Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Το πετυχημένο “Βοήθεια στο Σπίτι” περνάει στους δήμους

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Όχι απλά τη συνέχιση αλλά κυρίως τη διασφάλιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” παρέχει η απόφαση να περάσει από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στη δικαιοδοσία των δήμων, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την τύχη του. 


Το νέο σχήμα θα προκύψει με σύμβαση που θα υπογράψουν τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, το ΙΚΑ και η ΕΕΤΑΑ.

Ικανοποίηση στους εργαζόμενους

Ξαφνιασμένοι από αυτή την εξέλιξη δηλώνουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος στο νησί . Η Κοινωνική Λειτουργός Αθηνά Αρβανιτάκη με δηλώσεις της στην εφημερίδα μας επεσήμανε ότι δεν το περίμεναν αφού “παρά το κύμα των απολύσεων που συμβαίνουν στον ελλαδικό χώρο βλέπουμε να ενθαρρύνεται η δουλειά μας και πλέον ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον”.
Βέβαια δεν αρκεί να εξασφαλιστεί η συνέχιση των προγραμμάτων, όσο η χρηματοδότησή τους και προσθέτει “ήδη διανύουμε τον 7ο μήνα που το υπουργείο δεν έχει καταβάλει χρήματα για τις πληρωμές μας πανελλαδικά.

Για το προσωπικό που εργάζεται στις δομές αυτές, ηλικιωμένος και άτομο με αναπηρία σημαίνει ανήμπορος, σημαίνει προβλήματα υγείας, σημαίνει μοναξιά, απομόνωση και φτώχεια. Ευχόμαστε το ίδιο να σημαίνει και για τους κυρίους Υπουργούς που αυτή τη στιγμή η τύχη μας βρίσκεται στα χέρια τους”www.imerazante.gr

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Πρόγραμμα επιμόρφωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Ένα βήμα πριν την έναρξη της κατάρτισης των ωφελουμένων βρίσκεται το πρόγραμμα τοπικής δράσης για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων. 


Αρχικά έγινε η διαδικασία μοριοδότησης σε συνδυασμό με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την διαδικασία ατομικής συνέντευξης. Ακολούθως ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης, επιλογής και τοποθέτησης των 100 ατόμων που θα το παρακολουθήσουν. Από εδώ και πέρα, στόχος είναι η ολοκλήρωση της μάθησης και της συμβουλευτικής διαδικασίας πριν τη νέα χρονιά ώστε να αξιοποιήσουν μια ενδεχόμενη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας για ανεύρεση εργασίας.

Το Σχέδιο δράσης… 

Αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης που έχει καταθέσει η Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου, με δηλώσεις του στην “ΗΜΕΡΑ”, ο Γενικός Διευθυντής Μαρίνος Κούτσης εξέφρασε την ικανοποίηση και συνάμα την ετοιμότητα για την έναρξη της κατάρτισης προσδιορίζοντάς την στα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου.

“Κύρια εργαλεία για την υλοποίηση της παρέμβασης αποτελούν η επαγγελματική συμβουλευτική, η κατάρτιση, η ενδυνάμωση, η προετοιμασία και η ενημέρωση για τις προοπτικές ανάπτυξης στη τοπική αγορά”, τόνισε ο κ. Κούτσης.www.imerazante.gr

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΟΙ «ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο διοικητή του Νοσοκομείου, Κώστα Κονίδα, είχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι».


Ο πρόεδρος των αναπήρων, Γιάννης Γρέκας, σημείωσε ότι η επαφή ήταν εποικοδομητική και συζητήθηκαν μια σειρά από προβλήματα που έχουν προκύψει.

«Επισκεφθήκαμε τον κ. Κονίδα, προκειμένου αφενός να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του και, αφετέρου, να του ζητήσουμε την επίλυση κάποιων θεμάτων. Η κουβέντα μας έγινε σε θετικό κλίμα και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε τα μέλη μας, αλλά και οι υπόλοιποι Ζακυνθινοί, να εξυπηρετούνται» ανέφερε ο κ. Γρέκας.

Δεν χορηγούνται τα ακριβά φάρμακα… 

Το κυριότερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση, είναι οι δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί με τη μη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων.

«Γνωρίζουμε ότι το Νοσοκομείο δεν έχει πολλά χρήματα στη διάθεσή του, προκειμένου το φαρμακείο του να δίνει τα λεγόμενα και… ακριβά φάρμακα, τα οποία τα παίρνουν οι καρκινοπαθείς και οι νεφροπαθείς. Βεβαίως, αυτά τώρα τα μέλη μας τα προμηθεύονται από τον ΕΟΠΥΥ, όμως τα παίρνουν με καθυστέρηση 30 περίπου ημερών. Ο κ. Κονίδας μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει. Το ίδιο ανέφερε και για το θέμα των αντιδραστηρίων, όπου υπάρχει κάποια έλλειψη υλικού» σημείωσε ο πρόεδρος των «Ποπολάρων».www.imerazante.gr

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάπτυξη υποδομών στο Ρέθυμνο για προσβασιμότητα αναπήρων.

Τη δυνατότητα ενίσχυσης αλλά και κατασκευής νέων υποδομών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία καθιστώντας την πόλη φιλικότερη προς αυτούς, έχει πλέον ο Δήμος Ρεθύμνου, που εξασφάλισε σχετική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Ελλάδας-Κύπρου Προσβάσιμες πόλεις». Ο φάκελος με τις προτάσεις που κατατέθηκε, σε συνεννόηση με το τοπικό Σωματείο ΑμεΑ και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ Ελλάδας εγκρίθηκε και το έργο βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που ουσιαστικά διευκολύνουν «ανοίγοντας το δρόμο» για τα άτομα με αναπηρία, που θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται τόσο σε πολιτιστικούς χώρους της πόλης όσο και σε κεντρικούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, αλλά και εξοπλισμός για τις παραλίες από το ύψος της Επισκοπής μέχρι και την       Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτές. Παράλληλα, προβλέπεται μια παρέμβαση στο φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Μικρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση προβλέπεται στην οδό Τρανταλλίδου, τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο, όπου θα δημιουργηθούν υποδομές, ράμπες και όδευση για τυφλούς από το ύψος της οδού Δημητρακάκη μέχρι και την είσοδο του Νοσοκομείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014. Ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός σε ότι αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες και τον ανελκυστήρα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση κατατέθηκε από κοινού από τον Δήμο Αγίας Νάπας, επικεφαλής Εταίρος, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ οι εταίροι θα συναντηθούν στο Ρέθυμνο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η δεύτερη στην καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτών/επισκεπτών με αναπηρία με τις αρχές και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών (ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων, εμπόρων κλπ.) σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου έχουν ως εξής:

- Προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες -20.000 €.
- Τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη «Κανακάκη» -23.000 €.
- Έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Φρούριο Φορτέτζα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης -189.850 €.
- Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες Δήμου Ρεθύμνης -80.000 €.
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαχείριση και συντονισμό έργου - 8.400 €.
- Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποστήριξη του έργου - 1.200 €.
- Συναντήσεις προόδου έργου στην Αθήνα και την Κύπρο - 6.400 €.

rethymnoguide.gr

Ξάνθη: Το ξέσπασμα μητέρας αυτιστικού παιδιού

Ξάνθη — Όπως είναι γνωστό και φέτος, όπως και πέρσι, στο σύνολο των Ειδικών Σχολείων της Ξάνθης καταγράφονται σοβαρά κενά εκπαιδευτικών, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων που παραμένει κλειστό από πέρσι λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

«Έτσι μου έρχεται να πάρω το όπλο και να κατέβω στο Υπουργείο. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Πρέπει να φτάσει Οκτώβρης για να πάνε τα παιδιά μας σχολείο» σημειώνει στο ThrakiToday.com η κα Ε. Κ., μητέρα ενός 10χρονου αυτιστικού παιδιού στην Ξάνθη, τονίζοντας πως «έχω πάρει τηλέφωνο παντού για να κάνω παράπονα. Βέβαια στο Υπουργείο δεν σηκώνουν το τηλέφωνο».

Κατά το παρελθόν η ίδια απασχολούσε εκπαιδευτικό στο σπίτι, για πρόσθετη στήριξη, ωστόσο όπως αναφέρει «πλέον τα χρήματα δεν υπάρχουν. Για κάτι τέτοιο ήθελα 200 με 250 ευρώ τον μήνα».

Τέρενς Κουίκ: Σε κατ’ οίκων περιορισμό καταδικάζει η συγκυβέρνηση τα ΑμΕΑ

Σε κατ’ οίκων περιορισμό καταδικάζει ουσιαστικά και τυπικά η γαλαζοπράσινη συγκυβέρνηση τα ΑμΕΑ, μετά την αιφνιδιαστική απόφασή  της για αλλαγή των εισοδηματικών  κριτηρίων των δικαιούχων των Δελτίων Ελεύθερης Εισόδου στα ΜΜΜ ,με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας.

Αυτό καταγγέλλει με ερώτησή του, προς τον Υπουργό  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Μιχάλη Χρυσοχοίδη , ο Βουλευτής  Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή του Πάνου Μαυραγάνη, ΑμΕΑ  με 67%, που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:

«Περιμένω να λάβω το δελτίο ελευθέρας  κυκλοφορίας στα ΜΜΜ, αλλά διάβασα  ότι ενώ το εισόδημα των δικαιουμένων ήταν πάντα μέχρι 30.000  ευρώ, φέτος το κατέβασαν στα 29.000 !!!».

Όπως επισημαίνει ο  Πάνος Μαυραγάνης στην επιστολή: 

«Για την κάρτα Πολιτισμού διατήρησαν το ποσό των 30.000 ευρώ... Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να φροντίσετε και να επανέλθει  στην πρότερη κατάσταση των 30.000. Το εισόδημά μου είναι 29.100 ευρώ».

