Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία


Παρέμβαση Αυγενάκη προς Στουρνάρα
Τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ζητά με... κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιβαρύνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία.

Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία αποτυπώνονταν σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές Στατιστικές Μελέτες και προ οικονομικής κρίσης. Μετά από τρία και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο τις επιπτώσεις της κρίσης, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων κοινωνικών κριτηρίων και η χορήγηση του επιδόματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με αναπηρία και οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

«Στον καθορισμό εισοδηματικού κριτηρίου», επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας, συνυπολογίζοντας ότι το κόστος αυτό βαίνει αυξανόμενο λόγω της συρρίκνωσης των δομών του κοινωνικού κράτους. Εξυπακούεται ότι οποιοδήποτε επίδομα αναπηρίας (προνοιακό, εξωϊδρυματικό, διατροφικό κ.λπ.) δεν αποτελεί εισόδημα (βάσει και πρόσφατης εγκυκλίου της Γ.Γ. πληροφοριακών συστημάτων) και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος. Επιπλέον σε περίπτωση καθορισμού ανώτατου ύψους περιουσιακών κριτηρίων, όπως και επιφάνειας ακινήτου, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αναπηρίας (π.χ. αύξηση του ύψους επιφάνειας ακινήτου για άτομα με βαριά κινητική αναπηρία κ.λπ).»

«Ειδικά για άτομα που η ζωή τους εξαρτάται από μηχανική υποστήριξη ή έχουν αδυναμία μετακίνησης αποδεδειγμένα, σύμφωνα με γνωμάτευση αναπηρίας σε ισχύ, και για άτομα με αναπηρία που κατοικούν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλη χρονική περίοδο (γεωγραφικά κριτήρια) είναι αναγκαία η χορήγηση του επιδόματος ανεξαρτήτως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιβαρύνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία είναι αναγκαίο να εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και η επαναφορά του συστήματος που ίσχυε προ ετών για την καταβολή του, βάσει κριτηρίων όπως εισοδηματικά, ύψος ακίνητης περιουσίας, επιφάνεια ακινήτου, τοποθεσία κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...