείου.

Τα έχουμε ήδη πει με τον κ. Κυμπουρόπουλο αλλά θα έχουμε και στο μέλλον συναντήσεις και συνεργασία», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι  με την επιστροφή της ομάδας από το Στρασβούργο θα τεθούν νέες βάσεις για να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή που θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο Στρασβούργο για τον εορτασμό της 10ης επετείου του «Strasbourg Freedom  Drive» πέραν της συμμετοχής της στην κεντρική πορεία θα συμμετέχει ακόμη σε συναντήσεις με Μέλη του ΕΚ, αλλά  και στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΕΝΙL).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...