«Σκοπεύετε  να προβείτε στην άμεση επαναφορά  των εισοδηματικών κριτηρίων  από 29.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ»  ερωτά  τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να με ποιο δικαίωμα η Ελληνική Πολιτεία στερεί τις ελεύθερες μεταφορές από ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν αναπηρία και το εισόδημά τους δεν επαρκεί.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΥΔΑΠ: Μειωμένα τιμολόγια για τρίτεκνους, πολύτεκνους

Η ΕΥΔΑΠ με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της αποφάσισε τη μείωση των τιμολογίων σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά και υπερήλικες άνω των 75 ετών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.


Συγκεκριμένα:

- Για 4μελείς (μονογονεϊκή με τρία παιδιά) έως 6μελείς οικογένειες, έκπτωση 10% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.
- Για 7μελείς και 8μελείς οικογένειες, έκπτωση 35% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.
- Για 9μελείς έως 13μελείς οικογένειες, έκπτωση 60% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

Στους δικαιούχους της πρώτης ομάδας η έκπτωση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε Περιφερειακό Κέντρο.

Έκπτωση 30% ετησίως στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης εφόσον:

α) είναι άνω των 75 ετών και ζουν μόνοι (δεν φιλοξενούνται)
β) έχουν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και
γ) ο ετήσιος λογαριασμός ύδρευσης – αποχέτευσης δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

Για την χορήγηση της έκπτωσης, οι ενδιαφερόμενοι (ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους) απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο της ΕΥΔΑΠ με τα εξής δικαιολογητικά:
- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή διαβατήριο εν ισχύ),
- Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου και η διάρκειά του είναι ένα έτος.

Ο Τέρενς Κουίκ για τη δραματική αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων


Την απάνθρωπη (και εκτός δημογραφικού πλαισίου) μεθόδευση της μνημονιακής γαλαζοπράσινης συγκυβέρνησης εις βάρος των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων, πολλοί εκ των οποίων, αναμένεται να...εξαιρεθούν από τη λήψη του προαναφερόμενου βοηθήματος, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων, που παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού:

«Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει το έντυπο Α21 για τα επιδόματα τέκνων 760.000 υποψήφιοι δικαιούχοι ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο καθώς ως τη λήξη της προθεσμίας (τέλος Δεκεμβρίου) απομένουν ακόμη 3 μήνες.

Ενώ όλα μαζί τα επιδόματα και με την ισόβια σύνταξη στοίχιζαν περί τα 600 εκατ.€ και η κατάργηση των έγινε για να εξοικονομηθούν πόροι 86 εκατ. €.., πριν λίγο καιρό το κονδύλι το ανέβαζαν στα 755 εκατ. € και τώρα βλέπουν ότι δεν φτάνει και αυτό! Βλέπουμε δηλαδή ότι όχι μόνο δεν μειώνεται το κονδύλι, αλλά αυξάνει κατά πολύ και το χειρότερο… οι πολύτεκνοι είναι εκτός αυτών των επιδομάτων!

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο έλεγχος όλων αυτών των δηλώσεων, όπως υπολογίζεται ότι θα είναι, ειδικώς για το 2013, «δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά. Το δείγμα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ μετά από εισήγηση του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων». Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μην διενεργηθεί έλεγχος!»

«Ξεχνάτε κύριοι ότι τα επιδόματα των πολυτέκνων δεν είναι προνοιακά επιδόματα, αλλά θεσπίστηκαν ως δημογραφικό κίνητρο για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια 3ο, 4ο τέκνο», τονίζει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας και υπογραμμίζει πώς τα χρήματα αυτά, προέρχονται κυρίως από τους ίδιους τους πολύτεκνους - από την τσέπη τους αφού είναι μία έμμεση μερική επιστροφή ΦΠΑ, λόγω των πολλαπλών αγορών που πραγματοποιούν οι πολυμελείς οικογένειές τους».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ η ΑΣΠΕ καιρό τώρα φώναζε να παραμείνουν τα επιδόματα που δίδονταν ως έχουν με μείωση κατά 15%, προκειμένου να εξοικονομηθούν 103.000.000 ευρώ, εφόσον η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα και λοιπά, ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ, η πρότασή της τελικά δεν εισακούσθηκε.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μην εξαιρεθεί ούτε ένας εκ των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΑΣΠΕ για μείωση των πολυτεκνικών επιδομάτων κατά 15%, αλλά και τη διασφάλιση της διενέργειας ελέγχου του συνόλου των δηλώσεων.

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ένταξη των τριτέκνων στα μειωμένα εισιτήρια


Αναφορά Αυγενάκη προς τον Χρυσοχοΐδη και Στουρνάρα. Στο αίτημα των τριτέκνων για δυνατότητα παροχής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, με αναπροσαρμοσμένη τιμή κοινωνικής πολιτικής
και την παροχή δυνατότητας για μειωμένο εισιτήριο, αναφέρεται σε παρέμβασή ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Στουρνάρα, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών στην Ολομέλεια της Βουλής, διαβιβάζοντας επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με τρία τεκνά Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ).


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ζητείται να τροποποιηθεί το άρθρο 7 του Ν. 3534/2007 «Στον προϋπολογισμό κάθε αρμόδιου Υπουργείου, εγγράφονται πιστώσεις για την καταβολή της δαπάνης που προκαλείται στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, από τη δωρεάν μεταφορά ή με μειωμένο εισιτήριο των αναπήρων πολέμου και των συνοδών τους, των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των μαθητών, των φοιτητών και σπουδαστών.

Τέλος, η Ομοσπονδία ζητά να υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή στην ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τρίτεκνων, τόσο για την προσφορά της στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, όσο και στα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Υπενθυμίζουν μάλιστα την απόφαση –πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής το 1993, για εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή, τότε, αποτελεί το πιο βασικό μέτρο για την πορεία λύσης του Δημογραφικού Προβλήματος της χώρας.

Νίκος Νικολόπουλος: Παρέμβαση για επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων


Ποιος είναι αριθμός εκείνων που λαμβάνουν το λεγόμενο επίδομα στήριξης τέκνων και το λεγόμενο επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Αυτό το ερώτημα έθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ.Νίκος Νικολόπουλος καθώς με τα νέα δεδομένα εκτός του ότι εφαρμόζεται μια άκρως αντιπολυτεκνική πολιτική από την Κυβέρνηση έχει δημιουργηθεί και μεγάλο θέμα για το ποιοι τελικώς απολαμβάνουν των νέων δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Αχαίας : « Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στα πλαίσια της αντιπολυτεκνικής, αντιοικογενειακής καί αντιδημογραφικής πολιτικής της κατάργησε το επίδομα και την σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα των μητέρων με τρία τέκνα και την εφ΄ άπαξ παροχή των 2.000 ευρώ, πού εχορηγείτο για την γέννηση του τρίτου και κάθε επί πλέον τέκνου τους.

Καθιέρωσε δε το λεγόμενο επίδομα στήριξης τέκνων και το λεγόμενο επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ποιός είναι ο αριθμός τους»

Κατόπιν τούτων ο κ. Ν. Νικολόπουλος έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία :

«1) ποιός είναι αριθμός εκείνων, πού υπέβαλαν αίτηση και έχουν ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε κλπ. τέκνα (χωριστά για κάθε κατηγορία), και λαμβάνουν ολόκληρο το λεγόμενο επίδομα (40 ευρώ) στήριξης τέκνων;

2) ποιός είναι αριθμός εκείνων, πού υπέβαλαν αίτηση και έχουν ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε κλπ. τέκνα (χωριστά για κάθε κατηγορία), και λαμβάνουν 2/3 του παραπάνω επιδόματος στήριξης τέκνων;

3) ποιός είναι αριθμός εκείνων, πού υπέβαλαν αίτηση και έχουν ένα, δύο τέκνα, τρία, τέσσερα, πέντε κλπ. τέκνα (χωριστά για κάθε κατηγορία) και λαμβάνουν το 1/3 του παραπάνω επιδόματος στήριξης τέκνων;

4) ποιός είναι αριθμός εκείνων, πού υπέβαλαν αίτηση και έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα και λαμβάνουν το επίδομα (500 ευρώ για κάθε ένα) τριτέκνων;

5) ποιός είναι αριθμός εκείνων, πού υπέβαλαν αίτηση και έχουν τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ κλπ. (χωριστά για κάθε κατηγορία) προστατευόμενα τέκνα καί λαμβάνουν το επίδομα (500 ευρώ για κάθε ένα) πολυτέκνων;

6) ποιός είναι ο αριθμός των πολυτέκνων πού υπέβαλαν αίτηση και λαμβάνουν το επίδομα στήριξης τέκνων και από ποιά στοιχεία προκύπτει η πολυτεκνική τους ιδιότητα;

7) ποιός είναι ο αριθμός των πολυτέκνων πού υπέβαλαν αίτηση και λαμβάνουν το επίδομα πολυτέκνων και από ποιά στοιχεία προκύπτει η πολυτεκνική τους ιδιότητα;

8) για ποιό λόγο τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όπως και το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΓΑ αρνήθηκαν να περιληφθεί στο έντυπο Α21 η προσκόμιση πιστοποιητικού από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος για την πολυτεκνική ιδιότητα, όπως γινόταν για την χορήγηση των καταργηθέντων (επιδόματος και σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας);

9) έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την επαλήθευση των στοιχείων και σε ποιό αριθμό για κάθε κατηγορία από τις παραπάνω αναφερόμενες χωριστά;

10) ποιά ποσά θα δαπανηθούν χωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες;»

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κρητικός 16 ετών νίκησε την τετραπληγία και ετοιμάζεται για την Παραολυμπιάδα της Βραζιλίας [Video]

Δεν είχαν προλάβει καλά – καλά να χαρούν τις στιγμές με το παιδάκι τους, η Σόνια κι ο Μηνάς, όταν σαν κεραυνός εν αιθρία, ήρθε η διάγνωση…

Σπαστική τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση. Ο μικρός Μιχάλης ήταν μόλις 1,5 έτους.

