Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάπτυξη υποδομών στο Ρέθυμνο για προσβασιμότητα αναπήρων.

Τη δυνατότητα ενίσχυσης αλλά και κατασκευής νέων υποδομών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία καθιστώντας την πόλη φιλικότερη προς αυτούς, έχει πλέον ο Δήμος Ρεθύμνου, που εξασφάλισε σχετική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Ελλάδας-Κύπρου Προσβάσιμες πόλεις». Ο φάκελος με τις προτάσεις που κατατέθηκε, σε συνεννόηση με το τοπικό Σωματείο ΑμεΑ και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ Ελλάδας εγκρίθηκε και το έργο βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που ουσιαστικά διευκολύνουν «ανοίγοντας το δρόμο» για τα άτομα με αναπηρία, που θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται τόσο σε πολιτιστικούς χώρους της πόλης όσο και σε κεντρικούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, αλλά και εξοπλισμός για τις παραλίες από το ύψος της Επισκοπής μέχρι και την       Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτές. Παράλληλα, προβλέπεται μια παρέμβαση στο φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Μικρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση προβλέπεται στην οδό Τρανταλλίδου, τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο, όπου θα δημιουργηθούν υποδομές, ράμπες και όδευση για τυφλούς από το ύψος της οδού Δημητρακάκη μέχρι και την είσοδο του Νοσοκομείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014. Ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός σε ότι αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες και τον ανελκυστήρα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση κατατέθηκε από κοινού από τον Δήμο Αγίας Νάπας, επικεφαλής Εταίρος, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ οι εταίροι θα συναντηθούν στο Ρέθυμνο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η δεύτερη στην καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτών/επισκεπτών με αναπηρία με τις αρχές και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών (ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων, εμπόρων κλπ.) σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου έχουν ως εξής:

- Προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες -20.000 €.
- Τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη «Κανακάκη» -23.000 €.
- Έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Φρούριο Φορτέτζα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης -189.850 €.
- Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες Δήμου Ρεθύμνης -80.000 €.
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαχείριση και συντονισμό έργου - 8.400 €.
- Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποστήριξη του έργου - 1.200 €.
- Συναντήσεις προόδου έργου στην Αθήνα και την Κύπρο - 6.400 €.

rethymnoguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...