Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνική καινοτομία για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα!

Εξαπλώνεται στις ελληνικές παραλίες, ο μηχανισμός Seatrac, η ειδική ράμπα που επιτρέπει στα άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαμβάνουν τη θάλασσα.


Οι δημιουργοί της έχουν κατοχυρώσει την πατέντα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ ήδη έχουν γίνει επαφές με τη Γαλλία και την Κροατία για την τοποθέτηση του Seatrac. Παράλληλα, αυτή την περίοδο εργάζονται για την αναβάθμιση του μηχανισμού, ώστε να εξυπηρετεί και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 10 μηχανισμοί στην Ελλάδα, αλλά και 3 στην Κύπρο. Το «Seatrac» αποτελείται από μία ράμπα πρόσβασης μήκους περίπου 15 μέτρων, ένα κάθισμα κινούμενο με ηλιακή ενέργεια κι ένα αδιάβροχο τηλεχειριστήριο.

Η ιδέα για την κατασκευή του ανήκει στον περιφερειακό σύμβουλο δυτικής Ελλάδας και χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου Γεράσιμο Φεσσιάν ο οποίος αναζητούσε λύση στο πρόβλημα της πρόσβασης στη θάλασσα. «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τέτοια συσκευή πουθενά στον κόσμο», αναφέρουν οι δημιουργοί της.

Τον μηχανισμό «Seatrac» έχει σχεδιάσει, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βασίλειου Κωστόπουλου, ερευνητική ομάδα από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, που αναλαμβάνει διεθνή projects αεροναυπηγικής και αεροδυναμικής και συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες, όπως την Airbus.

Οι άνθρωποι πίσω από το Seatrac, οι Γεώργιος Σωτηριάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ιγνάτιος Φωτίου, υποψήφιος διδάκτορας του Παν. Πατρών έχουν πλέον συστήσει την εταιρεία τεχνοβλαστό ΤΟΒΕΑ.

Ο κ. Φωτίου παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει 5 χρόνια το διδακτορικό του, που αφορά τη χρήση της νανοτεχνολογίας σε διαστημικό εξοπλισμό, λόγω της αφοσίωσης στην ΤΟΒΕΑ.

«Όταν ασχολείσαι με κάτι τόσο εξειδικευμένο, χάνεις την ανθρώπινη επαφή. Αυτό με κέρδισε στο Seatrac. Eίναι ωραίο να βλέπεις ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου και συνάνθρωποί σου ωφελούνται ουσιαστικά», λέει στο GoodNews ο κ. Φωτίου. «Κατά την περσινή θερινή περίοδο, υπολογίσαμε ότι έγιναν έως και 1.000 χρήσεις των μηχανισμών που εγκαταστήσαμε. Γνωρίζουμε περίπτωση ατόμου με αναπηρία που νοίκιασε δωμάτιο για ένα μήνα σε περιοχή που είχε εγκατασταθεί ο μηχανισμός, ώστε να κάνει καθημερινή χρήση».

Η τοποθέτηση των μηχανισμών γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη σηματοδότηση, τη συντήρηση και τη φύλαξή τους. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα για την ερευνητική ομάδα ήταν η συνεννόηση με το Δημόσιο, η οποία προσέκρουσε σε γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά και υπαλληλική απροθυμία.

«Το project αυτό δεν θα υλοποιείτο αν δεν είχαμε την υποστήριξη κάποιων εκπληκτικών δημοσίων υπαλλήλων, που ανατρέπουν τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε για το Δημόσιο», δηλώνει ο κ. Φωτίου. Ενδεικτικά αναφέρει την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής Λιλίκα Βασιλάκου, αλλά και τους αντιδήμαρχους Σαρωνίδας και Φαλήρου.

Δείτε το ελληνικό ντοκιμαντέρ, με θέμα το «Seatrac», το οποίο είχε φτάσει στους ημιτελικούς του διαγωνισμού «Focus Forward»: http://vimeo.com/51886932

tobea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...