Βλέποντας κανείς σήμερα, το 16χρονο να ιππεύει χαμογελαστός το άλογό του, δεν μπορεί να φανταστεί ότι … πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο!

Ο Μιχάλης Καλαράκης με όπλο την επιμονή και την πειθαρχία του, με τη στήριξη της οικογένειάς του και της προπονήτριάς του, αλλά κυρίως με μια αισιοδοξία που δε γνωρίζει κανενός είδους … κρίση, είναι συνεπής στις προπονήσεις του και … καλπάζει προς το στόχο του: την Παραολυμπιάδα του 2016, στη Βραζιλία!

Άλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί σε πανελλήνιους αγώνες, όπου μάλιστα διακρίθηκε με θέσεις στην εξάδα, ακόμη και στην τριάδα, κι ενώ συναγωνιζόταν με αρτιμελείς αθλητές!


Το πείσμα του 16χρονου αλλά και η αγάπη για την ιππασία αποδεικνύονται σημαντικά όπλα σε αυτό τον Αγώνα Ζωής! Οι δυσκολίες δεν τον έκαμψαν, αντιθέτως «έχτισαν» την ατσάλινη θέλησή του για να τα καταφέρει.

«Ποτέ δεν παραπονιέται. Πεισμώνει, έχει ένα "κάτι"» - λέει η μητέρα του νεαρού ιππέα, Σόνια και προσθέτει «θα μπορούσε να είναι ένα «κακό» παιδί και να μας τρέχει όλους, αλλά όχι!». Δεν «εκμεταλλεύεται» καταστάσεις, δε βαριέται, δεν παραιτείται. . «Οι γονείς μου είναι πολύ δοτικοί. Αν δεν είχα αυτούς δε θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα» - λέει ο 16χρονος από την πλευρά του για τους γονείς του, ενώ το δικό του ρόλο στο σπίτι παίζει ο μικρότερος αδερφός του, Νίκος.

Μια «αμαζόνα» … ολυμπιακού επιπέδου στο πλευρό του

Στο πλάι του Μιχάλη στέκεται εδώ και 8 χρόνια η Μαριάννα Γραμματικάκη – Βελιβασάκη, πρώην αθλήτρια, μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Ιππασίας, η οποία το 2005 «μύησε» τον 8χρονο, τότε, Μιχάλη, στα μυστικά της ιππασίας. Η αρχή έγινε με τη θεραπευτική ιππασία προκειμένου το παιδί να βοηθηθεί σωματικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, έδειξε ότι είναι φτιαγμένος … από τη στόφα του πρωταθλητή!

«Η Μαριάννα είναι φίλη μου! Έχει πολύ τσαγανό. Με κάνει κάθε φορά που ιππεύω να θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου» - λέει ο Μιχάλης για την προπονήτρια και φίλη του, η οποία όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος, είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα αγκαλιάσει όταν πετύχει κάτι σπουδαίο. «Στους πανελλήνιους, το Δεκέμβριο, έλαβα μέρος σε δύο κατηγορίες. Στη μία βγήκα 6ος και στην άλλη 3ος. Όταν βγήκα 3ος άρχισα … να χτυπιέμαι. Κρεμάστηκα στην αγκαλιά της Μαριάννας!» - θυμάται ο νεαρός ιππέας.

«Στο σπίτι κινείται κανονικά! Μόνο κορδόνια δε δένουμε» - λέει η μαμά Σόνια αλλά και πάλι βρέθηκε η λύση – δε χάθηκαν οι επιλογές σε παπούτσια! Δεν ήταν πάντα τόσο ανώδυνες, βέβαια, οι λύσεις για την οικογένεια, καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μιχάλη, βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρά σχόλια από μικρά παιδιά…


«Δε θέλει να με στενοχωρεί» - λέει η μητέρα του και θυμάται τη δασκάλα του Μιχάλη στην πρώτη δημοτικού.

Ο Μιχάλης δεν της είχε πει ποτέ την αντιμετώπιση που είχε από τη δασκάλα, ενώ στα αλλεπάλληλα ερωτήματά της για το πώς πάει η ανάγνωση στο σχολείο εκείνος απαντούσε καθησυχαστικά «Μια χαρά!». Όταν η μητέρα αντιλήφθηκε ότι η δασκάλα ήταν πολύ σκληρή με το «πρωτάκι», λέγοντάς του «Αν είναι να διαβάσεις και να μην καταλαβαίνω τι λες και να αρχίσεις να κλαις … μη διαβάσεις!» την επισκέφθηκε και … έλυσε το ζήτημα… Ευτυχώς, η αδιανόητη αυτή αντιμετώπιση από την εκπαιδευτικό αποτέλεσε μόνο την εξαίρεση στα σχολικά χρόνια του Μιχάλη.

Πάλι η μητέρα «καθάρισε» στην Α’ Δημοτικού, όταν ένα παιδάκι, με τη χαρακτηριστική σκληρότητα των παιδιών, προσέβαλε το μικρό, τότε, Μιχάλη. Η Σόνια πήγε στο σχολείο και έλυσε την παρεξήγηση, όμως ακόμη και σήμερα, οι αναμνήσεις των δύσκολων στιγμών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο 16χρονος, πλημμυρίζουν τα μάτια της με δάκρυα.

Ιππέας με στόχους!


Ο Μιχάλης Καλαράκης, πειθαρχημένος και συνεπείς στις προπονήσεις του, κοιτάζει τώρα … προς το Ρίο, όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει το 2016, για να λάβει μέρος στην Παραολυμπιάδα.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο θα βρίσκεται την επόμενη Παρασκευή ο διεθνούς φήμης προπονητής ιππασίας Clive Milkins, ο άνθρωπος πίσω από την εθνική ομάδα paradressage της Αγγλίας.

Ο προπονητής θα γνωρίσει το Μιχάλη Καλαράκη, θα κάνουν μαζί μια προπόνηση και θα δώσει οδηγίες στη Μαριάννα Γραμματικάκη-Βελιβασάκη σε σχέση με την προπονητική τεχνική που ακολουθείται στην περίπτωση του Μιχάλη.

Το τριήμερο της επίσκεψής του, στο Ηράκλειο (28, 29, 30 Σεπτεμβρίου) θα φιλοξενηθούν στην Ιππική Ακαδημία Κρήτης, παιδιά με αναπηρίες από την Αθήνα, έχοντας την ευκαιρία να προπονηθούν με ένα προπονητή υψηλού επιπέδου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μία βραδιά στήριξης για τον 16χρονο αθλητή, με προσκεκλημένους όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά μια ζωντανή έμπνευση ζωής!

«Θέλω να γίνω γνωστός παραολυμπιακός ιππέας, αλλά το κυριότερο … θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου να είναι καλύτεροι» - λέει ο 16χρονος. Κι αυτό το καταφέρνει ήδη … χωρίς σπουδές! Μια συζήτηση μαζί του κάνει τον καθένα να παραδεχτεί … τη μαγκιά του 16χρονου Μιχάλη. Αν και δεν του ήρθαν όλα εύκολα, φρόντισε να τα φέρει στα μέτρα του!

flashnews.gr

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ: Τρέξτε μαζί με τη Σοφία Κασίμη για τα παιδιά της Φλόγας


Περισσότεροι από 80 ερασιτέχνες, αλλά έμπειροι δρομείς, φίλοι της Φλόγας, συμμετέχουν στην «Ομάδα Δρομέων Μακρινών Αποστάσεων της Φλόγας». Η Σοφία Κασίμη  αποτελεί βασικό μέλος και από το 2010 που συστάθηκε η Ομάδα,  φοράει στους δρόμους της τη φανέλα της «Φλόγας»  στο μέρος της καρδιάς.

Στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου είναι η μέρα της.

Τρέχει αυτή για όλους μας. Τρέχει για να μπορέσει να μεταφέρει σε κάθε ευαίσθητο πολίτη, το χτύπο της καρδιάς χιλιάδων παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και διάφορες μορφές καρκίνου που δίνουν τη μάχη για τη ζωή και την υγεία  τους.

Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους αγώνες δρόμου που γίνονται στον κόσμο και η Σοφία έχει ανάγκη από την υποστήριξή μας.  Θα διασχίσει πέντε νομούς, με αφετηρία την Ακρόπολη και τερματισμό το Άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Αν περάσει από το χωριό ή την πόλη μας ας βγούμε στο δρόμο να τη χαιρετήσουμε. Αξίζει τον κόπο να δούμε, να εκτιμήσουμε και να ανταμείψουμε με την αγάπη και τον θαυμασμό μας, ανθρώπους που θέτουν υγιείς στόχους και τους υλοποιούν με πείσμα και συνέπεια, χωρίς να ξεχνούν τον συνάνθρωπό τους και τις ανάγκες του.

Η προσπάθεια αυτή της Σοφίας δεν θα παραμείνει στο συμβολισμό. Χάρη στη WIND, θα ενισχυθούν οικονομικά πέντε ΜΚΟ, μία για κάθε νομό που διασχίζει η διαδρομή.

ú   Νομός Αττικής: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ  ΑΣΘΕΝΕΙΑ - «Η ΦΛΟΓΑ»
ú     Νομός Κορινθίας: ΔΡΑΣΗ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ»
ú     Νομός Αργολίδας: Ειδικό Γυμνάσιο Ναυπλίου
ú     Νομός Αρκαδίας:  Ίδρυμα Βοσυνιώτη – Βρεφονηπιακός σταθμός
ú     Νομός Σπάρτης: ‘Ίδρυμα Ανιάτων Σπάρτης «Ο Άγιος Παντελεήμων»

Όσοι λοιπόν θέλετε να μοιραστείτε την προσπάθεια της Σοφίας, μπορείτε να γίνετε χορηγοί του αγώνα της και μέσα από το www.doitlikekassimi.gr να κάνετε τη δική σας προσφορά. Είτε μέσω Paypal, είτε μέσω απλής κατάθεσης, προσφέροντας 10 € για κάθε μισό χλμ της διαδρομής. Δεν υπάρχει όριο στα χιλιόμετρα που μπορεί κανείς να «χορηγήσει», ενώ κάθε κομμάτι της διαδρομής μπορεί να καλυφθεί με πολλαπλές χορηγίες. Η WIND θα τριπλασιάσει τις προσφορές αυτές.

Σοφία,

οι  ευχές όλων μας να γίνουν φτερά στα πόδια σου και δύναμη στην καρδιά σου.
WIND σ΄ ευχαριστούμε.

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Έσβησε η εκπαίδευση κωφών μαθητών στη Θράκη ελλείψει δασκάλων!

Ρολά έχει κατεβάσει το ειδικό σχολείο κωφών και βαρήκοων μαθητών που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου στην Ξάνθη και το οποίο εξυπηρετούσε... μαθητές από ολόκληρη τη Θράκη. 


Το σχολείο πρακτικά δεν λειτουργεί από πέρσι, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους μαθητές που παρακολουθούσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στερώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα από δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση. 

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, στο περιθώριο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης, το σχολείο θα παραμείνει κλειστό και φέτος, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και επαναλειτουργία του σχολείου.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των ειδικών σχολείων Ξάνθης, τα οποία παρουσιάζουν τρομακτικά κενά εκπαιδευτικών, τα οποία αποτελούν ζωτικά προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.Το τετραθέσιο ειδικό σχολείο Ξάνθης αριθμεί σήμερα μόλις έναν εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, παρουσιάζει τέσσερα κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις σε ειδικό προσωπικό.

Το τριθέσιο ειδικό σχολείο Τυμπάνου έχει μόλις έναν εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, λείπουν άλλοι δύο καθώς και το ειδικό προσωπικό. Το ειδικό σχολείο τυφλών που βρίσκεται στο Ζυγό, έχει και αυτό με τη σειρά του έναν εκπαιδευτικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών. Το διθέσιο ειδικό σχολείο Εχίνου, στην ορεινή Ξάνθη, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση καθώς ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού παραμένει κλειστό. Σοβαρές ελλείψεις εντοπίζονται και στο ειδικό σχολείο Γενισέας, ενώ στα κενά εκπαιδευτικών προστίθενται και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των μαθητών, γεγονός που κρατά μακριά από τις σχολικές αίθουσες όσους μαθητές δεν μπορούν με οικία μέσα να μετακινηθούν.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί το προσωπικό που προσλαμβάνεται στα ειδικά σχολεία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με μισθούς πείνας και συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας, με τους εκπαιδευτικούς να επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο υποδηλώνει και εμπράκτως την απόσυρση του κράτους από την Ειδική Αγωγή.

thrakitoday.com

Family Fun Day 2013 – 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα χαράς και ελπίδας για όλη την οικογένεια!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και  φέτος στις 22 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) διοργανώνει στο Golf της Γλυφάδας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα, την ημέρα γιορτής και χαράς για όλη την οικογένεια! 


Το Family Fun Day είναι ένα πανηγύρι χαράς, μια γιορτή για όλη την οικογένεια γεμάτη ξεγνοιασιά, παιχνίδι και συναρπαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους:

Διασκεδαστικούς προσκεκλημένους για παιδιά: Από τα Minions του Despicable Me 2 που θα είναι μαζί μας για να τα γνωρίσουμε, να μας πειράξουν και να παίξουμε μαζί τους, μέχρι την ΜΕΛΕΝΙΑ ClownBibo, τα παιδικά γλέντια  και τον αγαπητό κλόουν ΤΟΤΟ!

Για εκπαιδευτικές  εμπειρίες: Από εργαστήρι μαγειρικής με το διάσημο σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη και γευστική δοκιμή οίνου από το Κτήμα Γεροβασιλείου, μέχρι μαθήματα yoga από το studio Tree of Life, χορού από τους Salsa Sinners και πολλούς άλλους, mini tennis και mini golf για παιδιά από το Golf Γλυφάδας!  

Για εμπειρίες  διασκέδασης: Από φουσκωτές κατασκευές της Arrow Points για ξέφρενο παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους και face painting, μέχρι ειδικά σχεδιασμένα πρωτότυπα παιχνίδια δρόμου από την Athens Plaython και Flow Athens!

Και ακόμα πολλή μουσική, άπειρες εκπλήξεις, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φαγητό από τις 13:00 έως τις 15:00!

Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 12€ για τους ενήλικες και 7€ για τα παιδιά έως 16 ετών και συμπεριλαμβάνει φαγητό και ποτό έως τις 3 το μεσημέρι.

Τα έσοδα από τη διοργάνωση του Family Fun Day προορίζονται αποκλειστικά για τις ανάγκες και το έργο του Οργανισμού, το οποίο δεν είναι άλλο από την εκπλήρωση των Ευχών των παιδιών που πάσχουν από απειλητικές ασθένειες για τη ζωή τους. Γιατί μπορεί η περίοδος που διανύουμε ως χώρα να είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους, όμως είναι ακόμη δυσκολότερη για εκείνους που έχουν ένα άρρωστο παιδί στο νοσοκομείο.

Στόχος του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) με όλες του τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει τις οικογένειες μέσα από την εκπλήρωση των ευχών των παιδιών τους που δοκιμάζονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Το Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά, ελπίδα και δύναμη.

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Μειωμένη προσβασιμότητα αποκαλύπτει έρευνα

Μειωμένη προσβασιμότητα των αστικών χώρων σε περιοχές περιφερειακά του κέντρου της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το κέντρο αποκαλύπτει σχετική έρευνα.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2013 από τις οργανώσεις “Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών”, “Αναπηρία Σήμερα”, “Άρσις” και από ομάδα 12 ατόμων πεντάμηνης απασχόλησης για κοινωφελή εργασία, υπό την επιμέλεια του συντονιστή της Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ των Οικολόγων Πρασίνων, Φώτη Μπίμπαση.

Συγκεκριμένα σε δείγμα 1500 ατόμων με τη μέθοδο των συνεντεύξεων και σε συνδυασμό με την χαρτογράφηση των σημαντικότερων εμποδίων της κίνησης πεζών στους δημόσιους χώρους και τα πεζοδρόμια του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι η περιοχή του κέντρου είναι αρκετά ευνοημένη, καθώς διαθέτει αρκετά στοιχεία που βοηθούν στην μετακίνηση των ΑΜΕΑ και των πεζών γενικότερα. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι ράμπες αναπήρων, οι διαβάσεις τυφλών, οι πεζόδρομοι, οι πιάτσες ταξί και οι ποδηλατοδρόμοι. Από την άλλη πλευρά η περιφέρεια είναι περισσότερο παραμελημένη, αφού διαθέτει τα παραπάνω στοιχεία σε μικρότερο βαθμό και επιπλέον μαστίζεται από σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η κατάληψη του πεζοδρομίου από κάθε είδους εμπόδια, δηλαδή οχήματα, κολώνες της Δ.Ε.Η., σήματα της τροχαίας και άλλα σταθερά εμπόδια, τα εικονικά πεζοδρόμια, η έλλειψη διαμορφωμένων πεζοδρομίων, πολλά επικίνδυνα σημεία λόγω κακής κατασκευής τους και οι παραβάσεις που γίνονται σε βάρος των ΑΜΕΑ.

Εξάλλου, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι απογοητευμένη από την κατάσταση των πεζοδρομίων και τους δημόσιους χώρους γενικά και ταυτόχρονα αισθάνεται ανασφάλεια κατά τη μετακίνηση σε αυτούς. Συγκεκριμένα οι πεζοί ζητούν την απομάκρυνση των οχημάτων από τα πεζοδρόμια με κάθε κόστος και δηλώνουν ενοχλημένοι από τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και την κακή κατασκευή τους.

Σε επίπεδο προτάσεων αναδεικνύεται από την έρευνα η ανάγκη να δοθεί περισσότερη μέριμνα στη διαμόρφωση νέων χώρων στάθμευσης και την καλύτερη και επαρκή συντήρηση των πεζοδρομίων, ώστε να διορθωθούν οι κακοτεχνίες, οι καταστροφές σε πλακάκια και οι ανισοσταθμίες.

Παράλληλα προσδιορίζονται ανά δημοτικό διαμέρισμα οι οδοί εκείνες στις οποίες η ένταση του προβλήματος κορυφώνεται. Αυτές είναι:

-στο Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα οι οδοί: Σελευκιδών, Βερναρδάκη, Καβάφη, Βύζαντος και Βιζύης, Μάτση, Φωτάκου, Αποστόλου Παύλου, Αυξεντίου, Καρατάσου και Παλαμά,
-στο Β’ Δημοτικό Διαμέρισμα οι οδοί: Μπαλόγλου, Δασκάλας Παπαθανασίου, Παλειάδου, Σύλλης, Απολλωνιάδος, Ζαλόγγου, Πιστών, Μητροπολίτη Τυρολόης, Μπορού και Μακεδονομάχων,
-στο Γ' Δημοτικό Διαμέρισμα οι οδοί: Κίρκης, Μουσούρη, Αλκινόης, Ηροδότου, Αριστομένους, Αργυροπούλου και Ίδης,
-στο Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα οι οδοί Πολυκλείτου, Καλαβρύτων, Υπατίας, Πρωτογένους, Πραξιγόρα, Εφέσου, Πόντου, Μήδειας, Νεαπόλεως και Τσέλιου Δήμου και στο
-Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα οι οδοί Καπετάν Βαγγέλη, Μιχαηλίδη, Ρέγκου, Σπάρτης, Λυσιμάχου, Ζαΐμη, Κοσμοπούλου, Αιγίου, Άννινου, Κίμωνος Βόγα, Μαυροκορδάτου, Κορίνθου, Επιθεωρητή Μυσιρλή, Γυμνασιάρχη Στεφάνου, Ετεοκλέους και Τύφωνος.

ΡΟΔΟΣ: «11οΠερπάτημα Ζωής και Ελπίδας»

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, με ώρα εκκίνησης 18:00, θα πραγματοποιηθεί από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», το καθιερωμένο από το 2003 «11οΠερπάτημα Ζωής και Ελπίδας»,στον Λόφο του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ).

Με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, της ΚΒ’Εφορίας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ρόδου.

Θα βαδίσουμε μαζί δίνοντας ζωή και αγάπη σε παιδιά, με την συμπαράσταση συλλόγων με γνωστό κοινωνικό & αθλητικό έργο και με σχολεία της Ρόδου: Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου, Ανάδοχη Αγκαλιά, Γ.Α.Σ.-Η Υγεία Ρόδου, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ-Κέντρο ¨ΕΛΠΙΔΑ¨, Ε.Υ.Θ.Υ.Τ.Α., Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Ροδαυγή, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ¨Ροδίων Παιδεία¨, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αδελφότης Αίματος, Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Δωδεκανήσου.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε και φέτος, να προσφέρουμε βοήθεια σε δεκαέξι(16) παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και διαβίωσης, εξασφαλίζοντας
το καθημερινό τους κολατσιό, στο σχολείο, μέσω κοινωνικής λειτουργού, όπως κατά την σχολική χρονιά 2012-2013.

Το κιόσκι μας, όπου θα διανέμονται διαφημιστικά και ενημερωτικά έντυπα σχετικά με την διοργάνωση και τον στόχο μας, θα στηθεί στον πεζόδρομο Πλαστήρα (δίπλα στο Ακταίον) από την Τετάρτη 18 έως και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013.

Με την ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων που συμπαραστέκονται ενεργά στο σκοπό και το έργο του Συλλόγου μας, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς, καθώς η προσφορά τους έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας!! Διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν Εθελοντές στην εποχή μας…..

Τετάρτη 18/09/2013: 18.00–21.00,


Πέμπτη 19/09/2013 & Παρασκευή 20/09/2013 11.00–14.00 και 18.00–21.00,


Σάββατο 21/09/2013 11.00-14.00.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18-09-2013

18.00μμ – 21.00μμ            
**  Το απόγευμα μας θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Παπαθεοδώρου Γιάννης, Γιακουμάκης Γιάννης, Ιωσήφ Δημήτρης.
ΠΕΜΠΤΗ 19-09-2013
11.00πμ – 14.00μμ
18.00μμ – 21.00μμ 
**  Με την συμμετοχή των συγκροτημάτων BeatlesAbbaDriftersIldivo,StardustMoondustαπό την επιχείρηση Λαουδίκος Εμμανουήλ και Σία Ο.Ε.
              
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-09-2013
11.00πμ – 14.00μμ
18.00μμ – 21.00μμ 
**  Με την συμμετοχή των συγκροτημάτων BeatlesAbbaDriftersIldivo,StardustMoondustαπό την επιχείρηση Λαουδίκος Εμμανουήλ και Σία Ο.Ε.
ΣΑΒΒΑΤΟ 21-09-2013
11:00πμ – 14:00μμ                                                **  Το πρωινό μας θα πλαισιώσουν οι μουσικοί κ.κ. Κωνσταντάκης Κυριάκος, Κωνσταντάκης Νεκτάριος, Χαρτοφύλης Σταύρος.Τον Σεπτέμβριο του 2003,πραγματοποιήθηκε το ¨ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ¨, μετά από πρόταση της Προέδρου του Συλλόγου, κας Θάλειας Γεωργά και μιας ομάδας ειδικευμένων εθελοντών. Καθιερώθηκε γύρω από την ημέρα του Σταυρού, γιατί ο καθένας έχει μια ιστορία, ένα δρόμο και μια ελπίδα… Με συμμετοχή περιπατητών και την συμπαράσταση πλήθους χορηγών, με σκοπούςτην σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από μια απλή και καθημερινή δραστηριότητα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας και πρόληψης.

Ο Ζαχαρίου Dion, Δωδεκανήσιος διεθνούς φήμης ζωγράφος και γλύπτης, εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε, τα έργα του «Πέταγμα Ζωής» και «Φτερούγισμα Ψυχής», τα οποία στολίζουν όλα αυτά τα χρόνια τα φανελάκια και τα έντυπα της εκδήλωσης μας, από μια φράση της Προέδρου: «Θα ήθελα να ήμουν πουλί και να φτερουγίσω ελεύθερη πάνω από την Ρόδο, πιστεύοντας ότι τα αυτοάνοσα είναι ένα σμήνος από πουλιά, που θέλουν να πετάξουν προς το φως, την αισιοδοξία, την ελπίδα, την αγάπη, διώχνοντας όλα τα ¨μη¨ που μας περιβάλλουν!».

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα εκκίνησης 18.00, στον Λόφο του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ), θα πραγματοποιήσουμε το ¨11ο ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ¨.

Ο λόφος του Αγίου Στεφάνου, πήρε την ονομασία από έναν βυζαντινό ναό που σωζόταν ανέπαφος ως τον 19ο αι., όπως απεικονίζετε σε χαλκογραφία του Βέλγου συνταγματάρχη Rottiers (1826). To σημερινό του όνομα Μόντε Σμιθ (MontdeSmith) οφείλεται στον Άγγλο ναύαρχο Σύδνευ Σμιθ (1799), που είχε στήσει εκεί το παρατηρητήριό του στο διάστημα της εκστρατείας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Αίγυπτο. Στην αρχαιότητα, ήταν η ακρόπολη της μεγάλης και λαμπρής πόλης της Ρόδου. Η ακρόπολη, «πεδίων και αλσών μεστή», σύμφωνα με περιγραφή αρχαίων συγγραφέων, αποτελούσε μια μνημειακή ζώνη και συγκροτούσε μια από τις κύριες εστίες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της αρχαίας Ρόδου. Νοτιότερα στην κορυφή του λόφου σε ένα διαμορφωμένο πλάτωμα δεσπόζει ο μισοαναστηλωμένος σήμερα ναός του Πυθίου Απόλλωνος ενώ στα βορειοανατολικά του, ένα από τα οικοδομήματα αποδίδεται σε ναό της Αρτέμιδος.

Η διοργάνωση μας θα ξεκινήσει με χορωδιακό δρώμενο από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ¨Ροδίων Παιδεία¨ με τον υπεύθυνο του Μουσικού Τμήματος κ.Χατζή Γιάννη.

Φέτος, θα έχουμε την χαρά, να παρουσιάσουμε την καινούργια μας σειρά από μπλουζάκια, σε περιορισμένο αριθμό, με σχέδιο του Βαγγέλη Παυλίδη.

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ν. Νικολόπουλος: Χάος επικρατεί στα ΚΕΠΑ


Το Γραφείο Τύπου του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος, με αφορμή το θέμα που ανέδειξε στη Βουλή –μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου- ο Γ.Γ. και ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση...

Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ιδρύθηκαν στην χώρα μας με τον ν. 3863/2010. Από την ημερομηνία εκείνη και μετά, με ιδιαίτερη δε έμφαση το τελευταίο 3μηνο, φθάνουν στα γραφεία του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ καταγγελίες από ευσυνείδητους Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες, για τα «ΑΙΣΧΗ» όπως οι ίδιοι τα ονομάζουν που γίνονται στα συγκεκριμένα Κέντρα.

Η πιο πρόσφατη καταγγελία αφορά το ΚΕΠΑ Αθηνών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι υπάλληλοι του ΚΕΠΑ ενημέρωναν τους υποψήφιους προς εξέταση ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για εξέταση από την επιτροπή είναι 4 ΜΗΝΕΣ, για όσους προσέρχονταν επιτόπου για κρίση και 12 ΜΗΝΕΣ για όσους απαιτείται να μεταβεί η επιτροπή στο σπίτι τους, για αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας τους!!!

Στις 17 Ιουλίου 2013 ορίσθηκε Υγειονομική Επιτροπή στο ΚΕΠΑ Αθηνών για να εξετάσει ασθενείς και να προσδιορίσει τον βαθμό αναπηρίας τους. Ταυτόχρονα όμως, την ίδια ημέρα και ώρα είχε ορισθεί η ΊΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για εξέταση των υποψηφίων ασθενών και στο ΚΕΠΑ της Πάτρας!!!

Η επιτροπή τελικά βρέθηκε ΜΟΝΟ στην ΠΑΤΡΑ και οι ασθενείς, που είχαν από νωρίς το πρωί προσέλθει στο ΚΕΠΑ Αθηνών, δεν ειδοποιήθηκαν από ΚΑΝΕΝΑΝ (!!!!!) υπάλληλο για την «αστοχία», όπως την χαρακτήρισαν αργότερα στο συντονισμό της Επιτροπής!!!!

Σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα από τους καταταλαιπωρηθέντες ασθενείς, που βρέθηκαν στο ΚΕΠΑ εκείνη την ημέρα, οι υπάλληλοι παραδέχθηκαν ότι, ΜΟΝΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ κατάφεραν και ειδοποίησαν τηλεφωνικά προκειμένου να μην προσέλθουν ΆΔΙΚΑ!!!

Οι ίδιοι οι προς εξέταση ασθενείς δηλώνουν ότι, ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ την 15 Ιουλίου είχαν ειδοποιηθεί ΟΛΟΙ οι ασθενείς να βρίσκονται κανονικά στο ΚΕΠΑ Αθηνών για εξέταση από την Επιτροπή και την επομένη 16 Ιουλίου, ΜΟΝΟ μερικοί – ελάχιστοι πολίτες ασθενείς ξαναειδοποιήθηκαν να μην πάνε τελικά στο ΚΕΠΑ.

Είναι φανερό, πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας «πνέουν τα λήσθια»!!!

Ο Υπουργός σχεδόν καθημερινά «τηλεπαραθυριάζεται»….. και μεριμνά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για την επικοινωνιακή του ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΑ περί της νέας πολιτικής του ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ…!!!!

Οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Υπουργείου του, έχουν χάσει ΠΛΗΡΩΣ τον έλεγχο και αυτό φαίνεται από το προαναφερθέν περιστατικό!!!

Μπορείτε κ. Υπουργέ, να απαντήσετε στον Έλληνα Αθηναίο και στην Ελληνίδα Αθηναία ασθενή, ποιος εξέδωσε την απόφαση να συνέλθει η ΙΔΙΑ Υγειονομική Επιτροπή ταυτόχρονα στα ΚΕΠΑ Αθηνών και Πάτρας;

Οι διοικητικοί σας υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι, δεν προλαβαίνουν να ενημερώσουν τους προς εξέταση ασθενής εγγράφως, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ακόμα θα μας πείτε αλήθεια, οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Υπουργείου σας συμμετέχουν στην Κινητικότητα ή αυτή υφίσταται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο για τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ και τους ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ;

Φυσικά και θα γνωρίζετε ότι, μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν εξετασθεί οι συγκεκριμένοι ασθενείς, γιατί πολύ απλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επίσης δεν μπορεί κάπου θα το ακούσατε πως μέχρι να εξετασθούν από την Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ Αθηνών, οι προς εξέταση ασθενείς ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΉΔΗ ΛΑΜΒΑΝΑΝ!!!

Αλήθεια πως περιμένετε κ. Υπουργέ, να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Σύμφωνα πάντως με καταγγελίες, οι αιτήσεις που εκκρεμούν προς εξέταση στο ΚΕΠΑ Αθηνών είναι από το έτος 2012!!!!

Προφανώς και ο Υπουργός φοβούμαστε πως ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ, πόσος είναι ο αριθμός των αιτήσεων.

Θα μπορέσει άραγε η επιτροπή να τους εξετάσει όλους αυτούς σε μία ημέρα;

Και επειδή φαίνεται πως ορισμένοι Υπουργοί της Δικομματιής Τρόϊκας είναι σε πλήρη συνεργασία για την ΕΞΟΝΤΩΣΗ του Ελληνικού Λαού, θα πρέπει να ενημερωθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι οι προς εξέταση ασθενείς έχασαν το δικαίωμα να λάβουν φορολογική ελάφρυνση ίση με 2,000€ από τη δήλωση του Φόρου Εισοδήματος του προηγούμενου έτους!

Επειδή δεν συνήλθε η Υγειονομική Επιτροπή, δεν μπορούσαν να βάλουν στην ήδη κατατεθείσα Φορολογική τους Δήλωση τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να τύχουν ελάφρυνσης και έτσι ήδη τους έχουν έρθει εκκαθαριστικά από την εφορία με πολλαπλάσιο προς πληρωμή φόρο!!!

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να θυμάστε κ. Αδ. Γεωργιάδη, πως κάποιοι από τους προς εξέταση ασθενείς στο ΚΕΠΑ Αθηνών, δεν άντεξαν τον δικό σας ΕΜΠΑΙΓΜΟ …και απεβίωσαν!

Εμείς δεν περιμένουμε να δείξετε κάποια πρόνοια για τους οικείους αυτών των ανθρώπων, που δεν άντεξαν και έφυγαν από τη ζωή, αλλά η συνειδησιακή σας κατάσταση κ. Υπουργέ, φαίνεται πως χρίζει ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΓΗΣ και θα σας προτείναμε να το κάνετε αυτό ΑΜΕΣΑ…!!!

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

VIDEO - Μία ξεχωριστή εντεκάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Έντεκα νέοι άνθρωποι μια διαφορετική -αλλά σε κάθε περίπτωση ισχυρή- ομάδα Ελλήνων με όνειρα για μια φυσιολογική ζωή εκπροσώπησαν τη χώρα μας από 9 ως 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο όπου διοργανώθηκε το 10ο Freedom Drive.


Άνθρωποι που τυπικά εντάσσονται στην κατηγορία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας, τύφλωσης, κώφωσης, ψυχικές νόσους και νοητική καθυστέρηση) αλλά επί της ουσίας ελάχιστα διαφέρουν από όλους τους συνομηλίκους τους, κάνοντας όνειρα για μια φυσιολογική ζωή, σπουδές, κοινωνικότητα, έρωτα, οικογένεια αποτελούν την εθνική «εντεκάδα» με αρχηγό τον ειδικευόμενο ψυχίατρο του «Αττικόν», κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο - γνωστός ως ο σημαιοφόρος με τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στο Κορωπί το 2003. 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της ελληνικής αποστολής, της εκστρατείας «Freedom Drive 2013» για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης συνομίλησαν με Έλληνες ευρωβουλευτές και κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν βαριές μορφές αναπηρίας. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, και στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Μ. Γιαννάκου, Ρ. Κράτσα, Γ. Κουμουτσάκος, Χρ. Παλιαδέλη, Ν. Σαλαβράκος, Γ. Σταυρακάκης, Γ. Τσουκαλάς, Ν. Χουντής και Ν. Χρυσόγελος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της αποστολής ενημέρωσαν τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τα καθημερινά προβλήματα και τις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ υπογράμμισαν ότι η στήριξη και η πραγματοποίηση βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων τους - που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από οικεία πρόσωπα που λειτουργούν εθελοντικά - μπορούν εν μέρει να απαντηθούν υιοθετώντας τις κατάλληλες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ανέφεραν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κοινοτικό επίπεδο αυτή την περίοδο, ενώ τόνισαν τη σημασία αξιοποίησης κοινοτικών πόρων και στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο επικεφαλής της αποστολής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε: «Είναι ανθρώπινο δικαίωμα να αποφασίζουμε σύμφωνα με τα «θέλω» μας, τις ανάγκες μας και την προσωπικότητά μας, τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε και θα λειτουργούμε στη ζωή μας. Αυτό το δικαίωμα δίνεται μέσω της ανεξάρτητης διαβίωσης για αυτό και βρεθήκαμε εδώ, για να το διεκδικήσουμε. Για να δείξουμε στους συμπολίτες μας πως η αναπηρία είναι μέλος της κοινωνίας και της καθημερινότητάς μας, και μπορούμε και θέλουμε να είμαστε λειτουργικό μέρος αυτής».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις με μια ομάδα συμπολιτών μας που επιδεικνύει μοναδική δύναμη και αποφασιστικότητα. Στη διάρκεια της θητείας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ορισμένες στιγμές μένουν ανεξίτηλες και πιστεύω, για πολλούς συναδέλφους, ότι η σημερινή ήταν μία από αυτές. Είμαστε περήφανοι για αυτά τα παιδιά. Και είναι καθήκον μας, η ανεξάρτητη διαβίωση να γίνει κάποια στιγμή - όσο το δυνατόν πιο σύντομα - πραγματικότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.»


Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τους φιλάθλους .


Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) ενημερώνει για τα εξής:

Για την 4η Αγωνιστική Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ μεταξύ των ομάδων ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – SKODA ΞΑΝΘΗ που θα διεξαχθεί στο Στάδιο "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" την 14/09/2013 και ώρα 20:30, τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες θα μπορούν να επικοινωνούν στον αποκλειστικό για αυτά τηλεφωνικό αριθμό 210-4800909, ο οποίος θα λειτουργεί την Παρασκευή 13/09/2013 έως την κάλυψη των θέσεων, και ώρες 11:00 - 16:00 και να δηλώνουν την κράτηση θέσης τους.

Ακολούθως και αφού πιστοποιείται πως είναι Α.Μ.Ε.Α., το όνομά τους θα καταγράφεται στη σχετική λίστα με σειρά προτεραιότητας μέχρι και την κάλυψη του αριθμού των θέσεων.

Μετά την κάλυψη των θέσεων θα εκδοθεί σχετική ενημερωτική ανακοίνωση από την Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, προκειμένου να αποφεύγεται η προσέλευση περισσοτέρων Α.Μ.Ε.Α. στο γήπεδο και ως εκ τούτου η ταλαιπωρία τους, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ίδρυμα Νιάρχου «ανοίγει την πόρτα» των παιδικών σταθμών για 3.555 παιδιά

Με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μετά απο συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών - Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ιδρύματος να διαθέσει 100.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης


Μια θέση σε βρεφικούς, νηπιακούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για 3.555 παιδιά διασφάλισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δωρεά ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για παιδιά που δεν καλύφθηκαν από την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ.

Το Ίδρυμα προχώρησε σε αυτή τη δωρεά μετά την πληθώρα μηνυμάτων που έλαβε από γονείς ότι τα παιδιά τους δεν θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς παρά την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να καλύψει την εγγραφή όλων των βρεφών και νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά την επικράτεια για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς (2012-2015) πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, να διαθέσει 100.000.000 ευρώ με σκοπό την παροχή ανακούφισης για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά: «Αισθανόμαστε χαρούμενοι αλλά και τυχεροί που η γενναιοδωρία του Ιδρυτή μας,  Σταύρου Νιάρχου, μας επιτρέπει, για μια ακόμα φορά, να βοηθήσουμε σε ένα κρίσιμο θέμα, δίνοντας το παρών εκεί όπου η παρουσία μας κρίνεται αναγκαία. Ευχόμαστε ότι η απόφασή μας θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες».

Χρηματοδότηση του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας

(Aπό αριστερά προς τα δεξιά) κα Αγορίτσα Χαντζοπούλου, Διοικήτρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας, κος Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος, κα Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κα Έφη Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας.

 Aπό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Λάτση

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΑΑΠΑ) Καρδίτσας ο αγιασμός και τα εγκαίνια των νέων ανακαινισμένων χώρων του Ιδρύματος. 

Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις καλύπτουν επιφάνεια 500τ.μ και με την ολοκλήρωσή τους πρόκειται να αποσυμφορήσουν τους υφιστάμενους χώρους του Κέντρου, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 103 περιθαλπόμενους. Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο Κέντρο να βοηθήσει ακόμα περισσότερα παιδιά και παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η εν λόγω ανακαίνιση καθώς και η αγορά καινούριου λεωφορείου χρηματοδοτήθηκαν από κοινού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και εντάσσονται σε γενικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Κεντρικός διάδρομος χώρων του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας πριν και μετά την ανακαίνιση 
Η Διοικήτρια του Κέντρου, κυρία Αγορίτσα Χαντζοπούλου κατά την τελετή των εγκαινίων τόνισε: «Θεωρούμε ότι το Ίδρυμά μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις υποδομές του αν, σε μια εποχή που η κρίση ακινητοποιούσε τα πάντα, δεν υπήρχαν οι δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το σημαντικό αυτό έργο της ανακαίνισης μας έδωσε τις άριστες εγκαταστάσεις για τα παιδιά μας, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τη δυναμικότητα του ιδρύματος. Εκ μέρους του Δ.Σ. και των εργαζομένων του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας αλλά κυρίως εκ μέρους των παιδιών που φιλοξενούνται και θα φιλοξενηθούν, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τα δύο Ιδρύματα».

Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε: «Η εντεινόμενη κρίση που διανύει η χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα την επιτακτική ανάγκη και το ηθικό χρέος που έχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η σημερινή δωρεά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο για τη συνεργασία όσο και για τα αποτελέσματά της, που βλέπουμε εδώ σήμερα. Ευελπιστούμε η απόφαση των δύο ιδρυμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματική ενίσχυση του συγκεκριμένου οργανισμού να βρει πολλούς μιμητές και να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για περισσότερες αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, τόνισε: «Το έργο αυτό, πέρα από την προφανή σημασία της αναβάθμισης αναγκαίων υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, σηματοδοτεί τη συνεργασία μεταξύ δύο σημαντικών κοινωφελών οργανισμών της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι η έννοια της συνεργασίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, πρωτίστως στην υλική αλλά δευτερευόντως και στην ηθική και συμβολική διάστασή της».

Το 3ετές πρόγραμμα αναβάθμισης
  • Το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας περιελάμβανε:
  • ενεργειακή αναβάθμιση και σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος μέσω εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου, τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων σύγχρονης τεχνολογίας, εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη στέγη, αντικατάστασης παλαιού εξοπλισμού κ.λ.π.
  • δημιουργία χωριστών παιδικών δωματίων για τα εκπαιδεύσιμα παιδιά, τμήματος μωρών, παιδότοπου, αίθουσας συνεδριάσεων κ.α.
  • ανακαίνιση χώρων περιθαλπομένων και προσωπικού, δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας του προσωπικού που κατάγεται από άλλα μέρη, αναβάθμιση χώρων μαγειρείων και αποθηκών και εκπαίδευση του προσωπικού των μαγειρείων σύμφωνα με το πρόγραμμα ΗΑCCP.
  • ανακαίνιση δύο διαμερισμάτων που θα φιλοξενήσουν άμεσα 12 παιδιά που βρίσκονται σε ενοικιασμένο ξενώνα.
  • παρεμβάσεις τόσο στην εξωτερική όψη του Ιδρύματος όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του, και δημιουργία χώρου παιδικής χαράς (μένει να εξοπλισθεί), και μεγάλου χώρου περιπάτου με χλοοτάπητα για τους περιθαλπόμενους.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία


Παρέμβαση Αυγενάκη προς Στουρνάρα
Τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ζητά με... κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιβαρύνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία.

Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία αποτυπώνονταν σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές Στατιστικές Μελέτες και προ οικονομικής κρίσης. Μετά από τρία και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο τις επιπτώσεις της κρίσης, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων κοινωνικών κριτηρίων και η χορήγηση του επιδόματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με αναπηρία και οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

«Στον καθορισμό εισοδηματικού κριτηρίου», επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας, συνυπολογίζοντας ότι το κόστος αυτό βαίνει αυξανόμενο λόγω της συρρίκνωσης των δομών του κοινωνικού κράτους. Εξυπακούεται ότι οποιοδήποτε επίδομα αναπηρίας (προνοιακό, εξωϊδρυματικό, διατροφικό κ.λπ.) δεν αποτελεί εισόδημα (βάσει και πρόσφατης εγκυκλίου της Γ.Γ. πληροφοριακών συστημάτων) και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος. Επιπλέον σε περίπτωση καθορισμού ανώτατου ύψους περιουσιακών κριτηρίων, όπως και επιφάνειας ακινήτου, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αναπηρίας (π.χ. αύξηση του ύψους επιφάνειας ακινήτου για άτομα με βαριά κινητική αναπηρία κ.λπ).»

«Ειδικά για άτομα που η ζωή τους εξαρτάται από μηχανική υποστήριξη ή έχουν αδυναμία μετακίνησης αποδεδειγμένα, σύμφωνα με γνωμάτευση αναπηρίας σε ισχύ, και για άτομα με αναπηρία που κατοικούν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλη χρονική περίοδο (γεωγραφικά κριτήρια) είναι αναγκαία η χορήγηση του επιδόματος ανεξαρτήτως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιβαρύνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία είναι αναγκαίο να εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και η επαναφορά του συστήματος που ίσχυε προ ετών για την καταβολή του, βάσει κριτηρίων όπως εισοδηματικά, ύψος ακίνητης περιουσίας, επιφάνεια ακινήτου, τοποθεσία κ.λπ.

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ηράκλειο Κρήτης: Αιτήσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Το Σωματείο "Δικαίωμα στη Ζωή", που εδρεύει στα Άνω Καλέσα, δέχεται αιτήσεις από γονείς ή κηδεμόνες Ατόμων με Νοητική Υστέρηση οι οποίοι επιθυμούν τα παιδιά τους να ενταχθούν στο Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν σχετική αίτηση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στα Άνω Καλέσα, μέχρι και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Πληροφορίες δίδονται στα: 2810 821600 και www.dikaiomastizoi.gr

Η συγκεκριμένη πρόσκληση γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου "Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων" και της πράξης "Ενέργειες στήριξης ατόμων που χρήζουν βοήθειας". Αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013" με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου. Το Σωματείο Σύλλογος "Δικαίωμα στη Ζωή" λειτουργεί ως ανάδοχος.

Το σωματείο γονέων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» ιδρύθηκε το 2005 από γονείς και φίλους ατόμων με αναπηρία με έδρα την πόλη του Ηρακλείου και έχει σαν σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το σωματείο είναι εθελοντική – μη κυβερνητική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι πιστοποιημένος φορέας κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης/Διεύθυνση Πρόνοιας.

Το «Δικαίωμα στη Ζωή» διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β & Γ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή – Περιφέρεια Κρήτης και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.) της οργάνωσης «Εθελοντών Κοινωνία» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δικτύου Κοινωνικών Φορέων Κρήτης «Ζεύξις». Τέλος, εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και έχει ως εποπτεύουσα αρχή την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας ης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Προβληματική λόγω διαθεσιμότητας η εκπαίδευση των ανθρώπων με αναπηρία

Επιστολή για εξαίρεση 26 εκπαιδευτικών σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης


Να εξαιρεθούν από το σχέδιο διαθεσιμότητας οι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου φοιτούν άνθρωποι με αναπηρία (ΑμεΑ) ζητούν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Πρόκειται για 26 εκπαιδευτικούς με ειδικότητα την κεραμική, τη χειροτεχνία, την πηλοπλαστική, οι οποίοι είχαν οργανική θέση στα εν λόγω εργαστήρια.

Στην επιστολή τους προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αναφέρουν ότι κάθε νέα σχολική χρονιά ξεκινούσε με αμέτρητα προβλήματα για τους μαθητές με αναπηρία. «Τη φετινή σχολική χρονιά ο κίνδυνος είναι άμεσος με δεδομένη την έλλειψη στελέχωσης αυτών των σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η λογική άλλωστε των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ, ΕΕΕΕΚ και στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης έχει καταδικαστεί από την ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα διαχρονικά, αφού κατ' αυτό τον τρόπο οι μαθητές με αναπηρία ήταν και όπως φαίνεται παραμένουν οι παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος» τονίζουν.

Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας ζητούν «την άμεση άρση του μέτρου της διαθεσιμότητας για τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης σε οργανικές θέσεις υπερασπίζοντας το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να έχουν την εκπαίδευση που θα τους δώσει ευκαιρίες στον υπόλοιπο βίο τους».

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ασυνείδητοι έκλεψαν διάδρομο για ΑμΕΑ στη Ρόδο!

«Ξήλωσαν» από την παραλία των Κολυμπίων στη Ρόδο τη ράμπα που εξυπηρετούσε τα άτομα με ειδικές ανάγκες


Μοιάζει απίστευτο, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό. Κάποιοι ασυνείδητοι, που μπροστά στο κέρδος αδιαφορούν αν θα προκαλέσουν προβλήματα σε ανήμπορους συνανθρώπους μας, είχαν το θράσος να «ξηλώσουν» από την παραλία των Κολυμπίων στη Ρόδο τον... διάδρομο που εξυπηρετούσε τα άτομα με ειδικές ανάγκες!

Μάλιστα, η κλοπή έγινε μόλις δυο ημέρες μετά την τοποθέτηση του διαδρόμου, τα μεταλλικά μέρη του οποίου έβαλαν προφανώς στο στόχαστρό τους οι απάνθρωποι δράστες της κλοπής! Ο τρόπος με τον οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ο διάδρομος δεν έγινε αντιληπτός, αλλά η κλοπή -όπως αποκαλύπτει το verena.gr- έκανε έξω φρενών τον εντεταλμένο σύμβουλο των παραλιών του δήμου Ρόδου Βασίλη Ψυλλάκη, που ζητά από όποιον γνωρίζει τι απέγινε να επικοινωνήσει μαζί του.

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

10ο Freedom Drive: Ανεξάρτητη διαβίωση για τους Έλληνες ΑμεΑ

Ένδεκα νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια φυσιολογική ζωή εκπροσωπούν την χώρα μας από 9 ως 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο όπου διοργανώνεται φέτος το 10ο Freedom Drive


Μια διαφορετική -αλλά σε κάθε περίπτωση ισχυρή-  εντεκάδα νέων Ελλήνων πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας για πρώτη φορά σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Εφέτος, στο 10ο Freedom Drive, την πανευρωπαϊκή συνάντηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, θα συμμετέχει επισήμως και ελληνική αποστολή.

Έντεκα νέοι άνθρωποι που τύποις εντάσσονται στην κατηγορία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας, τύφλωσης, κώφωσης, ψυχικές νόσους και νοητική καθυστέρηση) αλλά επί της ουσίας ελάχιστα διαφέρουν από όλους τους συνομηλίκους τους, κάνοντας όνειρα για μια φυσιολογική ζωή, σπουδές, κοινωνικότητα, έρωτα, οικογένεια αποτελούν την εθνική «εντεκάδα» με αρχηγό τον ειδικευόμενο ψυχίατρο του «Αττικόν», κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο – γνωστός ως ο σηµαιοφόρος µε τη νωτιαία µυϊκή ατροφία στο Κορωπί το 2003.

«Πρόκειται περισσότερο για μια φιλοσοφία ζωής και όχι για μια τυπική συμμετοχή», είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, το μεσημέρι της Δευτέρας, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στο Στρασβούργο, οι Έλληνες εκπρόσωποι -που είναι φοιτητές, άτομα με διδακτορικά και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς- στόχο έχουν να πληροφορηθούν όσα ισχύουν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και κοινωνικής αντιμετώπισης ώστε να προσπαθήσουν να εφαρμοστούν τα αντίστοιχα και στη χώρα μας.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα άλλο από το δικαίωμα στη ζωή και τα κοινωνικά δικαιώματα. Λείπε η κατάλληλη νομοθεσία κι οι υπηρεσίες αλλά λείπε και η κατανόηση και η αλληλεγγύη από το συνάνθρωπο» είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Το ίδιο επισήμανε και στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρέστη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, δηλαδή να βοηθήσει στην βελτίωση της ζωής τους. «Πιο ανοιχτό υπουργό από μένα δεν θα βρείτε. Τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι ψηλά στην ιεραρχία της ατζέντας του Υπουργείου.

Τα έχουμε ήδη πει με τον κ. Κυμπουρόπουλο αλλά θα έχουμε και στο μέλλον συναντήσεις και συνεργασία», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι  με την επιστροφή της ομάδας από το Στρασβούργο θα τεθούν νέες βάσεις για να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή που θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο Στρασβούργο για τον εορτασμό της 10ης επετείου του «Strasbourg Freedom  Drive» πέραν της συμμετοχής της στην κεντρική πορεία θα συμμετέχει ακόμη σε συναντήσεις με Μέλη του ΕΚ, αλλά  και στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΕΝΙL).

ΑμεΑ Λακωνίας: Εγκύκλιος για έκπτωση στο ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) 0,50 ευρώ/τμ


Το Δ.Σ. ενημερώνει τα μέλη του Σωματείου ότι για την τεκμηρίωση του δικαιώματός μας οφείλουμε να... προσκομίσουμε στην εφορία που ανήκουμε Πιστοποιητικό Αναπηρίας ΚΕΠΑ ή Απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Στρατού ή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.
Η Πιστοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν από την 01/09/2011 και να περιλαμβάνει απαραιτήτως το ποσοστό αναπηρίας, την περιγραφή της πάθησης και την διάρκεια αναπηρίας εφ’ όρου ζωής.
Επίσης συνεχίζουν να ισχύουν τα δικαιολογητικά που προσκομίζαμε τα προηγούμενα οικονομικά έτη δηλαδή:
1) Τελευταίο εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ,
2) Πρόσφατο εκκαθαριστικό εισοδήματος,
3) Πρόσφατη φορολογική δήλωση Ε1 και
4) Τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ με το χαράτσι.
Τα ίδια ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος λόγω αναπηρίας ζητά μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ή επικαλείται την αναπηρία κατά την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
Μετά Τιμής
Εκ του Δ.Σ.

Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνική καινοτομία για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα!

Εξαπλώνεται στις ελληνικές παραλίες, ο μηχανισμός Seatrac, η ειδική ράμπα που επιτρέπει στα άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαμβάνουν τη θάλασσα.


Οι δημιουργοί της έχουν κατοχυρώσει την πατέντα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ ήδη έχουν γίνει επαφές με τη Γαλλία και την Κροατία για την τοποθέτηση του Seatrac. Παράλληλα, αυτή την περίοδο εργάζονται για την αναβάθμιση του μηχανισμού, ώστε να εξυπηρετεί και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 10 μηχανισμοί στην Ελλάδα, αλλά και 3 στην Κύπρο. Το «Seatrac» αποτελείται από μία ράμπα πρόσβασης μήκους περίπου 15 μέτρων, ένα κάθισμα κινούμενο με ηλιακή ενέργεια κι ένα αδιάβροχο τηλεχειριστήριο.

Η ιδέα για την κατασκευή του ανήκει στον περιφερειακό σύμβουλο δυτικής Ελλάδας και χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου Γεράσιμο Φεσσιάν ο οποίος αναζητούσε λύση στο πρόβλημα της πρόσβασης στη θάλασσα. «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τέτοια συσκευή πουθενά στον κόσμο», αναφέρουν οι δημιουργοί της.

Τον μηχανισμό «Seatrac» έχει σχεδιάσει, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βασίλειου Κωστόπουλου, ερευνητική ομάδα από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, που αναλαμβάνει διεθνή projects αεροναυπηγικής και αεροδυναμικής και συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες, όπως την Airbus.

Οι άνθρωποι πίσω από το Seatrac, οι Γεώργιος Σωτηριάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ιγνάτιος Φωτίου, υποψήφιος διδάκτορας του Παν. Πατρών έχουν πλέον συστήσει την εταιρεία τεχνοβλαστό ΤΟΒΕΑ.

Ο κ. Φωτίου παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει 5 χρόνια το διδακτορικό του, που αφορά τη χρήση της νανοτεχνολογίας σε διαστημικό εξοπλισμό, λόγω της αφοσίωσης στην ΤΟΒΕΑ.

«Όταν ασχολείσαι με κάτι τόσο εξειδικευμένο, χάνεις την ανθρώπινη επαφή. Αυτό με κέρδισε στο Seatrac. Eίναι ωραίο να βλέπεις ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου και συνάνθρωποί σου ωφελούνται ουσιαστικά», λέει στο GoodNews ο κ. Φωτίου. «Κατά την περσινή θερινή περίοδο, υπολογίσαμε ότι έγιναν έως και 1.000 χρήσεις των μηχανισμών που εγκαταστήσαμε. Γνωρίζουμε περίπτωση ατόμου με αναπηρία που νοίκιασε δωμάτιο για ένα μήνα σε περιοχή που είχε εγκατασταθεί ο μηχανισμός, ώστε να κάνει καθημερινή χρήση».

Η τοποθέτηση των μηχανισμών γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη σηματοδότηση, τη συντήρηση και τη φύλαξή τους. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα για την ερευνητική ομάδα ήταν η συνεννόηση με το Δημόσιο, η οποία προσέκρουσε σε γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά και υπαλληλική απροθυμία.

«Το project αυτό δεν θα υλοποιείτο αν δεν είχαμε την υποστήριξη κάποιων εκπληκτικών δημοσίων υπαλλήλων, που ανατρέπουν τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε για το Δημόσιο», δηλώνει ο κ. Φωτίου. Ενδεικτικά αναφέρει την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής Λιλίκα Βασιλάκου, αλλά και τους αντιδήμαρχους Σαρωνίδας και Φαλήρου.

Δείτε το ελληνικό ντοκιμαντέρ, με θέμα το «Seatrac», το οποίο είχε φτάσει στους ημιτελικούς του διαγωνισμού «Focus Forward»: http://vimeo.com/51886932

tobea.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...